Yksi luku lisää lastensuojelun likaiseen historiaan
Lastensuojelun tutkimukset ja valvonta tehtiin pitkään haastattelemalla yksinomaan sosiaalityöntekijöitä heidän omasta työstään. Sosiaalityöntekijöiden tuottamista asiakirjoista ja hallinto- oikeusaineistoista kuviteltiin saatavan tietoa- ei sosiaalityöntekijöiden maailmankuvasta ja selustanvarmistelusta - vaan elävien asiakkaiden elämästä ja ongelmista.
Kun EU-rahoitusten ehdoksi tuli moniasiantuntijuus ja sosiaalinen osallisuus kaikkiin sosiaalityön ja lastensuojelun julkaisuihin ilmestyi äkkiä lauseita” asiantuntijatyöryhmässa korostettiin kokemusasiantuntijuuden merkitystä ” tai ”päätettiin kartoittaa mahdollisuudet ottaa mukaan myös kokemusasiantuntija".
Harjoitetun lastensuojelupolitiikan ansiosta saatavilla oli runsaasti entisiä ja nykyisiä sijoitettuja, joiden ainoaksi omaiseksi oli kelpuutettu sosiaaliviranomainen. Syrjäyttämistä edistettiin tekemällä sosiaalirikosrekistereistä- toisin kuin rikosrekistereistä - ikuisia ja sijoituksista yhtä pitkiä kuin elinkautiset. Perheiltä evättiin kriiseissä tuen lisäksi oikeudenmukainen oikeudenkäynti, yhteydenpito läheisiin, toimivat valitusreitit ja jälleenyhdistäminen. Asiakaslapsille alettiin jo varhain rakentaa lastensuojelulapsen identiteettiä psykoanalyysin tutkimus -ja työmenetelmiin turvautuen.
Asiantuntijoiksi itsensä aateloineita tuntui häiritsevän, jos asiantuntemuksen kohteille kertyi teoreettista tietoa. Sijaishuollon asiantuntijat ja erityisosaajat pitivät huolta, että kokemusasiantuntijoiden luokkaan määrätyt ohjattiin ainoastaan alimman asteen ammattikoulutukseen tai lastensuojelulaitoksen omaan kotikouluun, jossa opetus muodostui juttelusta laitoksen harjoittelijoiden kanssa. Koulutushaaveiden ja - urien katkaisulla ja läheisten yhteydenpito estämällä varmistettiin , että karut kokemukset jäivät sijoitettujen pääasialliseksi pääomaksi.
Lastensuojeluseminaarien pakolliseksi kevennykseksi ja oheisohjelmistoksi tuli kokemusasiantuntijanäytös, jossa joku sosiaalialan ammattilaiseksi nimetty raahasi seminaarin loppupuolella jonkun lävistetyn ex-lastenkotinuoren lavalle puhumaan ”kokemuksistaan” sosiaalityössä. Lopuksi asiantuntijayleisö taputti hyväksyvästi omalle suvaitsevaisuudelleen.
Lahko etsii käännynnäisiä
Kokemusasiantuntijan käsite ja käyttötarkoitus tuli lähelle lahkon käännynnäisen käsitettä. Hän oli henkilö, jolla oli kokemusta "haavoittuvista olosuhteista" mutta jonka lastensuojelun lahko oli kesyttänyt ja pelastanut kaidalle tielle levittämään lahkon ilosanomaa ja hankkimaan sille uusia jäseniä. Kokemusasiantuntijan tehtävä oli todistaa, että lastensuojelu oli loppujen lopuksi hyvä tai ainakin, että lastensuojelun pelätystä käänteisestä Midaksen kosketuksesta oli mahdollista selvitä elävänä. Lastensuojelun mannekiineiksi rekrytoituja käytettiin- ei humaanimpien palvelujärjestelmien luomiseen tai sijoitettujen oikeusturvan parantamiseen- vaan lastensuojelun ja sijaishuollon lobbaamiseen , imagonkiillotukseen ja varainhankintaan.
Kun jakkupukuasiantuntija haki asukkiensa koulutusuran ja terveydenhuollon estäneeseen sijaishuoltolaitokseen sijoittamansa nenärenkaisen "ongelmanuoren" seminaarivieraakseen ja "kokemusasiantuntijaksi " hän saattoi julistaa omaa erinomaisuuttaan tuon jalon villin avulla:
"Emme ole pelottavia, päinvastoin. Katsokaa, miten hyviä, demokraattisia ja jalomielisiä me olemme. Me otamme asiakkaat, jopa lävistetyt joukkomme ja annamme heidän puhua. He saavat esittää kritiikkiäkin, toki vain rakentavassa hengessä."
Lastensuojelun laittomuuksista tai sijaishuollon kaltoinkohtelukokemuksista raportointia asiantuntijoille ei nähty rakentavaksi tai tarpeelliseksi- ei liioin muutosvaateita valvonta- tai oikeusturvapuutteiden korjaamiseksi. Sellainen ei ollut positiivista ja olisi haitannut asiantuntijoiden suunnittelemia lasten massasiirtoja parempiin perheisiin pysyvästi huostaanotettaviksi.
Kokemusasiantuntijan samoin kuin käännynnäisen tehtävä oli tuottaa lahkosta pelastustarinaa, jossa on selkeä kiihdytyskaari, kiihdyttäviä ja traagisia henkilökohtaisia paljastuksia ja onnellinen loppu.
Kokemusasiantuntijasta tuli väline, instrumentti, jonka avulla asiantuntija oikeutti oman olemassaolonsa, ammatillisen edunvalvontansa ja vallan- ja reviirinlaajennuspyrkimyksensä. Kokemusasiantuntijan avulla tietämiseensä tukehtuva ja tahrattomuuden vankilaan itsensä vanginnut asiantuntija saattoi tirkistellä toiseutta ja paheellista "maailmaa" luvallisesti ja turvallisesti oman "kunniallisuutensa" säilyttäen ja itsensä ja ihmisyytensä piilottaen.
Kokemusasiantuntijavillitys levisi myös sosiaalityön tutkimukseen. Kun asiakaspalautteen puuttuminen tutkimuksista ohitettiin aiemmin yhden lauseen pahoittelulla "resurssipulasta" koneisto ja sen palvelijoiksi ryhtyneet tutkijat alkoivat ottaa asiakkaiden ”kokemuksia” koristeiksi tutkimuksiinsa. Nuoret tutkijat kohtelivat isiensä ja äitiensä ikäisiä asiakkaita lähinnä elämänkoululaisina. Asiakkaiden oikeusturva-asioihin keskittyneestä kokemustiedosta ja -puheesta argumentoitiin yleisesti ja julkisesti vihapuheena ja "tarttumatautina". Asiakkailla katsottiin olevan yksinomaan ”kokemustietoa”, ei rahan ja kunnioituksen arvoista faktuaalista- tai teoriatietoa tai osaamista.
Perinteisen pullakahvipalkkion sijaan lastensuojelujärjestöihin palkattiin (todennäköisesti työllistämistuella) muutama koulutettu kokemusasiantuntijakin. Varsinaisille asiantuntijoille jouduttiin erikseen vakuuttelemaan, että kokemusasiantuntijakin voi olla älykäs ja osata kieliä ja kirjoittaa.
Salassapito salaa vain oman asenteellisuuden
Akateemisten tutkimusten rivien välistä pystyi lukemaan, että tutkijat olivat "rohkeita" uskaltautuessaan "villien asiakkaiden" pariin ja tutkimuksissa käytettiin useita sivuja vieraalle reviirille uskaltautumisen herättämiin tuntemuksiin ja eettisiin pohdintoihin. Asiakkaat olisivat olleet valmiita julkistamaan tapauskertomuksensa omilla kasvoillaan ja nimillään mutta akateeminen maailma piti julkista avuntarpeen ja heikkouden tunnustamista niin häpeällisenä asiana, että asiakkaita piti oman etunsa nimissä holhota: heidän tunnistetietonsa piti kätkeä samaan tapaan kuin dokumenttien narkomaaneilla. Asiakkaiden tietoa ja kokemuksia pidettiin akateemisessa maailmassa "subjektiivisina" eli epä-älyllisenä ja lapsenomaisena reagointina "oikeushyvää" huostaanottojen ja riskileimojen muodossa tarjoilevien erityisosaajien erityisasiantuntemukseen.
Asiantuntijoiden kokemukset olivat sosiaalityön tutkimuksissa automaattisesti objektiivista havainnointia - vaikka asiakkaiden elämäntilanteesta, elämänhistoriasta, kodista ja perheestä runoileva sosiaalityöntekijä oli hädin tuskin tavannut asiakkaan ja hänen perheensä. Asiantuntijoiden tiedon oletettiin kattavan kaikki tiedon lajit, vaikka asiantuntijan viimeisin kosketus alan tutkimukseen olisi tapahtunut opiskeluaikana ja faktuaalinen osaaminen olisi koostunut pääasiassa taidosta välttää oikeusviranomaisten puuttuminen omaan työhön harhaanjohtavia asiakirjoja tuottamalla.
Tiedotusvälineet julkaisivat uutisina tarkistamattomia viranomaismainoksia ja pitivät juttujensa objektiivisuuden takeena sitä, että asiakkaan kokemuksesta mitään tietämätön virallinen asiantuntija pääsi esittämään paremmintietävän kommenttinsa asiakkaan kokemukseen, kiistämään mielivaltasyytökset ja mitätöimään kertojan asiantuntijuuden, kokemuksen ja uskottavuuden.
Kun valvomattoman lastensuojelun ja sijaishuollon epistemologiset ja eettiset puutteet alkoivat paljastua, lastensuojelun laatusuositustyöryhmä julisti ikäänkuin kädenojennuksena asiakkaille, "että kaikki tieto ei asu viranomaisessa."
Sosiaalipalveluiden kehittämishankkeissa asiakasosallisuus ja kokemusasiantuntijatieto typistyi tokenismiin ja asiakkaiden kohteluun sosiaalityöntekijöiden ja tutkijoiden omissa meritoitumisprosesseissa hyödynnettävänä datavarastona ilman todellista osallisuutta palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa tai arvioinnissa.
Asiakkaan "kuulemisesta" tuli samanlainen orwellilainen uusiokäsite kuin voimavaralähtöisestä vuorovaikutuksesta, joka olikin urkintaa tai lapsen edusta, joka osoittautui sijaishuollon edunvalvonnaksi.
"Asiakkaan kuulemisessa " kuulemista ja ymmärtämistä suorittava sosiaalityöntekijä oli jo päättänyt etukäteen mielessään, mitä toinen yrittää sanoa, että toisella on "ongelma", mikä toisen "ongelma" on ja mitä sen "hoitamiseksi" tarvitaan. Lopputuotoksessa eli lausunnossa sosiaalityöntekijän monologi kirjattiin dialogiksi.
Tarkoitus ei ollut aidosti kuulla vaan esittää, suorittaa kuuleminen, myydä asiakkaalle ja yleisölle kuulemisen vaikutelma , kuulemisen ja vastavuoroisuuden illuusio. Lastensuojelussa kuulemisestakin tuli tuotteistettua ja menetelmällistettyä puuttumista, vain yksi "puuttumisen" tekniikka.
Sosiaalihuollon tiedonhallintauudistuksesta puuttuva asiakasnäkökulma ja oikeusturvanäkökohdat ratkaistiin sillä, että potentiaalisesti kriittiset asiakkaat suljettiin ulos prosessista; kehittämisseminaareihin pääsivät aloituksen jälkeen vain päättäjät. LAPE- hankkeeseen kelpuutettiin peräti yksi ( 1 kpl) kokemusasiantuntija, koska hankeraportin mukaan "lasten, nuorten ja perheiden kokemusasiantuntemus ja osallisuus ovat hankkeessa keskeisellä sijalla".
Muutoksia vai muutospaineita neutraloivaa retoriikkaa, tokenismia ja imagonkiillotusta?
Asiakasosallisuuden käsitteestä sosiaalipalvelujen kehittämisessä tuli varhaista puuttumista vastaava notkea ameeba, joka voitiin kääntää palvelemaan hyvin erilaisia, jopa vastakkaisia tarkoituksia ja päämääriä; niin asiakkaiden mukaanottoa kuin syrjäyttämistä, niin yhteisöjen vahvistamista kuin yksilöpsykopatologisointia.
Lukija voi ihmetellä miksi preesens on kääntynyt imperfektiksi, kuvattuja asioitahan tapahtuu parhaillaan.
Kirjoittamalla nykyisyydestä menneessä aikamuodossa toivomme alentuvien asenteiden viimeinkin jäävän historiaan.
Aito osallisuus on jotakin muuta kuin näytöksiä ja osallisuuspuhetta- se on materiaalisia, sosiaalisia, psykologisia ja toiminnallisia resursseja ja strategioita. Asiakasosallisuus edellyttää tarkkaa ja eriteltyä lainsäädäntöä ja operationaalistettavia velvoitteita ja ohjeistusta marginalisoitujen yhdenvertaisuuden konkretisoimiseksi.
Asiantuntijuuden nousuhumalasta ei voi myöskään raitistua suoraan asiakaspalvelijaksi ilman moraalista inventaariota. Utopististen palveluihanteiden ja muutaman kokemusasiantuntijan vilauttamisen sijaan lastensuojelun hankkeissa pitäisi kartoittaa perheille aiheutetut vahingot, pyrkiä korjaamaan ja hyvittämään ne ja taata, ettei lisävahinkoja tule tai ettei lisävahingoista ja ihmisoikeusloukkauksista ainakaan palkita.
Kokemusasiantuntijuus ja asiakasosallisuus eivät saa typistyä pelkäksi puheeksi tai laajemmat muutospaineet neutraloivaksi sosiaalityöntekijöiden tokenismiksi, seminaariviihteeksi tai keskinäiseksi selkääntaputteluksi.
Olemme Lokakuun liikkeessä pohtineet näyttäytyvätkö lastensuojeluseminaarien kokemusasiantuntijanäytökset sosiaalityötekijöiden käytössä voimavarana vai likakaivona. Nykyistä ammatillisuusihannetta ylläpitävänä voimavarana näytökset toimivat, kun niissä voi ikäänkuin anonyyminä ja puolueettomana tarkkailijana, oman ihmisyytensä ja haavoittuvuutensa salaten esittää itselle tärkeistä aiheista kommentteja ja saada itselle tärkeää tunnustusta ja vertaistukea.
Likaviemäri-näkökulmaa kuvastavat taas viestinnän välineellisyys ja asiantuntijuuden nousuhumalassa laaditut ja usein hyvinkin epäselvät ja yksipuoliset kuvaukset tapahtumista. Räikeä huoli- ja riskipuheena realisoituva asenteellisuus ja asiakkaiden tiedon typistäminen pelkäksi kokemuksellisuudeksi voi myös masentaa kriittisiä kuulijoita. Toisaalta näilläkin on oma tehtävänsä. Kokemusasiantuntijuuden mahdollistavana sugar mamana esiintyminen voi olla hyvin puhdistava ja vapauttava kokemus kunnallisessa lastensuojelutyössä ryvettyneelle moninkertaiselle perusturvarikolliselle. Se toiminee myös sosiaalityön imagonkiillottamisena, jota pidetään nykyisin rakenteellisena sosiaalityönä. Sosiaalityöntekijöiden vertaisviestinnälle ja -tuelle on kaikessa välineellisyydessään ja viihteellisyydessäänkin selkeä tilaus.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/dialogisuus-lastensuojelun-laatusuositusprosessissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/haluaako-sosiaalityo-rakentaa-vai-purkaa-hakkeja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tue-lapsia-ja-perheita-ala-lapsibisnesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-2-mim
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-3-lapsilahtoiset-valineet-vuorovaikutuksen-vahvistamiseksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/perhekuntoutuksen-lyhyt-oppimaara
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/sentican-huostaporvarit-ja-veroparatiisityypit