Lasten tunnetaitokoulutusten alla myydään erilaisia new age- teorioita ja -terapioita, joiden vaikuttavuutta ei ole tutkittu tieteellisesti. Osaa voi pitää jopa haitallisina.
Sen sijaan, että ammattikorkeakoulut ja yliopistot opettaisivat sosiaalityön opiskelijoita tunnistamaan ja torjumaan huuhaan, ne ovat ruvenneet kutsumaan mm. epätieteellisiä lastensuojelun tarpeen tunnistusmenetelmiä kaupittelevia sijaishuollon edunvalvojia luennoimaan opiskelijoilleen. Ei ihme, että lastensuojelun arvioinneista on tullut oikeusturvariskejä.
Lastensuojelun järjestöjen, kansanopistojen ja yksityisten yritysten lisäksi huuhaata kaupittelee mm. Tampereen yliopisto. Yliopiston nettivun mukaan "tunnetaitokoulutus on tarkoitettu pedagogisen, hoidollisen, terapeuttisen sekä sosiaalialan työntekijöille, jotka työskentelevät lasten ja lapsiryhmien kanssa päätoimisesti tai avustavissa tehtävissä tai aikovat sellaisiin tehtäviin".
Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutuksessa kouluttajina toimivat koulutuksen kehittäjä Anne-Mari Jääskinen sekä hengitysterapiaohjaaja ja tunnekehoterapeutti Sari Saario.
Koulutuksessa on mukana mm. kehoterapia (body psychotherapy), tunteiden vapautustekniikka EFT (Emotional Freedom Techniques) sekä väkivallaton vuorovaikutus NVC (Non Violent Communication). Kaikki ovat nk. huuhaata eli uskomus-/ vaihtoehto-/ lumehoitoja, jotka voivat aiheuttaa vakavia haittoja niiden kohteille.
– On ollut mahtavaa huomata, miten paljon tunnetaitojen tukemisesta ollaan kentällä kiinnostuttu ja tarve koulutuksiin nähdään tärkeänä. Kysyntä koulutuksiin on ollut suurta, ja tuntuu helpottavalta, että voimme siihen vastata nyt paremmin ja laajemmin, Jääskeläinen iloitsee.
Emotionaalisesta turvattomuudesta perheissä huolehtivan Jääskeläisen soisi kiinnostuvan myös omien koulutustensa turvallisuudesta ja tieteellisestä pätevyydestä. Tunnetaidot ja - koulutukset ovat tärkeitä ja juuri siksi ne pitää irroittaa new age- opeista ja huuhaasta.
Annamari Heikkilän mukaan ihmiset haksahtavat huuhaa-juttuihin, koska ne tarjoavat mahdollisuuden hyvästä tulevaisuudesta ilman, että itse joutuisi näkemään asian eteen paljon vaivaa.
- Helpot asiat myyvät. Mielemme on rakentunut siten, että "näin laihdut neljä kiloa viikossa" vetoaa meihin, vaikka tuo määrä ei ole minkään ravitsemustieteellisen tai lääketieteellisen tutkimuksen perusteella realistista. Helppous on hyvin inhimillinen koukku, johon me ihmiset tartumme.
NLP:n voittokulku lastensuojeluun ja opetustoimeen
NLP (Neuro-Linguistic Programming) on tehokas mieleenvaikuttamisen strategia. NLP:tä luonnehditaan asenteena, metodologiana ja teknologiana; saavutusten teknologiana, menestyksen tieteenä ja subjektiivisen kokemuksen rakenteen oppina. Vaarallista on NLP:n ja tavallisen arkipuheviestinnän näennäinen samankaltaisuus. Tätä korosti jo M. Erickson, joka puhui potilaan parhaaksi tapahtuvasta salavaikuttamisesta. Ilpo Salmen mukaan ”klassinen hypnoosi on turvallisempaa, koska session alku ja loppuhetki ilmoitetaan.”
