Kun kansalaisia ja mediaa puhuttavat lisääntyneet raiskaukset ja nuoriin tyttöihin kohdistuva grooming STM on lähtenyt lasten väkivallan ehkäisyyn rahoittamalla toimimatonta moniammatillista yhteistyötä ja seulaamalla suomalaisvanhempia entistä tiheämmällä seulalla LASTA- mallissa (Lastenasiaintalo).
Usko moniammatilliseen yhteistyöhön on vahva, vaikka viranomaisten välinen yhteistyö on kaikkien selvitysten mukaan puutteellista- ja osasyy väkivaltaongelmien jatkumiseen (Mäkelä, Lasta- toimintamalli, 18.08.2019) samoin usko hukassa olevaan vanhemmuuteen vaikka hukassa on pikemminkin vanhemmuuden tuki. (Cacciatore 14.12.2018)
Sosiaalityön ja psykiatrian psykoanalyyttinen orientaatio ohjaa etsimään väkivaltaa pääasiassa vanhemmista . Lasten kodin ulkopuolella mm. sijaishuollossa, kaduilla, koulussa tai vertaisryhmissä kohtaamaa väkivaltaa ei usein tunnisteta, tunnusteta eikä ehkäistä.
THL:n Ulla Korpilahden toimittama STM:n toimenpidesuunnitelma lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisystä 2020−2025 toistaa samat psykoanalyyttiset ajatusvääristymät vanhempien automaattisesta syyllisyydestä ja moniammatillisen työn oletetusta toimivuudesta.
Ääneen ovat päässeet pääasiassa sijaishuoltojärjestöjen edustajat ja lastenpsykiatrit. mm. Anneli Aurille seksirikostuomiota ajanut Minna Joki-Erkkilä, KivaKoulu perustaja Christina Salmivalli ja perhetyön edunvalvontajärjestö Ehjä ry:n Kai Laitinen. Sijaishuollon edunvalvojilla on yliedustus mm. MLL:stä on mukana Esa Iivonen ja Mirjam Kalland, Pelastakaa Lapset ry:stä Hanna Tulensalo ja Tove Lönnqvist, Nina Vaaranen-Valkonen ja Vantaan Vihreiden puheenjohtaja Hanna-Leena Laitinen. Sijaishuollon väkivalta ja haavoittuvassa asemassa olevat sijoitetut siivuutetaan muutamalla virkkeellä sosiaalityön professori Tarja Pösön löysässä artikkelissa. Eksterismillä viitataan äärioikeistoon, islamismia ei mainita lainkaan ja uskonyhteisöjen väkivallalla tarkoitetaan kristinuskon lahkoja.
Pakkoadoptiota kannattavat ja sijaishuollon edunvalvojiksi ryhtyneet järjestöjen, neuvoloiden, nuorisotoimen, perhekeskusten ja päivähoidon työntekijät etsivät jo sosiaalityöntekijöiden rinnalla suomalaisista vanhemmista LASTA- ja Turva 10- lomakkeiden, monitoimijaisen arvioinnin, Lapset puheeksi-, CAP- ja Kompassi- työkalujen, Salapoliisi-Mäyrän ja Kirahvien, Vavujen ja Vasujen, voimavaralomakkeiden ja tunne- ja tietoisuusharjoitusten ja jopa pelillisyyden ja taiteen keinoin merkkejä elämänhallintapuutteista, salaisista ylisukupolvisiksi oletetuista traumoista ja väkivallasta merkkejä mm. systeemisessä lastensuojelun toimintamallissa, laajoissa terveystarkastuksissa, KivaKouluissa, Ankkuri- toiminnassa, ja LAPE- EPRAS-, Lupa auttaa, Lapsen Paras- Yhdessä enemmän, Väkivallaton lapsuus-, PROCHILD-, Suomi 100- ja Kaikille eväät elämään- hankkeissa.
Pelastakaa Lapset ry:n Kehoni on minun- lasten turvataitokampanjassa koulun henkilöstöä kehotetaan salaamaan turvataito-opetuspäivät vanhemmilta ( Pelastakaa Lapset, 2019, 22).
Hoitotyön tutkimussäätiön riskilistoissa, joita mm. ensi- ja turvakodit käyttävät kaltoinkohtelun riskitekijöiksi mainitaan esim. monilapsisuus, yksinhuoltajuus, avioero, pienet tulot, työttömyys, stressi, kiire, tupakointi, alhainen koulutus ja lapsen sairastelu ja koulunkäyntivaikeudet (Flinck & Paavilainen, 2008). Hotus esittää mm. parisuhteeseen liittyvät kysymykset kaltoinkohtelun tunnistamisen menetelmäksi ja nimeää samalla vanhempien keskusteluhaluttomuuden kaltoinkohtelun riskitekijäksi (Hotus, 2015, 7, 11).
Riskin osoittimia voidaan käyttää suoraan kaltoinkohteluolettaman todisteina ( Ikonen, 2013, 329). Kaltoinkohtelun voidaan tulkita tapahtuneen sillä perusteella, että seulattu kuuluu useampaan kuin yhteen riskiluokkaan esim. on tupakoiva työtön, pienituloinen yksinhuoltaja tai keskusteluhaluton kiireinen.
Paavilaisen ohjeiden perusteella mm. päiväkotien perhetyöntekijöillä vahvistettu henkilöstö osaakin jo havaita lapsen kaltoinkohtelun- aikuisen käytöksestä tai ulkoisesta olemuksesta ”eikä suinkaan lapsessa näkyvistä merkeistä”. Lapsen laiminlyönnin osoittimeksi kerrottiin mm. lapsen syömis- ja univaikeudet ja väsymys ( Lokka & Pokela, 2016, 49 ) ja kaltoinkohtelun tunnistusmenetelmäksi mm. lapsen leikin havainnointi (mt., 30).
Lasten kaltoinkohtelun tunnistusohjeet ovat usein yhteydessä sijaishuollon edunvalvontaan ja niin ohjeet kuin koulutukset kiistävät tutkimustiedon vastaisesti mahdollisuuden sijaishuollossa tapahtuvaan kaltoinkohteluun (kaltoinkohtelemattomuusolettama). Toisin kuin ulkomaisissa tunnistusohjeissa yhdessäkään suomalaisessa ohjeessa ei mainita potentiaalisena epäiltynä sijaisvanhempaa tai muuta lastensuojelun palveluntuottajaa, vaikka viimeinen kouluterveyskysely totesi sijoitetuilla lapsilla viisinkertaisen riskin seksuaaliseen väkivaltaan vanhempiensa kanssa asuviin verrattuna. Osa kouluttajista on itse osallistunut lasten diagnoosien ja potilasasiakirjojen fabrikointiin.
Mitään takeita tai näyttöä siitä, että palvelujärjestelmä pystyisi tunnistamaan tai tunnustamaan turhan epäilyn turhaksi ei ole. Turha epäily ei ole vain ohimenevä episodi, jonka jälkeen perhe jätetään rauhaan vaan jopa vuosia kestävä uuvuttava tutkimusrumba ja oikeustaistelu, joka tuottaa virheellisiä asiakirjoja, lisäepäilyjä, leimoja ja muita vakavia haittoja joskus syytetyn koko loppuelämän ajaksi ja jopa seuraavaan sukupolveen 120 vuotta arkistoitavien, usein fabrikoitujen asiakirjojen takia.
Sote- järjestelmä etsii väkivaltaisuutta vain vanhemmista- luvassa väärien epäilyjen vyöry
THL:n mukaan LASTA-malli ( Lastenasiaintalo, Barnahus) on yhteistyömalli, jossa varmistetaan viranomaisten välinen tiedon jakaminen ja monialainen yhteistyö lapsiin kohdistuvissa pahoinpitelyn tai seksuaalisen hyväksikäytön epäilyissä.Mallissa on kaksi vaihetta. Ensin kerätään olennaista tietoa esitutkinnan ja lastensuojelun selvityksen tueksi.Toisessa vaiheessa viranomaiset kokoontuvat yhteen arvioimaan lapsen tilannetta.
Mallissa on käytössä taustatietolomake, johon lapsen ja perheen taustatietoja kerätään rutiininomaisesti ja suunnitelmallisesti, jottei terveydenhuollon tai lastensuojelun huomaamia olennaisia tietoja jää välittymättä poliisille. Taustatietolomaketta käytetään muun muassa rikosilmoituksen liitteenä, kun lastensuojelu ilmoittaa poliisille epäilyistään. Suomen Barnahus- hankkeessa valtakunnallistetaan monialaisen yhteistyön ja viranomaisten välisen tiedon jaon mallit, joita jo kehitetty THL:llä (LASTA-malli ja -lomake).
Vaikuttaa siltä, että suomalaisessa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä ehkäistään jo rakenteellisesti tunnistamasta ja tunnustamasta muita väkivallantekijöitä kuin lapsen biologiset vanhemmat. Ongelmien ja väärien epäilyjen sepittely on mahdollistettu ja juurrutettu lastensuojelun rakenteisiin. Kuntaliitto varoittaa, että yksityisen palveluntuottajan osallistuminen lastensuojelun arviointiin voi tuoda tarpeettomia suosituksia ko. palveluntuottajan palvelujen lisäkäytöstä ja palvelutarpeen jatkumisesta.
Mitä mahtaa esim. groomingin kohteeksi joutunutta tyttöä hyödyttää, että LASTA- taustatietokartoituslomakkeeseen, jota ei saa näyttää asiakkaalle kirjataan mm. perheen muuttojen määrä, pitkäaikaissairaudet, käynnit ja poisjäännit julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa, vanhempien riidat koskien lapsen huoltoa asumista, tapaamista, tieto vanhempien kyvystä/halusta alistua viranomaistoimiin ja vanhempien kuormitustekijät joiksi mainitaan puutteellinen sosiaalinen verkosto, uupumus, taloudelliset vaikeudet, sairaus tai parisuhdeongelmat?
LASTA- hankkeen tutkijoiden mukaan "LASTA-mallin kehittämistyössä ei ole ollut mahdollisuutta suoraan kerätä lasten ja nuorten kokemuksia, koska nykyisellään LASTA-työssä ei tavata asiakkaita". Hankkeen aikana on kuitenkin kuultu lasten ja nuorten kokemuksia viranomaistoiminnasta Mannerheimin lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimen kautta.Tukipuhelin -kokeilu osoitti saman mitä Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin tulleet yhteydenotot jo aiemmin ovat viestittäneet: Nuoret eivät luota viranomaisiin ja ovat joutuneet
sopeutumaan aikuisperspektiivistä rakennettuun palvelumalliin ikävaiheensa
kustannuksella. ( Sinkkonen & Mäkelä( toim.) THL- raportti 2017, 61-62)
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/134582/URN_ISBN_978-952-302-850-0.pdf?sequence=1
Barnahus- lastenasiaintalomallissa havaittu vakavia puutteita
THL, STM tai lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen eivät kerro, että Barnahus-lastenasiaintalomallien toteutuksissa on havaittu useita epäkohtia Ruotsissa ja Norjassa.
Barnahus-malli ei ole useinkaan kyennyt hankkimaan väkivaltaa kokeneille lapsille sen paremmin lapsiystävällisiä kohtaamisia kuin oikeutta tai hoitoa. Ruotsin Räddä Barnen- järjetön ja Linköpingin yliopiston toteuttaman 23 Lastenasiantaloa käsittäneen The Study on Barnahus -tutkimuksen mukaan:
a) Asuinpaikka määrittää lasten pääsyä ohjelmaan ja tutkinnan ja hoidon tasoa siellä. Pienemmillä paikkakunnilla asuvat ovat vaarassa saada heikompitasoisen tutkinnan ja hoidon tai jäädä kokonaan vaille hoitoa.
b) Liian usein väkivaltaa kokeneita lapsia suljetaan ulos Barnahus- ohjelmasta koska sosiaalitoimi ei ole määrännyt tutkintaa väkivallasta silloin kun väkivallantekijä on joku muu kuin lapsen huoltaja . Lasten ulossulkeminen on erityisen tyypillistä ikäryhmissä 15-18v.
Kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan lapsiuhrit eivät välttämättä pääse Barnahus- ohjelmaan, eikä heillä näin ollen ole samoja oikeuksia kuin huoltajan rikoksen kohteeksi joutuneilla lapsilla esim. oikeutta pätevään tutkintaan ja korvauksiin ( 2013, 74) Asiakasvalikoinnin takia Barnahus:ssa hoidettavien tapausten määrä oli liian alhainen
viranomaisyhteistyön kompentenssin ja jatkuvuuden säilyttämiseksi.
c) Barnahus- ohjelma ei ole läpinäkyvä ja siitä puuttuvat selkeät toimintaohjeet ja rutiinit esim. toimivan dokumentaation, lasten osallisuuden ja suojelun takaamiseksi
d) Poliisi ja syyttäjä eivät saa hoidettua rikostutkintoja ja syytteitä ajoissa.
e) Terveydenhuollon osaaminen ja osallistuminen on osoittautunut riittämättömäksi ja puutteelliseksi kaikissa Barnahus- evaluaatioissa. Lapset eivät saa tarvitsemiaan tutkimuksia eivätkä hoitoja.
f) Mikään viranomainen ei kanna kokonaisvastuuta prosessista.
Räddä Barnen & Lindköpings Universitet, 2013 Inuti ett barnahus/ Inside the Barnahus, A QUALITY REVIEW OF 23 SWEDISH BARNAHUS ( s.74-80)
https://childhub.org/en/system/tdf/inuti-ett-barnahus_eng.pdf?file=1&type=node&id=24463
Miksi ihmeessä toimimaton ohjelma halutaan juurruttaa Suomeen ja miksi viranomaiset eivät kerro hankkeen puutteista? Olisiko syynä se, että lähinnä vanhempia epäilevä ja vain vanhempien ( oletetut) uhrit ohjelmaansa kelpuuttava Barnahus toimii tehokkaana virheellisten epäilyjen ja sijaishuollon asiakashankinnan varmistajana?
Valitettavasti myös Suomessa väkivaltaa kokeneen lapsen saama tuki ja viranomaisyhteistyön laatu ovat riippuvaisia maantieteellisestä sijainnaista ja poliisilaitoksen sisällä olevista resursseista ja ammattitaidosta ( Ihatsu, 2018, 76). Se on riippuvainen myös lastensuojelun usein heikosta osaamisesta.
Huolestuttavaa on, että edes esitutkinnan yleiset periaatteet ;tasapuolisuusperiaate ( rikoksen tutkijalla ei saa olla ennakkokäsitystä eikä hän saa nimenomaisesti pyrkiä johonkin tiettyyn lopputulokseen), syyttömyysolettama( rikoksesta epäiltyä on kohdeltava syyttömänä) suhteellisuusperiaate (viranomaisen toimenpiteen valinnan, laajuuden ja ankaruuden tulee viranomaistoiminnassa olla kansalaisille mahdollisesti aiheutuvien haittaseurauksien osalta järjellisessä ja hyväksyttävässä suhteessa) vähimmän haitan periaate ( kenenkään oikeuksiin ei saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä esitutkinnan tarkoituksen saavuttamiseksi) hienotunteisuusperiaate ja lapsen oikeus oikeusavustajaan ja tukihenkilöön eivät usein toteudu lastensuojelussa, eivät myöskään hyvän hallinnon periaatteet.
Ongelmana lastensuojelun edunvalvojat
Erityinen ongelmakohta on lapsille väkivaltaepäilyissä nykyisin lähes automaattisesti määrättävä lastensuojelun edunvalvoja. Lapselle määrättävät edunvalvojat eivät saa systemaattista koulutusta tehtäväänsä, eikä edunvalvontaa valvo tai koordinoi kukaan. Se on tällä hetkellä liian villi kenttä lapsen oikeusturvan kannalta, kertoi huostaanottoasioiden hallinto-oikeuskäsittelystä 2017 väitellyt oikeustieteen tohtori Virve-Maria Toivonen Talentia- lehdessä.
Edunvalvojan ei tarvitse nauttia lapsen eikä huoltajien luottamusta asiassa eikä hänellä ole yhteistyövelvoitetta kumpaankaan. Lastensuojelun edunvalvojahankkeessa ei ole puolueetonta arviointia, seurantaa eikä valvontaa vaan edunvalvojat itse arvioivat oman työnsä laatua ja määrävät myös itse työnsä päättymisajankohdan. Lastensuojelun edunvalvojan pätevyydestä ei ole olemassa erityissäännöksiä. Palkka on yli 100 euroa tunti. Elisa Nilosaari toteaa tutkimuksessaan, että lastensuojelun edunvalvojaa koskeva lainsäädännön tasolla vallitseva puutteellisuus vaarantaa osallisten oikeusturvan ja suosittaa, että lastensuojelun edunvalvonta tulisi saattaa viranomaisvalvonnan alaisuuteen ja edunvalvojan riippumattomuudesta tulisi säätää lailla.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-edunvalvojien-maaramisperusteet-ja-toiminta-ovat-lainvastaisia
Jengiväkivaltaa tutkinut Carlene Firmin väittää, että tyttöjen raiskauksesta on tullut sota-ase jengien välisissä valtataisteluissa. Hän on jo useiden vuosien ajan kampanjoinut nuorten turvallisuuden, erityisesti jengiväkivallan kohteeksi joutuneiden tyttöjen puolesta.
Hän on kehittänyt lastensuojeluun uuden näkökulman ja toimintamallin, joka tunnistaa ja tunnustaa, että nuoret ovat haavoittuvaisia ja vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi pikemminkin kodin ulkopuolella kuin kotonaan.
Firminin mukaan nykyista lastensuojelua ei ole suunniteltu torjumaan seksuaalista hyväksikäyttöä, jengiytymistä tai aseiden halussapidon tai huumekaupan kaltaista rikollisuutta, jotka ovat usein seurausta samanikäisten vertaisten väärinkäytöksistä.
Firminin mukaan meillä on lastensuojelujärjestelmä joka on suunniteltu etsimään riskejä kotoa mutta ensisijainen lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja pahoinpitelyn riski tulee toveripiiristä, vertaisryhmistä.
Joissakin tapauksissa alaikäinen, joka kertoo palvelujärjestelmälle kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta joutuu entistä suurempaan vaaraan koska järjestelmä ei kykene suojelemaan häntä.
Sosiaalityöntekijöiden ja sijaishuollon edunvalvontaan suuntautuva "lastensuojelu" ja lainsäädäntö ja politiikka, joka sitä pönkittää keskittyy suojelemaan nuoria lähinnä heidän omien perheidensä aiheuttamilta, usein kuvitelluilta riskeiltä ja jättää todelliset riskit ja kodin ulkopuolella jo tapahtuneet väkivallanteot tutkimatta, hoitamatta ja rankaisematta.
Milloin kansalaiset, tutkijat ja päättäjät heräävät ongelmaan?
#MinnaJoki-Erkkilä #CarleneFirmin #EijaPaavilainen #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-raiskauskulttuuria-torjutaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/huostaanottolausuntoja-antanut-lastenpsykiatri-tuomittiin-lapsipornosta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojeluguru-vankilaan-alaikaisen-hyvaksikaytosta
http://www.lokakuunliike.com/haudatut-tarinat-blogi/pedofiilit-lastensuojelun-historiassa-vol-1
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oxfam-ja-pelastakaa-lapset-tyontekijat-syytteessa-avustettavien-seksuaalisesta-hyvaksikaytosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomeen-71-miljoonalla-uusi-hoivajatti-lapsi-laakari-vanhus-ja-turvapaikanhakijabisnes-yhdistyvat-humanan-coronaria-kauppojen-myota
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsingin-diakonissalaitos-veroparatiisikytkoksia-lapsibisnesta-hyva-veli-verkostoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyontekijat-tuodaan-paivakoteihinkin-varhaiskasvatuksesta-sijaishuollon-asiakashankintaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-sosiaalityontekijat-valtasivat-tyovoimatoimistotkin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ajoissa-aluehallintovirastoon
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekeskustoiminnan-kehittamis-ja-koordinaatiohanke-hyvaksikayttaa-perheiden-jarjestoja
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/turku-laitosten-luvattu-linnake
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-ohjelman-kaikille-evaat-elamaan-hankkeessa-mitataan-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaali
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapset-puheeksi-vai-huoli-puheeksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lastensuojelun-valvonta-epaonnistuu
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kaytannot-perustuvat-vaaralle-tiedolle-kiintymyssuhteista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-lisasi-lastensuojelun-kustannuksia-sijoituksia-ja-oikeusturvaongelmia
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/uhkailuun-ei-pida-alistua
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-perhekuntoutus-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-jai-lapsikoyhyyden-ehkaisy-ja-lapsiin-investointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelussa-riittavan-hyva-vanhempi-varakas-vanhempi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjestelmallista-vakivaltaa-uskomushoitoja-ja-sosiaalihygieniaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1