Alaikäisen tytön epäillään joutuneen erityisnuorisokoti Puron ohjaajan törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.
Puroon sijoitetuille laitoksen henkilökunta ei ole ainoa uhka. Nuorten turvallisuutta ja oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen vaarantavat myös toiset Puroon sijoitetut nuoret.
"Uhkauksia viikottain"
Nuorisokoti Puroon sijoitettu nuori nosti hiljattain oikeudenkäynnin häntä nuorisokoti Purossa piinannutta nuorta vastaan. Väkivaltataustan omaava nuori oli uhkaillut sijoitettua viikottain niin suusanallisesti kuin whatsupp- keskusteluissa. Hän on muun muassa kirjoittanut seuraavasti:
”venaan sitä ku tuut takas"... "tuut saamaa päihis ja pahasti...” ja ”Kyl mä sut pystyn tiputtaa”. Viikottainen uhkailu kesti peräti puolen vuoden ajan ja osassa uhkauksia oli kyseessä välitön väkivallan uhka.
Uhri oli pelännyt uhkailuja. Hän oli sulkeutunut huoneeseensa eikä uskaltanut mennä ulos pelätessään että uhkailija kutsuisi hänet ladon taakse ja ehkä hakkaisi häntä.
Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan on tullut näytetyksi, että Puroon sijoitettu nuori oli toiminut syytteessä mainitulla tavalla ja että uhkailtu oli pelännyt uhkailun takia. Uhkailija tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta.
Korvauksen määrässä otettiin huomioon se, että sijoitettua oli uhkailtu useasti paikassa, jossa uhkailtu asui tekoaikana.
Maallikolle uhrin saama 1000 euron korvaus pitkäkestoisen, välittömän ja vakavan väkivallan uhan tuottamasta henkisestä kärsimyksestä tuntuu pilkalta. Summalla ei saa Purossa edes kahta hoitovuorokautta.
Puro Oy korostaa luovansa nuorelle "fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallisen ympäristön", jossa "selkeät säännöt turvaavat nuoren niin sisäisen kuin ulkoisenkin turvallisuuden". Yritys väittää, että "kaikissa yksiköissä on ympärivuorokautinen valvonta, jolloin aikuinen on aina läsnä ja tukena nuorelle".
Törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö henkilökunnan toimesta ja peräti puoli vuotta kestänyt viikottainen uhkailu kanssasijoitetun toimesta tuskin täyttävät fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallisen ympäristön määritelmän.
Mikäli uhkailusta tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä olisi ollut edes epäily nuoren kotona seurauksena olisi ollut pitkä arviointi- ja tutkintaprosessi vanhemmille ja nuoren kiireellinen sijoitus ja huostaanotto.
Nuorisokodille sen sijaan maksettiin nuorten kaltoinkohtelusta ja hoidon laiminlyömisestä huomattavaa 400- 600 euron vuorokausikorvausta per nuori eikä asianmukaisesta selvityksestä ja seuraamustoimista ole mitään takeita.
- En ota tällaiseen kantaa, en suuntaan enkä toiseen, Kohtala puolestaan sanoi.
Ainakaan huolen omasta taloudesta ei pitäisi estää Kohtalaa hoitamasta tiedotustehtäväänsä, josta hän saa korkeaa palkkaa. Miehen tulot olivat vuonna 2011 peräti 846 941 euroa.
Elokuussa lähettämässään yhteistoimintakirjeessä toimitusjohtaja Ala-Hukkala kirjoittaa tapahtuneesta, että "On turha miettiä, että mitä olisi pitänyt tai olisiko pitänyt tehdä jotain. Tehtyä ei saa tekemättömäksi."(IL,5.10.2017)
Lokakuun Liike on laatinut ilmaiseksi käyttökelpoiset ohjeet laitoslasten kaltoinkohtelun torjumiseen lastensuojelulaitoksissa: www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-estaa-kaltoinkohtelua-lastensuojelulaitoksissa
Vastaisuudessa nuoria kaltoinkohtelevat laitokset voitaisiin velvoittaa maksamaan veloittamansa hoitovuorokaudet automaattisesti kärsimyskorvauksina nuorille, mikäli nuoret ovat joutuneet laitoksissa seksuaalisen hyväksikäytön tai muun vakavan väkivallan tai hoidon laiminlyönnin kohteeksi. Kärsimyskorvaukset alkaisivat juosta välittömästi joko tekohetkestä tai hetkestä, jolloin laitokselle informoidaan väkivallasta, mutta laitos päättää salata sen/ olla puuttumatta/ laiminlyödä väkivallan uusiutumisen estämisen.
Laitosväkivallan kitkemiseksi laitosten valvontaa ei tule jättää omavalvonnan varaan kuten nykyisin. Sijaishuollon asiakashankkijoiksi ja edunvalvojiksi erehtyneitä sosiaalityöntekijöitä tulee muistuttaa sosiaalityön perustehtävästä, etiikasta ja sijaishuollon valvontavelvoitteesta.
Oikeusasiamiehen mukaan sosiaalityöntekijät eivät edes huomaa saati raportoi puutteita sijaishuollon kumppaneissaan (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12). Sosiaalityöntekijöillä ”naksahtelee” vain biologisten perheiden seurassa. Sijaishuollon kumppanit eivät huolestuta sosiaalityöntekijöitä välttämättä silloinkaan, kun lapsen kaltoinkohtelusta löytyy pitävä näyttö.
" Vääriä mielikuvia liittyy myös lastensuojelulaitoksiin. Lasten- ja nuorisokodit eivät ole enää samanlaisia kuin 1950-luvulla. Ne ovat lasten ja nuorten koteja. " Vantaan lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Saana Pukkio kertoi hiljattain moittien epäkohdista raportoivaa lastensuojelu- uutisointia ja kehottaen purkamaan lastensuojelun myyttejä.
Laitoslasten turvallisuutta ei edistä se, että sosiaalityön tutkijat ja päättäjät kutsuvat huhuiksi, myyteiksi, väärinkäsityksiksi ja harhaanjohtaviksi yleistyksiksi THL:n, STM:n, LSKL:n ja monien tutkijoiden ja kokemusasiantuntijoiden vahvistamaa, kansainvälisesti yhdenmukaista tutkimustietoa ja näyttöä lastensuojelun ja sijaishuollon ongelmista.
Sijaishuoltopaikkoja valvotaan nykyään huonommin kuin vanhan sosiaalihuoltolain aikana.
Suomessa oma-aloitteisia tarkastuskäyntejä sijaishuollon laitoksiin tehdään harvoin. Niistä ilmoitetaan laitokselle etukäteen ja lapsia haastatellaan laitoshenkilökunnan läsnäollessa – ei kahden kesken. Aluehallintoviraston tarkastaja Marita Uusitalon mukaan tarkastuksia tehdään pahimmillaan vain joka 10. vuosi ja pelkästään tarkastamalla laitoksen toimittamat paperit.
Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhisen mukaan valvontapuutteita löytyi kaikilta sijaishuollon tasoilta, niin kunnissa kuin aluehallintovirastoissa. VTV:n tarkastuskertomuksen teossa selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.
Lasten ja nuorten kaltoinkohtelu sijaishuollossa jatkuu kuntien, valtion ja STEA:n tuella.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/torkea-seksuaalisen-hyvaksikayton-epaily-lastensuojelulaitos-purossa
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pihakoivu-lapsibisnesryppaan-tehokas-asiakashankinta-ja-rahastus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suuri-lastensuojeluhinnasto-yo-lastenkodissa-yhta-kallis-kuin-loistohotellissa-katso-hurjat-hinnat
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-1-miten-paadytaan-laitokseen
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-2-mita-laitoksissamme-tapahtuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaiettu-kampanja-laitoshoidon-vaaroista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paattajat-eivat-halua-tutkimustietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityo-karsii-munchhausenin-oireyhtymasta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
http://www.lokakuunliike.com/avoin-kirje-blogi/isan-avoin-kirje-veikkarille-vessa-kaiken-ratkaisuna
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ehkaisevaa-paihdetyota-vai-moraalista-paniikkia