
Niissä huomattiin odottamattomia ja kielteisiä vaikutuksia, kuten korruptoituneiden hallitusten ja poliitikkojen välillistä tukemista.
Tutkija Mac Ramsayn lisensiaatintyön "Det finländska biståndet samt dess tekno-ekonomiska profil" mukaan kehitysapu oli suomalaisen teollisuuden tukemista siten, että kehitysmaihin vietiin ylihintaan sellaista tekniikkaa, joka ei sinne sovi.
Taloudellisia laskelmia projektien kokonaiskuluista tai niiden tuloksista ei tehty. Tärkein asia oli kuluttaa myönnetyt rahat, jolloin projektit valittiin löysin perustein ja ne toteutettiin ylihintaan. Usambaran metsäteollisuusprojekti Tansaniassa, jossa tuhottiin sademetsää, muutettiin kasvojen pelastamiseksi luonnonsuojeluprojektiksi.
Taloustieteilijä Dambisa Moyon bestsellerin Dead Aid mukaan loputon kehitysapu Afrikan hallituksille on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden.
Valvomatonta kehitysapua valvomattomalle sijaishuollolle
Lastensuojelua vaivaavat täsmälleen samantyyppiset ongelmat kuin huonoa kehitysapua. Avun laatu ei voi olla korkea, jos päämääränä on rahojen nopea kuluttaminen ja yritysten tukeminen, mihin hintaan tahansa.
Lastensuojelusta on tullut loputon rahastusautomaatti. Lapsen edun nimissä valtaa ja rahaa kahmivat lukuisat eri tahot konsulteista ja yksityisyrityksistä puolueettomiksi kansalaisjärjestöiksi tekeytyviin piiloyrityksiin.
Dosentti Matti Rimpelän mukaan kansainvälisten pääomasijoittajien valtaamaa lastensuojelubisnestä ei valvo kukaan eikä kukaan tiedä millaisia tuloksia ja vaikutuksia lasten sijoittamisella on.
Lastensuojelusta puuttuu vallan kolmijaon, jääviyssääntöjen, asiakaspalautteen, kriittisen ja riippumattoman tutkimuksen, valvonnan, tulos- ja verovastuun, työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteiden, puolueettoman tuomioistuimen ja oikeussuojakeinojen lisäksi myös kriittinen journalismi valtamedioissa.
Sosiaalialalla toimivan Tarmo Pekolan mukaan kunnat eivät useassa tapauksessa tiedä ostamansa sijaishuollon palvelun sisällöstä tai laadusta juurikaan mitään eikä sijaishuoltoa myöskään valvota. Silti yhden lapsen keskimääräisestä huostaanottojaksosta laitoshoidossa maksetaan lähes miljoona, usein enemmänkin. Hokema ”yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoonan” tulisikin muuttaa muotoon ”yksi syrjäytetty nuori tuottaa syrjäyttäjilleen miljoonan”.
Lapsia autettava osana yhteisöään
Kehitysyhteistyöjärjestöissä oivallettiin jo kauan sitten, että huono-osaisia lapsia kannattaa tukea perheissään ja lähiyhteisöissään.
Vanhanaikainen elitistinen malli, jossa paremmaksi väeksi itsensä kuvittelevat länsimaalaiset saattoivat poimia itselleen valitsemat lemmikit/palvelijat pois omista yhteisöistään ei auttanut lapsia eikä köyhyydestä ja osattomuudesta kärsiviä yhteisöjä.
Suomalaisen lastensuojelun heiliöläis-paloniemeläinen linjaus elää sadan vuoden takaisessa asennemaailmassa. Sen mukaan sijaishuolto on lapsen parempi kasvattaja eikä biologisella perheellä tule olla mitään osaa lapsen elämään huostaanoton jälkeen.
Linjaus ei halua panostaa syntymäperheiden tukemiseen, se hyväksyy tiukat (lainvastaiset) lasten ja biologisten vanhempien tapaamisrajoitukset ja vieraannuttamisen sekä sen, ettei perhettä edes pyritä jälleenyhdistämään. Linjauksen oletus sijaishuollon paremmuudesta lasten kasvattajana aiheuttaa myös sen, ettei sijaishuoltoa pyritä valvomaan ja sijaishuollon väärinkäytöksiä katsotaan läpi sormien.