NLP on levinnyt moniin lastensuojelun ja opetustoimen koulutuksiin ja sitä käytetään yleisesti sijaishuoltolaitoksissa ja lastensuojeluyrityksissä esim. Merikratos Oyssä.
Pesäpuu ry:n nimissä ja välineillä järjestetään epäilyttäviä koulutuksia esim. lastensuojelutarpeen selvittämiseksi. Huolestuttavaa on orwellilaisten NLP ja NVC- tekniikoiden vahva rantautuminen lastensuojeluun ja yhdistyminen jo valmiiksi sekaviin lastensuojelutarpeen selvityskoulutuksiin. Moni Pesäpuun välineitä käyttämään opettava ”kouluttaja” tai ”valmentaja” ilmoittaa olevansa NLP praktitioner.
Lastensuojelutarpeenselvitys.fi, empowermentmap.fi ja voimaannuttavakartta.fi sivustoja ylläpitänyt Kristiina Strandèn (entinen Kristiina Waltari ) on toiminut kouluttajana lastensuojelutarpeen selvityksissä yhdessä Päijät- Hämeen Lapsiperheiden tuen yksikön päällikkö Niina Viholaisen kanssa. Naiset markkinoivat NLP: tä ja ovat myös kouluttaneet sosionomeja Lahden ammattikorkeakoulussa.
NLP- koulutuksia järjestetään säännöllisesti lastensuojelun tiimeille. Termi NLP - praktioner löytyy yhä useamman lastensuojelun kouluttajan, työntekijän, toimintaterapeutin, neuropsykiatrisen valmentajan, lastensuojelun edunvalvojan ja lastenkodin työntekijän CV:stä.
NLP- Master Practitioner on myös LAPE- hankkeen Hackenyn mallin eli systeemisen lastensuojelun toimintamallin kouluttaja hypnoosilääkäri Pekka Aarninsalo, jota Itä-Suomen yliopiston medikalisaatiotutkija, dosentti Markku Myllykangas on kritisoinut puoskaroinnista.
NLP - Aggressiivisesti markkinoituja uskomuksia
”Lääketieteen tohtori Hannu Lauerman mukaan psykoterapiana käytetyn NLP:n erottaa monista muista hoitomuodoista mm. poikkeuksellisen estottomien markkinointiväitteiden käyttö.
Tietyssä mielessä se epäilemättä kuitenkin on vaikuttava: se antaa harjoittajalleen itseluottamusta heittäytyä intensiiviseen vuorovaikutussuhteeseen potilaan tai ”asiakkaan” kanssa. Se, seuraako tästä hyvää, pahaa vai jotain siltä väliltä, riippunee ongelman luonteesta ja terapeutiksi ryhtyneen henkilön muusta koulutuksesta, persoonallisuudesta ja osaamisesta.
Näyttö NLP:n vaikuttavuudesta verrattuna ilman sitä toteutettuun kommunikointiin puuttuu kokonaan, vaikka mullistavan tehokkaaksi väitetty menetelmä teki näyttävän esiinmarssinsa jo 1980-luvun alussa. Ei ole syytä edes epäillä, etteikö NLP:ssä kuvattuihin käytäntöihin mieltynyt ja helposti optimismiaan muihin tartuttava persoona saata saada hyvää aikaan. Markkinointiväitteiden poikkeuksellisen railakkuuden vuoksi on kuitenkin ehdottomasti kysyttävä, mitä objektiivista näyttöä menetelmän tehosta tai peräti erityisestä tehosta on verrattuna muihin vuorovaikutustapoihin..PubMed- tietokannassa ei ole NLP:n erityistä tehoa osoittavia tutkimustuloksia vielä vuonna 2011.
NLP:tä koskevat markkinointiväitteet ja näyttö ovat siis jyrkästi ristiriidassa keskenään.
