Köyhiä vihataan, väittää tutkija Virginia Eubanks. Heitä valvotaan, rangaistaan ja syrjäytetään. Köyhien sijasta vihan kohteena pitäisi olla köyhyys ilmiönä.
Näennäisesti neutraali digitalisaatio on luonut digitaalisen vaivaistalon, kun ideologisessa talouskurin politiikassa halutaan teknologian avulla päättää, ketkä ansaitsevat tulla autetuiksi ja ketkä voidaan jättää ilman, Eubanks väittää.
Eubanks perustelee väitteensä kolmella esimerkillä Yhdysvalloista.
Indianan osavaltio tilasi tietokonejätti IBM:ltä tietosovellutuksen, jonka avulla automatisoitiin sosiaaliavun myöntäminen.
Julkilausuttuna tavoitteena oli tasa-arvoinen, helposti saavutettava ja työtä säästävä järjestelmä.
Taustalla oli ajatus huijaavista avunhakijoista ja liian myötätuntoisista sosiaalityöntekijöistä, joiden pelättiin yhdessä huijaavan osavaltiota.
Järjestelmä tuotti huomattavan paljon aiempaa enemmän hylkäyspäätöksiä, joiden syyksi ilmoitettiin hakijan kieltäytyminen yhteistyöstä.
Käytännössä kieltäytyminen yhteistyöstä tarkoitti puutteita hakemuksessa. Järjestelmä ei kuitenkaan yksilöinyt hakijalle, mitä puuttui. Se saattoi olla allekirjoitus, joku liite tai se, ettei hakija vastannut puhelimeen tiettynä aikana.
Kenelläkään toimijalla ei ollut kokonaisvaltaista vastuuta tai mahdollisuutta korjata virheitä.
Usein asiakas ohjeistettiin tekemään uusi hakemus, koska valittaminen oli tehty vaikeaksi ja oikaisun saaminen kesti. Monet jäivät täysin ilman tukia, joihin olisivat olleet oikeutettuja.
Vain julkisista palveluista tietoa keräävä Family Screen Tool tulkitsi köyhyyden heikentyneeksi vanhemmuudeksi ja köyhät vanhemmat riskiksi lapselle
Toinen esimerkki epäonnistuneesta teknologiasovellutuksesta on Family Screen Tool.
Sen tarkoituksena oli luoda järjestelmä, joka varoittaa tilanteista, joissa lasta saattaa uhata kaltoinkohtelu.
Varoitusjärjestelmä perustui tietovarastoon, johon oli kerätty kaikki terveys- ja sosiaalitiedot, jotka saattaisivat nostaa riskitasoa.
Tietovarastoon kertyivät kuitenkin vain julkiseen palvelujärjestelmään merkityt tiedot. Yksityisiä kouluja käyvien tai yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävien tiedot eivät tulleet mukaan.
-Järjestelmä tuotti tuloksen, jonka mukaan köyhät vanhemmat ovat riski lapselle ja köyhyys merkitsee heikentynyttä vanhemmuutta, Eubanks kertoo.
Käytännössä köyhien perheiden tilanteisiin puututtiin herkästi, ja usein vahingoittaen.
Kolmas esimerkki on Los Angelesissa kehitetty pisteytysjärjestelmä asunnottomien palvelutarpeen priorisoimiseksi.
VI-SPDAT (Vulnerability Index- Service Prioritization) tiedostoa varten asiakkailta kysyttiin arkaluonteista tietoa esim. seksuaalielämästä ja huumeiden ja päivystysluonteisten terveyspalvelujen ja mielenterveyspalvelujen käytöstä.
Asiakkaille kerrottiin, että tietoja jaetaan lukuisille toimijoille esim. sairaaloille, poliisille ja monille palveluja tuottaville järjestöille. Pelkästään tällaisten tietojen kerääminen ja tallentaminen ties kenen saataville oli monelle este tulla palveluiden piiriin.
Yhdistettynä vähäisiin resursseihin pisteytys toimi epäoikeudenmukaisesti.
-Korkeimmilla pisteillä- siis kun olit hyvin huono-osainen- oli mahdollista saada asunto ja jotkain tukea. Jos ongelmasi olivat vähäisiä sait myös tukea, sillä se ei maksanut kaupungille kovinkaan paljon. Väliinputoajien osa oli jäädä kokonaan ilman. Jos et ollut tarpeeksi tarvitseva tai tarpeeksi kykenevä, jäit ilman, Eubanks selittää.
Naiivi luottamus riistävään teknologiaan ylläpitää riistoa ja lisää syrjäytymistä
Se, jolla on omakohtainen kokemus köyhyydestä ymmärtää, että ei ole tarpeen analysoida yksilöä ja etsiä hänestä syitä avuntarpeelle, sillä köyhyys on rakenteissa.
-Kun köyhät lähtevät puolustamaan oikeuksiaan, tapahtuu järjestelmässä aina jokin käänne. Uusin käänne on digitalisaatio.
Eubanks kertoo luulleensa aiemmin, että ongelma oli siinä, etteivät ihmiset päässeet tietotekniikan äärelle.
-Olin väärässä. Ongelma olikin riistävä teknologia.
Vaikka teknologiatyökaluja rakennetaan neutraaleiksi ja objektiivisiksi, ne näyttävät sementoivan vallitsevat olosuhteet. Välineet myös ohjaavat työntekijöiden työtä. Ne tuovat poliittisen päätöksenteon työhön, kun järjestelmä on ruuvattu toteuttamaan talouskurin politiikkaa.
-Ei kannata ihmetellä, jos järjestelmä lisää syrjäytymistä, Ebanks sanoo.
Eubanks haluaa auttaa kysymään oikeita kysymyksiä kun järjestelmiä luodaan ja käytetään. Onko järjestelmä reilu, onko se relevantti, ratkooko se ongelmia? Voiko tietojärjestelmää käyttää kaikkiin ihmisryhmiin, ja lisääkö se ihmisten ihmismääräämisoikeutta?
Luottamus on hieno asia, mutta Eubanksia pelottaa naivius, jolla tietojärjestelmiin suhtaudutaan.
-Valta voi vaihtua, joku voi halutakin käyttää tietoja toisin kuin on tarkoitettu ja tietoja voi myydä. (Koskiluoma, Talentia 1/ 2019, 19-20).
Lokakuun Liike kiittää Kristiina Koskiluomaa tärkeästä aihevalinnasta ja hyvästä artikkelista ja muistuttaa, että samankaltaisia hankkeita, joista Eubanks varoittaa on käynnissä Suomessakin.
Hyvä esimerkki naiviudesta on Huoliliputus- hanke, jonka ongelmia olivat tarpeenmukaisten palveluiden puuttumisen lisäksi paisuvien yhteistyöverkostojen koordinointi, vaikeudet rakentaa toimivia luottamus- ja yhteistyösuhteita nuoriin, vanhempien syrjäyttäminen, puuttuva tieto nuorten persoonallisuudesta ja toimintatavoista, nuorten vaikeudet tulla kuulluiksi omassa asiassaan ja palvelujen viranomaislähtöisyys ja pakkoluonne.
Jostakin syystä toimintamallin asiantuntijat Kimmo Haahkola, Noora Hästbacka, Mia Talikka ja Kirsi Suomalainen tulkitsivat näitä huolestuttavia tuloksia seuraavasti: " Nuorten varhaisen tuen mahdollistava Tajua Mut! on ollut menestys, sillä toimintamalli on vakiinnuttamassa nopeasti paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa".
Espoon lastensuojelun algoritmi tuottaa itsensätoteuttavia profetioita tulkitsemalla lastensuojelun laittoman asiakashankinnan ja asiakkaiden palvelujen käytön perheiden riskitekijäksi
Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mari Ahlströmin mukaan Espoon tavoitteena on väline, jolla pystytään ennustamaan lastensuojelun asiakkuus ja tunnistamaan perheiden riskejä- tilanteessa, jossa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on todennut lastensuojelun itsessään vakavaksi perus- ja ihmisoikeusongelmaksi, alan ettisiä normeja ei noudateta, alalta puuttuvat riippumattomat tuomioistuimet, tutkimustieto, valvonta, seuranta, tulosvastuu, toimivat avohuollon tukimuodot ja oikeussuojakeinot perheille, kriittinen journalismi ja työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä.
