Lastensuojelun toimintoja ulkoistetaan kovaa vauhtia yksityisille yrityksille.
Lastensuojelun lainvastainen käytäntö ulkoistaa viranomaistyöksi säädettyjä perheiden olosuhde- ja vanhemmuudenarviointeja ja siirtää perhetyö jääveille sijaishuoltopalveluja tarjoaville yksityisille yrityksille on lisännyt huostaanottoja ja räjäyttänyt lastensuojelun kustannukset, jotka ovat kivunneet jo yli miljardiin vuodessa.
Lastensuojelun laittomuuksista raportoineita alaisiaan omiin muroihin pissijöiksi haukkunut Anna Cantell- Forsbom on nyt päästänyt vieraita lastensuojelun murokupille.
Asiakkaat samoin kuin veronmaksajat tosin voivat olla eri mieltä Päivi Singon palkinneen Cantell- Forsbomin samoin kuin Lastensuojelun Keskusliiton, Sitran ja S-pankkiin kuuluvan rahastoyhtiö FIM:n arvostelukyvystä lastensuojelun kehittämisen ja kustannussäästöjen suhteen.
Pitkään erilaisten ongelmien kanssa paininutta Vantaan lastensuojelua ollaan kaikessa hiljaisuudessa ajamassa osaksi sijoituskuviota, kertoi Vantaan Sanomat viime syksynä.
Kuntaliiton lehti varmistaa uutisen 28.1.2019.
Lapset SIB Vantaa- ohjelmassa ovat mm. algoritmejä rahoittava yksityinen S-pankin omistama rahastoyhtiö FIM, pääosin sijaishuollon edunvalvojista koostuva Lastensuojelun Keskusliitto, maahanmuuttajien kotouttamista kehittävä Epiqus, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra sekä vanhoja perhetyöntekijöitä perhekumppaneina kaupitteleva SOS-Lapsikylä.
Lapsi-SIB-nimisen rahoitussopimuksen ideana on se, että varhaisen puuttumisen tuomat säästöt lastensuojelussa päätyvät osaksi sijoittajille ja osa säästöistä jää kaupungin hyväksi.
Puhalluksen makua
Vaikuttavuussijoittaminen on maailmalla noin 200 miljardin euron suuruiseksi voimistunut uusi sijoitustyyli, joka on rantautumassa vauhdilla myös Suomeen.
George Soroksen 18 miljardin lahjoituksen Open Society Foundations: sille odotetaan buustaavan vaikuttavuusinvestointia. SIB-rahastot (Social Impact Bond), kuten Lapset SIB -hankkeeseen liittyvä pääomasijoitusrahasto, ovat yksi vaikuttavuusinvestoimisen muoto.
– Siinä institutionaalisilta ja yksityisiltä sijoittajilta kerätään varoja SIB-rahastoon, josta rahoitetaan lasten ja nuorten hyvinvointia edistävät hankkeet, hankepäällikkö Ulla Lindqvist Lastensuojelun Keskusliitosta kertoo Vantaan tiedotteessa.
Petri Hilli kertoo, että vaikuttavuusinvestoinnin ensisijainen tavoite on yhteiskuntaan ja työelämään integroituneet kansalaiset ja tulosmittarina toimii NEET (Not in Employment, Education or Training).
Tulospalkkio maksetaan jos asiakas on 18 vuoden iässä koulutuksessa, kotouttamisessa, työharjoittelussa tai työllisyyskursseilla, vaikka ne eivät työllistäisi eivätkä hyödyttäisi muita kuin palveluntuottajia.
