Järjestelmällisellä väkivallalla tarkoitan järjestelmissä ilmenevää epäsuoraa väkivaltaa, joka juontuu henkilöiden välisistä suhteista tai sosiaalisista rakenteista. Siihen kuuluvat esimerkiksi pelolla ja pakolla hallitseminen, sortavat ei-aiotut ihmissuhteet sekä taloudellinen alistaminen. Järjestelmälliselle väkivallalle on tyypillistä, että harjoitettu väkivalta on legitimoitua ja sitä on vaikea tunnistaa, tehdä näkyväksi tai lopettaa. Se piiloutuu, pilkkoutuu ja sulautuu osaksi järjestelmien merkityskadosta kärsiviä rutiineja ja arkisia toimintakäytäntöjä. Tyypillinen esimerkki järjestelmällisestä väkivallasta on seksuaalista väkivaltaa kokeneiden nuorten kohtelu sosiaalipalvelujärjestelmässä. Tapana on, että uhri ja / tai tämän vanhemmat vastuutetaan rikoksesta, reagointi rikokseen medikalisoidaan ja nuori siirretään suljettuun ja valvomattomaan laitoshoitoon, jossa hänen yhteydenpitonsa läheisiin estetään ja kaikki nuoren oireilu tulkitaan kodin olosuhteista johtuvaksi. Kun nuori alkaa ikävissään karkailla sijaishuoltopaikasta hän altistuu karkumatkoilla / sijaishuoltopaikassa uusille seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksille ja päihteille. Pian seksuaalisen väkivallan lisäksi hoidettavana on myös päihdeongelma, joka puolestaan estää asianmukaisen terapian. |
Lastensuojelu on vanhastaan alue, joka on nauttinut perusteetonta koskemattomuuden suojaa. Lastensuojelusta (kuten myös vanhustenhoidosta) löytyvät kuitenkin maamme keskeiset perus- ja ihmisoikeusongelmat. Sen totesi eduskunnan oikeusasiamies vuonna 2013. Ja moni muu ennen häntä.
YK on jo pitkään varoittanut jäsenmaitaan sijoittamasta lapsia lastensuojelulaitoksiin niissä ilmenneen runsaan väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi. Suomessa iso osa lasten sijoituksista tapahtuu kuitenkin edelleen sijaishuollon laitoshoitoon. Suomalaiset kansalaisjärjestöiksi tekeytyvät lastensuojelujärjestöt ovat tosiasiassa vahvasti sidoksissa sijaishuoltoon, omistavat lastensuojelulaitoksia ja myyvät ” vanhemmuudenarviointeja”, lasten sijoituspalveluja ja laitoshoitoa.
Viranomaislähteisiin sokeasti uskoneet toimitukset ovat ohittaneet pikaisesti viime vuosina annetut tuomiot lasten kaltoinkohteluista sijaishuollossa: lapsen alastiriisuttamisen lastensuojelulaitoksessa, lapsen nöyryyttämisen lastenkodissa, lapsen eristämisen koulukodissa, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön sijaisperheessä, x2, lapsen törkeän hyväksikäytön lastensuojelulaitoksessa, lapsen pahoinpitelyn sijaisperheessä, edelleen lapsen pahoinpitelyn sijaisperheessä, ja niin edelleen, lasten kyseenalaiset sijoitusperusteet. Vuoden Sijaisperhekin sai tuomion. Samoin Perhehoitoliiton hallituksen entinen jäsen, hyvänä ihmisenä tunnettu lehtorirouva. Ihmiskaupan uhrikin oli lastensuojelun asiakas, josta auttajien olisi pitänyt huolehtia. Liian moni lapsi on tappanut itsensä sijaishuollossa, eikä näistä tapauksista kirjoiteta.
Epäkohdista vaikeneminen jyrää lapsen edun. Niin tekee myös lastensuojelun oma huoli julkisuuskuvastaan. Oikeusasiamiehen mukaan sosiaalityöntekijät eivät edes huomaa saati raportoi puutteita sijaishuollon kumppaneissaan (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12). Sosiaalityöntekijöillä ”naksahtelee” vain biologisten perheiden seurassa. Edes lastensuojeluyrittäjän väkivaltarikostuomio ei johda lasten sijoitussopimusten purkuun tai perhekotilupien menetykseen.
Sosiaalipalvelujärjestelmä estää ja vaikeuttaa toipumista väkivallasta Naisten Linja-palvelussa toimiva sosiaalipsykologi Piia Puu- Oksasen mukaan fyysisen, seksuaalisen tai psyykkisen koskemattomuuden loukkaaminen on niin ravisteleva kokemus, että se synnyttää vihaa. Vihantunne voi olla kyltymätön, jollei tapahtunutta pysty purkamaan tai jäsentämään eikä uhri saa oikeutta omaan tilanteeseen tai pysty toipumaan väkivallanteosta. – Jos olet kokenut väkivaltaa ja sen seurauksena tunnet vihaa, anteeksiantamisen edellytys on se, että olet saanut oikeutta ja pystynyt käsittelemään vihan tunteita ilman, että sinua syyllistetään. Puu- Oksasen mukaan uhria auttaa eniten, että häntä uskotaan, hänen kokemansa psyykkinen, fyysinen tai seksuaalinen rajojen loukkaaminen tunnistetaan väkivallaksi ja että todetaan, ettei se ole uhrin syy tai vika. Uhrille kuuluu kaikki se tuki ja hyväksyntä, mikä vain on mahdollista antaa. | Väkivallasta tai loukkauksesta toipuminen edellyttää:
|
Lähisuhdeväkivallan tutkimuksissa on useaan otteeseen todettu, että uhreja syyllistetään ja vastuutetaan kokemastaan väkivallasta ja palvelujärjestelmillä on taipumus uudelleenuhriuttaa asiakkaansa (mm. Featherstone, Husso, Morris, Nyqvist, van Wormer ). Sosiaalityössä on myös sekä rakenteellisia mahdollisuuksia että motiiveja toimia väärin.
Asiakkailla ei ole mahdollisuuksia purkaa tai jäsentää palvelujärjestelmässä koettua väkivaltaa eikä saada tukea tai hyväksyntää. Heidät jätetään yksin tilanteeseen, jossa koettu väkivalta palvelujärjestelmän taholta voi paitsi toistua myös laajeta heidän läheisiinsä. Myös mielenterveyden ongelmasta kärsineen vanhemman lasta leimataan ja äidin murrosiän aikaista vapaaehtoista sijoitusta voidaan käyttää vuosia myöhemmin perusteluna äidin lapsen huostaanottoon. Lastensuojelulaitoksen nöyryyttämän nuoren on vaikeaa ja riskialtista hakea apua, sillä häntä voidaan rangaista väärinkäytöksestä kertomisesta ja avunhakua esim. terapiapalveluista voidaan käyttää oikeutuksena pakkolääkitykselle, laittomien rajoitustoimien lisäämiselle ja huostaanoton ja huonon kohtelun jatkamiselle.
Vanhempikaan ei voi hakea apua virallisesta palvelujärjestelmästä, sillä avunhaku leimaa häntä entisestään ja sillä oikeutetaan paitsi mennyttä myös tulevaa mielivaltaa. "Sanottiin, että mene keskustelmaan jonnekin. Myönnettiin, että sen jälkeen papereihin kirjataan, että äidillä on mielenterveysongelmia. Tästä olen kieltäytynyt, koska kukaan ei kertonut, mitä se auttaisi."
Tarja Hiltusen väitöskirja-aineistossa äitien toipuminen tapahtui pikemminkin sosiaalipalvelujärjestelmästä huolimatta kuin sen ansiosta mm. omien vanhempien, terapian, vertaistuen tai hengellisen heräämisen tuloksena ( Hiltunen, 183, 203). Merkittävimpiä hyvinvointia edistäviä tekijöitä olivat äitien kokemus kuulumisesta johonkin yhteisöön, oman paikan löytäminen yhteiskunnassa, yksinäisyyden hellittäminen ja sopivan kumppanin löytäminen ( mt.,184).
Tilanteessa, jossa avunpyytäjä tarvitsisi lisää resursseja , häntä aletaan usein vastuuttaa niiden puutteesta ja kontrolloida ja uhkailla auttamisen sijaan. Lastensuojelun asiakkaat kiteyttävät kokemuksen näin: "Kun lastensuojelu astuu kynnyksen yli, vanhempi saa uuden tehtävän: suojella lapsiaan ja perhettään lastensuojelulta".
Järjestelmällisestä väkivallasta toipumista ehkäisee myös se, että asiakas kokee usein itsensä osasyylliseksi. Joskus syyllisyyteen on aihetta, useimmiten ei. Turha syyllisyys piinaa erityisesti niitä asiakkaita, jotka ovat menneet uskoutumaan tai pyytämään apua oma-aloitteisesti.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan suurin osa hänen asiakkaistaan katuu katkerasti avunhakemistaan sosiaalitoimesta.
Tilanne vastaa raiskatun kokemusta ja monet asiakkaat rinnastavatkin kohtelunsa raiskaukseen. He kokevat, että heidät houkuteltiin luottamaan väärin perustein ja seurauksena oli pahoinpitely, josta tekijää on vaikea saada vastuuseen. Myös yhteisön reaktiot koettuun väkivaltaan ovat samantyyppisiä: "oma vika, mitäs menit, mikset uskonut varoituksia".
Viranomainen ei pyydä eikä anna anteeksi
Anteeksiantamista vaikeuttaa väärintekijöiden haluttomuus myöntää väärinkäytöstä ja pyytää anteeksi. Sosiaalipolitiikan professori J.P. Roosin mukaan Suomessa on miltei mahdotonta saada oikaisua vääriin päätöksiin. Varatuomari Leeni Ikonen ei tunne tapausta, jossa sosiaalitoimen viranhaltija olisi ollut vapaaehtoisesti valmis selvittämään väärinkäytöstään, pyytämään anteeksi ja hyvittämään asiakkaalle.
Sosiaalityössä viranhaltijan puolihuolimattomasti livautettu pahoittelu on anteeksipyynnön irvikuva; se on useimmiten tyhjä ja sisällyksetön lapsen etu- käsitettä vastaava retorinen kikka ja vain osa vastuun välttelyyn ja kiusallisista tilanteista karkaamiseen suunniteltua puhejudoa ja kukipaso ( kuuntele, kiittele, pahoittele ja sovi jotain )- tekniikkaa.
Anteeksiannon prosessi edellyttäisi kykyä dialogiin, vastavuoroisuutta ja halua hyvittää ja unohtaa, joita häiriö- orientaatiolla toimivassa järjestelmässä ei ole. Neolibaraali riskiregiiimi ja sosiaalityön sairastunut ammatillisuusihanne ovat puristaneet pois inhimillisen vuorovaikutuksen mahdollisuudet ja tehneet sosiaalityöstä epähumaania. Asiakkaan on hyväksyttävä, että viranhaltija ja järjestelmä eivät milloinkaan tunnusta olleensa väärässä eiväkä pyydä anteeksi, eivät edes rikostuomion saatuaan.
Asiakas voi olla varma myös siitä, ettei hänelle itselleen anneta anteeksi harkitsematonta tunteenpurkausta vaan siitä haetaan rikostuomiota kaikkien oikeusasteiden kautta ja virhe kirjataan, kierrätetään ja monistetaan moniammatiliisesta työryhmästä toiseen asiakkaan koko loppuelämän ajan.
Sosiaalipalvelujärjestelmän kyvyttömyys tunnistaa, tunnustaa, ennaltaehkäistä tai korjata väärinkäytöksiään ja huonoja käytäntöjään tuottaa yhä uusia uhreja, uudelleenuhriuttaa vanhoja ja kasvattaa vihaa ja traumoja kohti pysyvää vihaamisen tilaa.
Väkivaltaa ja muuta pahaa tehdään myös ilman vihan tunnetta
Järjestelmällinen väkivalta ei edellytä uskallusta tuntea vihaa tai henkilökohtaista vihamotiivia.
Hannah Arendtin mukaan ihmiset voivat tehdä kammottavia tekoja ilman vihan tunnetta. Tällaista tapahtui juutalaisiin kohdistuvan tuhon aikana Saksassa. Jollakin ideologialla tai uskonnolla voidaan perustella mitä tahansa tekoja ja kuvata ne oikeutetuiksi.
Moraaliltaan moitteettomat ihmiset, jotka noudattavat järjestyneen yhteiskunnan määrittelemiä velvollisuuksia, voivat arkitoimillaan aiheuttaa inhimillisen käsityskyvyn ylittävää pahaa. Tähän liittyy sokea totteleminen ja sääntöjen seuraaminen, velvollisuuden suorittaminen, oman toiminnan ylevöittäminen sekä vahva byrokratia.
Järjestelmällistä väkivaltaa edesauttaa puhe, joka mitätöi puheen kohteena olevat ihmiset ja väestönosat ongelmiksi, riskeiksi, huonoksi ainekseksi, rasitteiksi ja turhiksi kulueriksi.
Kun järjestelmällinen väkivalta on häivytetty kansakunnan, naisten ja lasten suojelun nimissä huoli-, riski-, puhtaus- ja puuttumispuheeksi ja ositettu toisistaan eriytyneiksi asetuksiksi, hallinnolliseksi ohjeiksi, suoritteiksi, kokouksiksi, kirjauksiksi, rajoitustoimiksi ja aikatauluiksi tuhoaminen voi alkaa.
Järjestelmällisen väkivallan ehkäisemiseksi myös viranomaisten toiminta olisi syytä tehdä näkyväksi ja asettaa julkisen vallankäytön kohteeksi silloin, kun
1) toiminnalla on ajallisesti pitkäkestoisia vaikutuksia 2) vaikutukset ovat paikallisesti laaja-alaisia 3) vaikutukset ovat yhdenmukaisia ja toistuvia 4) vaikutukset voivat olla peruuttamattomia. (Dewey 1927/2006)
Tutkija Kai Alhasen (2014) mukaan kokemusasiantuntijoilla on erityisen tärkeä rooli lastensuojelun ei-aiottujen seurausten tunnistamisessa ja vallankäytön rajojen hahmottamisessa.
Kansalainen voi tehdä järjestelmällistä väkivaltaa näkyväksi
Järjestelmällistä väkivaltaa voi vastustaa tekemällä näkyväksi sen rakentumista ja käytäntöjä. Paras tapa on taltioida, tutkia ja julkistaa merkityksensä ja perustehtävänsä kadottaneita organisatorisia rutiineja; asiakaskirjauksia, hoitokokouksia, kotikäyntejä ja moniammatillisia palavereita.
Taltiointi varmistaa paitsi asiakkaiden oikeusturvan myös tuottaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja historiallisesti arvokasta aikalaistietoa ja todistusaineistoa tutkijoiden käyttöön.
Järjestelmällistä väkivaltaa voi yrittää jäsentää esim. kysymällä:
- Mitä tässä organisatorisessa käytännössä itse asiassa tehdään/ tapahtuu?
- Minkälaista väkivaltaa käytäntöön sisältyy ja miten sitä oikeutetaan?
- Onko toiminnan perustehtävällä tai julkitavoitteella mitään yhteyttä tosiasialliseen sisältöön?
- Kuka toimii, puhuu ja ketä kuullaan? Kenen ääni ei kuulu/ vaiennetaan?
- Mitä/ kenen näkemys kirjataan ja jätetään kirjaamatta ja miksi?
- Mitä tarkoitusta ja ketä toiminta tosiasiassa palvelee? Kuka hyötyy?
- Mitä ja kuinka toistuvia , pitkäkestoisia ja laaja-ajaisia seurauksia ja vaikutuksia käytännöllä on?
Sosiaalityössä viranomaiset ovat saaneet liian kauan toimia tiedonmuodostuksen ja laillisuusvalvonnan portinvartijoina ja esteinä.
Euroopan Unioni edellyttää nykyisin sosiaalityön projekteiltaan sosiaalista osallisuutta, yhteistutkimista, kokemusasiantuntijoita ja yli- ja monitieteisyyttä. Suomessa on uskottu ja uskotaan yhä virheellisesti, että pelkästään sosiaalityöntekijöitä haastattelemalla voidaan saadaan luotettavaa tietoa asiakkaista ja sosiaalityön tosiasiallisista prosesseista ja tuloksista.
Sosiaalityöntekijöiden kontrolloimilla tiedonhankinta- ja tutkimuskäytännöillä on tuotettu osittaista, virheellistä ja vinoutunutta tietoa ja estetty asiakkaiden osallisuus ja palvelujärjestelmäpuutteiden ja väärinkäytösten ilmitulo. Valvomattomat ja vinoutuneet tiedonkeruumenetelmät ovat johtaneet virheellisiin toimintastrategioihin ja -painotuksiin, jotka ovat entisestään syventäneet avunpyytäjien ahdinkoa. Salassapitoon vetoamalla on laiminlyöty selontekovelvollisuus asiakkaille, vastuu ammatillisen työn kehittämisestä ja tilivelvollisuus rahoittajille.
Viha saa aikaan rakennemuutoksia ja vallankumouksia
Viha on reagointia koettuun väkivaltaan ja väärinkohteluun. Vihan tunne kertoo paitsi siitä, että joku on kohdellut minua väärin, myös siitä, että olen antanut kohdella itseäni huonosti. Vihan avulla voi oppia puolustautumaan alentavia asenteita ja loukkaavaa käytöstä vastaan.
Viha saa meidät löytämään rajamme, ilmaisemaan tahtomme, murtamaan yhteiskunnallisia rakenteita ja ryhtymään vallankumouksiin. Toisaalta epärakentavalla tavalla ilmaistu viha satuttaa.
Kirjailija Salme Blomsterin mukaan " viha ei ole sinänsä synti tai pahe, vaan se muuttuu synniksi silloin kun sen avulla tuhotaan toista henkisesti, fyysisesti tai hengellisesti. Kieroutunut, väärällä tavalla ilmaistu tai kokonaan ilmaisematon viha muuttuu vaaralliseksi.Tunne itsessään ei siis ole hyvä tai paha. Se, mitä sillä tekee, on ratkaiseva."
Mitä enemmän omaa pimeyttään tuntee, sen turvallisemmin sen kanssa voi tulla toimeen, ilman että kohtuuttomasti vahingoittaa toisia (Lindqvist 1990, 10).
Viha voi olla oikeuden ja oikedenmukaisuuden esiaste. Vanhurskaaksi vihaksi voi kutsua sellaista vihaa, jolla puolustetaan heikompiosaisia. Hyvä esimerkki vanhurskaasta vihasta ovat vaikkapa Arpad Kovacsin, Juhani Iivarin tai Kai Sadinmaan kannanotot ja juristi Saku Timosen monivuotinen työ kuntouttavassa työtoiminnassa hyväksikäytettyjen puolustamiseksi.
Valitettavasti sosiaalityössä Riitta Granfeltin eettinen ohjeistus ”sosiaalityö yhteiskuntapoliittisena toimintana ei ole juuri minkään arvoista, jos sosiaalityöntekijöille ei ole rohkeutta asettua asiakkaidensa "puolelle" (Talentia, 2012, 4) on kääntynyt muotoon ”sosiaalityöntekijöiden on uskallettava asettua julkisesti kohtelustaan kertovia asiakkaita vastaan ja rangaistava näitä Pelastakaa Lapset ry:n lakimiespalvelun ja muiden sijaishuollon edunvalvojien avulla”.
Tahoja, joista palvelujärjestelmän kaltoinkohtelema voi hakea apua:
- seurakunnat ja kirkon palvelut
- anonyymiuden takaavat puhelin- ja nettipalvelut
- anonyymiuden takaavat vertaistukiryhmät
- Suomen rajojen ulkopuolella esim. Virossa sijaitsevat hoitopalvelut
- kunnallisista toimijoista riippumattomat yksityiset terapiapalvelut
- http://www.lokakuunliike.com/lokakuun-liike.html
- http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html
- http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
- http://www.pesue.org
- http://rikotutperheet.oikosulku.net
- https://www.facebook.com/hol.huostaanotetutlainvastaisesti/
- https://pelastakaaperheet.wordpress.com
- http://www.sukupuu.fi
- http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin