Suomessa lastensuojelua lähdettiin LAPE- hankkeen myötä "uudistamaan" tehokkaiksi todistettujen Imatran ja New Yorkin mallien sijaan Hackneyn mallista vesitetyllä systeemisellä lastensuojelun toimintamallilla, joka ei lunastanut lupauksiaan.
Seppo Sauro on selvittänyt David Tobiksen innoittamana lastensuojelun muutosta New Yorkissa:
" Tobis oli yhtenä pääpuhujana valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä syys- lokakuun vaihteessa ja kertoi 20 vuoden kehityksestä New Yorkissa, jossa huostaanotot saatiin vähenemään dramaattisesti – yli 50 000:sta noin 14 000:een ja nyt jo alle 10 000:een. Väkeähän siellä on kuitenkin 8,8 miljoonaa.
Suomessa väkiluku 5,5 miljoonaa ja ja kodin ulkopuolelle sijoitettuja n. 18.000 lasta.
New York on New York, mutta ei välttämättä helpommasta päästä meihin verrattuna. Köyhyys, rodut, huumeet, rikollisuus luovat haastavan pohjan – NYC ei ole Nordic Social Welfare! "
Miten muutos mahdollistui?
Sauro kuvaa muutoksen mahdollistaneita tekijöitä artikkelissaan lastensuojelun vertaistuki- mahdollisuus:
Artikkelin mukaan muutoksen mahdollistivat:
-ymmärrys huostaanoton vaurioittavuudesta ja lasten oikeuksista median tuella
- lastensuojeluvanhempien kouluttaminen tukihenkilöiksi
- lastensuojeluperheiden tieto ja tukihenkilöiden osallisuus lastensuojelun rakenteissa ja prosesseissa esim. neuvotteluissa
-lastensuojeluperheiden oma järjestö ja vaikutusvaltaiset liittolaiset
-lastensuojeluperheiden oma oikeusaputoimisto
- perheiden säilyttämiseen pyrkivät tuki- ja kuntoutuspalvelut
1.Ymmärrys huostaanoton vaurioittavuudesta ja lasten oikeuksista
Lähtökohdat 1990 -luvun alussa New Yorkissa ovat olleet dramaattisen huonot ja resurssit sitoutuneet lähes yksinomaan sijaishuoltoon.
Perhetyö ja omaisten äänen kuuleminen olivat vähäistä. Hankkeen käynnistäjillä oli vahva näkemys siitä, että pelkästään sijaishuolto ei voi olla ratkaisu tilanteeseen ja että huolimatta monen lapsen vaarallisistakin elinolosuhteista olisi vanhemmuuden ja kodin tukeminen parempi vaihtoehto.
Suomessakin on käytetty vahvoja puheenvuoroja siitä, että huostaanoton jälkeen usein koko perheen järjestelmä romahtaa ja että huostaanotosta perhe ei hevillä toivu.
Historian keskusteluissa nousi esille myös se, että lähtökohdan pitäisi olla lasten oikeuksissa, ei järjestelmän tarpeissa. Korostettiin sosiologista lähestymistapaa, ei niinkään sosiaalityöntekijän näkökulmaa.
Esitettiin vahvana väitteenä, että lastensuojelu on viimeinen areena, missä vanhemmat eivät ole löytäneet ääntään tai osallisuuttaan. Miksi vanhempia pidetään paarialuokan kansalaisina? Ihmeteltiin miksi lastensuojelujärjestelmä ei oikeasti muutu. Miksi luotuja rakenteita ei saada muutettua?
Nämä asiat ovat tuttuja myös Suomessa, vaikka meillä on pohjalla pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Yrityksistä huolimatta ainakaan tilastot eivät ole muuttuneet meillä parempaan suuntaan.
2. Lastensuojeluvanhemmista koulutettiin tukihenkilöitä -vertaistuki alkoi haastaa järjestelmää
median tuella
Tobis selitti muutosta monella tekijällä mutta yksi keskeisistä oli asiakkaan äänen kuuluminen lastensuojelun vertaistuen avulla.
Vertaistuessa oli menty askeleen pidemmälle, eli kyseessä olivat koulutetut, lastensuojelun läpikäyneet kansalaiset. He tiesivät asiat niin käytännössä kuin teoriassakin. Toiminnallaan he kykenivät voimauttamaan lastensuojelun asiakkaat omassa kohtalossaan, toimiviksi ja osaltaan myös vaativiksi asiakkaiksi.
Vertaistuki alkoi myös haastaa järjestelmää, sillä he tunsivat systeemin.
Tämän kehityksen myötä alkoi myös vahvistua nyt jo sloganiksi muodostuneet ”no foster care”, ”family first”, ”keep families together”. Maalin asettamien on ainakin käytännössä toinen kuin meillä.
Huostaanoton negatiivisista vaikutuksista lapselle ja perheelle puhuttiin paljon. Niin perhe-, adoptio- kuin laitoshoidonkin osalta ”sen jälkeen mikään ei ole enää sama”. Puutteellinenkin perhe on tuettuna parempi vaihtoehto tai vähintään yhtä hyvä.
3. Lastensuojeluperheiden tieto ja tukihenkilöt otettiin lastensuojelun prosesseihin
Child Safety Conferences ja muut vastaavat konferenssit ovat virallinen neuvottelujärjestelmä, jossa lastensuojelupäätökset tehdään. Child Safety Conference tulee pitää New Yorkissa 72 tunnin kuluessa huostaanotosta.
Lastensuojeluvanhempien aktivoituminen järjestöjen kautta johti pikkuhiljaa erityisen tukihenkilöjärjestelmän luomiseen, jossa koulutetut kokomusasiantuntijat saivat jalansijaa lastensuojelun neuvotteluissa. Koulutuksesta vastasivat järjestöt.
Koulutetut kokemusasiantuntijat (Parent Advocate), joita kuvataan elämänkokemusta omaaviksi ja lastensuojelu järjestelmää tunteviksi yhteiskunnan jäseniksi, saivat osallistua pilottina neuvotteluihin vuoden 2006 alusta.
Kolmen kuukauden pilotti osoittautui menestykseksi.
· Tukihenkilöt pystyivät tukemaan vanhempia neuvotteluissa. Heitä pidettiin luotettavina viestintuojina, he saattoivat aidosti sanoa ”Tiedän miltä sinusta tuntuu. Olen ollut samassa tilanteessa, uskon että sinun kannattaa käydä tämä neuvottelu kunnolla lävitse”. Vanhemmat, jotka muuten olivat liian vihaisia, peloissaan ja epäluuloisia pystyivätkin osallistumaan perheensä elämän suunnitteluun.
· Tukihenkilöillä oli tietoa kunnallisista resursseista, ei vain palvelujen tuottajana vaan myös palveluiden käyttäjinä. He osasivat sekä suositella että etsiä sopivia palveluita perheelle.
· Tukihenkilöiden pätevyys auttoi viranomaisia arvioimaan vanhempien vahvuuksia ja mahdollisuuksia ja heistä tuli hyvän tahdon lähettiläitä koti kunnassaan.
Vuonna 2007 viranomaiset päättivät, että kaikkiin Child Safety Conferenceihin (pois lukien hätätilanteet) kutsutaan Child Welfare Organizing Projectin (CWOP) tukihenkilö (Parent Advocate) edustamaan perhettä.
4. Lastensuojeluperheille oma järjestö ja puolestapuhujia: Child Welfare Organizing Project (CWOP)
Erityisesti järjestö Child Welfare Organizing Project (CWOP) on puhunut ja toiminut vanhempien puolesta. Tällä järjestöllä – kaikista ongelmista huolimatta on ollut menestys mukanaan. Sen menestystä Tobis selittää seuraavilla asioilla:
1. CWOP koulutti vanhempia vetäjiksi (leaders) http://www.cebc4cw.org/program/child-welfareorganizing-project-parent-leadership-curriculum/
Useimmiten naiset (mukana muutama mieskin) havaitsivat, että kaikesta surkeudesta ja huonosta onnestakin huolimatta vihan voi muuttaa toiminnaksi.
Heidän tuli oppia, miten järjestelmä toimii ja miten siitä pitää puhua, oppia valitsemaan oikea ihminen puhumaan ja oppia hankkimaan tietoa ja tukea hänelle. CWOP:n harjoitusohjelma auttoi vanhempia siirtymään omasta persoonastaan politiikkaan.
2. CWOP otti ihmiset mukaan. Se loi yhteisön lasten suojelun selviytyjistä. Vanhempia kannustettiin viikoittain jakamaan tunteitaan.
3. CWOP kykeni tarjoamaan vanhemmille tunteen omasta arvosta ja arvostuksesta.
4. CWOP on kyennyt muuttumaan, kun tilanne on muuttunut. Taistelusta yhteistyöhön, mutta silti kriittinen asenne.
5. Lastensuojeluperheille oma oikeusaputoimisto
Bronxydefenders on yleinen oikeusaputoimisto, joka sivuillaan kehottaa ottamaan välittömästi yhteyttä, jos poliisi tai ACS (Administration for Children’s Services) ottaa sinuun yhteyttä ja sinulla ei ole omaa asianajajaa.
Toimisto pyrkii vahvaan tiimityöhön, jossa asiakkaan ympärillä voi olla monenlaista osaajaa. Keskeisenä apuna on koulutettu vertaistuki. Toimiston näkemys huostaanottoon on hyvin epäilevä, joskin realistinen.
6. Lastensuojeluperheille tuki- ja kuntoutuspalveluja, jotka pyrkivät perheiden säilyttämiseen
Childrensvillage- lapsikylät, joilla ei ole mitään tekemistä SOS- lapsikylien kanssa pyrkivät pitämään lapset turvassa ja perheet koossa.
https://childrensvillage.org/
Samaan aikaan Suomessa
Sauron mukaan lasten suojelun vertaistuki on ottanut ensi askeleitaan Suomessa. "Niin meillä kuin muuallakin tuntuu, että lasten suojelu on kuitenkin viimeinen mihin asiakkaan äänen oikea kuuleminen ja asiakkaan aito läsnäolo elämänsä ratkaisuissa jalkautuu.
Johtopäätöksenä voisi esittää, että varmasti kannattaisi koeponnistaa mallia järjestöjen ja kuntatoimijoiden yhteistyönä. Varsinaista hävittävää ei ole.
Jos sen sijaan saadaan osittainenkin, saman suuntainen kehitys aikaan kuin NYC:ssa voivat tulokset tuoda aivan uutta voimaa koko lastensuojelujärjestelmän kehittämiseen. Siinä olisi samassa paketissa inhimillinen elämä, raha ja moderni lasten suojelu. Kuuluisa asiakkaan ääni.
Käytyjen lukuisten keskustelujen perusteella on Suomessakin selvästi tyytymättömyyttä nykyiseen tilanteeseen, joka kärjistyy erityisesti huostaan otettujen määrään. Jotain muuta pitäisi keksiä.
Keskusteluissa nousee esille yhä enemmän sama huomio, mikä New Yorkissa oli tehty jo vuosia sitten, huostaanoton ”rajuus” – sekä lapsen että aikuisten mielelle – sen jälkeen mikään ei ole kuin ennen.
Olisikohan meidän aika haastaa? "( Seppo Sauro, Soteleaks 13.12.2018)
https://www.theguardian.com/society/2016/feb/24/new-york-parents-child-welfare-care
Sauron toiveesta huolimatta lastensuojelujärjestelmä tuntuu olevan immuuni haasteille. Suomi on edelleen auttamisen kehitysmaa:
1. Ymmärrys ja tutkimustieto huostaanoton vaurioittavuudesta ja lasten oikeuksista puuttuu- järjestelmä toimii sijaishuollon edunvalvojana ja rahoittaa sijaishuoltoa.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ace-ja-traumainformoitu-sote-ongelmana-valheelliset-vaittamat-ja-koyhien-demoralisointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-on-onnistuminen-lastensuojelussa
2. Lastensuojeluvanhempien kouluttaminen tukihenkilöiksi ja osallisuus lastensuojeluprosesseissa on satunnaista ja kohtaa ankaraa vastustusta. Sijaishuollon edunvalvojien valitsemia ja kouluttamia "kokemusasiantuntijoita" käytetään tokeneina neutralisoimaan laajempia muutos- ja tutkimuspaineita. Tutkimus- ja järjestötahot tai media eivät haasta järjestelmää.
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/voi-kurkkia-vanhempien-kuntoutusta-vai-valvontaa
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/voikukkia-2-vastakkaista-nakokulmaa-ryhmatoimintaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/esiintymiskieltoja-sossusirkuksessa-lastensuojelu-evaa-asiakkailta-lainvastaisesti-asiamiehet-ja-tukihenkilot
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kokemusasiantuntijahankkeiden-vaarat
3. Lastensuojeluperheiltä puuttuvat omat järjestöt, rahoitus, liittolaiset ja puolestapuhujat. Olemassaolevat lastensuojelujärjestöt toimivat sijaishuoltobisneksessä tai sijaishuollon edunvalvojina. Lastensuojelujärjestelmän epäkohtien ja tapauskertomusten esilletuomista nimitellään vihapuheeksi, josta rangaistaan.
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/ajattelemisen-aihetta-ihmisoikeuksista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa-ennen-ja-nyt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-ja-kaytannot-tutkittava-puolueettomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
4. Lastensuojeluperheille ei ole omaa oikeusaputoimistoa eikä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä puolueettomassa tuomioistuimessa. Sosiaalialan työntekijöiltä puuttuvat vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä. Yksityisvakuutukset eivät korvaa lastensuojelusta aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja.
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/oikeusturvavakuutus-ei-korvaa-lastensuojelun-aiheuttamia-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijat-tuomareina-helsingin-hallinto-oikeus
http://www.kaapeli.fi/pesue/artikkeleita/kriittinen_kannanotto_95.htm
5. Perheiltä puuttuvat perheiden tukemiseen ja säilyttämiseen pyrkivät avohuollon tukitoimet ja kuntoutuspalvelut.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopio-maksaa-lahes-50-000-euroa-perheen-hajottamisesta-ja-noyryyttamisesta-sitran-rahoittamassa-perhekuntoutuksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-perhekuntoutus-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/-perhekuntoutus-on-usein-perustuslain-vastaista-pakkohoitoa
Kuvaavaa on, että lähes jokainen lastensuojelun kehityshanke Suomessa pyrkii mahdollistamaan ja säilyttämään vallitsevan asiaintilan eli lisääntyvät huostaanotot, sijaishuollon edunvalvonnan ja perheiden lainsuojattomuuden.
Yksikään kehittämishanke tai järjestö ei pyri haastamaan psykoanalyyttistä orientaatiota, asiantuntijavaltaa tai sijaishuollon ja sosiaalityöntekijöiden edunvalvontaa eikä takaamaan lastensuojeluperheille todellista osallisuutta lastensuojelun rakenteissa, oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä käräjäoikeudessa, liittolaisia, rahoitusta tai tutkimustietoa tai valvontaa lastensuojelun prosesseihin.
Perheiden lakisääteisten peruspalvelujen tarpeita nimitellään pirullisiksi ongelmiksi, joihin vastataan asiakirjafabrikoinnilla ja pakkoperhetyöllä ja -kuntoutuksella, jotka säännönmukaisesti johtavat lainvastaisiin, satoja tuhansia per lapsi maksaviin koko lapsuuden kestäviin huostaanottoihin lasten koulutuksen, lähisuhteet ja terveydenhuollon laiminlyövissä sijaishuoltopaikoissa.
Tutkimustietoa, seurantaa tai valvontaa sijaishuoltoon ei saada järjestettyä.
Palvelustatuksen ja valtakunnallisen rahoituksen ja levityksen saavat vain sijaishuollon edunvalvontaa hyödyttävät toiminnot ja kehityshankkeet.
Lapsiperheitä kehitystyön tai "palvelujen" ei tarvitse hyödyttää lainkaan kuten lastensuojelun avohuollon tukitoimet todistavat.
Pseudopalveluista tehdyt akateemiset tutkimukset ovat usein politisoitunutta ammattilaisten ja pseudopalvelujen tuottajien edunvalvontaan ja vahingollisten toimintakäytäntöjen oikeuttamiseen keskittyvää tarinallistettua pseudotutkimusta, jonka lähteinä toimivat asiantuntijahaastattelut ja fabrikoidut asiakaskirjat ja joiden tarkoitus on tutkimisen sijaan diskvalifioida asiakaspalaute ja pimittää mm. asiakirjafabrikoinnin, vieraannuttamisen ja sijaishuoltoväkivallan olemassaolo.
Tuomas Kurttila vertasi lastensuojelua rikkinäiseen autoon, johon ei kannata pumpata lisää bensaa ja uskalsi sanoa ääneen, että Suomella ei ole riittävää tahtoa korjata lastensuojelussa tunnistettuja ongelmia.
Hänet potkaistiin pois lapsiasiavaltuutetun virastaan ja korvattiin sosiaalityöntekijä Elina Pekkarisella.
#osallisuus #osallistuminen #LAPEhanke #lastensuojelunkokemusasiantuntija
#PerheetKeskiöön #Taidelähtöisetmenetelmät #systeeminenlastensuojeluntoimintamalli #moniammatillinen yhteistyö #lastensuojelunonnistumisentekijät
#Eija Paavilainen #lastensuojeluilmoitus #Lastensuojelun Keskusliitto #Leijonaemot #erityislapset #varhainen puuttuminen #Krista Kiuru #Elina Pekkarinen #hatkaus #STM
#kiireellinensijoitus #lastensuojeluntyömenetelmät #vanhemmuudenarviointi #laitonsijoitus #onnistuminenlastensuojelussa #onnistumisentekijät #Lastensuojelututkimus #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastenasiaintalo #LASTA #ACE #valvonta
#Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #kokemusasiantuntijuus
#Pesäpuu #Nuortenystävät #PelastakaaLapset #SOS-lapsikylä #Kasper #monimuotoisetperheet #Perhehoitoliitto #Talentia
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/osallisuutta-vai-osallistumispetosta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/keiden-tarinat-kuulemme
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vertaistyosta-ei-makseta-sosiaalialan-jarjesto-ja-rahastojohtajille-taataan-ministeritason-palkat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kokemusasiantuntijahankkeiden-vaarat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-ammattilaisten-salattu-ja-hapeallinen-kokemusasiantuntijuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-etua-ja-paamaaria-kokemusasiantuntijahankkeet-palvelevat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palvelukseen-halutaan-yksi-kokemusasiantuntija-1-kpl
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-mielenterveysdiagnoosien-maara-kasvaa
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityon-sairastunut-ammatillisuusihanne
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/syrjaytymispuheen-paradoksit-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa-ennen-ja-nyt
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-ja-kaytannot-tutkittava-puolueettomasti
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnetaidot-lastensuojelussa-julma-empatia-ja-kielletty-sympatia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoisuustaidot-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-puhtauskultti-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/dialogisuus-lastensuojelun-laatusuositusprosessissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ace-ja-traumainformoitu-sote-ongelmana-valheelliset-vaittamat-ja-koyhien-demoralisointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lastensuojelun-valvonta-epaonnistuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-ihmesadun-rakenne
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-puhtauskultti-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/elokuvia-lastensuojelun-asiakkaille
https://www3.uef.fi/documents/364780/1847612/Matthies_Osallistumisen_lupaus_ja_petos.pdf/1b66bd1b-e017-4f75-af69-846345a35698