Lauerma kehottaa suhtautumaan skeptisesti NLP:tä harjoittavien itsearviointiin:
"Psykoterapiatutkimuksessa ammatinharjoittajan tai työntekijän mielikuviin nojaava arviointi todettiin jo 1980-luvulla toimimattomaksi, sillä siihen vaikuttaa tavattoman paljon mm. omaa työtään arvioivan henkilön itsekriittisyys. Koska se on heikointa psykopaattisilla persoonilla, he kuuluvat todennäköisimmin siihen ryhmään, joka kertoo loistavista tuloksista..
Jos näennäisesti luonnontieteellinen kvasiterminologia kannustaa siihen niitä, jotka eivät muuten vuorovaikutukseen usko, niin metodilla on myönteisiä vaikutuksia samaan tapaan kuin esimerkiksi uskonnoilla tai spirituaalisilla suuntauksilla, jotka tähdentävät lähimmäisen huomioon ottamista.
Jos menetelmän markkinointi on hyvin hyökkäyshenkistä ja jos se houkuttelee koulutukseen mukaan henkilöitä, joiden perustiedot hoidettavista häiriöistä ovat suppeat, syntyy myös vakavia ongelmia ja vaaroja. Niitä syntyy myös, jos NLP innostaa ammatilliseen toimintaan henkilöitä, joita toisten manipulointi itsessään palkitsee, tai jotka käyttävät sitä omien päämääriensä saavuttamiseen. ”
Lauerma/ Skeptikko 3/ 2011)
New age - menestystarina
NLP:n kehittäjät John Grinder ja Richard Bandler osuivat kultasuoneen kirjoillaan The Structure of Magic I ja II. Heidän oppinsa levisivät liike-elämän koulutuksiin sekä lukuisiin itsensäkehittämisoppaisiin ja ”kuinka tulla miljonääriksi” -bestsellereihin. NLP lupasi opettaa eräänlaista ajatustenlukutaitoa mm. silmien liikettä tulkitsemalla. Sen mukaan mieli on ohjelmoitavissa kuten tietokone; NLP on tarvittava ohjelmisto. Mielikuvaharjoitusten avulla ihminen pystyy tekemään periaatteessa mitä tahansa: oppimaan vaikka pelaamaan shakkia kuin Garri Kasparov tai muuttamaan ikävän menneisyytensä mieleisekseen.
Grinder ja Bandler lupasivat ihmisille menestyksekästä ja tasapainoista elämää tekniikoidensa avulla, mutta tekijöitään se ei ole auttanut: ystävykset riitautuivat ja päätyivät käräjöimään oikeudesta käyttää NLP-termiä. Nuoremman ja villimmän Richard Bandlerin huume- ja asesekoilut huipentuivat vuonna 1986, kun hän istui oikeudessa new age -uskovaisen seurapiiriprostituoidun Corine Christensenin murhasta syytettynä. Tapauksesta tehtiin amerikkalaistyylinen julkkisoikeudenkäynti, ja syyte raukesi, kun Bandlerin kannattajat yhteiskunnan eri aloilta käyttivät vaikutusvaltaansa hänen avukseen. Tapaukseen korviaan myöten sekaantunut Bandler sai kävellä ulos oikeustalosta ilman minkäänlaista tuomiota, vaikka hän oli vain tunteja ennen Christensenin murhaa uhkaillut ampuvansa tämän aivot pellolle.
Nykyisin NLP™ on rekisteröity tuotemerkki, jonka oikeudet ovat yhä aktiivisesti kouluttavalla Bandlerilla. Hänen henkilökulttinsa ympärillä toimiva maailmanlaajuinen NLP Society pyrkii saamaan yksinoikeuden NLP-kurssittamiseen. Suomessa NLP Societya edustaa NLP-yhdistys ry, joka kertoo vuodesta 1990 kouluttaneensa maassamme tuhansia eri alojen ammattilaisia.
Esittelykurssille pääsee kohtuukustannuksella, mutta hinnat nousevat erilaisten ”pätevyyksien” mukaan: NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, NLP Trainer, NLP Trainer’s Trainer, NLP Personal Coach, DHE (Design Human Engineering) Trainer, DHE Specialist jne… Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta tuhansiin euroihin, ja trainersertifikaatit pitää uusia kahden vuoden välein.
Kalliine kursseineen ja laitteineen NLP:tä onkin toisinaan verrattu skientologiaan. Dr. Bandler uskottelee aiheesta kiinnostuneille NLP:n olevan tiedettä, mutta kriitikoiden kyselyihin hän selittää niin tohtorin arvonimen kuin tieteellisyysväitteidenkin olevan väärinkäsitystä. Ja mitäpä tuolla on väliä, koska ”se toimii” – ainakin liiketoiminnan kannattavuudesta päätellen.
http://www.skepsis.fi/lehti/2006/2006-3-austin.html
Väkivallaton vuorovaikutus (Non violent communication) NVC sai alkunsa, kun Marshall Rosenberg työskenteli 1960-luvun alussa helpottaakseen eri etnisistä taustoista olevia ihmisiä sopeutumaan kouluihin ja organisaatioihin Pohjois-Amerikassa.
Väkivallatonta vuorovaikutusta kutsutaan myös kirahvikieleksi vastakohtana ilkeäksi ja näykkiväksi nimetylle shakaalikielelle (wolf language).
Väkivallattomasti puhuminen ei kuitenkaan tee kielestä väkivallatonta.
Lisäksi suurin osa kommunikaatiosta, jopa 80% tapahtuu non- verbaalisesti.
Väkivalta lähtee asenteista, käsityksistä ja persoonallisuudesta. Aggressiivinen ihminen pysyy aggressiivisena riippumatta siitä miten sanansa muotoilee.
Väkivallattoman viestinnän oppiminen ei vielä tarkoita, että viesti itsessään olisi väkivallaton. Keith Artisanin mukaan väkivallattoman viestinnän oppineet ovat jopa muita loukkaavampia.
Sen sijaan, että olisivat vaihtaneet kieltä ja puhetta edeltävän asenteensa, he oppivat antamaan väkivallattoman vaikutelman, teeskentelemään rakentavaa vuorovaikutusta.
Väkivallattoman kielen harjoittaminen aiheuttaa vain lisää hämmennystä. Pehmennetyt väkivallan sanat ovat vaikeampia tunnistaa, erityisesti jos niitä lausuva on vakuuttunut kielen väkivallattomuudesta.
Morten Tollboll pitää subjektivismin ja relativismin yhdistävää NVC:tä psyykkisen terrorin välineenä.
Voi hyvin kuvitella miten lastensuojelun ”konsultti” tai ”valmentaja” saattaa lisäuhriuttaa lastenkotiasukkia NVC:llä ja mitätöidä tämän aiheellisenkin kritiikin ja traumaattiset kokemukset ”shakaalipuheeksi” .
Tunteiden vapautustekniikan menetelmää ei ole testattu. Professori Tony Stewart myöntää, että tutkimus oli vain lievistä mielenterveysongelmista kärsiville annetun naputusterapian palveluarviointi, ei vaikuttavuustutkimus.
Mitään näyttöä siitä, että juuri naputtelu aiheutti voinnin muutoksen, ei ole. Ihmisten vointi kohenee luonnollisesti, erityisesti jos heidän ongelmansa ovat lieviä. Jopa puolet masennuspotilaista toipuu vuodessa itsestään.
McCaslin on julkaissut katsauksen EFT- tekniikkaa koskevista tutkimuksista ja väittää, että tutkimuksissa on liian pienet otoskoot ja riittämättömät kontrolliryhmät. Tutkimusten vaikuttavuutta koskevat johtopäätökset vedetty ilman tilastollista merkitsevyyttä, tutkimuksissa ei ole tietoja keskeyttäneiden potilaiden määrästä, ei sokkotestausta eikä plasebo-efektin kontrollointia.
