Kaaro kiinnitti huomiota sosiaalitieteiden arveluttaviin käytäntöihin; kyseenalaisiin tiedonhankintamenetelmiin, subjektiivisiin ja pitkälle vietyihin johtopäätöksiin ja tulkintoihin, lähdeaineistojen luotettavuuden ja vertaisarvioinnin puutteisiin, aineistojen tuhoamisiin ja erilaisten epätieteellisten terapiamenetelmien kritiikittömään käyttöön ja osuuteen seksuaalisen hyväksikäytön valemuistojen tuottajana.
Erityisen vahingollisiksi valemuistojen tuottajaksi ovat osoittautuneet psykoanalyysin virheelliseen olettamaan repressoituneesta muistista (mm. Loftus 1995) perustuvat trauma-, regressio- ja kehoterapiat, joita monet lastensuojelulaitokset tarjoavat. Pahamaineisen Pohjola- kodin- omistavan Nuorten Ystävät ry:n pääsihteeri Arja Sutela toimii jopa Traumaterapiakeskus ry:n hallituksen puheenjohtajana.
Katarina Finnilä- Tuohimaan väitöskirjatutkimus paljasti huolestuttavia puutteita tutkittujen 300 sosiaalityöntekijän, psykologin ja psykiatrin ammattitaidossa seksuaalisen hyväksikäytön epäilyjen tutkimisessa. Tieteellista tietoa ei käytetty ja peräti puolet tutkituista psykiatreista, psykologeista ja sosiaalityöntekijöistä uskoi käyttökelvottomiin tutkimusmenetelmiin.
Valitettavasti Eija Paavilainen kuten muutkin riskiseulauksen puolestapuhujat kuittaavat turhan epäilyn ”pienenä pahana” (YLE Kotimaa, 10.11.2015). Heillä ei selvästikään ole tietoa lastensuojelun toimintakäytännöistä, oikeusturvaongelmista tai turhan epäilyn vaikutuksesta epäillyn elämään.
Tasa-arvokasvatus tuottaa lastensuojelussa outoja hedelmiä. Kun valheellisen insestisyytteen sai ennen perheen isä, nykyisin valheellisen syytteen saa yhä useammin perheen äiti. Tarja Hiltusen väitöskirja-aineistossa ( 2015) osa äideistä oli saanut lastensuojelun toimesta valheellisen rikossyytteen insestistä. Tapaukset tutkittiin, jonka jälkeen todettiin, ettei epäilyille ollut perusteita. Kuitenkin epäilyt aiheuttivat äideille paljon mielipahaa ( mt., 205). Kielo- äitiä ja hänen lastaan tutkittiin perättömän seksuaalisen hyväksikäyttö-epäilyn johdosta lähes kaksi vuotta ( mt., 162). Äidit kokivat heihin kohdistuneet epäilykset ja tutkimukset nöyryyttäviksi (mt., 163). Lähes 70% äideistä yritti itsemurhaa huostaanoton seurauksena.
Mitään takeita tai näyttöä siitä, että palvelujärjestelmä pystyisi tunnistamaan tai tunnustamaan turhan epäilyn turhaksi ei ole. Turha epäily ei ole vain ohimenevä episodi, jonka jälkeen perhe jätetään rauhaan vaan jopa vuosia kestävä uuvuttava tutkimusrumba ja oikeustaistelu, joka tuottaa virheellisiä asiakirjoja, lisäepäilyjä, leimoja ja muita vakavia haittoja joskus syytetyn koko loppuelämän ajaksi ja jopa seuraavaan sukupolveen 120 vuotta arkistoitavien, usein fabrikoitujen asiakirjojen takia.
Kaltoinkohtelu sijaishuollossa yleistä
Moderneissa perheiden noitavainoissa on päässyt unohtumaan se tosiasia, että insesti perheissä on hyvin harvinainen ilmiö.
