Lokakuun liikkeen kansalaistoimittaja on seurannut tapahtumia tukihenkilönä, kirjoittaen:
"Äidin äkillinen sairauskohtaus oli karua todellisuutta jo itsessään, lapsi kun oli odotettu ja hartaasti toivottu, eikä edes helpolla maailmaan saatu. Tässä kohden on mainittava, jotta säästymme spekulaatioilta: lapsi oli saanut alkunsa hedelmöityshoidolla. Tätä ennen oli äidin terveys, niin fyysinen kuin psyykkinenkin, sekä talousasiat ja muut olosuhteet kartoitettu monen asiantuntijan toimesta.
Infarktin johdosta äiti joutui sairaalahoitoon. Hän on tällä hetkellä kuntoutuksessa, joka on onnistunut todella hyvin. Tulevaisuus näyttääkin kuntoutumisen suhteen valoisalta. Tai näytti siihen asti, kunnes musta pilvi – lastensuojelu – iski äidin onnen taivaalle.
Mummu hoivasi vauvaa rakkaudella, seurauksena yllättävä kiireellinen sijoitus
Lapsen mummu hoiti tyttärensä rakasta silmäterää kaksi kuukautta, ilman ongelmia. Kun sairaalassa pystyttiin arvioimaan, että kuntoutuksesta tulee pitkä, ajateltiin samalla, että lapsen hyvinvoinnin ja mummun jaksamisen turvaamiseksi olisi hyvä saada mummulle helpotusta eli konkreettista apua arkeen.
Tämän jälkeen pidettiin kokous sosiaalitoimen kanssa. Siellä tehtiin suunnitelma siitä, miten nämä asiat turvataan. Kaikki iloitsivat suunnitelmasta: mummu hoitaisi edelleen lasta tämän omassa kodissa, lapselle hankittaisiin päiväkotipaikka ja mummulle lisäksi apua lapsen hoitoon. Lisäksi olisi mahdollista saada arjen apua alakerrasta, jossa asuu lapsen kummitäti.
Eikö olekin hienoa, että yhteiskunnan avulla saatiin äidin äkillinen sairastuminen järjestettyä lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla: lapsen ympärillä oli yhä tuttu paikka ja ihmiset, lapsella oli mahdollisuus nähdä äitiä päivittäin ja äidin kuntoutumispaikkakin sijaitsi vain noin kilometrin päässä omasta kodista! Ihanan onnellinen päätös asialle, eikö vain?
Ei.
Siinä ei käynytkään niin.
Ei, sillä vain joitakin tunteja kyseisen kokouksen jälkeen sosiaalitoimen henkilöt, vieläpä samat kuin kokouksessa mukana olleet, saapuivat noutamaan lapsen kotoa mummun hoivista. Sen jälkeen he hyppäsivät takaisin taksiin. Taksista he soittivat äidille, että olivat tehneet kiireellisen sijoituksen päätöksen ja olivat parhaillaan viemässä lasta sijaisperheeseen, joka ilmeisesti oli päivystävä, väliaikainen kriisiperhe.
Sijoitettu vauva tuodaan jouluksi kotiin parin tunnin valvotulle tapaamiselle
Tilanne on nyt se, että lapsi saa käydä tapaamassa äitiä ja mummua tunnin kerrallaan. Tässä tapaamisessa on paikalla sijaisäiti, josta on hetkessä tullut lapsen edun paras asiantuntija. Perusteena järjestelylle on se, että lapsi on vielä vauva ja hän tarvitsee jatkuvaa hellyyttä, huomiota ja hoivaa. Lasta hoitaneet mummu ja äiti ovat muuttuneet lastensuojelulle niin kelvottomiksi, etteivät he pärjää lapsen kanssa tuntia ilman valvontaa.
Sosiaalitoimi on myös perustellut, miksi alkuperäinen suunnitelma avohuollon tuesta ei olekaan hyvä lapsen edun kannalta: sosiaalityöntekijöiden mukaan tukitoimien kautta lapselle tulisi liian monta hoitajaa vuorokaudessa, mikä olisi lapsen kehityksen kannalta vahingollista. Perustelu linjaa suomalaista perhepolitiikkaa aivan uudella tavalla, koska sen perusteella voidaan väittää päiväkodin olevan vaarallinen paikka lapsen kehitykselle. Lastensuojelun mukaan on parempi, että lapsella on vakaat olosuhteet ja tutut, pysyvät henkilöt: sijaiskoti.
Kun lastensuojelulta kysyttiin kokouksessa, oliko heillä olemassa jokin suunnitelma, vastasi sosiaalityöntekijä: "Se tuntui siinä hetkessä hyvältä."
Jouluna äidin ja mummin oli määrä saada tavata lasta jouluaattona ja joulupäivänä yhden tunnin ajan. Hetkeä myöhemmin lastensuojelu ehdotti yhdeksän tunnin mittaista tapaamista jouluaattona siten, että paikalla olisi kaupungin maksama lastenhoitaja. Lastensuojelun mukaan sijaisäiti ei halua rikkoa jouluansa, joten tapaamiset toteutetaan siten, että ostopalveluna ostetaan lastenhoitaja tapaamisiin antamaan huomiota, hoivaa ja huolenpitoa lapselle.
Tämä tarkoittaa, että lapsen hoitaja vaihtuu jatkuvasti.
Lastensuojelu kaavailee pitkäaikaista sijoitusta
Äidille ja mummulle kerrottiin alunperin, että sijaisperhe, mihin lapsi vietiin, on lähellä. Luvattiin, että äidin luona vieraillaan. Äiti ja mummu uskoivat, että Roosa on sijaisperheessä vain siihen asti, kunnes äiti palaa kotiin. Näin annettiin ymmärtää.
Tämän viikon kuulemistilaisuudessa/kokouksessa kuitenkin kerrottiin, että lastensuojelu on alkanut valmistella "asiantuntijatiimin" tuella huostaanottoa ja etsiä uutta, pysyvää sijaisperhettä. Sijoituksesta tulee pitkäaikainen, koska lasta tarvitsee hoitaa ympäri vuorokauden vielä vuosien ajan. Lastensuojelun näkökulmasta on epävarmaa, milloin äiti on kuntoutunut niin, että voi itsestään huolehtimisen lisäksi huolehtia Roosan tarpeista. Sosiaalityöntekijät ovat kuitenkin tilanneet sairaalasta hoitavan lääkärin B-lausunnon, jossa lukee kuntoutumisen edistyneen "ennennäkemättömän nopeasti". Hämäräksi on jäänyt, mitä "asiantuntijatiimi" tarkoittaa, koska äitiä hoitavat ja kuntouttavat henkilöt eivät ole siihen kuuluneet.
Kokouksessa sosiaalityöntekijä jätti vastaamatta sairaalan henkilökunnan kysymyksiin toistuvasti, kun häneltä kysyttiin, mikä on tavoitekunto, milloin lapsi voi palata kotiin. Kaikkiin kysymyksiin oli vastaus valmiina: "Meillä on puoli tuntia varattuna aikaa tähän... meillä on kiire, koska meillä on tuolla monia pieniä lapsukaisia, jotka odottavat kiireellisesti apua.”
Sosiaalityöntekijä kehotti äitiä useaan otteeseen hankkimaan asianajajan. Liekö ilahduttava tieto sekään, että sosiaalityöntekijä on kertonut Roosan olevan "suloinen pieni erityislapsi, jolle on pilvin pimein ottajia jonossa".
Lokakuun liikkeen kirjoittajan kommentit ja näkemys:
Valitettavasti en voi työni ja asemani takia kirjoittaa tätä nimelläni, enkä suostu siihen, että kyseisen perheen tiedot tulevat kirjoituksessa julkisiksi, tässä vaiheessa. Sen voin kyllä kertoa, etten tuntenut perhettä aiemmin, en kuulu lähipiiriin enkä ole muussakaan suhteessa heihin, eli tällaiset sidonnaisuudet eivät muokkaa mielipidettäni asiassa.
Olen tutustunut tähän tapaukseen siinä vaiheessa, kun Lokakuun Liikkeen aktiiviset toimijat pyysivät, voisinko avustaa kyseisiä henkilöitä asiassa. Olen vuosikausien ajan puolustanut useiden lastensuojelun asiakkaiden asemaa ja oikeuksia eli olen nähnyt monenlaista mielivaltaa. Olen siksi oppinut pitämään omat tunteeni taka-alalla. Tämä tapaus on kuitenkin järkyttänyt minua erityisen paljon.
Lastensuojelutoimet tämän perheen kohdalla ovat mielivaltaisimpia, mitä olen kuunaan todistanut. Taustoista kerrottakoon vielä, ettei äidillä ole mitään historiaa lastensuojelun tai muun vastaavan instituution kanssa. Yhden perheen koko elämä eli lapsen ja äidin kiintymyssuhde, vuorovaikutus ja läheisverkoston ylläpitäminen näyttävät olevan lastensuojelussa täysin toisarvoisessa asemassa vain sen takia, että tapahtui yllättävä sairaskohtaus. Menettelytapa on kaiketi karmein, mitä olen todistanut tukihenkilövuosinani.
Olen pöyristynyt siitä, ettei lastensuojelu huomioi äidin ja lapsen suhdetta, joka lapsen iän huomioiden on ensisijaisen tärkeä lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi, varsinkin, kun äiti tulee vielä toipumaan toimintakykyiseksi. On kysyttävä, mikä vaikutus lastensuojelun toimilla on äidin toipumiseen. Miten äitiin vaikuttaa se, että lapsi etääntyy ja irtaantuu hänestä? Entä mikä vaikutus sillä on lapseen, että hän irtaantuu ja etääntyy äidistä?
Voin jo nyt nähdä hallinto-oikeuteen toimitettavalla A4-liuskalla huostaanoton tulevat perusteet: "Lapsi on kiintynyt sijaisperheeseen, joten lasta ei palauteta kotiin. Tässä iässä ja lapsen herkkyystaso huomioiden on tärkeää, että lapsi saa kasvaa paikassa, johon on kiintynyt. Tulevaisuuden suhteen ei ole olemassa mitään takeita siitä, etteikö sairauskohtaus voisi uusiutua tai aiheuttaa jonkun muun sairauden... Meillä on herännyt huoli..."
"Se tuntui siinä hetkessä hyvältä."
Ammattilainen käytti sanaa "tuntui". Jäin hämmentyneenä miettimään, oliko tämä kaikki juuri sitä arjen salapoliisihommaa, josta lastensuojelua on kritisoitu.
Tämä on todella mielivaltaisin tapaus, mitä olen todistanut tänä aikana, kun olen ollut tekemisissä lastensuojeluasioiden kanssa – vuodesta 1998 – enkä nyt puhu omakohtaisista kokemuksista.
Sitä vain mietin, mihin unohtui pykälä 37 § (12.2.2010/88). Kyseessä on sijoitus avohuollon tukitoimena ja siitä kohta 3: "Lapsen huolenpidon järjestämiseksi väliaikaisesti huoltajan tai muun lapsen hoidosta ja kasvatuksesta tällöin vastaavan henkilön sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi."
Eikö näin olisi kuulunut toimia tässä tapauksessa? Korkeintaan siis sijoittaa lapsi avohuollon tukitoimena, huostaanottovalmisteluiden sijaan?
Vetoan nyt kansalaisiin ja mediaan. Monessa kirjoituksessa väitetään Lokakuun Liikkeen aktivistien ja vapaaehtoisten olevan anarkisteja, joukko katkeria ihmisiä, jotka kuvittelevat kaikkien sijoitusten tehdyn väärin perustein tai muutoin epäoikeudenmukaisesti. Voin Teille paljastaa, että emme me ole kuvitelmanne mukaisia. On aivan totta, että on tilanteita, joissa viimesijaisin keino, huostaanotto, on todellakin lapselle paras ratkaisu. Samaan aikaan on kuitenkin valitettavan paljon tapauksia, joissa sijoitusta käytetään väärässä tilanteessa, ylireagoiden ja sattumanvaraisesti, mikä ei voi olla lapsen etu.
Onko edellä kerrotussa tapauksessa toteutunut lapsen etu?
Mikäli epäilet tarinaa, älä suotta vaivaudu siitä anonyymisti kirjoittamaan, vaan ota rohkeasti yhteyttä Lokakuun Liikkeen toimijoihin. Voimme varmasti järjestää tapaamisen äidin kanssa, emme toki kaikille, sillä aivan samoin kuin arvioimme julkisuuteen nostamamme tapaukset, arvioimme myös tietojen pyytäjien motiivit. Tiedotusvälineiden edustajien kohdalla jätämme tämän arvion suorittamatta.
Mukavaa (tunnin) Joulua kaikille!
Avoin kirje (osa 2): Hyvät Päivi Korpi-Kauhanen ja Raija Pesola
Osa 3: Joulupukki: "Voitaisiinko siellä Espoossa vielä miettiä?"
Lue myös Iltalehti juttu samasta aiheesta tammikuussa 2015: Vakavasta sairaudesta toipuvan äidin tuska: "Vauvani vietiin minulta kun olin sairaalassa".
☞ LOKAKUUN MANIFESTI
☞ Lokakuun manifesti korjaa lasten oikeuksia
☞ 10 muutosehdotusta: perheidensuojeluun
☞ Lokakuun liike - rakenteellista sosiaalityötä
☞ Finska barn kidnappade under flera veckor med stöd från Sveriges socialtjänst
☞ October Manifesto
☞ October Movement
☞ K сведению клиентов службы защиты прав ребенка
☞ An advisory for child welfare clients
☞ Open letter to Committee for the Prevention of Torture
☞ Church provides shelter for the victim of rasism of the child welfare
☞ Henriikka Kurhela - My Story