Työnantajalla on ollut vuodesta 2003 velvollisuus tarkastaa lasten kanssa työskentelevien taustat. Vuodesta 2014 on ollut mahdollisuus tarkastaa myös vapaaehtoisten taustat.
Silti vain 14 urheiluseuraa 15 000:sta eli alle promille tarkastaa vapaaehtoisten valmentajiensa rikostaustat, kertoo Ylioppilaslehti (1/2017), jonka mukaan:
"Suomessa seksuaalisen kanssakäymisen suojaikäraja on 16 vuotta mutta valmennussuhteessa ikäraja nousee 18 vuoteen siksi, että valmentajalla on poikkeuksellisen paljon valtaa nuoreen valmennettavaansa.
Pojat kokevat urheilussa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa noin kaksi kertaa tyttöjä useammin.
Nuoren ja valmentajan välille syntyy usein vahva henkinen riippuvuussuhde ja nuori voi ihastua tai rakastua valmentajaansa. Joillekin teineille suhde valmentajaan on siisti juttu, joka tarkoittaa parempaa valmennusta ja kilpailijoiden poisraivaamista.
Moni hyväksikäyttötapaus ei tule koskaan ilmi, sillä uhrit pelkäävät kostoa, urheilumahdollisuuksiensa vaarantumista, leimaantumista tai sitä, että heitä ei uskota. Aihe on tabu urheilualan kattojärjestöissäkin.
Seksuaaliseen häirintään syyllistyneet valmentajat ovat usein sosiaalisia, suosittuja, arvostettuja ja itsevarmoja korkean profiilin hahmoja, jotka eivät poistu alalta hyväksikäyttötuomion jälkeenkään."
Sijoitetuille lapsille/nuorille urheiluharrastus voi tarjota onnistumisen elämyksiä mutta sijoitetut ovat erityisen suojattomia valmentajien ja muiden aikuisten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Yhdysvalloissa seksibisnekseen ajautuvista nuorista yli 80% on ollut aiemmin sijoitettuina ja suuri osa (Kaliforniassa 50%) seksibisnekseen myydyistä nuorista on virallisesti sijoitettuna seksibisnekseen siirtymisen hetkellä.
Suomalaisessa lastensuojelussa korostetaan urheiluharrastuksen kuntouttavaa merkitystä, kaikille sijaisperheille myönnetään harrastustukea ja lapsi ohjataan usein liikuntaharrastuksen pariin niin avohuollossa kuin sijaishuollossa.
Suomessa sijoitetut lapset harrastavat eniten balettia tai tanssia, musiikkia, jalkapalloa, ratsastusta ja partiota (Vainio 2014).
Lukuisia väkivaltauutisia- seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa silti vähentynyt
Viime vuosina valmennettaviensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat jääneet kiinni mm. valmentajat Sean Carson, Graham James, George Ormond, Jerry Sandusky ja Martin Simunek. Brittiläisen jalkapallovalmentaja Barry Bennellin harjoittama hyväksikäyttö johti uhreja auttavan Offside Trust -järjestön perustamiseen.
Omista hyväksikäyttökokemuksistaan ovat avautuneet mm. huippu-urheilijat Theo Fleury, Patrik Sjöberg ja Kayla Harrison. Teksasissa oikeus tutkii parhaillaan yli viittäkymmentä mahdollista raiskaustapausta Baylonin väkivallan kulttuurin ihannoimisesta syytetyssä yliopistossa.
Myös Suomessa on ollut useita tapauksia, joissa valmentaja on käyttänyt hyväkseen nuorta valmennettavaansa:
50-vuotiaasta urheiluvalmentajasta käynnistyi esitutkinta viime syksynä, kun ala- ikäinen tyttö kertoi vanhemmilleen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeus hyväksyi tytön lähestymiskieltovaatimuksista vain yhden harrastuspaikan, kouluun ja kahdelle liikuntapaikalle mies saa edelleen tulla. Työnantajan eli urheiluseuran edustaja piti miestä korvaamattomana valmennustoiminnassa. Miehen palveluita seuralta ostavan oppilaitoksen rehtori ei rikosepäilyistä tiennyt.
