Julkinen rahoitus pois asenneongelmia ja laittomuuksia tuottavilta "lastensuojelukoulutuksilta"
Lastensuojelujärjestöinä esiintyvien sijaishuollon edunvalvontajärjestöjen esim. Pesäpuu ry:n, Pelastakaa Lapset ry:n, Nuorten Ystävien ja SOS- lapsikylän lastensuojelukoulutukset muistuttavat toinen toisiaan ja jakavat tutkimustietoon perustumattomia oletuksia.
Koulutusten tarkoitus on opastaa työntekijöitä psykoanalyyttisen orientaation keinoin etsimään ja löytämään oma aarre eli kaltoinkohdeltu lapsi:http://www.lokakuunliike.com/lokatomia-blogi/hei-me-loydetaan-meidan-aarre
Tavoitteena on sijaishuollon ja sen työntekijöiden imagonkiillotus ja asiakashankinta. Näkökulma, vastuut ja toimenpide- ehdotukset siirretään jokaisessa koulutuksessa määrätietoisesti sosioekonomisten rakenteiden ja poliittisten väärinkäytösten korjaamisen sijaan asiakkaiden oletettuun yksilöpsykopatologiaan ja sijaishuollon edunvalvontaan.
Yllättäen sijaishuollon edunvalvonta ja asiakashankinta tuntuu olevan kaikkien- myös median, yliopistojen, poliitikkojen, STM:n, STEA:n, THL:n ja perinteisten kansalaisjärjestöjen yhteinen asia.
Lasten ja perheiden oikeusturva sen sijaan ei ole kenenkään asia.
Parhaimmillaankin koulutukset ovat psykoanalyyttista auttamispuhetta, hyvesignalointia ja asiakkaita toiseuttavia "ammattilaisten" yhteishengen nostattamisharjoituksia.
Pahimmillaan koulutukset ovat valheiden ja väkivaltaisten asenteiden tartuntalinkoja, joista valistuneelle kuulijalle jää käteen vain tyrmistys ja huoli siitä, että sijaishuollon yksityisiä palveluntuottajia edustavien kouluttajien annetaan työskennellä kokopäiväisesti lasten ja perheiden kanssa mm. vanhemmuuden-ja sijaishuollon tarpeen arviointitehtävissä.
Koska lastensuojelukoulutukset järjestetään julkisin varoin, kohtuullista olisi, että ne kunnioittaisivat lakeja ja pidättäytyisivät jakamasta väärää tietoa ja vahingollisia asenteita.
Kuka ottaisi tehtäväkseen mitata näihin lastensuojelukoulutuksiin osallistuvien asenteita ennen ja jälkeen koulutusten vaikkapa Katarina Finnilän asenneseulalla?
Pitäisikö koulutuksissa selventää, että Suomi on sitoutunut ihmisoikeussopimusten kautta vanhempien ja lasten tukemiseen- ei veto- ja pitovoimaisen sijaishuollon luomiseen, ylläpitämiseen tai paisuttamiseen?
Veikkaus ja STEA voisivat edellyttää rahoituksensa ehtona, että niiden rahoittamat lastensuojelujärjestöt noudattavat voimassaolevia lakeja ja asetuksia edes omissa koulutuksissaan ja huostaanotoissaan.
Ne lastensuojelujärjestöt, jotka ovat tarjonneet lainvastaisia ja virheellisiä koulutussisältöjä pitäisi velvoittaa STEA:n tukien takaisinmaksun uhalla järjestämään poisoppimis- kurssitusta levittämistään väkivaltaisista asenteista ja lainvastaisista toimintatavoista.
Lastensuojelun asiantuntijoiksi itsensä nimittäneet sijaishuollon edunvalvojat vaikuttavat aidosti uskovan, että heillä on yksinomaan subjektiivisten tuntemustensa mm. huolen perusteella oikeus päättää noudattaako lakia vai ei, valikoida kenen kohdalla ja miten lakia noudatetaan ja määritellä kenellä on oikeus vanhemmuuteen ja mikä on lapsen etu. Sijaishuollon edunvalvojat katsovat oikeudekseen päättää jopa se, milloin perhettään kaipaavalla lapsella on lupa rakastaa ja pitää yhteyttä perheeseensä.
Sijaishuollon edunvalvontajärjestöt ovat aktiivisesti pyrkineet estämään sekä sijaishuollon puolueettoman tutkimisen ja valvonnan että perheiden jälleenyhdistämiset asenteellisilla, vanhentuneilla ja väärintulkituilla teorioillaan ja epätieteellisillä perheiden "arviointimenetelmillään", jotka leviävät tarttumataudin tavoin koulutuksesta ja asiantuntijalta toiselle.
Suomalaisten asiantuntijoiden työtä hallitsee sijaishuoltouskona näyttäytyvä ideologinen ja taloudellinen korruptio eivätkä he tunne eivätkä kunnioita sen paremmin lakeja kuin oman alansa kriittisiä tutkimuksia tai keskusteluja.
Koulutukset sidottava tutkimustietoon ja lakeihin- asenne- ja laillisuusongelmia ei pidä rahoittaa
Hyvää on joihinkin koulutuksiin sisältyvä työntekijöiden omien tunteiden ja ajatus-, käytös-, tiedonmuodostus- ja reagointimallien syiden pohdinta, joka tosin jää hyvin pinnalliseksi.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-ammattilaisten-salattu-ja-hapeallinen-kokemusasiantuntijuus
Empatiaan kouluttaminen jää usein asiakkaiden manipuloinnin tasolle; yhteyden illuusion ja kukipaso-tekniikoiden ( kuuntele, kiitä, pahoittele, sovi jotakin) opetteluksi.
Lähes kaikille lastensuojelukoulutuksille yhteistä on tutkimustiedon puute ja lukuisat tutkimustietoon perustumattomat työntekijöiden omaa ammatillista edunvalvontaa tukevat oletukset, asenteet ja väittämät.
1. Kaikki koulutukset jakavat olettaman vanhempiensa traumatisoimasta sijoitetusta lapsesta ja kotien riskeistä huomioimatta tutkimustietoa ja sijaishuoltoväkivaltaa.
Mistä tulee olettama sijoitetun vanhempien aiheuttamasta traumatisoitumisesta kun sijoitusten ja huostaanottojen syistä tai seurauksista ei kerätä vertailukelpoista tutkimus- eikä rekisteritietoa ja rutiiniksi on muodostunut lasten sijoittaminen pelkästään puuttuvien palvelujen takia ( Kuntaliitto 2017, 2019)?
Vakavan kaltoinkohtelun ja väkivallan kuvitellaan päättyvän palvelujärjestelmään ja sijaishuoltoon vaikka tutkimustiedon mukaan se usein alkaa sieltä ( YK, World Report on Violence). Väkivaltaahan esiintyy kaikkialla, erityisesti suljetuissa ja valvomattomissa laitoksissa ja se, joka ei tätä tunnista on itse osa väkivallan ongelmaa.
Nuorten negatiiviseksi tulkittu käyttäytyminen ja oireilu sijaishuollossa selitetään oletuksella vanhempien aiheuttamasta traumasta/ kaltoinkohtelusta, vaikka nuori olisi asunut vuosia sijaishuoltopaikassa.
Miksi nuoren sijoituksen myötä kasvanut uhma ja vastustus tulkitaan vanhempien aiheuttaman oletetun trauman seuraukseksi eikä esim. oireiluksi sijaishuollossa tapahtuvaan kaltoinkohteluun tai aidoksi tyytymättömyydeksi sijoitukseen ja/ tai sijoitusolosuhteisiin (Kouluterveyskyselyt 2017, 2019)?
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/uusi-lastensuojelumalli-keskittyy-ymparistoon-ja-todellisiin-uhkiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastenasiaintalo-lasta-etsii-kotien-riskeja-vaikka-lapset-ovat-vaarassa-kodin-ulkopuolella
2. Lastensuojelun palveluntuottajat selittävät pois omien järjestelmiensä virheitä ja puutteita patologisoimalla asiakkaita. Työyhteisöjen ongelmat selitetään ja vieritetään " kaoottisten" asiakkaiden syyksi.
Miksi MLL:n kyselyissä vuodesta toiseen toistuva tulos eli nuorten kokemus siitä, ettei keskusteluista/ puhehoidoista ammattilaisten kanssa ole heille mitään hyötyä vaan usein jopa haittaa käännetään lastensuojelukoulutuksissa nuorten "ihmissuhdefobiaksi " tai "trauma- tai dissosiaatio-oireiluksi "?
Kuinka moni sosiaalityöntekijä on paennut alalta siksi, ettei halua sopeutua lastensuojelun ylisukupolviseen väärintekemisen kulttuuriin?
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
3. Lastensuojelua ohjaavia lakeja ei tunneta eikä noudateta ja niihin suhtaudutaan halveksien. Velvoitetta noudattaa lakia pilkataan ja kutsutaan lastensuojelun juridisoitumiskehitykseksi, jonka koetaan rajoittavan työntekijöiden intuitiivista "erityisosaamista", josta ei ole mitään näyttöä.
Lastensuojelun rakenteellisen väkivallan yksi muoto on lakien noudattamatta jättäminen ja sen seurauksen lastensuojelun asiakkaan oikeuksien sivuuttaminen. Siis mielivalta. Lastensuojelutyötä on delegoitu palvelutuottajille vastoin perustuslain julkisen vallan delegointisäännöstä.
https://leeniikonen.fi/2021/03/23/eksyksissa-heiluttaako-koira-hantaa-vaiko-hanta-koiraa/
https://leeniikonen.fi/2021/03/02/mika-tappaa-sijoitettuja-lapsia-asiantuntijat-vastaavat/
4. Asiakaspalautteita tai tutkimustietoa sijoitusten syistä, seurauksista tai olosuhteista ei kerätä, käytetä eikä koeta tarpeelliseksi.
Asiakaspalautteisiin suhtaudutaan vähätellen eikä koulutusten sijaishuoltoa ylistävien väittämien tueksi esitetä minkäänlaista näyttöä. Tutkimukset, tutkijat ja keskustelut jotka eivät tue omaa agendaa jätetään pois koulutuksista ja eriävät näkemykset ja toisinajattelijat vaiennetaan. Lastensuojelujärjestöjen omat lastensuojelututkimukset tarvitsisivat usein välitöntä huostaanottoa.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paattajat-eivat-halua-tutkimustietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
5. Kiintymyssuhdeteoriasta levitetään väärää tietoa ja kaksoisstandardeja ja sitä käytetään sijaishuollon edunvalvontaan.
Huonosti koulutetun työntekijän riskilistan perusteella suorittama riskiseulaus ja oletus, että vauvan ilmeistä voi päätellä traumatisoitumisen on selkeä oikeusturvariski mille hyvänsä perheelle.
Koulutuksissa ei vieläkään ymmärretä, että organisoitumattoman kiintymyssuhteen luokitteluja EI VOI käyttää kaltoinkohteluseulaukseen.
Toistuvat erottamiset vanhemmista esimerkiksi toistuvat testit tai sijoitukset itsessään aiheuttavat organisoitumattomaksi luokiteltua käyttäytymistä. Tämän takia esim. sijoitetun, vanhemmistaan erotetun lapsen arvioiminen antaa harhaanjohtavan kuvan lapsi- vanhempi - suhteen laadusta.
Organisoitumaton kiintymyssuhde EI OLE vauvan/ lapsen yksilötason diagnoosi tai ominaisuus vaan suhdespesifi.
On tärkeää tunnistaa ja tunnustaa, että kiintymyssuhdeteoriaa on sovellettu sijaishuollossa väärin viime vuosina. Väärinkäytökset ovat tulosta virheellisistä oletuksista että 1) kiintymyssuhteen osoittimia voitaisiin käyttää yksilöarvioinnissa lastensuojelussa 2) että organisoitumaton kiintymyssuhde ennustaisi lapsen kaltoinkohtelua 3) että se ennustaisi patologiaa tai 4) edustaisi staattista piirrettä lapsessa ( ts. ei muuttuisi kehityksen tai perheen saaman tuen myötä). Nämä ovat organisoitumatonta kiintymyssuhdetta koskevia myyttejä ja liioitteluja, joita tutkimusnäyttö EI tue.
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14616734.2017.1354040)
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kaytannot-perustuvat-vaaralle-tiedolle-kiintymyssuhteista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
6. ACE:sta ( haitalliset lapsuuskokemukset) levitetään väärää tietoa ja sitä käytetään väärin pääosin vastuuttamaan kansalaisia järjestelmätason ongelmista ja muokkaamaan väestötason riskifaktoreista yksilötason riskimarkkereita lastensuojelun ja sijaishuollon asiakashankintaan.
a) Miksi vastoinkäyminen tulkitaan traumaksi? Ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla vastoinkäymisiin.
b) Miksi ACE- tietoisuus ei ole instrumentti sosioekonomisiin parannuksiin vaan sijaishuollon asiakashankintaväline ja itseisarvo?
c) Miksi korrelaatio traumojen ja ACE- pisteiden välillä tulkitaan kausaalisuudeksi?
d) Miksi painopiste on yksilötason ongelmien tunnistamisessa eikä väestötason ongelmien ennaltaehkäisyssä?
Miksi väestötason riskifaktoreita ylipäätään käytetään yksilötason riskimarkkereina? Tällainen linssi voi nopeasti johtaa yksilöiden patologisointiin ja syyttämiseen ja hallitukset voidaan sillä välin vapauttaa velvollisuudestaan puuttua järjestelmätason puutteisiin ja väärinkäytöksiin.
e) Miksi seuloa traumoja kun asiakkaiden tarpeenmukaisia hoitopalveluita ei lastensuojelussa juuri ole- ei liioin näyttöön perustuvia käytäntöjä?
f) Tunnistetaanko ja hoidetaanko myös traumoja, jotka eivät sovi vakiintuneeseen ACE-kerrontaan esim. kouluissa tai sijaishuollossa tapahtunutta traumatisoitumista?
h) Miksi ACE- koulutuksissa vähätellään lakeja ja tutkimustietoa?
i) Miksi suomalaiset ACE- asiantuntijat eivät tunne eivätkä noudata ACE- tutkijoiden suosituksia esim. Anda & al,Edwards & al, Finkelhor, Kelly-Irving & Delpierre, Turner vaan käyttävät ACE:a jatkuvasti väärin?
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ace-kuinka-psykoanalyyttisella-traumapuoskaroinnilla-tehdaan-rahaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ace-ja-traumainformoitu-sote-ongelmana-valheelliset-vaittamat-ja-koyhien-demoralisointi
7. Koulutuksissa kokemattomia opiskelijoita ja työntekijöitä rohkaistaan usein alentaviin asenteisiin, vihapuheeseen ja epätieteellisiin ja riskialttiisiin työtapoihin esim. villeihin riskiseulauksiin riskilistojen perusteella.
Koulutusten teoriat ja taustaideologiat ovat psykoanalyyttispohjaiset ACE ja kiintymyssuhdeteoria, psykoanalyyttinen ymmärrys lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä oletus ongelmien ylisukupolvisuudesta (THL,2017,26). Käytössä on myös psykoanalyytikko Arnon Bentovimin perhearviointi, josta Lokakuun Liike on kirjoittanut: www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
On outoa, että samat kyseenalaiset taustaideologiat ja sijaishuollon edunvalvonta-agenda löytyvät kaikista muistakin lastensuojelujärjestöjen hankkeista ja koulutuksista: Barnahus- ja Väkivallaton lapsuus- hankkeista, lastensuojelun edunvalvojien ja pakkoadoptioiden markkinoinnista, monitoimijaisesta arvioinnista, systeemisen lastensuojelun toimintamallista, perhehoidon mallinnuksesta ja perhetyön ja - kuntoutuksen mallinnuksesta, jotka keskittyvät perheiden edunvalvonnan sijaan työntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvontaan.
Myös muodikas mentalisaatioon perustuva psykoterapia nojautuu psykodynaamiseen kehitysteoriaan, ja siinä yhdistyy piirteitä psykoanalyyttisestä objektisuhde- ja kiintymyssuhdeteoriasta.
Mentalisaation käsite on johdettu Freudin käsitteestä “Bindung” (linking) ja sen keskiössä on puhe vaikka puhuminen tai ammattilaisten keskinäisten asiakkaita koskevien keskustelujen korkea taso tuskin auttaa köyhyydestä, työttömyydestä, hoitamattomista sairauksista ja puuttuvista palveluista kärsivää asiakasta.
https://leeniikonen.fi/2021/03/13/anteeksi-missa-on-synnytyslupatoimisto/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/villit-seulaukset-hotuksen-riskilistoilla-vaarantavat-vakavasti-asiakasturvallisuutta-kaltoinkohtelun-riskitekijoista-tuotetaan-vaaria-kaltoinkohteluepailyja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kiusaaminen-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
Toivoa sopii, että näistä asiakkaille korjaamatonta vahinkoa aiheuttavista koulutuksista ei jaella osaamisdiplomeja tai opintopisteitä mihinkään oppilaitokseen.
Myös työnantajien ja rahoittajien tulisi huomioida, että tällaiset koulutukset realisoituvat nopeasti puoskaroinniksi, oikeusturvaongelmiksi, turhiksi sijoituksiksi ja korjaamattomiksi haitoiksi ja kärsimyksiksi lapsille ja perheille.
Asiantuntijoiden kannattaisi havaita, että psykoanalyyttiselle " systeemiselle ymmärrykselle " asiakkaista on toinenkin nimi: se on perustuslaissa kiellettyä syrjintää eli sitä, että ihmiset kohdataan jonkun yhdenmukaiseksi oletetun ryhmän edustajina ja ryhmää kohdellaan kuin jokaisella sen jäsenellä olisi tietyt negatiiviset ominaisuudet.
Leeni Ikonen kysyy hyviä kysymyksiä Pelastakaa Lapset ry:n Jari Sinkkoselta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mirjam Kallandilta mm:
Olette veronmaksajien rahoilla tehneet tutkimustyötä ja tuoneet lastensuojelun käytäntöihin teorioitanne, joilla on aikaansaatu käytännössä koko lapsuuden mittainen pysyvä huostaanotto.
Mihin unohtuivat ihmisoikeussopimukset?
Adoptioon tähtäävä ideologianne on vastoin perheen jälleenyhdistämisen tavoitetta. Eikö Euroopan ihmisoikeussopimus sido teitäkin? Mihin se on julkaisuistanne unohtunut?
Miksi ihmeessä adoptio olisi erinomaista tai ylipäänsä lastensuojelua?
Miksi ette kerro, että lapset ajautuvat täysin turhaan lastensuojeluun ja sijoitukseen?
Näyttää siltä, ettei yksikään hanke ole onnistunut vähentämään huostaanottoja. Miksi?
#lastensuojelujärjestöt #lastensuojelukoulutus
#traumaterapia #traumatietoisuus
#kiireellinensijoitus #lastensuojeluntyömenetelmät #vanhemmuudenarviointi #laitonsijoitus #onnistuminenlastensuojelussa #onnistumisentekijät
##Lastensuojelututkimus #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastenasiaintalo #LASTA #ACE #valvonta
#Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #kokemusasiantuntijuus
#Pesäpuu #Nuortenystävät #PelastakaaLapset #SOS-lapsikylä #Kasper #monimuotoisetperheet #Perhehoitoliitto #Talentia
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-onnistumisen-tekijat-positiivisia-puheita-ennaltapaatetyista-tutkimustuloksista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huuhaa-valtaa-lastensuojelua
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelussa-palattiin-1800-luvulle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/systeeminen-lastensuojelun-toimintamalli-ei-lunastanut-lupauksiaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnetaidot-lastensuojelussa-julma-empatia-ja-kielletty-sympatia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavat-ry-perheiden-oikeusturvaongelmien-kehittajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/taidelahtoiset-menetelmat-lastensuojelussa-urkintaa-ja-manipulointia
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-rankat-otteet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mll-lapset-eivat-koe-saavansa-apua-ammattiauttajilta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lskl-ja-mll-haluavat-maakunnallisia-lapsiasiavaltuutettuja-miksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-perhetyo-on
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-edunvalvonta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa-ennen-ja-nyt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/233