Ministeri Annika Saarikko (Suomenmaa 20.9.2018) kertoo olevansa harmissaan siitä, että hallituksen satsaukset ongelmien ennaltaehkäisyyn eivät näy kuntien käytännön työssä.
Erityisesti ministeri on huolissaan ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen rahojen oikeasta kohdentumisesta.
– Me emme näe muutosta tai rahan kohdentumista oikealla tavalla, Saarikko toteaa.
Hän kertoo miettineensä paljon, miksi lastensuojelu on sellainen toimintakenttä, että muutos juhlapuheista ennaltaehkäisyyn ei toteudu kuin joissain yksittäisissä kunnissa.
Samaa ovat ihmetelleet asiakkaat yli 20 vuotta ja aktivistit yli 50 vuotta.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen henkilöstömäärä kasvoi yli 1200 työntekijällä 2012-2017. Tämä tarkoittaa yli 60 miljoonan lisäpanostusta vuositasolla.
Lastensuojeluun on palkattu noin 300 sosiaalityöntekijää lisää 2012-2017, joka tarkoittaa yli 16 miljoonan lisäpanostusta vuositasolla.
Perhetyöhön ja sosiaaliohjaukseen on palkattu 440 henkilöä lisää 2012-2017 ja lisäpanostus maksoi 18 miljoonaa vuositasolla.
Oppilashuoltoon on palkattu 500 psykologia ja koulukuraattoria lisää 2012-2017 , joka tarkoittaa yli 26 miljoonan lisäpanostusta vuositasolla.
Vuonna 2017 lastensuojelun kulut kohosivat yli miljardiin euroon vuodessa. 15–17-vuotiaiden huostaanottojen määrä on yhdeksänkertaistunut vajaassa 20 vuodessa.
Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, samaan aikaan kun lapsiperheiden ja lasten määrä on vähentynyt, lastensuojelun resurssit on vähintään kolminkertaistettu.
Henkilöstö- ja aikaresurssien lisäys ei ole tuottanut parempaa lastensuojelua, siirtänyt painopistettä korjaavista toimista ennaltaehkäisyyn tai edes vähentänyt asiakasmääriä. Sen sijaan huostaanottojen, oikeusturvaongelmien ja lastensuojelusta tehtyjen valitusten määrä on lisääntynyt.
Huonoista tuloksista huolimatta sosiaalityöntekijät ja heidän edunvalvojakseen ryhtynyt media vaativat lastensuojeluun alati lisää henkilöstöresursseja.
Syy siihen, ettei lasten ja perheiden tarpeita tunnisteta ja täytetä ei ole resurssipula esim. henkilöstömitoitus vaan se, että sen paremmin sosiaalityön kuin psykiatrian hoitojärjestelmiä ei ole alun alkaenkaan luotu asiakkaita varten.
Psykiatrinen samoin kuin lastensuojelun hoitojärjestelmä on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa asiakkaita/potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.
Samoin kuin psykiatrian historia, myös sosiaalityön historia on omituinen sekoitus psykologisia kultteja, muotivirtauksia, oppiriitoja, valtataisteluja, lobbauksia, ammattiryhmien keskinäistä kädenvääntöjä ja haitallisia jos ei suorastaan julmia hoitokeinoja.
Sosiaalityöntekijöiden vallan huippuunsa nostanut lastensuojelulaki ja varhaisen puuttumisen ideologia tuottavat resurssien väärinkohdennusta.
Ilmoitusmylly pyörii haaskaten niukkenevia resursseja, ja tilanne on lastensuojelun ja sen byrokraattien itsensä aiheuttama. Vaaratilanteiden sijaan lastensuojeluilmoituksia tehdään sosiaalityöntekijää harmittavista vuorovaikutustilanteista, tupakoivista teineistä ja kuntosalilla käyvästä äidistä.
Ilman palvelunkäyttäjiä suunniteltuun lastensuojelulakiin koottiin oikeusoppineiden varoituksista huolimatta kaikki sellaiset asiat ja toimenpiteet, joiden jo ennakkoon voitiin arvioida tuottavan vakavia ongelmia; varhainen puuttuminen, asiantuntijavallan lisääminen, lastenpsykiatriset tiimit ja heikko oikeuslaitos.
Lastensuojelun kriisiä on vuosikaudet yritetty ratkaista virheellisesti lisäämällä perhe- ja sosiaalityöntekijöiden ja moniammatillisen tiimityöskentelyn määrää sekä kiillottamalla lastensuojelutyön imagoa sensuroimalla asiakkaiden sosiaalinen raportointi ja nimittämällä sitä vihapuheeksi.
Virheelliset toimenpiteet ovat syventäneet kriisiä entisestään ja tuottaneet lisää epäluottamusta, kustannuksia, laittomia huostaanottoja, oikeusturvaongelmia ja työntekijävaihdoksia.
Jostain kumman syystä kunnat haluavat tehdä samat virheet aina uudestaan ja uskoa kokemusasiantuntija- ja tutkimustiedon sijaan sosiaalitoimen ja sijaishuollon vaikuttajien mutua ja edunvalvontajargonia.
Sosiaalityön henkilöstö- tai aikaresursseja lisäämällä ei ole osoitettu saavutettavan suoraan lisääntyvää hyvinvointia ja asiakasmäärien vähenemistä. (Hanna Heinonen 26.9.2012 LSKL).
Sosiaalityöntekijöiden määrän ja resurssien kasvattaminen kasvattaa- ei vähennä- perheiden tuen tarpeita. Ongelma ei ole työntekijöiden määrä vaan resurssien kohdennus: se, että a) tehdään vääriä asioita b) tehdään asioita väärin eli tiedon sijaan mutun ja fabrikoitujen asiakirjojen varassa asiakkaita kuulematta ja lakeja noudattamatta. Sosiaalityöntekijät tekevät vääriä asioita- juosten. Kiire ja päätön säntäily paikasta toiseen on itseaiheutettua ja lastensuojelusta puuttuvan tutkimustiedon, strategian, johtamisen ja valvonnan tulosta.
Myöskään perhetyöntekijöiden lisääminen ei ratkaise lastensuojelun kriisiä. Juuri kotiavun korvautuminen psykoanalyysiin perustuvalla perhetyöllä on keskeinen syy nykyiseen kriisiin ja huostaanottojen lisääntymiseen. Pelkästä lastensuojelun arvioinnista on muodostunut vakava oikeusturvariski mille hyvänsä perheelle.
Kuopio palkkasi jo KASTE- hankkeessa ja uudelleen vuonna 2014 lisää perhe- ja sosiaalityöntekijöitä mutta resurssien lisäys ei tuottanut asiakkaiden kuulemista tai laadultaan parempaa asiakastyötä, ei siirtänyt painopistettä korjaavista toimista ennaltaehkäisyyn eikä edes vähentänyt asiakasmääriä.
Nyt muu Suomi on mm. Li Anderssonin, Tuula Haataisen ja Maria Ohisalon aloitteesta ja johdolla toistamassa aiempia virheitä.
Lastensuojelun kriisi ratkaistaan rohkealla reformilla: investoimalla peruspalveluihin, lopettamalla lastensuojeluun haalittujen valeasiakkaiden asiakkuudet , vähentämällä väärin perustein kansalaisia lastensuojeluun ajavien byrokraattien määrää ja siirtämällä huostaanotto- oikeudenkäynnit hallinto- oikeuksista käräjäoikeuksiin.
Resursointivaateen sijaan poliitikkojen tulisi ajaa rehellisyysvaadetta. Pelkästään tosiseikkaselvittelyn, rehellisen dokumentaation ja henkilöstön vastuu- ja korvausvelvoitteiden avulla suuri osa lastensuojelun asiakkuuksista ja oletetuista ongelmista katoaisi välittömästi.
Lastensuojelun laittomat toimintatavat eivät korjaannu ilmiantamalla tai seulaamalla vanhempia.
Pysyviksi muodostuneiden huostaanottojen myötä kroonistunut sijoitettujen koti-ikävä ei parane taidelähtöisillä menetelmillä ja kuntouttamalla lapsia kestämään lisää lastensuojelun työntekijöiden laittomia toimia vaan takaamalla perheille toimivat oikeussuojakeinot ja jälleenyhdistäminen.
Negatiiviset tapauskertomukset ja kansalaisten "ennakkoluulot" eivät häviä sensuroimalla vaan muuttamalla lastensuojelun toiminta lainalaiseksi ja perustehtävänsä mukaiseksi.
Ennenkuin teet joululahjoituksen tarkista, ettei lahjoituksesi johda perheiden hajottamisiin ja lasten sijoittamiseen valvomattomiin riskiolosuhteisiin.
Käytännössä kaikki lastensuojelujärjestöinä esiintyvät toimijat ajavat kulissien takana pakkoadoptiota ja huostaanottojen pidentämistä ja lisäämistä.
Lahjoittajien kannattaa muistaa, että lastensuojelun rahoittaminen tuottaa lisää suojeluntarpeessa olevia lapsia ja sijaishuollon rahoittaminen tuottaa lisää sijoitettuja.
Tue lapsia ja perheitä- älä lapsibisnestä.
Ajattele ennen kuin lahjoitat tai äänestät!
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-palveluiden-saatavuus-heikentynyt-ongelmana-laittomat-huostaanotot-ja-jaavit-palvelutarpeen-arvioinnit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-luottamus-lastensuojeluun-vaatii-byrokraattien-maaran-rajaamista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kunnat-ja-lastensuojelujarjestot-elavat-huostaanotoista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-lisaresursointi-on-vakava-virhe
http://www.knuutilaki.net/kirjoitukset/80-lastensuojelun-kriisi-jatkuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-lisays-lisaa-oikeusturvaongelmia-ja-perheiden-hataa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/et-tu-li-asiantuntijoiden-suojelu-on-vasemmistoliitolle-tarkeampaa-kuin-avunpyytajien-oikeusturva
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/haataisen-ehdotus-syventaa-lastensuojelun-katastrofia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tehdaanko-lastensuojelun-tiekartastakin-sosiaalityontekijoiden-ammatillista-edunvalvontaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-edunvalvojien-maaramisperusteet-ja-toiminta-ovat-lainvastaisia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-oikeuksien-komitealle-voi-pian-valittaa-lapsen-oikeuksien-loukkauksista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-on-onnistuminen-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-oudot-onnistumiset
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-mallin-negatiiviset-seuraukset-nakyvat-jo
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/systeeminen-lastensuojelun-toimintamalli-systemaattista-syrjintaa-ja-rakenteellista-vakivaltaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paijat-hameen-lastensuojelun-kestokriisi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kehittamispuhetta-vai-apua-perheille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-muutosehdotukset-lastensuojelun-kriisin-ratkaisuyrityksia-vai-yllapitoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-jai-lapsikoyhyyden-ehkaisy-ja-lapsiin-investointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/10-muutosehdotusta-kohti-parempaa-perheidensuojelua
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-turhia-lastensuojeluilmoituksia-ja-jaaveja-arviointeja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/missa-piileksivat-huostaanotettujen-ja-koulukiusattujen-koulukuraattorit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-ohjelman-kaikille-evaat-elamaan-hankkeessa-mitataan-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaali