Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell esitteli maanantaina kaupungin sisäisen tarkastuksen tuloksia Turun Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian G1-osastosta, uutisoi Iltalehti.
Hänen mukaansa yhteensä neljä osaston työntekijää on parhaillaan syyteharkinnassa. Yksi heistä on jäänyt eläkkeelle, yhden viransijaisuus kaupungilla on päättynyt ja kaksi on siirretty toisiin tehtäviin.
- He ovat hoitotyössä, myöntää psykiatriasta vastaava palvelualuejohtaja Katariina Korkeila.
Lisäksi kolme johtavaa virkamiestä saavat kirjallisen varoituksen: toimialajohtaja Riitta Liuksa, tulosyksikönjohtaja Jyrki Heikkilä ja asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen. Silloinen hallintojohtaja Antti Perälä saa huomautuksen.
Ketään ei ole irtisanottu, koska kaupungin työntekijän irtisanominen on erittäin mutkikasta. Käytännössä virkamiehelle on annettava mahdollisuus korjata toimintaansa ennen kuin hänet voidaan irtisanoa kirjallisen varoituksen jälkeen.
Kaupungin johtavan lakimiehen Laura Klamin mukaan varoituksen saaneiden toimintaa seurataan noin vuoden ajan, mutta kuitenkin siten, että mahdollisilla uusilla virheillä täytyy olla yhteys asiaan, josta he ovat saaneet alkuperäisen varoituksen.
Lisäksi tarkistuksen yhteydessä löytyi kaksi valesairaanhoitajaa, jotka eivät ole enää kaupungin palveluksessa.
Väkivaltaa, nöyryyttämistä, tiedottomaksi lääkitsemistä
"Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian G1-osasto nousi otsikoihin lähes vuosi sitten, kun Turun Sanomat kertoi osaston karusta toiminnasta.
Potilaita oli muun muassa kohdeltu väkivaltaisesti ja nöyryyttävästi sekä lääkitty tiedottomiksi, koska hoitajat halusivat nukkua yövuoron aikana.
Osasto oli tarkoitettu vanhuspsykiatrian akuuttiin hoitoon, mutta käytännössä kaupunginsairaalan lääkärit lähettivät osastolle muistisairaita potilaita, koska sisätautiosastolla ei ollut tilaa.
Valviran raportin mukaan kellään osaston henkilökuntaa kuuluneista ei ollut täydennyskoulutusta muistisairaiden henkilöiden hoitamiseen. Muistisairaita vanhuksia hoidettiin kuitenkin suljetulla osastolla kuukausia samaan tyyliin kuin psykoosipotilaitakin, vaikka psykiatrisen akuuttihoidon tarve olisi ollut vain lyhytaikainen.
Osastolla ei juurikaan harrastettu lain vaatimaa, enintään neljä vuorokautta kestävää pakkohoidon tarpeen arviointia. Sen sijaan potilaille syötettiin tuhdisti lääkkeitä.
Turun kaupunki on sittemmin liittänyt Kupittaan sairaalan G1-osaston yhteen G2-osaston kanssa.
Muistisairaat vanhukset, joilla epäillään akuuttia psykiatrista hoidon tarvetta, ohjataan nyt Turussa uuteen muistikuntoutusyksikköön" (Iltalehti, 6.3.2017).
Juha Kurvinen: ongelmia oli kaikilla osastoilla mm. seksuaalista väkivaltaa, mielivaltaisia eristyssellihoitoja, hoitajien nukkumista työaikana..
Juha Kurvinen kertoo: "Olin puheenjohtajan roolissa kymmenien ex-potilaiden kokouksissa, joissa paljastui räikeitä väärinkäytöksiä myös kaikilla muilla osastoilla (esim. A1, A6); jatkuvaa hoitajien henkistä väkivaltaa, mielivaltaisia "eristyssellihoitoja" ja hoitajien nukkumista yöllä työaikana.
Kokouksen ulkopuolella kaksi naisista kertoi, että heidät oli ensin lääkitty tainnoksiin, jonka jälkeen raiskattu hoitajan toimesta A1:n eristyssellissä.
Naispotilas kertoi myös kuinka mieshoitaja yritti kaikin keinoin iskeä lupaamalla mm. ilmaisia ulkomaanmatkoja.
Erästä miespotilasta pidettiin laittomasti useita päiviä eristyssellissä lepositeissä.
Potilaat kertoivat, että eristysselliin joutumisen syynä olivat mm. vauhdikas kävely, itkeminen, puhetulva, väittely hoitajan kanssa tai yhdessä tapauksessa tomaatin syöminen.
Turun poliisin pyynnöstä potilaat tekivät näistä tapauksista ilmoituksia, mutta asia ei edennyt mitenkään; yksikään tutkijoista ei ottanut yhteyttä.
Turun kaupungin maine oli tärkeämpää kuin potilaiden ihmisoikeudet".
Vastaavia väärinkäytöksiä ympäri Suomea- valitusreitit eivät toimi
"Erikoista on se, että potilaan ollessa hoidossa ja hänen tehdessä kanteluita kaikkiin mahdollisiin instansseihin, mikään niistä ei mene läpi, koska ylilääkäri aina toteaa: "Potilas kuvittelee kaiken." Valituskanavat on täysin tukittu ja kukaan ei ole kuullut, että Turun kaupunginsairaalan koko historian aikana olisi yksikään kantelu mennyt läpi.
Lähes kaikki potilaat ovat todenneet kuin yhteen ääneen: "Ala-arvoinen hoito aiheutti sen, että ajauduin ennenaikaiselle eläkkeelle. En ole kyennyt töihin tai opiskeluun. Hoito aiheutti suuremmat traumat kuin itse sairaus."
Asian ollessa kuumimmillaan sain satoja yhteydenottoja potilailta ympäri Suomen, jossa he kertoivat vastaavaa; Turku onkin vain pullonkaula. Nyt Turun kaupunginhallitus pyytää anteeksi vain G1 -osaston potilailta ja asia voidaan nopeasti lakaista pöydän alle ja toiminta voi jatkua ennallaan."
https://blogbook.fi/juhakurvinen/tositarinoita-hullujenhuoneelta/
Lokakuun Liike on käsitellyt Kupittaan sairaalaa mm. seuraavissa jutuissa:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paa-pois-brandista-ja-barrikadeille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sumuverhopalkinto-salailukulttuurin-edistamisesta-turun-psykiatrisille-palveluille
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/psykiatrian-fasistiekstrentrikot
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/turun-mielisairaalatapauksen-taustalla-aarioikeistolainen-lahtariterrori