Espoossa pelkkä lakisääteisten palveluiden hakeminen voi johtaa perheet lainvastaisesti lastensuojelun asiakkuuteen, joka puolestaan sinetöi avutta ja palveluitta jäämisen. Tekoäly löysi esimerkiksi noin 280 tekijää, jotka ennakoivat lastensuojelun asiakkuutta, kertoo HS. ”Esille tuli, että perheen lisääntynyt terveyspalveluiden käyttö voi ennustaa lastensuojelun tai lasten- tai nuorisopsykiatrian asiakkuutta.”
Sen sijaan, että lastensuojelussa etsittäisiin ja eliminoitaisiin kaikin mahdollisin keinoin palvelujärjestelmien riskitekijät, jotka johtavat havaittuihin lainvastaisiin käytäntöihin, tekoälyä käytetään keppihevosena sillä ratsastavalle bisnesälylle.
Turhiin ja laittomiin lastensuojeluasiakkuuksiin johtavista järjestelmäkäytännöistä yritetään lavastaa asiakkaiden ongelmia ja ominaisuuksia. Lainvastaisista asiakashankintakäytännöistä tehdäänkin lastensuojelun asiakkuuden ja puutteellisen vanhemmuuden riskitekijöitä ja osoittimia. Sen sijaan, että Espoo resursoisi vaikkapa kotiapuun, kotiavun hakeminen voidaan luokitella vanhemmuuden riskitekijäksi.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-algoritmi-arvioi-pian-vanhemmuutesi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/espoossa-tekoaly-on-lastensuojelun-bisnesalyn-palveluksessa
Vain julkisista palveluista tietoa keräävä Child Abuse Potential ( CAP) tulkitsee vanhempien siivousinnon lasten kaltoinkohtelun riskitekijäksi
CAP-riskiarviointipilotti, jossa kartoitetaan vanhempien kaltoinkohtelupotentiaali on osa LAPE- hanketta ja näyttää kuuluvan myös Suomi 100- ohjelmaan ja Perheet keskiöön- hankkeeseen,
Kiistanalaisen riskiseulauksen puolestapuhujana Professoriliitossa, Tampereen yliopistolla, Hoitotieteiden tutkimusseuran johtokunnassa, Sairaanhoitajaliiton toimitusneuvostossa, Välitä- hankkeen ohjausryhmässä ja Hoitotyön tutkimussäätiössä (Hotus) toiminut Eija Paavilainen ajaa nyt CAP- arviointia perheiden palveluihin ja on saanut STM:ltä rahoituksen projektiin.
Paavilainen on nimennyt julkiset neuvolat hyviksi kaltoinkohteluriskien seulaamisen paikoiksi muttei huomaa, että ne rajaavat seulauksen pääasiassa tunnollisesti tarkastuksissa käyviin köyhiin ja keskituloisiin suomalaisvanhempiin sulkien pois vauraat yksityisiä palveluja käyttävät ja neuvolapalveluista kieltäytyvät vanhemmat sekä sijaishuollon omia sopimuslääkäreitä käyttävät sijaisvanhemmat.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-ohjelman-kaikille-evaat-elamaan-hankkeessa-mitataan-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaali
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/neuvoloissa-aletaan-kartoittaa-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaalia-siivousinto-tulkitaan-lapsen-kaltoinkohtelun-riskiksi
Urkkiva Kompassi pelottaa asiakkaita ja painostaa turhiin palveluihin
Kuntien sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalveluissa, perhe- ja nuorisotyössä ja lastensuojelussa, maahanmuuttopalveluissa ja vanhuspalveluissa asioivien elämähallintaa, toimintakykyä ja palvelutarpeita arvioidaan ja kartoitetaan nykyisin Finnish Consulting Groupin omistaman Kompassi- työkalun avulla keskitetyn palveluohjauksen sujuvoittamiseksi ja sopivien sote-yritysten asiakashankintaan.
Pahimmillaan työkalulla fabrikoidaan ja profiloidaan asiakkaita yritysten tarpeisiin ja painostetaan heitä palveluihin, joista he eivät hyödy.
Palveluntarjoajien verkostoituminen ei aina toimi asiakkaiden eduksi. Epärehelliset palveluntuottajat, joille on ulkoistettu viranomaistyöksi alunperin tarkoitettu arviointi voivat tehdä heikosta asiakkaasta lypsylehmän ja kiertopalkinnon, jota pyöritellään kunkin toimijan hyödynnettävänä kelvottomissa palveluissa kuolemaan asti.
Järjestö- ja yritystoimijoiden, kunnallisten ja yksityisten, hengellisten ja sekulaarien toimijoiden keskinäinen verkostoituminen aiheuttaa asiakkaissa paniikkia: edes järjestöihin tai seurakuntiin ei voi enää luottaa ja turvautua, koska niistä on tullut piiloyrityksiä tai ne toimivat asiakashankkijoina toisille järjestöille tai lähinnä liikevoittoa tavoitteleville yrityksille.
Epäselväksi on jäänyt mitä ja keitä varten tietoa kerätään (esim. sote-yrityksille), mihin ja miksi käytetään (algoritmit?), aiotaanko niitä myydä tulevaisuudessa, missä kartoituksia säilytetään, kuinka kauan, kuka tietoja pääsee katsomaan ja miten varmistetaan, että luottamuksellisiin tietoihin ei pääse käsiksi kuka tahansa tai, että niitä säilytetään asiamukaisella tavalla.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kompassi-vai-ansaverkko
#VirginiaEubanks #EijaPaavilainen #MariAhlström #tekoäly #digitalisaatio #algoritmi #sote #toisiolaki
#AnnikaSaarikko #Lapsenparas #huoliliputus #Tajuamut! #ChildAbusePotential #CAP #Kompassi #Finnish ConsultingGroup #FCG #Sitra #Itla #Tieto #KimmoAlkio #STM #THL #Arjessa #HumanaAB
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/terveystietosi-ovat-pian-myytavana
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomeen-71-miljoonalla-uusi-hoivajatti-lapsi-laakari-vanhus-ja-turvapaikanhakijabisnes-yhdistyvat-humanan-coronaria-kauppojen-myota
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-turhia-lastensuojeluilmoituksia-ja-jaaveja-arviointeja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelit-ja-leikit-sosiaalityon-valineina-itku-lyhyesta-ilosta
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/ruoka-avun-tarve-ei-oikeuta-rekisterointiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/heiliolainen-lastensuojelunakemys-lastensuojelukriisin-ja-oikeusturvaongelmien-aiheuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/posti-voitti-lastensuojelun-perhetyon-kilpailutuksen-saalistajat-haistavat-lastensuojelun-haaskan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/omat-vanhemmat-eivat-saa-terveystietoja-lapsesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/eun-tietosuoja-asetus-tuo-uusia-oikeuksia-kansalaisille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hiljainen-tieto-ei-kuulu-sosiaalityohon
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-sosiaalityontekijat-valtasivat-tyovoimatoimistotkin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-varoittaa-potilastietojen-arkisto-kannan-riskeista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelija-urkki-130-perheen-tiedot-oulussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-ja-perheiden-ongelmat-vahenevat-sijoitukset-lisaantyvat-ilman-tietoa-sijoitussyista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/espoossa-tekoaly-on-lastensuojelun-bisnesalyn-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/leipa-syottina-tuleville-lypsylehmille-mista-ruoka-avun-uudistuksessa-on-kyse
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/leipajonouudistus-maksaa-satoja-tuhansia-helsingin-kaupunki-diakonissalaitoksen-asiakashankkijana