Lastensuojelun edunvalvonnassa ei ole kyse lasten- vaan lastensuojelun ja sijaishuollon edun valvonnasta. Sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos oli oikeassa varoittaessaan, että Pelastakaa Lapset ry:n edunvalvoja- hankkeen tarkoitus on eristää perheet lapsistaan pysyvästi.
Lastensuojelujärjestöinä esiintyvät sijaishuollon piiloyritykset onnistuivat RAY:n (nykyinen STEA) rahoituksella lobbaamaan lastensuojelulakiin valtaisaksi oikeusturvaongelmaksi monissa tutkimuksissa osoitetun lastensuojelun edunvalvoja- pykälän, jota käytetään härskisti huoltajien oikeuksien kaventamiseen lainvastaisin perustein.
Tulkinnanvaraisen lastensuojelulain 22 §:n mukaan lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja huoltajan sijaiseksi, käyttämään lapsen puhevaltaa, jos on perusteltu syy olettaa 1) ettei huoltaja voi puolueettomasti valvoa lapsen etua asiassa ja 2) edunvalvojan määrääminen on tarpeen asian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Koska ei ole olemassa tarkkaan rajattuja sääntöjä sille, milloin lain edellyttämät kriteerit edunvalvojan hakemiselle täyttyvät, edunvalvonnan tarpeen arviointi jää lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän subjektiivisen harkinnan varaan.
Käytännössä lastensuojelun edunvalvojia myönnetään vain sosiaalityöntekijöiden, ei vanhempien hakemuksista ja he toimivat lastensuojelun ja sijaishuollon- ei lapsen- edunvalvojina. Monella tällä hetkellä lastensuojelun edunvalvojana toimivalla on historia sijaishuollon työntekijänä tai yrittäjänä.
Yllättävän moni lastensuojelun edunvalvoja on toiminut myös alaikäisen turvapaikanhakijan edustajana, josta maksetaan jopa 14 570 euroa kuussa vailla pätevyysvaatimuksia.
Kun edunvalvojajärjestelmä on juurrutettu osaksi lastensuojelukoneistoa, vanhemmat on mahdollista ohittaa jo kättelyssä ja määrätä edunvalvoja jokaiselle lastensuojelun asiakkaaksi joutuvalle lapselle lapsibisneksen prosesseja sujuvoittamaan.
Kouluttajina Pelastakaa Lapset ry:n edunvalvoja- hankkeessa ovat toimineet biologisia vanhempia halveksivista asenteistaan kuuluisa Päivi “ sinun lapsesti eivät ole sinun” Sinko ja Paula Marjomaa Pelastakaa Lapset ry:stä.
Lastensuojelun edunvalvontahankkeen puolueettomuusongelmia voi hahmottaa lukemalla sosiaalityöntekijä Henna Lapinleimun ja sijaishuoltoyrittäjä Marko Lambergin toiminnasta Tuusulassa: https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/edunvalvontaa-tuusulassa-puolueetonta-vai-ei
Lastensuojelun edunvalvonnassa on kyse lapsen henkilöön liittyvästä edunvalvonnasta, joten se eroaa huomattavasti HolhTL mukaisesta yleisestä edunvalvonnasta, joka on tarkoitettu pääosin henkilön taloudellisiin asioihin liittyvään edunvalvontaan.
Lain mukaan erimielisyys huoltajan ja lapsen tai huoltajan ja sosiaalityöntekijän välillä ei riitä perusteeksi edunvalvojan määräämiselle, mutta lakia ei noudateta. Hanna Isokankaan tutkimuksessa (2016) lastensuojelun edunvalvojia haettiin kuitenkin enimmäkseen huostaanottoasioihin tapauksissa, joissa oli lapsen edun tulkintaa koskeva ristiriita vanhemman ja viranomaisen välillä.
Sosiaalityöntekijöiden rutiiniksi on tullut hakea lapselle lastensuojelun edunvalvoja mikäli vanhemmat vastustavat lastensuojelun usein lainvastaisia päätöksiä , uhkaavat valittaa niistä tai kertoa niistä julkisesti. Liian usein edunvalvojat kokevat tehtäväkseen sanoittaa, tulkita ja fabrikoida lapsen näkemys tukemaan jo päätettyjä kontrollitoimia ja tuoda esiin vain oman mielipiteensä.
Edunvalvojan määräämisessä tulisi harkita ja perustella erikseen, millä tavoin edunvalvojan määrääminen on tarpeen lastensuojeluasian selvittämiseksi tai muutoin lapsen edun turvaamiseksi. Anne Uppmanin aineistossa käräjäoikeuden tuomarit luottivat kuitenkin kritiikittä sosiaalityöntekijöiden hakemusten oikeellisuuteen ja myönsivät edunvalvojan niiden perusteella. Käräjäoikeuden päätökset eivät sisältäneet arviointia tai perusteluja siitä, miten edunvalvonta lisäisi lapsen etua.
Maistraatti voi määrätä edunvalvojan, jos huoltaja ja sosiaalihuollosta vastaava toimielin ovat siitä yksimieliset. Muutoin edunvalvojan määrää käräjäoikeus.
Ainoa tapaustyyppi, joissa edunvalvojasta voisi olla aitoa hyötyä lapselle olisivat ne äärimmäisen harvinaiset tapaukset, joissa molemmat huoltajat olisivat syyllistyneet lapsen pahoinpitelyyn. Näissäkin tapauksissa lapsen osallisuutta ja turvallisuutta puolustaisi paremmin joku lapsen läheinen kuin vieras byrokraatti, joka puoltaa automaattisesti lapsen sijoittamista valvomattomaan laitokseen.
Edunvalvojat takaamaan lapsen etu sosiaalitoimien riidoissa
Eniten hyötyä lastensuojelun edunvalvojista olisi sosiaalitointen ja lasten välissä, valvomassa lasten etua lastensuojelun laittomuuksia vastaan.
Edunvalvojia voisi ja pitäisi määrätä myös sosiaalitoimien lisääntyviin ja pitkittyviin arvovalta-, intressi- ja muihin riitoihin aluehallintovirastojen, Valviran, YK:n komiteoiden, EIT:n, sijaisperheiden, koulujen, lastensuojeluyritysten, neurologien, terapeuttien ja lastenpsykiatrien kanssa, edellyttäen, että edunvalvojat ovat puoluettomia suhteessa em. tahoihin.
Edunvalvojalla on oikeus lasta koskevaan tietoon ja vaatia lapselle esim. tiettyä, usein huostaanottoon tähtäävää avohuollon tukitoimenpidettä. Edunvalvoja voi myös vaatia viranomaista tekemään lapsen yhteydenpidon rajoittamista koskevan päätöksen, jos katsoo, että yhteydenpito tiettyyn henkilöön ei ole lapsen edun mukaista.
Lain mukaan lastensuojelun edunvalvojan tehtävä on toimia lapsen puolueettomana edustajana käyttäen lapsen puhevaltaa määrätyssä asiassa. Lastensuojelulain nojalla määrätyn edunvalvojan tulisi käyttää lapsen puhevaltaa vain lastensuojeluasiassa eikä esim. terveydenhuollossa tai kouluasioissa mutta puhevallan käyttöä ei valvo kukaan.
Edunvalvojia ei ohjaa eikä valvo kukaan
Edunvalvojan ei tarvitse nauttia lapsen eikä huoltajien luottamusta asiassa eikä hänellä ole yhteistyövelvoitetta kumpaankaan. Lastensuojelun edunvalvojahankkeessa ei ole puolueetonta arviointia, seurantaa eikä valvontaa vaan edunvalvojat itse arvioivat oman työnsä laatua. Lastensuojelun edunvalvojan pätevyydestä ei ole olemassa erityissäännöksiä. Palkka on yli 100 euroa tunti. Koska lastensuojelun edunvalvonnasta ei pidetä julkista rekisteriä, ei edunvalvonnan päättymistäkään rekisteröidä. Edunvalvojan vallassa on ilmoittaa lapselle, tämän huoltajille ja sosiaalitoimelle, milloin hän katsoo edunvalvonnan päättyneen ja millä perusteella.
Käytännössä lastensuojelun edunvalvojasta on tullut samanlainen turhake lainvastaisten huostaanottojen aikaansaamiseksi ja pidentämiseksi kuin lastensuojelun moniammatillisesta asiantuntijatyöryhmästä.
Lastensuojelun edunvalvontahanke vaarantaa lasten ja perheiden oikeusturvan
Elisa Nilosaari toteaa tutkimuksessaan, että lastensuojelun edunvalvojaa koskeva lainsäädännön tasolla vallitseva puutteellisuus vaarantaa osallisten oikeusturvan ja suosittaa, että lastensuojelulakiin tulisi sisällyttää säännökset edunvalvojalle kuuluvista velvollisuuksista.
Lastensuojelun edunvalvonta tulisi saattaa viranomaisvalvonnan alaisuuteen ja edunvalvojan riippumattomuudesta tulisi säätää lailla.
Lastensuojelun edunvalvontahankkeessa lapsen etu nähdään huoltajan edusta erillisenä.
Edunvalvojan määräämisellä huoltaja voidaan käytännössä syrjäyttää huoltajalle kuuluvien oikeuksien käyttämisestä lapsen edun kustannuksella.
Edunvalvontamääräyksellä huoltaja voidaan syrjäyttää oikeudesta käyttää lapsen puhevaltaa sekä oikeudesta tehdä päätöksiä lapsen puolesta, mikä tarkoittaa käytännössä pitkälle menevää huoltajan oikeuksien kaventamista ( Nilosaari, 2016, 59).
Lainsäädäntö ei velvoita edunvalvojaa käytännössä mihinkään ja toisaalta edunvalvonnan hallinnointia ei ole millään tavoin organisoitu. Edunvalvojalla ei ole lakiin perustuvaa yhteistyövelvoitetta asiaan osallisiin nähden eikä hän ole myöskään vastuussa kenellekään ( mt., 65).
Hankkeen takana sijaishuollon edunvalvojat
Lastensuojelun edunvalvontahankkeen perustajat eli Helsingin Diakonissalaitos, Nuorten Ystävät ry, Pelastakaa Lapset ry, SOS-Lapsikylä ry ja Ensi- ja turvakotien liitto ovat tulleet tunnetuksi huostaanottoja edistavinä sijaishuollon edunvalvojina ja lastensuojelun asiakasperheiden oikeusturvan romuttajina, jotka eivät nauti lastensuojeluperheiden luottamusta. Lastensuojelun edunvalvontapalveluja tarjoavat myös mm. Merikratos Oy ja yksityisiä turvakotipalveluja tarjoava Merituulen tukikoti Oy. Merikratos OY:n lastensuojelun edunvalvojien toiminnasta voi lukea esim. tästä, tästä ja tästä.
On syytä epäillä, että lastensuojelun edunvalvontaa koskevat lainsäädännölliset puutteet ovat tahallisia, tietoisia ja tarkoituksellisia.
Lastensuojelun edunvalvojiksi hakeutuvat pääasiassa lastensuojelun sosiaalityöntekijät ja sijaishuollon toimijat, joita ei voi missään tapauksessa pitää riippumattomina henkilöinä vaan vahvasti puolueellisina toimijoina sekä suhteessa perheiseen, kollegoihin, sijaishuoltoon että hallinto-oikeuteen.
Paikkakunnittain vaihtelevissa lastensuojelun edunvalvojan määrämiskäytännöissä ei useinkaan noudateta lastensuojelulain 22 § määräämiskriteereitä, edunvalvojat eivät ole puolueettomia vaan toimivat usein sijaishuollon edunvalvojina ja heitä käytetään estämään ja romuttamaan lasten ja perheiden perustuslaillisia oikeuksia esim. oikeutta osallisuuteen, kotirauhaan, koskemattomuuteen, yhteydenpitoon ja sananvapauteen ja välineinä lasten ja biologisten vanhempien välisten laittomien tapaamisrajoitusten ja perheen jälleenyhdistämisvelvoitteen laiminlyöntien oikeuttamiseen.
Jo lakkautetun Sosiaaliportin tilasto osoitti, että lastensuojelun edunvalvojia on haettu eniten asiakassuunnitelman tai yhteydenpidon toteuttamiseen, huostaanoton valmisteluun ja sijaishuoltoon sijoittamiseen, sosiaalityöntekijän sanoin "lähinnä siihen, että huostaanottoa jatkettaisiin; ei lakkautettaisi". Käytäntö on huolestuttava, sillä lastensuojelulain mukaan huostaanoton pitäisi olla lyhyimmäksi tarpeelliseksi ajaksi tehty viimesijainen ja väliaikainen toimenpide, jossa pitäisi pyrkiä perheen jälleenyhdistämiseen.
Lastensuojelun edunvalvojien määrämiskriteerit ja toimintakäytännöt loukkaavat niin lasten ja perheiden ihmis- ja perusoikeuksia, Lapsen oikeuksien sopimusta, lapsen etua kuin YK:n ohjeita sijaishuollosta.
Lastensuojelun edunvalvojan määrämiseksi voi riittää sosiaalityöntekijän oletus tai perustelematon väite lojaliteettiriidasta tai sosiaalityöntekijän ja perheen erimielisyys. Lasten biologiset vanhemmat voidaan syrjäyttää lastensa valvonnasta ja heidän puheoikeutensa voidaan viedä hatarin ja lainvastaisin perustein. Edunvalvojana toimiva lastensuojelun työntekijä tai sijaishuollon yrittäjä puolestaan katsotaan jo lähtökohtaisesti vapaaksi puolueellisuudesta ja lojaliteettiristiriidoista.
-Lapselle määrättävät edunvalvojat eivät saa systemaattista koulutusta tehtäväänsä, eikä edunvalvontaa valvo tai koordinoi kukaan. Se on tällä hetkellä liian villi kenttä lapsen oikeusturvan kannalta, kertoi huostaanottoasioiden hallinto-oikeuskäsittelystä 2017 väitellyt oikeustieteen tohtori Virve-Maria Toivonen Talentia- lehdessä.
Huolestuttava tutkimustieto ei näy estävän lisääntyviä edunvalvojamääräyksiä.
Edunvalvoja vanhempien sananvapauden ja perusoikeuksien tulppana
Valtaisista oikeusturvapuutteista huolimatta lastensuojelun edunvalvojia haetaan ja käytetään lisääntyvässä määrin.
Lastensuojelun edunvalvojaa käytetään mm. rajoittamaan tai estämään lasten lakisääteistä yhteydenpitoa sisaruksiinsa ja vanhempiinsa. Varatuomari Leeni Ikonen kertoo kirjassaan Salassapidettävä, ettei ole juurikaan havainnut lastensuojelun edunvalvojien edistävän lasten oikeutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon tai saada tietoa lastensuojelusta. Sen sijaan hän on havainnut, että lastensuojelun työntekijät saattavat joko vahvistaa omaa asemaansa tai keventää vastuutaan edunvalvojan avulla.
Ikosen mielestä lastensuojelun edunvalvojat ovat olleet valmiita myötäilemään lastensuojelun kyseenalaisia ja laittomiakin käytäntöjä lasten ja vanhempien tai sijoitettujen sisarusten välisen yhteydenpidon rajoittamiseksi ja huostaanoton jatkamiseksi. (Leeni Ikonen: Salassapidettävä – Suojeleeko laki lasta vai lastensuojelijaa? Radium-kirjat, 2013.)
Oulunkaaren lastensuojelu hakee edunvalvojaa rangaistukseksi vanhempien epäluottamuksesta
Oulunkaaren kuntayhtymän sosiaalityöntekijät onnistuvat tuoreessa lastensuojelun edunvalvojan hakemuksessaan vuodelta 2018 kertomaan paljon sosiaalityön asiantuntijuudesta (eettisestä herkkyydestä ja osaamisesta, yhteistyö- ja reflektiokyvystä, yhteiskunnallisesta vaikuttamisosaamisesta ja sosiaalityön tietoperustasta) ja kyvystään ymmärtää ja arvioida lapsen etu.
Sosiaalityöntekijät ovat ottaneet oikeudekseen hakea lastensuojelun edunvalvojaa sillä perusteella, että lapsen huoltajat ovat tuoneet esiin epäluottamusta lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä kohtaan.
Oulunkaaren tapauksessa huoltajien aiheellista ja oikeutettua tuntemusta käytetään härskisti perusteena huoltajien syrjäyttämiseen huoltajille kuuluvien oikeuksien käyttämisestä. Väärinkäytöksen pyhittää hokema lapsen edusta:
Oikeusasiamiestä luulisi kiinnostavan myös aiemmat tapausesimerkit lastensuojelun edunvalvojan käytöstä:
Tapausesimerkki a) Edunvalvoja sananvapauden tulppana
"Julkisuus ja se, että videot kuvanneen isän epäillään loukanneen perheensä jäsenten yksityisyyden suojaa, ovat olleet perusteina sille, että huostaan otetuille kaksospojille on haettu edunvalvojaa. Salassa pidettävän tiedon edunvalvoja-hankkeesta sai ensin tietää toimittaja ja kuvausryhmä, joille asian vuoti rikosylikomisario noin kuukautta ennen kuin asiasta kerrottiin vanhemmille. Mahtaako edunvalvojalla uhkailu olla sisäsiisti suomalaisversio Sudanin mallista, jossa toimittajia ruoskitaan julkisesti? Mikään ei nimittäin tuki toimittajan suuta tehokkaammin kuin se, että hän alkaa pelätä viranomaisten rajoittavan vanhempien ja lasten välistä yhteydenpitoa näiden julkisen esiintulon takia." (Lähde + lähde.)
Tapausesimerkki b) Sijaishuollon edunvalvoja
"Eräs äiti teki poliisille tutkintapyynnön havaittuaan lapsensa päänahassa hiuksettoman aukon ja lapsen kerrottua sijaisvanhemman tukistaneen. Lastensuojelu vastasi äidin huoleen määräämällä lapsen tapaamiset äidin kanssa valvotuiksi. Sijaisperhe selitti, että lapsella on pälvikalju. Lapselle määrätty edunvalvoja ei lainkaan puuttunut asiaan, vaan kehotti äitiä luopumaan asian selvittelystä." (Lähde: Leeni Ikonen: Salassapidettävä, 2013)
Tapausesimerkki c) Edunvalvoja jäävinä vieraannuttajana
"Käytännössä hakemalla lastensuojelun edunvalvojan lapselle on Tuusulan sosiaalitoimi estänyt vanhemman osallisuuden lapsen neuvotteluihin ja jättänyt täten sijaisvanhemman mielivallalle toimintaedellykset. Edunvalvojan asettaminen Tuusulan sosiaalitoimelta on ollut toimi, jolla on saatu vanhempi kokonaan eristettyä lasten asioista. Edunvalvojan ollessa perhehoitajana sekä tukihenkilönä sijaisperheille, on edunvalvojan asema kyseenalainen.
Tuloksena kaikesta tästä toiminnasta on, että lapsi on kokonaan vieroitettu hänen vanhemmastaan, sisaruksistaan, suvustaan ja muista läheisistä. Kenelläkään ei ole mahdollisuutta saada mitään tietoa lapsen elämästä. Edunvalvoja tapaa lasta kerran kaksi vuodessa, mikäli vanhemman kanssa on neuvotteluja. Lapsen mielipidettä ei oteta huomioon hänen terveydenhoidostansa päätettäessä, koska edunvalvoja ei hoida työtänsä tältä osin. Lisäksi edunvalvoja ei ole tietoinen lapsen elämästä lukuunottamatta tapaamisia asiakassuunnitelmien tiimoilta."
Tapausesimerkki d) Edunvalvoja rangaistuksena valituksista ja yhteydenpidon katkaisijana
K&T vastaan Suomi
Sosiaalipolitiikan professori J.P. Roos kirjoittaa: "Kun vanhemmat olivat käyneet läpi koko prosessin Suomessa saamatta missään vaiheessa oikeutta, he veivät asiansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Tämä antoi asiassa ratkaisun, jossa Suomen valtio tuomittiin yhdestä virheellisestä huostaanotosta ja siitä, ettei se ollut pyrkinyt yhdistämään perhettä niin kuin ihmisoikeussopimus edellyttäisi. Tuomio ei ole saanut aikaan muutoksia suomalaisessa käytännössä.
Tämän ratkaisun jälkeen viranomaiset pyrkivät vielä ”rankaisemaan” vanhempia ottamalta heiltä heidän viimeisetkin yhteytensä lasten kanssa, eli määräämällä heille edunvalvojan. Toinen merkillisyys on se, että tapausta on hoitanut ministeriössä eräs juristi, joka sittemmin on taas lastensuojelujärjestön juristina ollut aktiivisesti vaikuttamassa perheen ja lasten yhteyksien katkaisemiseen. Tällä juristilla on harvinaisen ongelmallinen kaksois- tai kolmoisrooli, aina lasten ja vanhempien haitaksi. Näitä lastensuojelukentällä toimivia innokkaita vapaapalokuntalaisia näyttää olevan enemmänkin ".
Tapausesimerkki e) Edunvalvoja huostaanoton varmistajana
"Eräs äiti oli hakenut useaan otteeseen alle kouluikäisen lapsensa huostaanoton lopettamista sen jälkeen oli saanut elämänsä tasapainoon avioeron jälkeen. Lapsi oli otettu huostaan äidin paettua väkivaltaista puolisoaan turvakotiin. Lastensuojelun työntekijä haki lapselle lastensuojelun edunvalvojaa sillä perusteella, ettei äiti kyennyt arvioimaan lapsen etua eikä hyväksymään huostaanottoa. Lapsen ja äidin tapaamisista oli myös erimielisyyttä, koska äidin mukaan niitä oli liian harvoin, vain kerran kuukaudessa. Sijaisperhe väitti lapsen "oireilevan" jokaisen tapaamisen jälkeen. Sitä, oireiliko lapsi vain täysin ymmärrettävää eroikävää, ei tarkennettu.
Lastensuojelun edunvalvoja kirjoitti lastensuojelun pyynnöstä huostaanoton lopetusasian oikeudenkäyntiin lausunnon, jossa hän totesi puoltavansa huostaanoton ja sijaishuollon jatkumista lapsen edun mukaisena. Kävi kuitenkin ilmi, ettei edunvalvoja ollut tavannut lasta kuin kerran ja äitiä lyhyen aikaa vuosia sitten. Tiedustellessani häneltä , kuinka on mahdollista muodostaa lasta ja äitiä tuntematta käsitys asiaan hän vastasi: " Ei lapsen eikä äidin tapaaminen ole tärkeintä. Olen perehtynyt lastensuojelun asiakirjoihin. Pääasia on, että lapsen perusoikeudet yleisellä tasolla toteutuvat. "Ikonen Leeni: Salassapidettävä- Suojeleeko laki lasta vai lastensuojelijaa 2013, 370)
Tue lapsia ja perheitä- älä lapsibisnestä!
Edunvalvojaa osuvampi nimitys olisi edun määrittäjä, sanoittaja tai lapsen etuilija.
Lapsen edun määrittelyssä edunvalvojaa kuten hänen työnantajaansa, usein lapsibisnekseen yrittäjäksi tähtäävää sosiaalityöntekijää eivät sido mitkään riippumattomuus- tai puolueettomuussäädökset , jääviyssäädökset suhteessa lapsibisnekseen, vastuu- ja korvausvelvoitteet virheistä, yhteistyövelvoitteet suhteessa lapsen sukuun ja vanhempiin tai velvoitteet edustaa tai noudattaa lapsen näkemystä.
Lapsen edunvalvoja onkin todellisuudessa lapsen etuilija, jonka urahaaveet ja lojaliteettipyrkimykset ajavat lapsen toiveiden ja edun ohi.
Näitä etuilijoita, jotka kuvittelevat että isot alkukirjaimet ja tittelit kuten Lasten Suojelija ja Lapsen Edun Valvoja pätevöittävät heidät, on koulutettu ja palkattu vuosikaudet julkisilla varoilla sananvapauden tulpiksi lapsikauppaa sujuvoittamaan.
Lokakuun Liike kehottaa lukijoitaan kertomaan kokemuksensa lastensuojelun edunvalvojista.
Kuka edunvalvojaa haki ja millä perusteella? Tapasiko edunvalvoja lapsen ja perheen? Kuinka monta kertaa? Mitä edunvalvoja käytännössä teki ja mitä vaikutuksia hänen toiminnallaan oli perheellenne?
Tiedot voi lähettää [email protected]
Kehotamme lukijoitamme pidättäytymään rahoittamasta tai tukemasta lastensuojelun edunvalvontahankkeen perustajia ja juurruttajia millään tavalla.
Lahjoittamalla lastensuojelun edunvalvontahankkeen lobbareille Pelastakaa Lapset ry:lle, Nuorten Ystävät ry:lle, SOS- lapsikylälle tai Ensi- ja turvakotien liitolle ylläpidät heidän aggressiivista asiakashankintaansa, perheiden oikeusturvan vaarantavia projektejaan, heikkolaatuisia palvelujaan ja laitoksiaan ja huonoa hallintoaan ja tuet miljardibisnekseksi muuttuneen sijaishuollon edunvalvontaa, joka kurjistaa vähävaraisten perheiden asemaa ja olosuhteita.
Tue lapsia ja perheitä- älä lapsibisnestä!
Täällä voit tutustua edunvalvojina toimiviin henkilöihin:
https://www.innokyla.fi/web/verkosto942856/jasenet
https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/lastensuojelun-edunvalvonta/edunvalvojapankki
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/verisiteet-ovat-tarkeita-lapsille-vaan-ei-lastensuojelulle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-oikeuksien-komitealle-voi-pian-valittaa-lapsen-oikeuksien-loukkauksista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-edunvalvonta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/edunvalvontaa-tuusulassa-puolueetonta-vai-ei
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avoin-adoptio-ei-ole-vaihtoehto-vaan-riski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/heiliolainen-lastensuojelunakemys-lastensuojelukriisin-ja-oikeusturvaongelmien-aiheuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-syyttaa-vanhempia-lastensuojelun-epaonnistumisista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-perhekuntoutus-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsingin-diakonissalaitos-veroparatiisikytkoksia-lapsibisnesta-hyva-veli-verkostoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavat-ry-perheiden-oikeusturvaongelmien-kehittajana
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavien-irma-moilasen-koulupelko-diagnoosi-koulukiusattujen-huostien-ja-mielisairaalakyyditysten-veruke
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/yleisradion-uusi-toimitusjohtaja-pelastakaa-lapset-ryn-hallitusjasen-merja-yla-anttila-ulkoisti-kaverille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sitra-takapiruna-lastensuojeluhankkeissa