Virva Muotkan mukaan "Koto-SIB mallissa TE-toimisto arpoo työttömistä pakolaistaustaisista työnhakijoista henkilöstövuokrayritykselle asiakkaita ilmaiseksi. Henkilöstövuokrayritykset välittävät nämä työntekijät matalapalkkatöihin (mukaan lähteneet yritykset ovat tiedossa), tarjoavat SIBin nimissä parin kuukauden mittaisen koulutuksen, joka oman kokemukseni mukaan tälle kohderyhmälle riittää työhön perehdytykseen ja työelämäsertifikaattien teettämiseen. Eli matalapalkkatyönantaja saa ilmaiseksi perehdytettyjä työntekijöitä. Miksi tästä parin kuukauden koulutuksesta, jolle ei ole asetettu mitään tavoitteita eikä toteutukselle kriteereitä maksetaan valtion kassasta (TEM) vuonna 2020 sijoittajille miljoonia?
Noilla miljoonilla voisi saada paljon ihan oikeaakin koulutusta ja työttömiä omaa osaamistaan vastaaviin töihin! Minusta tässä on puhalluksen maku." (Muotka, 28.1.2017, KU)
Suomen kuvalehti kertoo, kuinka syksyllä 2013 Goldman Sachs pankki ja sijoittaja J. B. Pritzker rahoittivat esikouluohjelmaa, jolla pyrittiin vähentämään eritysopetusta Utahin osavaltion kouluissa. Lapset karsittiin ohjelmaan sana- ja kuvakokeella. Ohjelmaan päätyi 110 lasta, joiden otaksuttiin tarvitsevan erityistä tukea.
Vuoden kuluttua selvisi, että vain yksi ohjelman lapsista tarvitsee erityisopetusta.
Sijoittajat saavat 95 prosenttia Utahin oletetuista säästöistä. Ensimmäisen kouluvuoden tuotto sijoittajille oli vajaat 240 000 euroa.
Epäilykset mittarista heräsivät vasta myöhemmin.
Sanomalehti The New York Times kertoi, että asiantuntijoiden mukaan sana- ja kuvakoe ei edes mittaa erityisopetuksen tarvetta. Osa lapsista päätyi esikouluohjelmaan vain siksi, että koe oli englanniksi eivätkä he osanneet kieltä tarpeeksi hyvin.
Pyritäänkö SIBeillä ennen kaikkea julkisten palveluiden kustannuksien minimointiin ja julkisten palveluiden karsimiseen?
Miten hankkeessa toteuttavien toimenpiteiden vaikutus voidaan osoittaa, jos niihin ei liitetä tieteellisestä pätevää, satunnaistettuun vertailuun perustuvaa arviointia? Pelkkä toimenpiteitä seuraava ajallinen muutos mitattavissa tavoitteissa ei tarkoita syy-yhteyttä.
Jos perhekumppanihankkeessa aiotaan mitata myös koettua hyvinvointia asiakaspalautteet tulisi kerätä vasta sitten kun asiakkaat ovat lukeneet hankkeen tuottamat asiakirjansa ja havainneet hankkeen seuraukset.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
SOS- Lapsikylä lähti vaikuttavuussijoittamiseen
Sitran tavoitteena on tuoda Suomeen vaikuttavuusinvestointi/- sijoittaminen, josta Lokakuun Liikekin on kirjoittanut: www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaikuttavuussijoittaminenvastuullista-kapitalismia-vai-keisarin-uudet-vaatteet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaiset-asiakirjat-paljastavat-vantaan-lastensuojelusta-tehdaan-sijoitusbisnesta
Yksi vaikuttavuusinvestoinnin/sijoittamisen (impact investing) toteutusmuoto on Social Impact Bond (SIB) eli tulosperusteinen rahoitussopimus, joka herättää suurta kiinnostusta Suomessa.
Yhteensä Euroopan investointirahasto on varannut 150 miljoonaa euroa tämäntyyppisiin yhteiskunnallisiin hankkeisiin, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi.
Anna Idströmin mukaan "Sitra (2015) ei anna yhtäkään käytännön esimerkkiä, joka osoittaisi SIB-mallin hyödyn verrattuna muihin mahdollisiin ratkaisuihin".
Ei ole näyttöä siitä, että SIB onnistuisi torjumaan huostaanottoja tai rikoksenuusintaa vanhoja menetelmiä paremmin – se voi monimutkaisuudessaan tulla jopa suoraviivaista verotusta kalliimmaksi OECD:n raportti (2016: 22).
