Perhetyö lisäsi huostaanottoja
Kotiavun alasajo ja korvaaminen perhetyöllä ja varhaiseen puuttumiseen perustuva lastensuojelulaki ovat johtaneet huostaanottojen räjähdysmäiseen lisääntymiseen.
Jos perhetyö alkaa lastensuojeluilmoituksesta, pyydä itsellesi ennakkoon kopio lastensuojeluilmoituksesta. Lue tarkkaan, mitä siihen on kirjoitettu ja jos ilmoittajaksi on merkitty jokin viranomainen lue tälle ilmoitusteksti ääneen puhelimessa ja varmista, että teksti on ilmoittajan eikä esim. sosiaalityöntekijän tulkintaa.
Perhetyö, jonka pitäisi olla perheen voimavarojen ja vuorovaikutuksen vahvistamista on etääntynyt konkreettisesta avusta ja muuttunut perheiden valvonnaksi, virheiden kyttäämiseksi ja kirjaamiseksi ja oletettujen patologioiden selvittämisen amatöörisalapoliisityöksi, jota ei tutki tai valvo mikään instanssi. Perhetyöntekijöiden lausuntoja perheen elämästä käytetään huostaanottoasioissa perhettä vastaan.
Varatuomari Leeni Ikonen (2016) on dokumentoinut kuinka huostaanottoselvityksessä todettiin erikseen, että "äiti kyllä osaa laittaa ruokaa, mutta tekee makaronilaatikon väärin. Hän sekoittaa makaronin ja lihan keskenään, kun hänen pitäisi laittaa ne kerroksittain vuokaan."
Lasten ja vanhempien tarkkailu - ja sijaishuollon asiakashankinta- alkaa jo neuvoloissa, jotka seulovat perheitä lasten kaltoinkohtelua etsivillä riskilistoilla ja -seuloilla ja markkinoivat heille omaa perhetyötään.
Neuvoloiden ja kunnallisen lastensuojelun lisäksi lastensuojelujärjestöt, seurakunnat ja yksityiset palveluntuottajat esim. lastensuojeluyritykset tarjoavat perhetyöntekijöitä rutiininomaisesti ratkaisuksi kaikkiin perheiden pulmiin, olipa kyse lapsen oppimisen ongelmista, kotiintuloaikojen noudattamisesta, homevauriolle altistumisesta, neurologisista häiriöistä tai vanhempien väsymyksestä tai elämäntavasta.
Perhetyön arviointien objektiivisuus vaarantuu, kun yhä useampi perhetyön palveluntuottaja tarjoaa myös lasten sijoituspalveluja.
Perhetyöntekijän keskeinen työnsisältö on lasten, vanhempien ja perhe-elämän arvioiminen, joka tehdään usein puutteellisella koulutuksella ja epätieteellisillä tulkinnanvaraisilla tutkimusmenetelmillä ja -välineillä.
Varatuomari Leeni Ikonen toteaa oppaassaan Jos lastensuojelulla on asiaa- Joka kodin opas viranomaisasiointiin että "saatat joutua tilanteeseen, jossa lastasi syytetään ja arvostellaan. Tavallisimmat syytökset koskevat hänen persoonaansa ja käytöstään.
Päivähoitoikäistä lastasi saatetaan syyttää epäempaattiseksi, impulsiiviseksi, aggressiiviseksi, päätään lattiaan hakkaavaksi yksilöksi ilman, että kukaan osaisi täsmälleen kertoa mitä, milloin ja missä on tapahtunut ja kuka nähnyt, tai sitäkään, kuka syytöksiä on alkanut esittää.
Lastasi saatetaan syyttää koulussa tehdyistä teoista, joista kuitenkaan kenelläkään ei ole tarkkoja ja omakohtaisia havaintoja eikä tietoja siitä, kuka on nähnyt ja mitä, eikä siitäkään, mikä on muiden oppilaiden ja aikuisten osuus tapahtumassa.
Vanhempi voidaan leimata häiriintyneeksi ja hukassa olevaksi sen takia, että hänellä on erityislapsi.
