Lastensuojelussa työskentelevät ovat usein tietämättömiä ja piittaamattomia psykoanalyysin ympärillä käydyistä akateemisista keskustelusta ja vaikuttavat vilpittömän yllättyneiltä psykoanalyysiin perustuvien teorioidensa, työmenetelmiensä ja toimintakäytäntöjensä kritiikistä. Sen sijaan, että ne olisi alistettu tieteellisen tutkimuksen kohteeksi onkin keskitytty niiden tekohengittämiseen ja kriitikoiden vaimentamiseen mm. Pelastakaa Lapset ry:n lakimiespalvelun ja lastensuojelun edunvalvonnan avulla. Esimerkiksi yliopistojen sosiaalityön koulutusohjelmissa on luetettu vuorovaikutuksen tutkimuskeskuksen psykoanalyytikoiden eettisesti ja tieteellisesti arveluttavia lastensuojeluperheiden tunnistus- ja luokitusohjeita. He leimaavat ja tyypittelevät yleensä puuttuvien peruspalvelujen takia ( mm. HuosTa- tutkimus) lastensuojeluun ajettuja asiakasperheitä mm. ghetto-, mafia- ja autistisiksi perheiksi ja luulottelevat perheissä esiintyvän insesti- ja homoseksuaalisuus-periaatteita.
Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia on vuosikaudet käyttänyt samoja terapeutteja perheterapiakoulutuksessaan lastensuojelun verkostoissa työskenteleville. Epätieteellisiä ja asenteellisia koulutuksia järjestetään veronmaksajien rahoilla mm. sosionomeille, sosiaalityöntekijöille, psykologeille ja ensi- ja turvakotien työntekijöille. Koulutusten ansiosta vanhempia ja lapsia ei kyetä näkemään palveluun, oikeusturvaan tai asialliseen kohteluun oikeutettuina kansalaisina ja ihmisinä vaan epäiltävinä vaaratekijöinä ja riskeinä, joista on lupa tehdä huoliluokituksia, riskiarvioita, diagnooseja ja rikosepäilyjä hatarin ja laittomin perustein.
Psykodynaamisiin ja - sosiaalisiin näkökulmiin ihastuneet lastensuojelijat koettavat tarmokkaasti etsiä tavallisista perheistä näkymättömiä väkivallan merkkejä. Kunnat panostavat huoli puheeksi-koulutuksiin ja kurssittavat virkamiehiään tunnistamaan oletettua väkivaltaa. Lasten kaltoinkohtelun tunnistusohjeissa kaltoinkohtelun riskitekijöiksi nimetään mm. työttömyys, pienituloisuus, monilapsisuus ja vanhempien haluttomuus kertoa työntekijöille yksityiselämästään.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan ”terveydenhuollon avohoitovaihtoehdot ovat jääneet kehittämättä, kun maamme psykoanalyyttisesti suuntautuneet lastenpsykiatrit ovat keskittyneet todistelemaan vanhemmat epäkelvoiksi kasvattajiksi esittäen ratkaisuksi lapsen erottamista perheestään. Moniammatillisessa työskentelyssä ei lopulta kukaan ota vastuuta lapsen tilanteesta ja hänestä annetusta lausunnosta”.
Ikonen ihmettelee psykoanalyyttisesti suuntautuneiden lastenpsykiatrien intoa luokittella lastensuojeluperheita eri tavoin sairaiksi. Tunnetun lastenpsykiatrin mukaan heidät voidaan diagnosoida ulkonäön ja käytöksen perusteella valehteleviin ”koviin ja kiiltäviin” ja kypsymättömiin ”pehmeisiin ja pörröisiin” perheisiin.
Tiedetoimittaja Jani Kaaro on kiinnittänyt huomiota sosiaalitieteiden arveluttaviin käytäntöihin; kyseenalaisiin tiedonhankintamenetelmiin, subjektiivisiin ja pitkälle vietyihin johtopäätöksiin ja tulkintoihin, lähdeaineistojen luotettavuuden ja vertaisarvioinnin puutteisiin, aineistojen tuhoamisiin ja erilaisten epätieteellisten terapiamenetelmien kritiikittömään käyttöön ja osuuteen seksuaalisen hyväksikäytön valemuistojen tuottajana.
Psykoanalyysi lastensuojelun arviointivimman, työkäytäntöjen ja oikeusturvaongelmien moottorina
Erityisen vahingollisiksi ovat osoittautuneet freudilainen oikeusfilosofia, lastensuojelun psykodynaamisesti l. psykoanalyyttisesti orientoituneet tutkimus- ja työmenetelmät ja kaltoinkohtelun valemuistoja helposti tuottavat regressio- ja kehoterapiat, joita käytetään edelleenkin useissa lastensuojelulaitoksissa.
Tohtori Katarina Finnilä- Tuohimaan väitöskirjatutkimus paljasti huolestuttavia puutteita tutkittujen kolmen sadan (300) sosiaalityöntekijän, psykologin ja psykiatrin ammattitaidossa seksuaalisen hyväksikäytön epäilyjen tutkimisessa. Tieteellistä tietoa ei käytetty, koulutus lisäsi- ei vähentänyt väärien uskomusten määrää ja lähes puolet tutkituista psykiatreista, psykologeista ja sosiaalityöntekijöistä uskoi käyttökelvottomiin tutkimusmenetelmiin seksuaalisen väkivallan epäilyä selvitettäessä. Huolestuttava tutkimustulos voisi kenties selittyä juuri psykoanalyysin oletusten keskeisyydellä kaikkien kolmen ammattikunnan teorioissa ja toimintakäytännöissä.
Näkymättömiä väkivallan merkkejä metsästävien lastensuojelijoiden aika kuluu erilaisten arvioinnin menetelmien kehittelyssä. Näissä nykyajan noitavainoissa saatetaan lastensuojelun moniammatillisissa tiimeissä luoda mielikuvitusrikkaita ”todisteita” vanhempien syyllisyydestä. Tässä puuhastelussa saattaa käydä niin, että todellisessa vaarassa oleva lapsi jää ilman apua.
Lastensuojelutyössä, lastenpsykiatriassa ja lastensuojelun oikeudenkäytössä vallalla oleva psykoanalyyttinen tarkastelutapa merkitsee sitä, että lapsen vanhemmat nähdään jollakin tavoin sairaina. Leeni Ikosen mukaan tällainen ajattelutapa vaikeuttaa tosiseikkojen selvittämistä, joka olisi oleellista puolueettomassa tuomaritoiminnassa. Hallinto- oikeuksien sosiaalityöntekijöistä koostuville asiantuntijoille päätoimi, johon liittyy yhteistyö sijaishuoltoa tarjoavien tahojen kanssa, muokkaa tarkastelutapaa. Näistä työtehtävistä tuomarin roolin asettuminen edellyttäisi kuitenkin ehdottoman ennakkoasenteetonta ja kaikista sidoksista vapaata ajattelua.
Valitettavasti huostaanotto- oikeudenkäynnit käydään edelleen käräjäoikeuden sijaan sosiaalityöntekijä-asiantuntijoiden johdolla hallinto- oikeuksissa, joista puuttuu tosiseikkaselvittely ja asiakkaiden oikeussuojakeinot. Leeni Ikosen mukaan vanhemmat, jotka hakevat lapselleen neurologisia tutkimuksia eivätkä hyväksy kunnallisten psykiatrien lausuntoja ja huostaanottosuosituksia, on perinteisesti nimitetty kykenemättömiksi ymmärtämään lapsensa etua. Sijaishuollon laatua arvostelevaa ja huostaanoton lopetusta hakevaa vanhempaa saatetaan nimittää yhteistyökyvyttömäksi. Nykyaikaista hallinto- oikeuden lastensuojelulinjausta edustaa se, että huostaanoton jatkamisen perusteeksi kirjataan se, ettei vanhempi kykene hyväksymään huostaanottoa ja sijaishuollon jatkumista.
Lastensuojelu jakaa yhä psykoanalyysin käytännöt ja virheellisiksi todetut uskomukset
Stakes ( nykyinen THL) antoi vuonna 2003 uudet, oikeuspsykologiseen tutkimusperinteeseen perustuvat ohjeet lapsen seksuaalisen hyväksikäytön selvittämiseksi. Sosiaalipsykologi Anu Suomelan mukaan niitä ei ole kaikissa tutkimusyksiköissä ymmärretty ja noudatettu. "Vaikka lasten haastattelut on keskitetty keskussairaaloihin, haastattelut tehdään aikaisemmilla hoitotyön metodeilla.
Perheiden vuorovaikutusta tutkitaan lasipurkkitesteillä, joissa peiliseinän takana olevat tarkkailijat tulkitsevat lapsen käyttäytymistä vanhemman seurassa. Tulkinnat naamioidaan muodollisilla hypoteeseilla tieteen viittaan ja tarjoillaan oikeudelle kliinisen asiantuntijan analysoimana totuutena.
Suomela väittää, että haastattelijat tekevät edelleen samat johdatteluvirheet, joihin syyllistyttiin jo 1980-luvun alussa McMartinissa ja lukuisissa muissa skandaaleissa. Näin oikeustapauksen keskeisin todistelumateriaali eli lapsen omat havainnot jäävät selvittämättä. Se ei kuitenkaan näytä estävän tuomitsemista".
Sosiaalityö jakaa edelleen seuraavat psykoanalyysin käsitteet, uskomukset ja toimintakäytännöt:
Empirian ja tutkimustiedon trivialisointi ( Rosen 1994; Pekkarinen 2011)
Usko "hiljaiseen tietoon" ( mm. Kääriäinen 2005 )
Dokumenttien ja todistusaineiston manipulointi oletusten ja teorioiden tueksi
Yksilöpsyko(pato)logisointi
Determinismi ja varhaislapsuuden korostaminen elämää määrittävänä aikakautena
Nekrofilinen perhekäsitys
Käänteinen todistustaakka
Heteronormatiivisuus
Konservatiivisuus
Äitien syyttely ja äitien merkityksen liioittelu
Lapsuuden ja arjen seksualisointi
Kehitysteorioiden keskeisyys
Auktoriteettiusko
Virheelliseksi todistettu usko tukehdutettuihin ja torjuttuihin muistoihin
Konflikti- ja häiriö-orientaatio
Kvasipsykologisen retoriikan keskeisyys
Usko puhehoitoihin
Nihilaatio, kehäpäätelmät ja ad hoc-selitykset
Tunnustamisen pakko
Urkinta
Lastensuojelun lahkolainen vallankäyttö
Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan yleismaailmallisia pahamaineisten lahkojen ( ja lastensuojelun rutiininomaisia) vallankäyttökeinoja ovat:
- taloudellisen riiston kätkeminen hyvyyden sädekehään
- uhrien eristäminen muusta maailmasta
- perhesiteiden katkaisu
- tunneilmaisun rajoittaminen
- koulunkäynnin ja terveydenhuollon minimointi
- syyllistäminen, pelottelu ja uhkailu
- salailu ja valmentautuminen oikeusviranomaispuuttumisiin harhaanjohtavin asiapaperein
Lahkon vaatiman elämäntavan suggestiivisia elementtejä ovat:
- kauniit ja harhaanjohtavat rituaalien nimet: vanhemmuuden tuki, perhetyö, moniammatillinen yhteistyö, hoidollinen sijoitus, tukitoimi
- ulkomaailman kuvaaminen vaarallisena: riskidiskurssi
- eristäytyminen muusta yhteiskunnasta: yleinen valveutumattomuus yhdistettynä omaa kunnollisuutta korostavaan tarpeeseen erottautua "riskiperheistä"
- harhaanjohtavat eufemismit ja uusiokieli: lapsen etu, erityinen huolenpito, intensiivihoito, kehittäminen, turvaistaminen
- negatiivisten mielikuvien jatkuva ruokkiminen
- hierarkia ja jäseniltä muualle puuttuvat etenemismahdollisuudet
Lastensuojelulle tyypillisiä ovat myös seuraavat lahkojen toimintakäytännöt:
- viranomaisen/ lahkon erehtymättömyyttä ei saa kyseenalaistaa
- väärinkäytöksiä ja vääriä päätöksiä ei myönnetä vääriksi eikä oikaista
- väärinkäytöksille ei ole toimivia valituskanavia
- ulkopuolisille (medialle) ei saa kertoa ongelmista
- kaikki väärinkäytökset ovat vain yksittäistapauksia
- yhteisöä julkisesti arvostelemaan rohjenneet leimataan katkeriksi epäonnistujiksi
- sääntöjä vastaan kapinoivia uhataan ja pelotellaan
- hierarkian alapäässä olevia ei kuulla eikä uskota
Sosiaalityö ei tunnu olevan itseään korjaava tiede. Epäeettiset uskomukset ja virheelliset teoriat väistyvät vallan kentiltä vain ankaran taistelun tuloksena ja vain hetkeksi putkahtaakseen esiin uudessa muodossa sopivana aikana.
Karmivaa on, että Anu Suomelan ja J.P. Roosin varoituksista ja käyttökelpoisista parannusehdotuksista on jo kaksikymmentä vuotta mutta parannusehdotukset odottavat yhä toteutumistaan. Lastensuojelussa rehottavat edelleenkin samat tuhoisat asenteet, toimintakäytännöt ja oikeusturvaongelmat, joista Nikon tai Auerin tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arvovalta-ja-huoltoriidat-maksavat-miljoonia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/auta-alvareita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityon-sairastunut-ammatillisuusihanne
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelu-salapoliisileikkin-yhteisty-tekee-vapaaksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vetoomus-ensi-ja-turvakotien-tyokaytantojen-ja-menetelmien-tutkimiseksihttp://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/kala-ei-tarvitse-polkupyoraa-eika-diagnoosi-lastensuojelua
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/-perhekuntoutus-on-usein-perustuslain-vastaista-pakkohoitoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhe-paossa-lastensuojelumielivaltaa-julkisuus-kostettiin-heti
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapset-puheeksi-vai-huoli-puheeksi
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/huoli-puheeksi-mille-huolen-vyohykkeelle-tyontekijasi-sijoittuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-puhtauskultti
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/sentican-huostaporvarit-ja-veroparatiisityypit
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/erityinen-vallanalaisuus
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/kun-paivystava-sosiaaliviranomainen-arkijuustosta-huolestui