Kemi-Tornio: Sijaisäiti sai ehdollista pahoinpitelystä.
Rovaniemen hovioikeuden tuomitsema sijaisäiti on työskennellyt lehtorina Lappia ammattiopistossa. Hän on myös toiminut Lapin perhehoitajat ry:n edustajana ja istunut Perhehoitoliiton hallituksessa. Lokakuun liike soitti vuosi sitten viidelle Perhehoitoliiton hallituksen nykyiselle tai entiselle jäsenelle. Syytettyä sijaisäitiä pidettiin "miellyttävänä, rauhallisena ja viehättävänä ihmisenä sekä järkevänä lapsenkasvattajana".
Nyt annetun tuomion mukaan nainen oli kasvatusmielessä muun muassa seisottanut poikaa alushoususillaan pakkasessa, jättänyt useiksi tunneiksi yöllä pakkaseen, pakottanut kiertämään taloa talvella paljain jaloin, pannut nokkosia pojan housuihin, seisottanut lasta talon nurkassa sääskien syötävänä ja pakottanut tämän olemaan ylimmällä lauteella liian kuumassa löylyssä. Lisäksi hän oli ravistellut poikaa ja käyttänyt henkistä väkivaltaa esimerkiksi eristämällä ja nöyryyttämällä.
Tekojen aikaan, vuosina 2008–2010, poika oli 8–10-vuotias. Hovioikeus tuomitsi naisen 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen, aivan kuten käräjäoikeus aiemmin. Nainen joutuu maksamaan pojalle 3 500 euron korvaukset.
Sijaishuollossa olevan lapsen hätää ei aina tunnisteta
Rovaniemen hovioikeuden mukaan sijaisäiti oli saanut terveydenhuollon ammattihenkilöstöltä useaan otteeseen palautetta huolestuttavista kasvatusmenetelmistään. Sitä ei täsmennetä, oliko terveydenhuollon henkilökunta tehnyt sijaisäidistä lastensuojelulain edellyttämiä lastensuojeluilmoituksia, ja jos oli, niin miten niihin oli lastensuojelussa reagoitu.
Mediassa on viime vuosina keskusteltu terveydenhuollon sokeasta pisteestä, jossa lapsen hätää ei tunnisteta. Eräässä lapsen hyväksikäyttötapauksessa sijaisisä oli saanut terapeutilta yksityiskohtaiset ohjeet, miten hänen tuli suojella kasvattitytärtään, jota yhden perheessä asuneen lapsen tiedettiin aiemmin hyväksikäyttäneen. Myöhemmin kyseinen sijaisisä tuomittiin vankilaan "suojelemansa" kasvattityttären törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän joutui maksamaan tytölle 15 000 euron korvaukset.
Viranomaisen vastuu nousi näkyvästi esiin murhatun Eerikan tapauksessa. Moni Eerikan isän sukulainen työskenteli lastensuojelun parissa, mutta hekään eivät tunnistaneet lapsen kaltoinkohtelua. Vuosi ennen Eerikan kuolemaa sosiaalityöntekijät tapasivat Touko Tarkin ja tämän perusturvajohtajaäidin, jotka esittivät lastensuojelun asiakkuuden lopettamista.
Monia tuomioita sijaishuollon järjestäjille
Sijaislasten kaltoinkohtelutapauksia on viime vuosina tullut esiin säännöllisesti. Esimerkiksi Savonlinnassa tuomittiin vuonna 2012 vankeuteen kunnallispoliitikko, joka oli sijaisperheen isänä käyttänyt kymmeniä kertoja hyväkseen perheeseen sijoitettua teini-ikäistä lasta.
Media on raportoinut mm. lapsen alastiriisuttamisesta lastensuojelulaitoksessa, lapsen nöyryyttämisestä lastenkodissa, lapsen eristämisestä koulukodissa, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sijaisperheessä, x2, lapsen törkeästä hyväksikäytöstä lastensuojelulaitoksessa, lapsen pahoinpitelystä sijaisperheessä, ja niin edelleen, lasten kyseenalaisista sijoitusperusteista, ihmiskaupan uhriksi joutuneesta lastensuojelun asiakkaasta...
Vuoden Sijaisperhekin sai tuomion.
Heinäkuussa 2015 Helsingin hovioikeus vahvisti Espoon käräjäoikeuden tuomion lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies oli käyttänyt hoitolastaan hyväksi vuosia ja sai siitä vajaan kahden vuoden vankilatuomion. Uhri oli hyväksikäyttöjen alkaessa 7-vuotias, tuomittu 34-vuotias.
Sijaishoidossa lapsella on 70-kertainen riski tulla kaltoinkohdelluksi
Aiemmassa jutussa kysyimme, miksi valtiovalta ei ole puuttunut vakavasti sijaislasten lukuisiin kaltoinkohtelutapauksiin. Monista sijaislasten kaltoinkohteluuutisista huolimatta sijaisvanhempien rekrytointia on vauhditettu järjestöjen, yhdistysten ja kuntien toimesta ilman, että laajoihin, alaa valvoviin toimenpiteisiin olisi ryhdytty: sijaisvanhempien valintakriteerejä ei ole tiukennettu eikä sijaishuollon valvontaa ole tehostettu.
Näin on käynyt siitä huolimatta, että kanadalainen tutkimus lasten tapoista ja pahoinpitelyistä on osoittanut, että lapset ovat huomattavasti suuremmassa vaarassa muiden kuin biologisten vanhempiensa taholta. Erilaiset sijaishoidot olivat jopa 70–kertainen riski lapsen omiin biologisiin vanhempiin nähden.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) totesi tarkastuskertomuksessaan jo vuonna 2012: "Erityisesti sijaisperheiden valvonta vaikuttaa tarkastushavaintojen perusteella kuitenkin riittämättömältä."
Kemi-Tornio: Sijaisäiti sai ehdollista pahoinpitelystä
Valtio ei ole ottanut sijaishuollon väkivaltaa vakavasti
Kemi-Tornio: Lasten pahoinpitelystä syytetty sijaisvanhempi on lehtori ja Perhehoitoliiton hallituksen entinen jäsen
Sijaisperheessä pahoinpideltyjen lasten äiti: "Taistelkaa!"
LAPSILTA KIELLETTY: Lokakuun liike on dokumentoinut jo kymmenien sijaisnuorten elämäntarinoita
Syvälä: Muhos: Henkirikoksellakin kiillotetaan lastensuojelun imagoa
Uusitalo: Murhaa puolustelematta
Ikonen: Kuka laatisi tunnekylmän lastensuojelijan tunnistamisohjeet?
Professori Saloviita & lapsiuhritutkimus uudelleentulkittuna
TALOUS I: Lastensuojelu työllistää paljon enemmän kuin poliisi
TALOUS II: Lastensuojelujärjestöt bisneksen syrjässä
TALOUS III: Vanhemmuudenarviointi kasvavana bisneksenä
TALOUS IV: Huostia tukenut lastensuojelukerroin poistuu pian
TALOUS V: Uushuutolaisuusverkostoissa "piiri suuri pyörii"