Kun YK lakkasi suosittelemasta lastensuojelun laitoshoitoa laitoksissa ilmenneen runsaan väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun takia, avautui lasten perhehoidolle isot markkinat.
Perhehoidon hinta on laitoshoidon yli 100 000 euron asemasta noin 30 000 euroa vuodessa (+ verottomat edut) mutta sitä vaivaavat vieläkin vakavammat laatu- ja valvontapuutteet kuin laitoshoitoa. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ”erityisesti sijaisperheiden valvonta vaikuttaa tarkastushavaintojen perusteella kuitenkin riittämättömältä. Osalla haastatelluista lastensuojelun työntekijöistä oli perhehoidosta huonoja kokemuksia, ja heitä mietitytti perheiden motiivit ryhtyä sijaisperheiksi. Joissakin tapauksissa perheiden valinnan katsottiin epäonnistuneen täysin. Ongelmaksi koettiin myös se, että kaikki perheet eivät päästä lastensuojelun työntekijöitä kotikäynnille" (VTV- tarkastuskertomus- Dnro 321/54/2010).
Huostaanotot tehdään usein lapsia ja perheitä kuulematta, lasten tarpeita, läheissuhteita tai kulttuuritaustaa huomioimatta lasten etua ja tarpeita vastaamattomiin ja pysyvyyttä tarjoamattomiin sijaishuoltopaikkoihin liian kauaksi kotoa (Hiitola 2009; Pösö& Puustinen- Korhonen 2010; LSKL 2011;VTV 2012; LSKL 2013).
Tutkimaton ja valvomaton sijaishuolto, josta ei pääse kotiin
Julkisuudessa sijaisvanhemmuutta markkinoidaan usein kritiikittä aitona ihmissuhteena ja vanhemmuutena . Sijaishuollon toimijat ovat jo vuosia lobanneet pysyvän huostaanoton puolesta ilman, että sijaishuollon olosuhteita tai vaikutuksia olisi selvitetty.
THL:n selvityksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret palaavat biologisten vanhempiensa luokse käytännössä harvoin. Vain hieman yli kymmenen prosenttia huostaanotetuista lapsista palautettiin kotiinsa.
Tutkimustieto vahvistaa myös, että lastensuojelussa ei edes pyritä lakisääteisiin perheiden jälleenyhdistämisiin.
Ammattikasvattaja, perhekotiyrittäjä ja sijaisvanhempi Kari Björkman väittää Amppeli-lehdessä perheiden jälleenyhdistämisen laiminlyöntien johtuvan rahasta. ”Kerran sisään tullutta sijoitusta ei mielellään lasketa menemään niin kauan kun kunta maksaa hänestä hoitokorvauksen. ”
Kattavia tutkimuksia suomalaisten sijaisvanhempien ja -lasten yhteydenpidosta ei ole tehty. SOS-lapsikylissä kasvaneiden seurantatutkimuksessa lähes kolmannes entisistä sijoitetuista ilmoitti, ettei pitänyt täysi-ikäistyttyään lainkaan yhteyttä sijaisvanhempiinsa (Jahnukainen & Hyytiäinen, 2009, 21).
Sijaisvanhemmuus vaikuttaa usein olevan pikemmin ammatti tai palkkatyö kuin aitoa vanhemmuutta.
Sijoitettuja kuitenkin vaaditaan puhuttelemaan ja kohtelemaan heille palkattuja ammattikasvattajia isinä ja äiteinä.Samalla sijoitettujen yhteydenpitoa biologisiin vanhempiin estetään ja rajoitetaan lainvastaisesti sijaishuoltoon kiinnittymisen varmistamiseksi.
Sijaishuollon valvontaan viranomaisten resurssit eivät riitä. Oikeusasiamiehen mukaan kuntien lastensuojeluviranomaiset eivät ehdi riittävästi vierailla sijaishuoltopaikoissa eivätkä ole riittävän hyvin perillä lasten olosuhteista ja kohtelusta. Aluehallintovirastoilla ei ole voimavaroja tarkastuksiin.
Kristan kokemus
Lainvastaisesti pahamaineiseen lastensuojelulaitokseen huostattu Krista kertoo kohtaamastaan aggressiosta ja leimaamisesta Lokakuun Liikkeen viisiosaisessa juttusarjassa:
Vivianin kokemus
Vivian Larsen - Meitan perheen painajainen alkoi kun hänen lapsensa sijoitettiin Vuoden Sijaisperheeksi valitulle perheelle, jossa lapsia pahoinpideltiin useiden vuosien ajan. Kun Larsen- Meita yritti puuttua pahoinpitelyihin, sosiaalityöntekijä alkoi rajoittaa hänen yhteydenpitoaan lapsiin ja kieltäytyi vastaanottamasta Larsen- Meitan lastensuojeluilmoituksia. Vasta äidin pitkän taistelun jälkeen toimeksiantosopimus purettiin ja sijaisvanhemmat tuomittiin rikoksistaan.
Anin kokemus
Ani Leikoniemi perusti HOL Huostaanotetut Lainvastaisesti ry:n omien kokemustensa turhauttamana. Leikoniemen piina alkoi, kun kolme ventovierasta humalaista miestä häritsi hänen kotirauhaansa. Paikalle tuli poliisi ja kaksi päivystävää sosiaaliviranomaista. Myöhemmin Anin poika haettiin kiireelliseen laitossijoitukseen kotirauharikoksen varjolla.
Vasta oikeudenkäynnissä selvisi huostaanoton todellinen syy; sosiaaliviranomaisten valheelliset ja äitiä mustamaalaavat asiakaskirjaukset. Leikoniemi kuvailee lastensuojelun asiakaskirjauksia: "Veljeni oli kirjattu huostahakemuksessa tehneen polttoitsemurhan. Tämä valhe kumottiin hallinto-oikeudessa virkatodistuksella. Minun väitettiin pitävän ruokatilanteita "lähinnä pikniktyyppisinä", kun kerran oli nähty poikani syövän lasten tv:tä katsoessa omenan paloja, kurkun paloja ja ituja. Kun kerroin sossulle harrastavani elokuva-avustajana toimimista, se kirjattiin siten, että minä jollakin lailla kuvittelen näytteleväni.”
Raskaasti tuettua ja lobattua sijaishuollon perhehoitoa ei ole nähty tarpeelliseksi tutkia. Isoja tutkimuksia tai selvityksiä perhehoidon nykyisistä olosuhteista tai sijaisvanhempien ja -lasten suhteiden laadusta ei ole tehty. Entisen peruspalveluministeri Maria Guzenina- Richardssonin mukaan Suomen sosiaalihallinnon ylin johto vastusti ankarasti hänen ehdottamaansa ensimmäistä selvitystä suomalaisen sijaishuollon olosuhteista 1937-1983.
Osallistu suomalaisen sijaishuollon kaltoinkohteluselvitykseen!
Sijaishuollon kaltoinkohtelu- selvitykseen voi vielä osallistua syksyn 2015 aikana. Selvitykseen tarvitaan henkilöitä, jotka ovat kokeneet tai todistaneet kaltoinkohtelua vuosina 1937–1983 lastensuojelussa. Haastateltavat voivat olla lastensuojelulaitosten entistä henkilökuntaa, laitoksissa asuneita lapsia sekä sijaisperheissä asuneita ja niissä sijaisvanhempina toimineita. Selvitys tehdään luottamuksellisesti ja hankkeen tutkijat ovat allekirjoittaneet vaitiolositoumuksen.
Tutkimukseen toivotaan erityisesti vammaisia lapsia ja romanilapsia, joiden kohtelusta ei ole tarkkaa tietoa.
Lokakuun Liike kehottaa lastensuojelussa 1937-1983 kaltoinkohtelua kokeneita tai todistaneita lukijoitaan vastaamaan kyselyyn:
Ilmoittaudu haastatteluun joko sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai soittamalla numeroon 040 8053930. Ilmoittautua voi myös nettilomakkeen kautta, tästä.
Lastensuojelua Saksassa: kalliiksi käyneitä turhia huostaanottoja
Valehtelevat sosiaalityöntekijät aiheuttivat 10,6 miljoonan laskun
Lastensuojelun provokaatiot: Oletko a) huora b) hullu vai c) huumehörhö?
Uusia julkaisuja
☞ Perhekuntoutus on usein perustuslain vastaista pakkohoitoa
☞ Rikollisille sijoitetaan lapsia edelleen
☞ Tuomittu sijaisäiti toimi lastensuojelun luottamustehtävissä
☞ Vieraannuttaminen on kriminalisoitava pian
☞ TURVAKODEILLE EI LISÄÄ RAHAA
☞ Kallista moniammatillisuutta