Köyhien elämäntapavakoilusta siirryttävä näyttöön perustuviin työmenetelmiin
Lastensuojelun työntekijöiden työnsisältö onkin typistynyt köyhien elämäntapavakoiluksi ja -kontrolliksi. Sosiaalitoimen aika haaskaantuu epätieteellisiin arviointeihin, seulontoihin ja syytekirjelmien laatimiseen vanhemmista, jotta lapsia (tykkää) voidaan siirtää syntymäperheistään (en tykkää) valvomattomaan sijaishuoltoon (tykkää).
Tässä salapoliisileikissä niin perheiden hyvinvointi kuin tutkimuksen etiikka, saatu näyttö ja sen arviointi tai oikeudenmukainen oikeudenkäynti ja syytettyjen oikeussuoja ovat yhdentekeviä asioita.
Toimistoseulauksista koko perheen tukemiseen kotona
Aluehallintoviraston (lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen yhteistyö) seminaarissa sijaishuollossa riepoteltu perhe kertoi saaneensa viimein avun Mielenterveysseuran Suomeen tuomasta MDFT- hoitomallista.
MDFT toimii täsmälleen päinvastoin kuin nykyinen lastensuojelun moniammatillinen työskentelymalli, jossa lasta seulotaan moniammatillisen auttaja-armeijan voimin eri toimistoissa huostaanottoperusteen löytämiseksi ja vanhemmat jätetään ilman apua.
MDFT-mallissa lasta hoidetaan omassa kodissaan osana perhettään ja koko perhettä hoidetaan yhdessä yhden ainoan työntekijän voimin.
Perheiden syrjäyttäminen tulee kalliiksi
Kehitysyhteistyössäkin tulokselliseksi havaitun periatteen; lasten auttamisen osana perhettään ja luonnollista lähiyhteisöään soisi viimein leviävän lastensuojeluunkin.
Muutos ei tule tapahtumaan ilman kansalaisten painostusta – ja lastensuojelun päättömyyksillä rahastavien vastustusta.
Lastensuojelu, samoin kuin kehitysyhteistyö, on myös ennalta ehkäisevää turvallisuuspolitiikkaa.
Lapset ja perheet eivät voi odottaa apua loputtomiin. Heitteille jättäminen ei ole ilmaista. Jollei makseta tänään, niin tulevaisuudessa aivan varmasti. Korkojen kanssa.
Toimittaja Tuula Malinin sanoin: ”Viranomaisvetoista yhteiskunnan ulkopuolelle kasvattamista ei kenenkään tulisi seurata hiljaa sivusta. Sen seurauksista ei kukaan meistä tule jäämään osattomaksi.”
Myyrä
Muita Lokakuun liikkeen julkaisuja:
☞ Kunnon vanhemman standardi
☞ Kiitos kun ette tappaneet!
☞ LAPSILTA KIELLETTY: Lokakuun liike on dokumentoinut jo kymmenien sijaisnuorten elämäntarinoita
☞ Kuka suojelisi ammattilaisuhreja lapsilta?
☞ Avohuollon tukitoimet tuottavat huostaanottoja
☞ Talentiaa ahdistaa epäkohtia enemmän epäkohtien paljastuminen
☞ Bergström: Pieni opas eri tilanteisiin lastensuojelun kanssa
☞ Opas lastensuojelun asiakkuuteen joutuvalle
☞ Ikonen: Kansanvalistusta lastensuojelun asiakkaalle
☞ K сведению клиентов службы защиты прав ребенка
☞ An advisory for child welfare clients
☞ Lokakuun liikkeen Vuosiraportti 2014
☞ Lokakuun liike perustanut RINGIN lasten suojelemiseksi
☞ Lokakuun manifesti korjaa lasten oikeuksia
☞ Lokakuun Manifesti
☞ October Movement
☞ Open letter to Committee for the Prevention of Torture (CPT)