Joidenkin viimeaikaisten tutkimusten mukaan julkisten palveluiden yksityistäminen nimenomaan ei säästä veronmaksajien rahaa vaan pikemminkin hukkaa sitä" (Chassy & Amey 2011, ks. myös Plumer 2011). Idstöm esittää huolensa esim. vankilabisneksen yksityistämisestä ja ihmettelee miten turvata, että yhteiskuntamme heikoimmat ja hädänalaisimmat eivät joudu yksityisten tahojen rahanteon pelinappuloiksi.
Lastensuojelussa he ovat jo joutuneet.
Valvomaton lastensuojelu ja sen sijaishuolto tarjoaa oivat puitteet vaikuttavuussijoittamisella keinotteluun. Tutkimustieto, tilastointi, arviointi, seuranta, valvonta, kustannusvaikuttavuus, mittarit, näyttöön perustuvat käytännöt, jääviyssäännöt,työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet, asiakkaiden oikeussuojakeinot ja puolueettomat tuomioistuimet puuttuvat, joten kekseliäs sijoittaja voi rauhassa- jopa tilaajan avustuksella- fabrikoida niin asiakkaiden määrät, riskiryhmään kuulumisen, vaikutustavoitteet, käytännöt, tulokset, tuotot kuin säästöt.
FIM hallinnoi hanketta yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton, mukana olevien kuntien ja Sitran kanssa. Hankkeeseen liittyvä toiminta on jo alkanut Hämeenlinnassa ja Vantaalla Iceheartsin ja SOS-Lapsikylän avulla.
Miksi ihmeessä Vantaan lapsihankkeessa ja Siun soten perhekeskuksissa toimii pakkohuostaanottoihin erikoistuneena sijaishuollon edunvalvojana ja palveluntuottajana tunnettu SOS- lapsikylä, jonka välitön taloudellinen intressi on huostaanottojen lisääminen ja pidentäminen?
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-perhekuntoutus-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikyla-tutkii-vaan-ei-havaitse
https://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/helyn-tarina-miun-lastani-ette-vie
Maksavatko hallitukset epäonnistumisista SIB:illä kysyy Liz Farmer.
Pelätyt perhetyöntekijät myydään nyt perhekumppaneina
Lokakuun Liikkeen varoitukset SOS-lapsikylän Varkauden Perhekumppanihankkeesta ovat kaikuneet kuuroille korville:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-perhekumppani-hanke-leviaa-maakuntiin-ja-haalii-lisarahoitusta-vaikuttavuusinvestoinnista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-kehittamistyo-varkaudessa-huostaanotot-ja-lastensuojelun-kustannukset-lisaantyivat
Perhekumppani on Varkauden kaupungin, SOS-Lapsikylän ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteistyössä kehittämä palvelu.
Vantaalla perhepalveluiden asiakkaille näkyvin Lapset SIB Vantaan toimintamuoto on juuri Perhekumppani-toiminnan aloittaminen. Perhekumppanit työskentelevät tiiviissä yhteistyössä Vantaan sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisten kanssa ja perhekumppanitoiminta toteutetaan yhdessä SOS-Lapsikylän kanssa.
Perhekumppanin työ muistuttaa erehdyttävästi perhetyöntekijän työtä ja osa perhekumppaneista onkin perhetyöntekijöitä.
Perhekumppanin toimintaa seurannut Suomen Kuvalehti kuvailee lastenkodeissa ja perhetyöntekijänä parikymmentä vuotta työskennellyttä perhekumppania palvelunavigaattorina ja perheen ongelmien perimmäisten syiden etsijänä.
Jutussa perhekumppani suosittaa erityislapsen yksinhuoltajaäidille lastensuojelun asiakkuutta ja perhekuntoutusta joiden seurauksena lapsi saa lääkityksen ja päätyy asumaan sijaisperheeseen.
Mirja Korkiakangas vahvistaa perhetyön terapeuttiseksi orientaatioksi psykodynaamisen eli psykoanalyyttisen orientaation (Korkiakangas, 2005 , 68), joka perustuu Freudin virheellisiksi todettuihin oletuksiin.
Perhetyön viitekehyksenä monissa sijaishuoltoyrityksissä esim. Coronariaan yhdistyneessä Arjessa- konsernissa on kiintymyssuhdeteoria, vieläpä väärin tulkittuna.
Raija Hovi- Pulsan mukaan perhetyö voi olla huostaanottoa edeltävää työtä, perhetyöllä saatetaan hakea näyttöjä huostaanottoa varten tai perhetyö voi olla perheen valmistelemista huostaanottoon.
Hanna Ripatin perehdytysopas perhekumppanuudesta kertoo, että perhekumppanuuden tarkoituksena on varhainen puuttuminen. "Huolta aiheuttaviin asioihin puuttuminen varhain on keskeistä perhekumppanuusmallissa (mt.,8)".
Perhekumppani-hankkeen keskiössä on jälleen kerran lastensuojelun epätieteellisillä menetelmillä tehty arviointi ja rikkinäisen puhelimen efektiin perustuva tiedonvälitys.
Perhekumppani arvioi perheen ja palveluiden tarjoajat arvioivat perheen tilannetta omasta näkökulmastaan. Mihin tarvitaan kaikkea arviointia, kun perheiden tarpeenmukaisia palveluita ei välttämättä ole olemassa/saatavilla?
Hankkeessa perheiden katsotaan tarvitsevan perhetyön puoskarointimenetelmiä esim. lankakeräleikkejä, huolen vyöhykkeitä, verkostokarttoja, vanhemmuuden palikoita, Nallekortteja ja Lapset puheeksi- menetelmiä tarpeidensa selvittämiseen.
Hankeoppaassa mitätöidään vanhempien asiantuntemusta. Heillä kuvitellaan olevan vain kokemustietoa, ei rahan ja kunnioituksen arvoista faktuaalista tietoa. Asiantuntijoiden tiedon puolestaan oletetaan olevan erityistä osaamista vaikka asiantuntijan viimeisin kosketus alan tutkimukseen olisi tapahtunut opiskeluaikana ja faktuaalinen osaaminen koostuisi pääasiassa taidosta välttää oikeusviranomaisten puuttuminen omaan työhön harhaanjohtavia asiakirjoja tuottamalla: "Vanhempien tieto perustuu lapsen tuntemiseen ja ammattilaisilla on puolestaan erityisosaamista."
Tässäkin hankkeessa byrokraatti- ei asiakas- päättää mitä palveluja asiakas tarvitsee ja saa:
"Moniammatillisen tiimin tehtävä on ratkaista, mitkä palvelut käynnistetään."
Perhekumppanuuden vaikuttavuuden kriteerit ja seuranta ontuvat pahasti:
"Verkostokartan avulla nähdään, onko esimerkiksi palveluihin tullut muutoksia, kun verrataan uutta karttaa vanhempaan".
"Perhekumppaneiden haastattelun mukaan perheestä huomaa voimaantumisen. Yksi merkki perheen voimaantumisesta on se, että koti on siisti. "
Oppaassa myönnetään, että "Varkauden kaupungin perhekumppaneiden mukaan perhe joutuu odottamaan tarvitsemaansa palvelua kohtuuttoman kauan. Haastatteluiden yhteenvetona voidaan todeta, että uusien perhekumppaneiden perehdytys on ollut hataraa."
Huolestuneet Varkauden valtuutetut Grönlund, Ropponen ja Ikonen kysyivät, miksi kaupungin yhteistyökumppanuus SOS-Lapsikylän kanssa ei olekaan vähentänyt huostaanottoja kuten luvattiin, ja kustannuksetkin ovat kasvaneet? He kirjoittivat Perhekumppani- hankkeesta Warkauden lehteen otsikolla Paljon melua, vähän villoja seuraavasti: "Kumppanuussopimuksessa SOS-Lapsikylä lupaa Varkauden kaupungille viestintänäkyvyyttä. Glooriaa ja medianäkyvyyttä onkin saatu ihan valtakunnallisesti. Palkintoja on tullut mutta tuloksia ei näy. "
Savon Sanomat sensuroi Leeni Ikosen kommentin hankkeeseen:
http://www.knuutilaki.net/kirjoitukset/83-sensuroitu-savossa-vaikeneminen-jatkuu
Ristiinpalkitsemalla toisiaan veronmaksajien rahoilla lapsibisnestoimijat hakevat ja saavat näkyvyyttä hankkeilleen. Lasten ja perheiden tukemiseen tarkoitetut rahat varastetaan lastensuojelun työntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvontaan.
Onko perusteettoman ristiinpalkitsemisen tavoite saada myös hankesijoittajia ja rahoitussopimuksia, joista on poistettu tulosperusteisuus?
Onko ongelma neuropsykiatrinen oireilu vai sen olematon/ väärä hoito?
- Tarvitsemme systeemistä muutosta ja uusia tapoja mahdollistaa ehkäisevien palvelujen järjestäminen, perustelee hanketta Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom.
Lapset SIB Vantaa -ohjelman kohderyhmä on valittu Sitran vuonna 2018 tekemän 167 lastensuojelu-asiakkuutta käsittävän data-analyysin pohjalta.
– Aineistosta nousi esiin ryhmä, joka edustaa merkittävää osaa lastensuojelun kokonaiskustannuksista. Tähän ryhmään kuuluvilla lapsilla oli keskimääräistä enemmän neuropsykiatrisia oireita. Lisäksi vanhemmilla oli omia haasteita, kuten pitkäaikainen sairaus tai toimeentuloon tai vanhemmuuteen liittyviä ongelmia, Cantell-Forsbom kertoo.
Hänen mukaansa "aineistosta kävi ilmi, että neuropsykiatriset oireet myös ennustavat muita laajempaa palvelujen käyttöä. Varhaisen tunnistamisen kannalta noin 3–4-vuotiaat ovat keskeisessä asemassa. Jo yhden vuoden viivästyminen oireiden tunnistamisesta asiakkuuden alkuun nostaa keskimääräistä palvelujen tarvetta".
Ennustavatko neuropsykiatriset oireet sellaisenaan laajempaa palvelujen käyttöä vai niiden hoitamattomuus/rutiiniksi muodostunut virheellinen hoito?
Vantaalla asperger- lapsille on tarjottu neurologisen kuntoutuksen sijaan perhetyötä ja perheterapiaa ja viivästytetty näin lasten asianmukaista hoitoa.
Ida Kilpeläisen pro gradu- työ paljastaa sosiaalityöntekijöiden asenneongelmia suhteessa ADHD-lapsiin. He etsivät syitä lasten käytökseen kotioloista ja vanhemmuuden puutteista ja näkivät vanhempien kyvyt vastata lasten tarpeisiin puutteellisina tai olemattomina.
Jokainen haastateltava oli tarjonnut asiakkailleen tehostettua perhetyötä vaikka he tiesivät, että lapsen tai nuoren problematiikka ei häviä perhetyön keinoin. Sosiaalialan ammattilaiset myönsivät, ettei perheiden pitkäkestoista ja vahvaa tukea ole tarjolla (Kilpeläinen, 2018, 56-57).
THL:n tutkimuksessa perhetyötä käyttäneistä puolet koki palvelun laadun yksiselitteisesti huonoksi (THL, 2010, 48).
Nuoret palveluiden pauloissa- nuorten elinolot 2018 vuosikirjassa Erja Sandbergin haastattelemat ADHD- oireiset nuoret raportoivat kuinka psykoanalyyttisen orientaation omaksuneet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät psykopatologisoivat heitä ja yrittävät jopa kiistää ADHD:n olemassaolon (Nuoret palveluiden pauloissa, 2018 , 94-101).
Erja Sandberg kuvasi jo omassa väitöskirjassaan tuen (jopa hoitoon- ta tutkimuksiinohjauksen) neurologisiin häiriöihin olevan eriarvoista, pirstaleista ja sattumanvaraista tämän hetken Suomessa.
Sandbergilla on huoli tukea tarvitsevista lapsista, huoli heidän perheistään, huoli lastensuojelun toimintatavoista ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon soveltumattomista työntekijöistä, joita erilaiset työllistämishankkeet tuottavat liukuhihnalta.
Toivoa sopii, että Lapsi SIB:n kustannusvaikuttavuuden seurannassa- jos sellaista ylipäätään on- ei valehdella tuloksista yhtä röyhkeästi kuin Hackneyn mallin eli systeemisen lastensuojelun toimintamallin tapauksessa.
Hanketoimijat lupaavat, että "varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja neuvoloiden terveydenhoitajat saavat koulutusta tunnistaa juuri tilastoissa esille nousseet kohderyhmät, ja pystyvät näin ohjaamaan heidät Perhekumppani-toimintaan."
”Rahaa ei säästy, jollei asioita tehdä eri tavoin kuin ennen”, sanoo SOS-Lapsikylän toimitusjohtaja Marja Pajulahti viitaten lähenevään sote-uudistukseen. ”THL:n kyselyssä yli 80 prosenttia lapsiperheistä koki, ettei ollut saanut tarvitsemiaan palveluja. Jotain uutta tarvitaan”, Kati Palsanen jatkaa.
Miksi psykoanalyysin harhaoppeihin perustuvan, jo parinkymmentä vuotta lastensuojelun kaikille tyrkyttämän perhetyön kuvitellaan olevan jotakin uutta ja auttavan neurologisista häiriöistä kärsiviä lapsia?
Miksi hankkeeseen valittiin tutkimaton, virheellisiin ja vanhentuneisiin psykoanalyyttisiin oletuksiin perustuva ja asiakkaiden pelkäämä perhetyö kun tarjolla olisi ollut tutkittuja ja tuloksekkaiksi havaittuja menetelmiä esim. Voimaperheet ja Ihmeelliset Vuodet?
Juuri psykoanalyyttista orientaatiota, johon perhetyö ja perhekumppani- hankekin perustuu voi yhdessä hallinto- oikeusmenettelyn ja valvomattoman asiantuntijavallan kanssa pitää nykyisen lastensuojelukriisin ja lisääntyvien oikeusturvaongelmien syynä.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan ”terveydenhuollon avohoitovaihtoehdot ovat jääneet kehittämättä, kun maamme psykoanalyyttisesti suuntautuneet lastenpsykiatrit ovat keskittyneet todistelemaan vanhemmat epäkelvoiksi kasvattajiksi esittäen ratkaisuksi lapsen erottamista perheestään. Moniammatillisessa työskentelyssä ei lopulta kukaan ota vastuuta lapsen tilanteesta ja hänestä annetusta lausunnosta”.
Miksi Vantaan vaikuttavuussijoittamisessa ongelmanaiheuttajaa kuvitellaan ongelman ratkaisuksi?
https://ssir.org/articles/entry/debunking_the_myths_behind_social_impact_bond_speculation
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kokemuksia-moniammatillisesta-yhteistyosta-adhdn-hoidossa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-perhetyo-on
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-historia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/dissosiaatiohairio-on-lottovoitto-lastensuojelulaitokselle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/emdr-menetelma-kallista-silmien-pyorittelya
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit/hoitosuositusten-paivittelya-pseudotutkimuksen-varjolla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjestelmallista-vakivaltaa-uskomushoitoja-ja-sosiaalihygieniaa
https://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/kala-ei-tarvitse-polkupyoraa-eika-diagnoosi-lastensuojelua
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsia-sijoitetaan-puuttuvien-mielenterveyspalvelujen-takia-ja-laakitaan-turhaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pysyvan-huostaanoton-sijaan-kotiutus