Varaudu ennakko- olettamiin ja perusteettomiin syytöksiin
Huomioi, että lastensuojelun työntekijä on saattanut luoda jo ennakkoon käsityksen perheestäsi, tapahtumista ja toimii ennakko-olettaman varassa.
Lastensuojelun työtavat pohjaavat useimmiten teorioille ja puutteellisen tiedon varassa tehdyille epäloogisille johtopäätöksille. Tavallisimpia lastensuojelun tapaamisissa vastaan tulleita oletuksia ovat kokemukseni mukaan:
- Jos päiväkoti ilmaisee huoltaan lapsen käyttäytymisestä (vilkas, ujo tms.) – syynä on yksinhuoltajaäiti, koti sekaisin, lapsen arki strukturoimaton.
- Jos lapsi päiväkodissa tönii, muksii ja lyö toisia lapsia – kodissa on väkivaltaa, vanhemmat käyttävät väkivaltaisia kasvatuskeinoja, vanhempien tunnetaidot ovat puutteellisia ja lapsi on sen takia vaurioitunut kiintymyssuhteissaan.
- Jos koulu ilmaisee huoltaan, ettei lapsi keskity ja vaikkapa tönii muita lapsia – syynä on se, ettei kotona ei ole sääntöjä tai rajoja, ja vanhemmat ovat ankaria ja rankaisevia.
- Jos lapsi on sairastunut syömishäiriöön – syynä on ylihuolehtiva äiti.
- Jos lapsella on koulupoissaoloja – äitisymbioosi.
- Jos lasta kiusataan koulussa ja yksinhuoltajaäiti haluaa asiaa selvitettäväksi – äiti ja lapsi ovat psykiatrisen hoidon tarpeessa.
- Jos lapsi on sairastellut ja äiti vie häntä usein lääkäriin tai perheessä on home/sisäilma-altistuminen – äiti sairastuttaa lastaan.
Vanhanaikaiset lastenpsykiatriset uskomukset ja sosiaalialan teoriat ja opit huono-osaisuudesta ja sen periytyvyydestä ohjaavat vahvasti lastensuojelun työtä.
Sinulle ei luonnollisesti sanota ääneen, ettet kelpaa äidiksi tai isäksi, koska olet ollut lastenkodissa tai et kelpaa vanhemmaksi, koska sinulla on ollut psykiatrinen hoitosuhde. Sanoma puetaan epäselvään ilmaisuun ”huoli vanhemmuudesta”, ”lapsen riittämätön tuki kotona” tai jotain muuta yhtä epäselvää ja yksilöimätöntä. Jos olet maahanmuuttaja, sinulle ei kerrota, että sinun epäillään kohtelevan huonosti lastasi. Sanoma puetaan epäselvään ilmaisuun esimerkiksi vuorovaikutuksen ongelmista tai vaille jäämisestä.
Koska viranomaisen ennakkoasenteita sinusta ja/tai lapsestasi ei sanota ääneen, sinun on asiakkaana luettava huolen syy rivien väleistä: sinä (ja/tai lapsesi) olet jollakin tapaa epäilyttävä. Tehtäväksesi jää keskittyä huolellisesti miettimään viranomaisen mahdollisia huolia.
Lastensuojelun hallinnonalalle on pesiytynyt poikkeuksellinen tapa lähestyä asioita- syytökset ja väitteet aikaansaavat käännetyn todistustaakan. Tehtäväsi on hälventää huoli todistamalla toisin se, mitä luullaan.
Muista toimia aina lapsesi edun mukaisesti ja hänen parhaakseen.
Seuraavassa on luettelo asioista, jotka kuuluvat huolelliseen valmistautumiseen ennen lastensuojelun työntekijän kohtaamista:
- Vanhemman ulkoinen olemus (siisti, ei "kova ja kiiltävä" muttei myöskään "pehmeä ja pörröinen")
- Kodin siisteys (ikkunat pesty, sängyt sijattu, tv ja tietokone pois päältä, lemmikit aitauksissa, huonekalut samoilla paikoilla ja lapset ruokittu. Huostaanottoselvityksissä perhetyökäynnin aikainen lapsen/nuoren mikroaaltouunin käyttö on tulkittu liialliseksi vastuutukseksi kotitöistä ja huostaanoton jatkamista on perusteltu sillä, että " kotona on usein muutettu huonekalujen järjestystä."
- Tiedon hankinta perusasioista, oikeudet ja velvollisuudet (opiskele lastensuojelulaki, hallintolaki ja sosiaalihuollon asiakaslaki, selvitä kuntasi huostaanottotilastot, googlaa työntekijöiden ja palveluntuottajien aiempi toiminta ja sidonnaisuudet, älä paljasta lakitietojasi suoraan vaan esitä ne esim. edunvalvontajärjestöjen esitteiden kautta)
- Lastensuojelun tekniikoihin perehtyminen – tunnista vallankäyttö
- Henkinen valmentautuminen vääristelytekniikoiden varalta (äänittäminen, lyhyet, asialliset vastaukset, provosoitumattomuus mitätöinnistä , halveksunnasta ja perusteettomista syytöksistä)
- Neuvottelutaidot kuntoon (asiallinen, kohtelias käytös, puheenvuoron ottaminen ja pitäminen, argumentaatio ja neuvottelutekniikat)
- Äänityslaitteiden hankinta ja asiakirjojen tilaaminen
- Avustajan ja tukihenkilön käyttäminen ( yksinhuoltajille aina paikalle perhetyön käynnin ajaksi)
- Lakimiehen käyttäminen( jos tehdään lastensuojeluilmoitus, kiireellinen sijoitus tai uhkaillaan tai kiristetään huostaanotolla tai sijoituksella ensikotiin) "
Varaudu fabrikointiin - tarkasta asiakirjasi
Leeni Ikonen antaa kirjassaan Salassapidettävä (2013, 146-147) esimerkin perhetyön nimissä harjoitetusta valheellisesta dokumentoinnista ja asiakkaan tarpeet ohittavasta mielivallasta, joka tässä tapauksessa tuotti lukihäiriöstä kärsivälle pojalleen apua toivoneen monilapsisen yksinhuoltajaäidin pitkäkestoisen piinaamisen ja pojan huostaanoton.
Perhetyöntekijät kirjoittavat:
”Perhetyön tavoitteena oli tukea äitiä jaksamisessa (äiti ei olisi halunnut ketään kotiin, koska perheessä asuva vauva oli pieni ja äiti joutui valvomaan hänen kanssaan yöt).
Äiti ei kannustanut vanhempia lapsiaan itsenäisyyteen, vaikka nämä asuivat jo omillaan. Äiti pesi joskus lastensa pyykit( nuorilla ei ollut omaa pyykinpesukonetta). Havaitsimme, ettei äidillä aina ollut tietoa, missä kotona asuvat lapset liikkuivat ( kotiintuloaikoja noudattavat 12- ja 14- vuotiaat lapset olivat harrastuksissaan ja kavereillaan, jolloin äiti ei soitellut heidän peräänsä).
Mielestämme kodin puitteet olivat vaatimattomat ja koti kaipasi ehostusta ( pienipalkkaisella äidillä ei ollut rahaa sisustaa). Pyrimme luomaan viihtyisyyttä järjestelemällä kotia ( kysymättä äidin mielipidettä). Emme saaneet lapseen kontaktia, hän ei katsonut silmiin eikä vastannut meille "( lapsi inhosi perhetyöntekijöitä, eikä halunnut tavata heitä äidin suostuttelusta huolimatta).
Lapsi otettiin huostaan raittiista kodista” kodin olosuhteiden” takia. Päätöksen perusteluna olivat lapsen vaikeudet koulussa ( lukihäiriö) ja äidin ”yhteistyökyvyttömyys”.
Yksinhuoltajaäiti olisi toki halunnut perhetyön toimivan ja tukea lapsen opintoihin. Hänen oli vaikea ymmärtää kuinka perhetyön käynnit edistivät opintoja. Täysin käsittämätöntä oli äidille se, että hänen olisi tullut kohentaa kotinsa ilmettä perhetyöntekijöiden mieltymysten mukaan.
Lokakuun Liike on kirjoittanut virolaisäidistä, joka sai käsiinsä lastensuojelun muistiinpanot vasta kiireellisen sijoituksen jälkeen. Sen mukaan perhetyöntekijöitä oli ohjeistettu ( sosiaalityöntekijän toimesta) etsimään "millaisia puutteita vuorovaikutuksessa ja lapsen huolenpidossa on ns. "lihaa luitten ympärille" huolia aiheuttavien asioiden osalta".
Sijoituksen mahdollisuudesta ei ollut äidille puhuttu mitään". Jälkeen päin voi vain kysyä, että mitä äidin selän takana oikein tapahtui. Oliko tarkoitus auttaa äitiä, vai vain hankkia perusteita sijoitukselle?
Asiakirjat, samoin kuin dokumentit ovat aivan liian hienoja nimityksiä perhetyön tuottamille papereille, joista puuttuu usein niin objektiivinen asiatieto kuin tapahtumien luotettava tallentaminen. Sepitelmä , selustanvarmenne tai syytekirje olisi kuvaavampi nimitys. Näiden syytekirjeiden sepittelystä on tullut sosiaalityön keskeinen sisältö. Huolipuheen ja -kirjausten tuottaminen on jo aikaa sitten korvannut dialogin, kuulemisen ja konkreettisen auttamisen.
Perhetyön etiikka-, osaamis- ja valvontapuutteiden takia asiakirjat on syytä tilata, tarkastaa ja oikoa säännöllisin väliajoin. Asiakirjat on lain mukaan toimitettava kahdessa viikossa. Mikäli asiakirjoja ei toimiteta tai suostuta korjaamaan kieltäytymisestä pitää pyytää valituskelpoinen kirjallinen päätös. Asiakas voi kääntyä tietosuojavaltuutetun tai sosiaaliasiamiehen puoleen, jonka on lain mukaan autettava muistutuksen/ kantelun tekemisessä.
Koska lastensuojeluperheillä ei ole oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin käräjäoikeudessa, kotikäyntien taltioinnit ja asiakirjojen tarkastukset ovat ainoita keinoja oikeusturvan varmistamiseen. Asiakaspaperit kannattaa korjata ennenkuin ne toimitetaan hallinto- oikeuteen, jonka asiantuntijajäseninä istuvat sosiaalityöntekijät. Hallinto- oikeus, jossa ei ole käytössä tosiseikkaselvittelyä eikä näytönarviointia hyväksyy lähes kaikki huostaanottohakemukset paikkakunnasta ja lastensuojelun työn ja selvitysten laadusta tai laillisuudesta riippumatta, keskimäärin 94% varmuudella.
Perheillä on ollut vuoden 2015 alusta oikeus saada kodinhoitoapua sisältävää kotipalvelua ilman lastensuojelun asiakkuutta mutta kunnat eivät välttämättä mainosta tai resursoi palvelua. Oletettavasti osa epäeettisiin ja virheellisiin työtapoihin tottuneista perhetyöntekijöistä siirretään kotipalvelun työntekijöiksi. Ellei perhetyöntekijöiden ammattikunnalle järjestetä perusteellista uudelleenkoulutusta ja jonkinlaista valvontaa, vaarana on perhetyön ongelmien kertautuminen.
Perhetyön vastaanottamisen pitäisi olla vapaaehtoista mutta käytännössä se on usein pakotettua. Perhetyön kyseenalaisiin käytäntöihin varautuessa voi vain toivoa parasta: että omalle kohdalle sattuisi lainkuuliainen , kohtaava ja kunnioittava arjen auttaja, konkreettista työtä pelkäämätön työntekijä, joka tukee koko perhettä.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-perhetyo-on
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-historia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-tyovalineopas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kokemuksia-perhetyosta
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/uhkailuun-ei-pida-alistua
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnekylman-virkamiehen-tunnistamisohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kallista-ja-tuhoisaa-sotaa-ihmisia-vastaan
http://www.lokakuunliike.com/lokatomia-blogi/sohvatyopaikkailmoitus-etsitaan-persetyontekijaa