Asiantuntijat ovat keskustelleet lastensuojelun ongelmista jo sata vuotta ilman, että sijaishuoltoväkivalta tai väkivaltaiset laitoskäytännöt olisivat loppuneet.
Riittävää tietoa huostaanottojen syistä, olosuhteista tai seurauksista ei ole eikä tietoa vieläkään kerätä.
Aiemmin epäkohdista kertomista kutsuttiin satuiluksi ja kertojaa rangaistiin selkäsaunalla, nykyisin sijaishuollon epäkohdista raportointia kutsutaan vihapuheeksi, ja kertojaa rangaistaan rikossyytteellä, eväämällä yhteydenpito läheisiin tai psykiatrisella diagnoosilla.
Vuonna 2012 Silminnäkija- dokumentti Huostaanotettu bisnes kertoi, että Suomessa huostaanotoista on tehty kansainvälistä kasvubisnestä.
Ari Lehikoisen 2013 ensi-iltansa saanut dokumentti Varastettu Lapsuus antoi ääneen sijaishuoltoväkivaltaa kohdanneille koulukotien lapsille ja vauhditti vuonna 2016 valmistunutta suomalaista sijaishuoltoselvitystä, joka paljasti, että lapset olivat sijaishuollossa joutuneet kokemaan runsaasti henkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä aikuisten että toisten lasten taholta.
Kaikkein graavein väkivalta tapahtui perhehoidossa eli sijaisperheissä.
Kaltoinkohteluun ei kuitenkaan puututtu eikä sitä aiota hyvittää.
Nykyisin sijaishuoltoa valvotaan vieläkin huonommin kuin vanhan sosiaalihuoltolain aikaan.
Juha Rehula vaati 20.11.2016 Finlandiatalolla pidetyssä anteeksipyyntötilaisuudessa, että ” näin ei saa enää koskaan tapahtua” ilmeisesti käsittämättä, että sijaishuoltoväkivalta jatkuu edelleen- valtion, lastensuojelujärjestöjen, STM:n, STEA:n ja THL:n hiljaisella hyväksynnällä - ilman pyrkimystä tehokkaisiin lopetuskeinoihin, joita olisivat perheiden jälleenyhdistäminen, huostaanotto- oikeudenkäyntien siirto käräjäoikeuksiin ja siirtyminen omavalvonnasta riippumattomaan valvontaan.
Ari Lehikoisen Arvo- dokumentissa vuodelta 2016 erityislapsen äiti pastori Raisa Lehtomäki kertoi kuinka Suomessa otetaan lapsia huostaan väärin perustein ja tehdään lasten elvytyskieltoja ilman vanhempien suostumusta.
Sosiaalihallinnon päättäjät, jotka yrittivät estää suomalaisen sijaishuollon menneisyysselvityksen torjuivat ex-lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan ehdotuksen nykyisten koulukotilasten kuulemisesta, koska pelkäsivät, että siitä saataisiin ikäviä otsikoita.
Samat päättäjät ovat estäneet myös Kadotetut Lapset- kansanliikkeen ja Lokakuun Liikkeen ehdottaman sijaishuollon nykytilan puolueettoman selvityksen.
Vuonna 2019 kanadalais-suomalaisena yhteistyönä toteutettu laaja tutkimus totesi, että kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset kärsivät aikuistuttuaan erilaisista psyykkisistä häiriöistä useammin kuin muut lapset, joiden elämänkulku ennen sijoitusta oli samankaltainen.
Kouluterveyskyselyt vuosilta 2017 ja 2019 osoittavat sijaishuollossa elävien lasten kohtaavan kaltoinkohtelua, yksinäisyyttä, turvattomuutta ja väkivaltaa, merkittävästi enemmän verrattuna kotona asuviin.
Sijoitetuilla nuorilla oli viisinkertainen riski seksuaalisen väkivallan kokemukselle verrattaessa vanhempiensa kanssa asuviin. Yleisimmin seksuaalisen väkivallan tekijänä oli ollut ystävä tai muu tuttu nuori tai lapsi (57 %).
THL:n (2018) ja LSKL:n (2013) selvitykset ovat osoittaneet, että lastensuojelussa vallitsee lainvastainen pysyvän huostaanoton työkulttuuri. Huostaanotot kestävät koko lapsuuden ja niitä puretaan ani karvoin.
LSKL:n Samalla puolella- raportin mukaan jopa 94% sosiaalityöntekijöistä rajoittaa lasten yhteydenpitoa läheisiinsä huostaanoton aikana.
YLE:n selvityksen mukaan hoivabisneksestä tutut terveysjätit vuolevat miljoonia huostaan otetuilla lapsilla. Oikeusasiamiehet löysivät puutteita lähes kaikista tutkimistaan lastensuojelulaitoksista.
Suomi tulkitsee YK:n ohjeita perheiden tukemisesta siten, että sijoittaa lapset yhä useammin valvomattoman laitoshoidon sijaan valvomattomaan perhehoitoon eli sijaisperheisiin.
Perhehoidossa olevista lapsista vain 2-5% palaa takaisin kotiinsa vaikka sekä lastensuojelulaki että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin edellyttävät perheiden jälleenyhdistämistä. Sukulaissijoitukset ovat harvinaisia.
THL:n tilastointipuutteiden vuoksi ei tiedetä, ovatko edes nämä 2-5% lapsista todella palanneet kotiinsa vai ei.
Myös sijaishuoltoväkivalta on lähisuhdeväkivaltaa, joka vahingoittaa
Vuonna 2021 Helsingin Sanomat kirjoittaa, että lapset joutuvat lastenkodeissa näkemään väkivaltaa joka viikko otsikolla ”Lapsia ei uskalla jättää keskenään, kun tietää, että jotain tapahtuisi” – Helsinkiläisen lastenkodin työntekijät kertovat arjesta, jossa kaikista ei ehdi pitämään huolta. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007891906.html
Lastensuojelukoulutuksissa ei kuitenkaan mainita lasten sijaishuollossa kohtaamaa tai jatkuvasti todistamaa väkivaltaa traumatisoivana tai puuttumista vaativana haitallisena lapsuuskokemuksena (ACE).
Sen sijaan jokaisessa koulutuksessa korostetaan, kuinka yksittäinenkin lähisuhdeväkivallan tapahtuma perheessä vahingoittaa lasta, vaikka lapsi ei olisi nähnyt tapahtumaa.
Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan yleisesti väkivaltaa, jossa tekijä ja uhri ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa.
Pysyvän huostaanoton työkulttuuri, tapaamisrajoitukset vanhempiin, vaativan sijaishuollon uudistamistyöryhmässä kaavaillut jopa puoli vuotta kestävät liikkumisrajoitukset ja laitoksiin siirretty koulu takaavat, että lasten lähisuhteiksi jäävät pelkät laitossuhteet eikä sijoitettu lapsi saa edes taukoja väkivallan kohteena tai todistajana olosta.
Sijaishuollon lähisuhdeväkivalta on lapsen fyysisen koskemattomuuden rikkomista, uhkailua tai uhkaavaa käyttäytymistä, sanallista loukkaamista ja toista kontrolloivaa tai alistavaa käyttäytymistä.
Se voi olla myös taloudellista hyväksikäyttöä, haitan tekemistä, juridisten tai moraalisten oikeuksien rikkomista tai toisen sosiaalisia suhteita vahingoittava toimintaa.
Sijaishuollon lähisuhdeväkivaltaa on esimerkiksi, kun lapsen omaohjaaja, sijaissisarus tai samaan lastensuojelulaitokseen sijoitettu pahoinpitelee lasta, hänen sisaruksiaan tai ystäviään tai kun lapsi joutuu todistamaan väkivaltaa.
Lähisuhdeväkivaltaa on kun sijoitettuja lapsia uhkaillaan, solvataan tai kontrolloidaan turhaan, estetään käymästä koulua, saamasta käypää hoitoa tai pitämästä yhteyttä vanhempiinsa.
Sijaishuoltoväkivallan yleisyydestä on iso ja yhtäpitävä kansainvälinen tutkimusnäyttö, jonka takia YK ei enää suosittele laitossijoituksia pikkulapsille lainkaan.
Lastensuojelun väkivallan ja puuttumisen kaksoisstandardit
Suomessa pelkkä vanhemman omille sijoitetuille lapsilleen esittämä kysymys siitä, missä lapset haluaisivat asua on johtanut sosiaalityöntekijän määräämiin vanhemman ja lapsen valvottuihin tapaamisiin.
Pelkkä kysyminen tai eriävä näkemys huostaanoton perusteista tai sijaishuoltopaikan laadusta tai vaatimus noudattaa lakia määritellään lastensuojelussa usein rangaistavaksi viranomaisvastaisuudeksi ja yhteistyökyvyttömyydeksi.
Tarja Hiltusen väitöskirja- aineistossa kukaan äideistä ei kertonut, että heidän lapsensa olisivat nähneet kotonaan äitiinsä kohdistuvaa väkivaltaa ( mt., 147).
Sen sijaan äidit kertoivat murrosikäisten lastensa kokeneen huostaanoton aikana lastensuojelulaitoksissa ja perhekodeissa väkivaltaa, johon ei puututtu.
Carlene Firminin mukaan meillä on lastensuojelujärjestelmä joka on suunniteltu etsimään riskejä kotoa mutta ensisijainen lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn riski tulee toveripiiristä, vertaisryhmistä. http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/uusi-lastensuojelumalli-keskittyy-ymparistoon-ja-todellisiin-uhkiin
Mitkään resurssien lisäykset eivät tule riittämään siihen, että huostaanottokynnystä koko ajan madalletaan perheiden suhteen ja yhä isompi määrä lapsia huostaanotetaan yhä hatarammin perustein koko lapsuuden ajaksi valvomattomaan sijaishuoltoon, joka ei pysty takaamaan edes lasten turvallisuutta puhumattakaan terveydenhoidosta, koulutuksesta tai yhteydenpidosta läheisiin.
Nykytilanteessa lisäresurssit toimimattomaan lastensuojeluun ovat Tuomas Kurttilan sanoin kuin bensiinin lisääminen rikkinäiseen autoon.
On selvää, että kaikkeen väkivaltaa tulee puuttua. Miksi siis lastensuojelulla on täysin eri kriteerit väkivallalle ja väkivaltaan puuttumiselle vanhempien ja perhe- ja laitoshoidon yrittäjien suhteen?
Onko sijaishuollon väkivalta jotenkin parempaa väkivaltaa?
Miksi lapsia sijoitetaan pois perheistään jopa yksittäisen vanhempien riidan takia ja huostaanotetaan keskimäärin seitsemän vuoden ajaksi laitoksiin, joissa he joutuvat todistamaan väkivaltaa joka viikko?
Miksi Barnahus -lastenasiaintalohanke ei tutki sijaishuoltoväkivaltaa?
#sijaishuoltoväkivalta #lähisuhdeväkivalta #laitosväkivalta #väkivallaton lapsuus #Barnahus
#Diakonissalaitos #NuortenYstävät #Avosylin #Humana #XKetju #Traumaterapiakeskus
#Valtionkoulukodit #Sijaishuollonväkivalta
#Lastensuojelunkeskusliitto #LSKL #edunvalvontajargon #sosiaalityöntekijälisäys # resurssipula #NewYorkinmalli #onnistumisentekijät #pseudopalvelut
#osallisuus #osallistuminen #LAPEhanke #lastensuojelunkokemusasiantuntija
#ACE #Lastenasiaintalo #Lastensuojelunkehittäminen
#valvonta #Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #kokemusasiantuntijuus
#Pesäpuu #Nuortenystävät #PelastakaaLapset #SOS-lapsikylä #Kasper #monimuotoisetperheet #Perhehoitoliitto #Talentia
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisperheessa-pahoinpideltyjen-lasten-aiti-taistelkaa
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorisokoti-puro-torkean-hyvaksikayton-lisaksi-viikottaisia-uhkauksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/omatoiminen-avunpyynto-lastensuojelusta-johti-taloudelliseen-painajaiseen-ja-tekaistuun-rikossyytteeseen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-uudet-laatusuositukset-varmistavat-sijaishuollon-ongelmien-jatkumisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijoitettuina-olleet-karsivat-aikuisialla-psyykkisista-hairioista-muita-useammin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijoituslasta-hyvaksikayttaneella-sijaisperheella-oli-hyvat-suhteet-paattajiin-kaltoinkohteluun-ei-puututtu-ajoissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelua-ja-sijaishuoltoa-valkopestaan-monen-jarjeston-voimin-miksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/rikollisille-sijoitetaan-lapsia-edelleen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/osa-lastensuojelulapsista-tiputetaan-tyhjan-paalle-18-vuotissyntymapaivana-huolimatta-sijaishuollon-miljardituesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lskln-vakivaltatyon-opas-eli-kuinka-lyoda-lasta-oikein
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pariskunta-kaytti-sijoitettua-seksilelunaan-noin-puolella-laitosnuorista-seksuaalisen-vakivallan-kokemuksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaiettu-kampanja-laitoshoidon-vaaroista
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-huostanuorta-riisutettiin-alasti-mink-jlkeen-suomalainen-auttamisjrjestelm-on-tehnyt-kaikkensa-syrjyttkseen-nuoren-aikuisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suuri-lastensuojeluhinnasto-yo-lastenkodissa-yhta-kallis-kuin-loistohotellissa-katso-hurjat-hinnat
http://www.lokakuunliike.com/avoin-kirje-blogi/isan-avoin-kirje-nuorten-alastiriisuttajille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/homeoireileva-lapsi-vietiin-psykiatriseen-hoitoon-aidin-tietamatta
http://www.lokakuunliike.com/avoin-kirje-blogi/isan-avoin-kirje-veikkarille-vessa-kaiken-ratkaisuna
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-estaa-kaltoinkohtelua-lastensuojelulaitoksissa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kehittamispuhetta-vai-apua-perheille
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sijaishuoltovakivallan-selvittaminen-sabotoidaan