Vajaa vuosi sitten jääkiekon SM-liigajoukkueen valmennusryhmään kuulunut mies tuomittiin oikeudessa raiskauksen yrityksestä ja lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, uutisoi Ilta-Sanomat. Vuonna 2011 käräjäoikeus tuomitsi valmentajan vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Marraskuussa 2008 mies tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ehdotettuaan tekohetkellä 10-11-vuotiaille tytöille suuseksiä ja masturboituaan heidän läheisyydessään. Valmentajan työnantajana toiminut SM-liigaseuran hallituksen puheenjohtaja ei ollut tietoinen miehen aiemmista tuomioista.
Reilu vuosi sitten 27-vuotias voimisteluvalmentaja tuomittiin kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta. Uhreina on ollut ainakin 14-vuotiaat tytöt. Kaikkiaan uhreja on kolme ja ainakin yksi heistä on ollut miehen valmennuksessa.
Niinikään reilu vuosi sitten moninkertainen kenttäratsastuksen Suomen mestari ja tunnettu ratsastusvaikuttaja sai Espoon käräjäoikeudessa kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottoman tuomion kolmeen alaikäiseen henkilöön kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Seksuaalirikosten lukumääräistä ennätystä pitää hallussaan oululainen taekwondo-valmentaja, joka sai syytteet 799:stä seksuaalirikoksesta. Miestä syytettiin muun muassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, raiskauksesta ja sen yrityksestä. Syytekohtia oli yhteensä 22, ja asianomistajia 12.
Lukuisista hyväksikäyttöuutisista huolimatta seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden nuorten osuus on Suomessa pudonnut vuosien 1988 ja 2013 välillä yli kymmenestä alle viiteen prosenttiin.
Yksi positiiviseen kehitykseen vaikuttava tekijä on se, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä on uskallettu puhua avoimesti.
Avoin keskusteluyhteys ja turvataidot suojelevat hyväksikäytöltä
Lasta ei suojella pelottelemalla. Lasten kanssa on tärkeä keskustella niistä tunteista ja kysymyksistä, joita heille seksuaalisesta häirinnästä koskevasta uutisoinnista herää. Merkittävintä on pitää yllä avointa keskusteluyhteyttä kaikista asioista.
Väestöliitto tarjoaa hyvät ja selkeät ohjeet turvataitojen harjoitteluun.
Mitä toimintamalleja vanhempi voi lapselleen antaa mahdollisten vaaratilanteiden varalle?
- Ennen valmennus- tai ohjaussuhteen alkua luodaan pelisäännöt yhdessä vanhempien kanssa ilman pelottelua. Koskettamisesta ja kohteliaisuudenosoituksista ei saa tulla tabuja urheilun piirissä.
- Vanhemmilta tulee aina kysyä lupa, jos lapsi on menossa jonnekin, vaikkapa ylimääräisiin treeneihin, katsomaan peliä jne.
- Salaisuuksista puhuminen - hyvän ja huonon salaisuuden ero. Hyvä kosketus ei ole salaisuus. Aikuisen vastuulla on pidättäytyä toimimasta nuoren puolelta tulevien seksuaalissävytteisten ehdotusten mukaisesti, sillä nuori ei välttämättä tiedä tekonsa seurauksia.
- Lapselle kannattaa opettaa yleinen hätänumero ja missä tilanteessa siihen voi soittaa. Lapsen tulee tietää kenen puoleen voi kääntyä, jos eksyy tai jotain ikävää tapahtuu.
- Kerro lapselle ihmiskehon kaikista eri osista. Opeta lapselle sopivat sanat, joilla kehon eri osia kutsutaan.
- Lapselle on hyvä tehdä selväksi, että aikuinen ei koskaan pyydä lasta avuksi. Aikuiset eivät tarvitse lapsen apua, kuten vaikka kantamaan tavaroita aikuisen kotiin. Aikuiset pyytävät avukseen aikuisia, eivät pieniä lapsia eivätkä pyydä lapsilta vastapalveluksia annetusta tuesta.
