Lasten olosuhteiden turvaamiseksi on käynnistetty globaali kampanja Think Child Safe. Sen tarkoitus on voimaannuttaa ihmisiä suojelemaan lapsia yhdessä. Ohjelman merkittävimpinä yhteistyökumppaneina ja rahoittajina toimivat EU, Save the Children –järjestö sekä Unicef. (Friends International 2007d.)
Think Child Safe ei ole vain varoitus orpokotimatkailua vastaan. Se on tietopaketti lasten laitoshoidon seurauksista ja kannanotto ja politiikkaohjelma perheiden tukemisen puolesta.
Suurin osa laitoslapsista voisi asua kotonaan
Kampanjassa kerrotaan, että laitoksissa elävistä kahdeksasta miljoonasta lapsesta 80 %:lla on elossa oleva vanhempi tai sukulainen, jonka luona lapsi voisi saada parempaa huolenpitoa ja turvaa kuin laitoksessa -murto- osalla laitoshuollon hinnasta. Kampanja varoittaa kansalaisia tekemästä lahjoituksia lasten laitoshoitoon koska laitosten liiketoiminnan tukeminen tuottaa hajonneita perheitä ja asettaa lapsia riskiolosuhteisiin.
Laitoshoito vaarantaa lapsen kasvun ja kehityksen
Save the Children ilmoittaa Institutional care- the last resort esitteessään, että ” lapsia hoidetaan parhaiten joko heidän omissa perheissään tai perheenomaisissa olosuhteissa heidän omissa yhteisöissään ja varoittaa, että ”lasten sijoittaminen lastensuojelulaitokseen vaarantaa heidän terveytensä ja kehityksensä, varsinkin jos lapsi on alle kolmivuotias. ”
Järjestön mukaan laitokset ovat usein turvattomia lapsille ja altistavat heitä laiminlyönneille, väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, joka jää usein raportoimatta ja vaille seuraamustoimia. Pitkäaikaisen laitoshoidon seurauksena nuorilla ilmenee usein sopeutumisvaikeuksia, kodittomuutta, työttömyyttä, masennusta, rikollisuutta ja korkeita itsemurhalukuja.
Painopiste perheiden tukemiseen
Järjestö huomauttaa , että kaikilla lapsilla on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti oikeus perheeseen ja perhe-elämään ja että suurin osa laitoksissa elävistä lapsista voisi asua omien vanhempiensa kanssa jos vanhempia tuettaisiin riittävästi.
Järjestö kehoittaa hallituksia, päättäjiä ja lahjoittajia suuntamaan tukensa suoraan lapsille ja perheille ja tukemaan vanhempia kasvatustyössä. Se kehottaa valtioita suuntamaan politiikkaohjelmansa YK:n Guidelines for the Alternative Care of Children- suositusten mukaisesti ja varmistamaan ettei lapsia sijoiteta turhaan kodin ulkopuolelle. Ohjeissa korostetaan luonnollisen perheen tukemista ensisijaisena vaihtoehtona. Niissä edellytetään pyrkimyksiä perheiden jälleenyhdistämiseen. Luonnos sisältää myös mm. valtion velvollisuudet sukulaissijais- ja oheishuoltajavanhempien, lastensuojelulaitosten ja sijaisperheiden valvonnassa ja tukemisessa.
Lastensuojelujärjestöjä, yrityksiä vai sijaishuollon edunvalvojia?
Vaikka kyseessä on YK:n tärkeä politiikkaohjelma Thinkchildsafe:n materiaaleja ei näy suomalaisten lastensuojelujärjestöjen sivuilla. Myöskään YK:n Guidelines tor the Alternative Care of Children- suosituksia ei ole saatu suomennettua vaikka aikaa on ollut liki kuusi vuotta.
Olisiko syynä se, että suomalaiset puolueettomiksi kansalaisjärjestöiksi tekeytyvät lastensuojelujärjestöt ovat tosiasiassa vahvasti sidoksissa sijaishuoltoon, omistavat lastensuojelulaitoksia ja myyvät ” vanhemmuudenarviointeja”, lasten sijoituspalveluja ja laitoshoitoa. He ovat itse juuri niitä tahoja, jotka tuottavat rikottuja perheitä ja riskiolosuhteita.
Muiden muuassa SOS-lapsikylä ja Pesäpuu ry mainostavat palveluitaan harhaanjohtavasti lapsilla, ”jotka eivät voi asua kotonaan.”
Lastensuojelusta tullut sijaishuollon edunvalvontaa
Kampanjan viesti lasten syntymäperheiden tukemisesta ei sovi suomalaiseen sijaishuollon edunvalvontaan keskittyvään lastensuojeluun.
Kehotus resursoida lasten luonnollisiin perheisiin ja yhteisöihin on Suomessa sivuutettu. Syntymäperheiden sijaan halutaan tukea ja resursoida sijaisperheitä.
Suomi tulkitsee YK:n ohjeita perheiden tukemisesta siten, että sijoittaa lapset valvomattoman laitoshoidon sijaan valvomattomaan perhehoitoon , nimeää varhaisen puuttumisen varhaiseksi tueksi ja muun huostaanottoja tuottavan urkinnan lastensuojelun yhteis- ja vaikuttavuustutkimukseksi tai lapsilähtöiseksi voimaannuttavaksi vuorovaikutukseksi. Suomalainen lastensuojeluinnovaatio ja keino täyttää YK.n suositusten takia tyhjeneviä laitospaikkoja on laitostaa lasten sijaan koko perhe perhekuntoutukseksi kutsuttuun perustuslain vastaiseen pakkohoitoon. Myös vammaiset jat psyykkisesti sairaat ensisijaisesti terveydenhuollon apua kaipaavat lapset kelpaavat lastensuojelun laitospaikoille. Uudistukset tapahtuvat vain nimien ja nimeämisen tasolla.
Lastensuojelu- uutisointia sijaishuollon ehdoilla
Suomessa lastensuojelun uutisointi-, tutkimus- ja kehittämistoimintaa on vaikeaa ellei mahdotonta erottaa sijaishuollon edunvalvonta- ja markkinointitoiminnasta.
Lastensuojelun laitosuhrien äänen vaimentamiseksi julkisuuteen on kovalla rahalla nostettu muutama kiitollinen sijaishuollosta selviytynyt, joiden avulla markkinoidaan ja lobataan lisää uhreja tuottavaa järjestelmää.
Harva sosiaalityöntekijä tuntee edes Lapsen Oikeuksien Sopimuksen (LOS) sisältöä, vielä harvempi noudattaa sen suosituksia.
Edes lastensuojeluyrittäjän väkivaltarikostuomio ei johda lasten sijoitussopimusten purkuun tai perhekotilupien menetykseen.
Sijaishuollon edunvalvonnaksi muuttuneessa lastensuojelussa on päätetty, että Suomi ei tarvitse tutkimustietoa eikä YK:n ohjausta. Meille riittäköön Hedmanilais- Heiliöläis- Paloniemeläinen sosiaalihygienia. Kun lastensuojelun tiedotustoimintakin on sijaishuollon käsissä, kukaan ei saa koskaan tietää.
Suomalaiseen lastensuojelu-uutisointiin luottava jää uutispimentoon ja sijaishuollon markkinoinnin armoille.
☞ 10 muutosehdotusta: Kohti parempaa perheidensuojelua
Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja
☞ Valtiollisesta rasismista
☞ Asianajaja Jean Boldt
☞ Sosiaalihuollon tiedonhallinta-uudistus rapauttaa asiakkaiden oikeusturvaa?
☞ ISÄ?
☞ Kuka kertoo kunnanjohtajalle? Avoin kirje Tuusulan kunnalle
☞ Perhekuntoutuksen lyhyt oppimäärä
☞ Tue lapsia ja perheitä- älä bisnestä
☞ WANTED: information about Foster Care Associates and Core Assets Group
☞ Turvapaikanhakijat lapsibisneksen ankkureina