Terapia ei vahingoita potilaita välittömästi sellaisenaan mutta voi vahingoittaa potilaita jotka tarvitsisivat tutkitusti vaikuttavaa hoitaa viivästyttämällä käypään hoitoon hakeutumista ja huijaamalla heitä.
Terapian käsikirjassa väitetään terapian kykenevän parantamaan mm. allergioita ja syöpää- sairauksia, jotka hoitamattomina voivat tappaa nopeasti.
Erityisen vahingollisiksi valemuistojen tuottajaksi ovat osoittautuneet psykoanalyysin virheelliseen olettamaan repressoituneesta muistista (mm. Loftus 1995) perustuvat trauma-, regressio- ja kehoterapiat, joita monet lastensuojelulaitokset tarjoavat.
Hannu Lauerman mukaan kaikki DID:n ( dissosiatiivinen identiteettihäiriö) oireet voidaan periaatteessa saada aikaan psykoterapiassa. Jos potilas on hyvin suggestioherkkä ja hauraassa tilassa ja terapeutti on erityisen kiinnostunut DID:stä, tarvittavat ainekset ovat kasassa.
Jani Kaaro kertoo kuinka " tavallisin valemuisto syntyykin terapiassa, jos terapeutti ei ota huomioon valemuiston syntymisen mahdollisutta. Näin on erityisesti tapauksissa, joissa terapeutti uskottelee potilaalleen traumaattisten kokemusten unohtuvan tietoisuudesta, mutta säilyvän alitajunnassa tai kehossa. Jos terapeutti lisäksi uskottelee, että traumaattinen muisto voidaan jollakin tekniikalla – kuten hieromalla tai silmänliiketerapialla – palauttaa mieleen, valemuiston syntymisen riski on suuri. Tällaisen valemuiston ongelmaa syventää vielä se, että ihmiset voivat myös traumatisoitua asioista, joita ei ole koskaan tapahtunut".
Anu Suomelan mukaan nykyajan traumaterapeuttien käsitykset ja niistä kumpuavat menetelmät eivät olennaisella tavalla poikkea Freudin alkuperäisistä teorioista ja metodeista, vaikka ovatkin vuosikymmenten varrella rikastuneet.
Psykiatrian professori Fred Frankelin (1995) mukaan psykoanalyysin teoria lepää voimakkaasti repressoitujen muistojen esiintuomisen ajatuksen päällä, vaikka kliininen näyttö on olematonta tai heikkoa. Frankelin mukaan muistitutkimus ei tue psykoanalyysin käsitystä muistista.
Katarina Finnilä- Tuohimaan väitöskirjatutkimus paljasti huolestuttavia puutteita tutkittujen 300 sosiaalityöntekijän, psykologin ja psykiatrin ammattitaidossa seksuaalisen hyväksikäytön epäilyjen tutkimisessa. Tieteellista tietoa ei käytetty ja peräti puolet tutkituista psykiatreista, psykologeista ja sosiaalityöntekijöistä uskoi käyttökelvottomiin tutkimusmenetelmiin.
Suomessa pahamaineisen Pohjola- kodin- omistavan Nuorten Ystävät ry:n pääsihteeri Arja Sutela toimii Traumaterapiakeskus ry:n hallituksen puheenjohtajana.
Uskomushoitoja ei rajoita eikä valvo kukaan
NVC, EFT ja kehoterapia ovat uskomushoitoja, joita ei rajoita Suomessa mikään laki. Vaikka niiden vaikuttavuutta ei ole osoitettu tieteellisesti, se ei tarkoita etteivätkö ne voisi toimia, mikäli niihin uskoo. Uskomushoito perustuu plasebon tehoon.
Plaseboksi eli lumeeksi kutsutaan valmistetta tai hoitomuotoa, jolla ei ole todettua lääketieteellistä vaikutusta. Myös negatiivinen plasebo, nosebo, tunnetaan; sillä tarkoitetaan potilaan lumeesta saamia haittavaikutuksia. Plasebo on siis potilaan hoitamiseen ja lääkärintyöhön liittyvä rituaali kokonaisuudessaan. Lumevaikutuksen ytimessä on potilaan ja hoidon tarjoajan välinen hoitosuhde.
Plasebo- vaikutus on todellinen. Tiivistetysti positiivisen ennakko-odotuksen luominen tuottaa positiivisen vasteen ja päinvastoin.
Hesse Karlsson käyttää termiä toivoefekti: kun hoidon tarjoaja pitää yllä potilaan toiveikkuutta ja saa potilaan tuntemaan, että tämä on osaavissa käsissä, hän samalla tukee toipumisjärjestelmien käynnistymistä.
Plasebon käyttöön liittyy monia eettisiä ongelmia. Yksi näistä on erilaisten epäilyttävien hoitometodien oikeuttaminen plaseboefektiin vedoten, toinen lahkopiirteitä omaavien vahingollisten yhteisöjen syntyminen uskomushoitojen ympärille.
Lumehoitaja ei saa tehdä diagnooseja ja lumehoitoja käytettäessä ei voi luvata sairauden paranemista. Niitä ei saa käyttää vakavasti sairailla, eikä saa luvata perusteettomia. Mitä vakavampi on sairaus, sitä vaarallisempia ovat katteettomat lupaukset hoidon tehosta.
Aikuisella ihmisellä on oikeus tehdä myös itseään ajatellen typeriä päätöksiä, kunhan hänelle on annettu asiallinen informaatio päätöksensä pohjaksi.
Lapsella puolestaan ei ole velvollisuutta alistua aikuisen typeriin päätöksiin tai tutkimattomiin hoitoihin edes silloin kun ne tehdään aikuisen määrittelemän lapsen edun nimissä.
Jokainen voi koostaa kotitarpeiksi hoitoja mistä hyvänsä hoitofilosofioista/menetelmistä ja uskoa mihin haluaa.
Eri asia on uskomushoitojen ammattimainen käyttö esim. lastensuojelussa tai aktiivinen markkinointi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille , joka tulee sanktioida.
Markku Myllykankaan mukaan erityisen huolestuttavaa on se, että järjenvastaisia terveysväittämiä levittävät ja myyvät tahot sekä lahkomaiset terapialiikkeet vaikuttavat jo terveyspolitiikassa.
Erilaisiin uskomushoitoihin lastensuojelussa törmäävä voi tehdä niistä valituksen Valviraan.
Myös Psykologiliiton pitäisi puuttua lastensuojelussa markkinoituihin valemuistoja tuottaviin trauma-, keho- ja regressioterapioihin.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/emdr-menetelma-kallista-silmien-pyorittelya
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsinki-rahoitti-ihmiskauppa-ja-seksirikoksista-epailtya-joogalahkoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-tunnistaa-uskonnollinen-vakivalta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnetaidot-lastensuojelussa-julma-empatia-ja-kielletty-sympatia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoisuustaidot-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjestelmallista-vakivaltaa-uskomushoitoja-ja-sosiaalihygieniaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/noitaroviot-roihuavat-edelleen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/dissosiaatiohairio-on-lottovoitto-lastensuojelulaitokselle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kaytannot-perustuvat-vaaralle-tiedolle-kiintymyssuhteista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-1-rorschach
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-2-mim
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-3-lapsilahtoiset-valineet-vuorovaikutuksen-vahvistamiseksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitushttp://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ryn-ja-viola-ryn-puoskarointia-ja-paatelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/moniongelmaisia-perheita-vai-ongelmiin-keskittyvia-viranomaisia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225443
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.briankonik.com/bad-therapy/