- Lapsella on oikeus kieltäytyä asioista, jotka hän kokee epäilyttävinä. Kukaan ei saa koskea uimapuvun alla olevia paikkoja, katsoa niitä tai puhua niistä ilman lapsen lupaa. Toista ihmistä saa koskettaa vain, jos se tuntuu toisen mielestä mukavalta ja sallitulta. Huono kosketus sattuu, pelottaa tai suututtaa. Aikuinen puuttuu lasten ja nuorten välisiin sanallisiinkin seksuaalissävytteisiin intimiteetin loukkauksiin ja pidättäytyy itse niistä.
- Vanhempi voi auttaa lasta tunnistamaan outouden ja epämääräisyyden tunteen. Tämä on yleensä hetken kestävä tunne, joka olisi hyvä tunnistaa ja ymmärtää sen viesti. Aikuisen tulee luoda sellainen ilmapiirin ja ympäristö, jossa urheilija tuntee ruumiillisen koskemattomuutensa, itsemääräämisoikeutensa ja liikkumisensa turvatuksi.
- Lapsen ei tarvitse totella ja hänen täytyy poistua paikalta, jos joku aikuinen tai toinen lapsi haluaa tehdä pahaa tai satuttaa lasta. Jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu pahalta: 1. Sano EI. 2. Lähde pois. 3. Kerro tutulle ja turvalliselle aikuiselle.
- Lapsi saa ja hänen pitää suojella ja puolustaa itseään ja omaa kehoaan. Opeta lapselle toimintaohje epämiellyttäviin tilanteisiin: Kuinka sanon ei, miten poistun paikalta ja kuinka kerron asian luotettavalle aikuiselle. Harjoitelkaa ein sanomista: hiljainen ja epävarma ei tai varma ja äänekäs ei.
- Lapsella on lupa tarvittaessa huutaa ja potkia, jos joku esimerkiksi kävisi lapseen käsiksi tai ottaisi hänet pakolla syliinsä ja yrittäisi kantaa autoon.
Vastuu tuen ja neuvojen hankkimisesta ja palvelujen laadun arvioinnista seksuaaliväkivallan tapauksissa on valitettavasti edelleen uhrin ja tämän läheisten harteilla.
Uhrien yksilöllisen tukemisen lisäksi on tärkeää tukea myös heidän läheisiään. Heille tulee tarjota asianmukaista informaatiota, käytännön ohjausta ja tukea sekä selkeitä ohjeita rikosprosessiin liittyvien asioiden hoitamiseen, jotta he voivat tukea omaa lastaan.
Rikoksella loukattujen lasten/nuorten tukemisessa tulee erityisesti korostaa sitä, että uhri ei ole vastuussa tapahtuneesta. Uhreille tulee myös taata oikeus päättää itse, haluavatko he astua kokemuksineen julkisuuteen.
Lue lisää:
https://www.thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tyon_tueksi/lomakkeet/lomakkeet_vakivallan_puheeksi_ottamiseen#RAP
http://yle.fi/urheilu/3-7214178
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/20/nain-kerrot-lapselle-pahoista-aikuisista-kuinka-ehkaista-lapsen-seksuaalinen
http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/seksuaalikasvatuksen-paakohdat/kehotunnekasvatus/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/20/mita-tehda-jos-epailet-lapsesi-joutuneen-seksuaalisen-hyvaksikayton-uhriksi
http://www.sport.fi/system/resources/W1siZiIsIjIwMTQvMDQvMjIvMTNfMjdfNDRfNjNfU0xVX1JFUEVfZXNpdGU1X0x1cGFfdl9saXR0X2x1cGFfcHV1dHR1YV9GSU5BTC5wZGYiXV0/SLU-REPE_esite5_Lupa%20v%C3%A4litt%C3%A4%C3%A4%20lupa%20puuttua_FINAL.pdf
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla