Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelimen 2016 vuosiraportin mukaan apua hakeneet lapset ja nuoret kokevat, etteivät ole tulleet kohdatuiksi ja autetuiksi, vaikka ympärillä olisi useita ammattilaisia. Yhteydenottojen perusteella ammattilaisten saavutettavuudessa sekä kohtaamisten toteutuksessa ja laadussa on paljon parannettavaa. Monet jäävät ilman tarvitsemaansa tukea.
Myös häpeä sekä leimautumisen pelko vaikeuttavat nuorten avunhakemista. Nuoret pelkäsivät erityisesti sitä, että ammattilaiset tekisivät päätöksiä ilman heidän suostumustaan ja hyväksyntäänsä.
Eniten pelättiin lastenkotiin, mielisairaalaan tai poliklinikalle joutumista
Avun hakeminen saattoi estyä, koska nuori uskoi menettävänsä kontrollin omiin asioihinsa. Eniten pelättiin lastenkotiin, mielisairaalaan tai poliklinikalle joutumista.
Osalla oli kokemuksia myös leimaamisesta ja kokemusten vähättelystä. Nuoret kertoivat, että heitä oli kutsuttu huomionhakuisiksi, heidän toistuvia avunpyyntöjään oli rajattu tai heidän ongelmiaan oli vähätelty.
Nuoret kertoivat yhteydenotoissaan, miten ennalta sovitut ja ulkopuolisen kehotuksesta tulevat, niin sanotut pakotetut kohtaamiset ammattilaisten kanssa jännittivät ja ahdistivat. Tällaiset kohtaamiset pahensivat huonovointisen nuoren oloa entisestään.
Nuoret toivoivat vapaita ja paineettomia tapaamisia, jonne nuori voisi tulla silloin, kun hänelle itselle sopii. Nuoret kokivat myös hyväksi, mikäli he voisivat tarvittaessa esimerkiksi perua varatun aikansa ilman syytä ja seuraamuksia.
Kohtaamisissa ammattilaisten kanssa lapset ja nuoret toivoivat kiireettömyyttä, lämpöä, joustavuutta, empaattisuutta ja henkilökohtaiselta tuntuvaa tapaamista. Nuoret kertoivat kuitenkin kokeneensa monesti kiirettä, kireyttä, välinpitämättömyyttä, kyllästymistä ja väsymystä.
Palvelujen jäykät rakenteet vaarantavat nuorten mielenterveyttä
Nuorille suunnattujen palvelujen jäykät rakenteet vaarantavat monien nuorten mielenterveyttä. Yhteydenottojen perusteella muutostyö on keskitettävä sekä rakenteiden joustavuuteen että lapsia kohtaavien ammattilaisten koulutukseen.
Pahimmillaan saman nuoren ympärillä työskentelee monta työntekijää, mutta kenelläkään ei ole kokonaiskäsitystä nuoren elämäntilanteesta.
– Kokonaiskäsitys aukeaa vain rauhassa rakennetussa luottamussuhteessa. Lapsen näkökulmasta olennaista on, että on yksi ihminen, joka ottaa tilanteesta kokonaisvastuun, MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo. Nuoret kaipaavat myös yksilöllisempiä kohtaamistapoja, mahdollisuutta vaikuttaa tapaamisaikoihin sekä tilaisuuksia purkaa huoliaan myös muilla keinoilla kuin puhumalla, esimerkiksi piirtämällä tai kirjoittamalla.
Samanlaisia vastauksia saatiin myös MLL:n 2011 kyselyssä, jossa nuoret kertoivat etteivät he luota ammattiauttajiin tai heidän on vaikea ymmärtää, miten ammattilaiset voisivat heitä auttaa. Joissakin tapauksissa ammattiavun syy oli jäänyt kokonaan epäselväksi. Lapset ja nuoret kertoivat, että he käyvät tapaamassa ammattilaista, mutta eivät tiedä siihen syytä tai eivät ymmärrä miten ammattilainen voisi heitä auttaa. Nuoresta oli esimerkiksi saatettu tehdä lastensuojeluilmoitus, mutta nuori ja hänen perheensä ei tiennyt, mitä se tarkoittaa ja miksi ilmoitus oli tehty.
Lapsiystävällinen kohtaaminen ei ole manipulointia eikä urkintaa
Lastensuojelun logiikkaa, ongelmanratkaisua ja vastineita nuorten palautteeseen sopii ihmetellä.
Kun MLL:n 2011 kyselyssä lapset ja nuoret kertoivat, etteivät tule kuulluiksi tai kohdatuiksi MLL:n ratkaisu ongelmaan oli kuulemattomien ja kohtaamattomien ammattilaisten lisääminen eli moniammatillinen yhteistyö: ”Tilannetta kohentaisi myös moniammatillisten tiimien luominen, jolloin lastensuojelun työntekijät saisivat työnsä tueksi lapsi- ja nuorisopsykologista osaamista.”
Sama epäloogisuus jatkuu MLL:n ja lapsiasiavaltuutetun ammattilaisten työn tueksi työstämässä Lapsiystävällinen kohtaaminen- tarkastuslistassa, joka tulee entisestään lisäämään lasten ja nuorten kohtaamattomuuden kokemuksia ja epäluottamusta ammattiauttajiin. Tarkastuslista kertaa hyvän hallinnon periaatteista mm. neuvonnan, hyvän kielenkäytön, luottamuksensuojan ja palveluperiaatteen mutta unohtaa objektiviteetin, tarkoitussidonnaisuuden, yhdenvertaisuuden, suhteellisuuden ja lievimmän riittävän toimenpiteen periaatteen.
Listaa lukiessa tuntuu kuin ohjeiden tarkoitus ei olisi aidosti kohdata vaan esittää, suorittaa kohtaaminen, myydä asiakkaalle ja yleisölle kohtaamisen vaikutelma , kuulemisen ja vastavuoroisuuden illuusio. Lastensuojelussa kohtaamisestakin tulee tuotteistettua ja menetelmällistettyä puuttumista, vain yksi "puuttumisen" tekniikka. Kyseenalaista on myös urkintapyrkimys, joka naamioidaan henkilökohtaiseksi kiinnostukseksi lapseen. Tarvitseeko perhetyön ammattilaisen haastatella alle kouluikäisiä lapsia, jotta sosiaalityöntekijä saisi vahvistusta epäilyilleen lasten äidin masennuksesta?
Tarkastuslistaa voisikin korjata esim. seuraavasti:
1. Lapsen tai nuoren on usein vaikea kertoa huolistaan viranomaisille- ei siksi että lasta/nuorta vaivaa luottamuspula vaan siksi, että viranomaiset ovat osoittautuneet epäluotettaviksi.
2. Suurin yksittäinen syy luottamuspulaan on se, että nuoret tietävät, että lastensuojelussa heitä ei koske tietosuoja eikä vaitiolovelvollisuus.
3. Näennäisen rennon tunnelman luominen urkintaan käytettävillä korteilla ja muilla nk. lapsilähtöisillä välineillä on lapsen ja nuoren manipulointia.
4. Lapsia ja nuoria ei tule kehua ja mielistellä urkintatarkoituksessa: ”Osaat kertoa hienosti tapahtuman kulun…”
5. Lapsen houkuttelu kertomaan asioistaan ja tilanteestaan teeskentelemällä kiinnostusta kaikesta, mitä lapsi kertoo on lapsen pettämistä.
6. Ammattilaisen on syytä pidättäytyä vakavaksi oikeusturvaongelmaksi muodostuneesta lapsen tunteen tai kokemuksen "sanoittamisesta".
7. Älä valehtele lapselle ammatillisen auttamisen hyvistä tuloksista äläkä anna hänelle turhaa toivoa kotiinpääsystä, jos sellaista ei ole näköpiirissä.
8. Kohtaamiseksi naamioitu arviointi ja seulaus ei ole auttamista vaan luottamuksen häpäisyä ja petosta.
Ovatko varhainen puuttuminen ja moniammatillinen yhteistyö vakavia joukkoharhoja?
Mikko Orasen sanoin: ”Miksi verkostopalavereja ja suuria kansakokouksia markkinoidaan lastensuojelun keskeisiksi työvälineiksi, vaikka lapset ja nuoret kokevat jäävänsä niissä herkästi yksin ja sanattomiksi? Mitä mieltä on sellaisissa ammatillisissa käytännöissä, jotka jättävät ulkopuolelle juuri niiden ihmisten kokemukset, joita varten työ on olemassa?
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111. Arkisin yhteydenottoihin vastataan kello 14–20 ja viikonloppuisin kello 17–20. Nettikirjepalvelu ja chat toimivat Nuortennetissä. Chatissa päivystetään maanantaista keskiviikkoon. Yhteydenotot ovat maksuttomia, kiireettömiä ja nimettömiä ja niihin vastaavat MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset aikuiset.
Koko raportin voi lukea MLL:n nettisivuilta
Lapsiystävällinen kohtaaminen -tarkistuslista
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tajua-mut-huoliliputuksen-huolestuttavia-tuloksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnekylman-virkamiehen-tunnistamisohjeet
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oulussa-on-jalleen-haettu-kirkkoturvaa-lastensuojelun-mielivallan-vuoksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oulun-lastensuojelu-viimein-tutkintaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/keski-suomen-karajaoikeus-sai-kansalta-moitteita-rangaistus-ei-vastannut-lasten-karsimysta
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/nykylastensuojelussa-lapsen-kuuleminen-on-mahdotonta
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-osa-ii-ihme-ja-kumma
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-ii-kahden-psykiatrin-eriavat-nakemykset
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/moniongelmaisia-perheita-vai-ongelmiin-keskittyvia-viranomaisia
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/lastensuojelulapsen-kuolema-2