Sijaishoidossa tapahtuva lasten hyväksikäyttö sen sijaan on yleisempää kuin keskimäärin väestön keskuudessa ( Bolton, Larer, Gai 1982, Benedict et al 1984). Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja muu kaltoinkohtelu lastensuojelulaitoksissa on jopa niin yleistä, että YK on kehoittanut jäsenvaltioitaan välttämään lasten laitossijoituksia.
Perheiden noitavainoissa on päässyt unohtumaan myös, että lasten seksuaaliselle hyväksikäytölle ja muulle kaltoinkohtelulle on monia reittejä: kaltoinkohtelua voi tapahtua harrastustoiminnassa, kouluissa ja kerhoissa esim. valmentajan, sijaisvanhemman, ikätoverin, hoitohenkilökunnan, hoitomenetelmän (program abuse) ja sijaishuoltojärjestelmän ( system abuse) taholta. Hoitomenetelmän kaltoinkohtelemaksi lapsi voi tulla jos sijaishuoltoyksikön hoitomenetelmät tai työtavat ovat lasta alistavia, ylilyöviä ja epäinhimillisiä.
Moraalinen paniikki lapsibisneksen palveluksessa
Tutkijoiden suosituksista huolimatta suomalainen sijaishuollon edunvalvonnaksi muuttunut lastensuojelu elää omassa kuplassaan kommunikoimatta ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Lastensuojelusta puuttuu niin tekninen, praktinen kuin emansipatorinen tiedonintressi ( Pekkarinen, 2011) eivätkä monet sosiaalityöntekijät käytä päätöksenteossaan lainkaan tutkimustietoa (Rosen 1994).
Tutkimustietoon eivät perustu myöskään lastensuojelun työmenetelmät, joista suuri osa on paitsi epätieteellisiä myös räikeästi perheiden oikeusturvaa loukkaavia ( perhetyö, perhekuntoutus, MIM, "vuorovaikutustutkimukset", "sanoittaminen" jne.)
Sijaishuollon valvonta on edelleen puutteellista, jopa olematonta eikä perheillä ole toimivia oikeussuojakeinoja väärinkäytösten varalle. Lapsia ei kuulla kahden kesken ja sijaishuollon valvontavelvollisuutensa laiminlyövät sosiaalityöntekijät ovat kyvyttömiä ja haluttomia näkemään sijaishuollon puutteita. Vanhempia jopa kehotetaan olemaan reagoimatta lapsen kertomiin niistä.
Huostateollisuudelle onkin kannattavaa vahvistaa valheellista näkemystä, jonka mukaan seksuaalinen kaltoinkohtelu olisi ensisijaisesti perheiden ongelma ja ruokkia moraalista paniikkia.
Vaikka lastensuojelusta puuttuu niin tutkimustieto, seuranta, valvonta kuin oikeussuojakeinot, samat sijaishuollon edunvalvojat ajavat läpi vuodesta toiseen viranomaisvaltaa, pakkokeinoja ja oikeusmurhia lisäävät lakiuudistuksensa. Aiheettomat seksuaalisen hyväksikäytön ilmoitukset lisääntyvätkin vuosi vuodelta yhdessä lastensuojelun raivokkaan asiakashankinnan kanssa. Psykologi Julia Korkmanin (2012) mukaan poliisin tietoon tulleiden seksuaalisten hyväksikäyttöepäilyjen määrä on viisinkertaistunut kolmessakymmenessä vuodessa ja kaksinkertaistunut 2000-luvulla, vaikka seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole lisääntynyt.
Rahastusta kuvitellulla pahalla
Väitöskirjatutkimuksessaan Lasta suojelemassa Johanna Hurtig kehottaa havaitsemaan pahan perheissä ja vihjaa huostaanottomyönteisyyden olevan lapsilähtöisyyttä. Mikään tutkimustieto ei tue väittämää mutta se ei ole ollut este suomalaiselle sijoitusbuumille.
Tosiseikkojen tutkimisesta lastensuojelun kaltoinkohteluepäilyissä on tullut epämuodikasta ja triviaalia. Tosiseikkaselvittelyjä ei vaivauduja tekemään sen paremmin sosiaalitoimessa, terveydenhuollossa kuin tuomioistuinlaitoksessa.
Tärkeämpää on ollut, että kaikki auttajina esiintyvät tahot pääsevät kehittelemään mutudiagnooseja asiakkaistaan ja rahastamaan usein kuvitellun "pahan" varjolla. Lastensuojelussa virkailijoiden mutu-diagnooseja käytetään virkailjoiden keskinäisen yhteisöllisyyden rakentamiseen vaikka pelkkä mt- epäily estää usein myös asiakkaan somaattisten vaivojen hoidon terveydenhuollossa. "Kenties huoliluokittelu tarjoaa jonkinlaista yhteisöllistä liimaa; kukaties koetaan yhteisyyttä, kun päästään tekemään ja jakamaan "amatööridiagnooseja" huolikäsitteitä kääntäen, Tom Arnkil ja Kai Alhanen arvioivat.
Lastensuojelutarpeen selvityksiä ja vanhemmuudenarviointeja tekevät samat yksityiset yritykset jotka tarjoavat lastensuojelun ja sijaishuollon terapia- ja sijoituspalveluja eikä osallisuus lastensuojelun / sijaishuollon yrityksessä estä myöskään osallistumasta huostaanoton tuomioistuinkäsittelyyn.
Yhdenmukainen kansainvälinen tutkimustieto huostaanottojen huonoista tuloksista ja syrjäyttämisvaikutuksista ei tunnu vaikuttavan suomalaiseen lainsäädäntöön lainkaan.
Kukaan ei tiedä kuinka monta oikeusmurhaa on jo tapahtunut ja kuinka monen lapsen ja perheen elämä on tuhottu lastensuojelijoiden ristiretkellä.
Lastensuojelu itsessään muistuttaa vaarallista lahkoa
Kuvitteellisten lapsia kiduttavien perheiden ja uskontokuntien metsästyksessä on jäänyt huomaamatta, että lastensuojelu itse toimii vaarallisen lahkon lailla: Tehtyjä toimenpiteitä tai niiden vaikutuksia ei tutkita. Viranomaisen erehtymättömyyttä ei saa kyseenalaistaa eikä väärinkäytöksiä ja vääriä päätöksiä myönnetä vääriksi eikä oikaista.
Kaltoinkohtelulle ei ole toimivia valituskanavia ja kaikki väärinkäytökset ovat vain " yksittäistapauksia". Sääntöjä vastaan kapinoivia uhataan ja pelotellaan eikä ulkopuolisille (medialle) saa kertoa ongelmista. Yhteisöä julkisesti arvostelemaan rohjenneet leimataan katkeriksi epäonnistujiksi ja hierarkian alapäässä olevia ei kuulla eikä uskota.
Seksuaalisen väkivallan ehkäisy, tunnistaminen ja tuomitseminen ovat niin tärkeitä tavoitteita, että niitä ei saa jättää puoskareiden käsiin tai sattuman varaan.
Lokakuun liike suositteleekin perheitä taltioimaan kaiken kanssakäymisen lastensuojelun hoito- ja viranomaistahojen kanssa ja ottamaan palavereihin mukaan oman tukihenkilön. Kaikissa seksuaalirikosepäilyissä kannattaa konsultoida juristia ja tehdä heti rikosilmoitus ( jopa itsestään, jos sosiaalitoimi on esittänyt epäilyt) ja tutkintapyyntö poliisille. Todennäköisyys näytön tuhoutumiseen ja virheellisiin tulkintoihin, jopa väärään tuomioon on suuri mikäli lasta pääsee haastattelemaan vaikkapa pikkukaupungin usein osaamaton lastenpsykiatri, perheneuvolapsykologi tai sosiaalityöntekijä. Vanhempien kannattaakin vaatia haastattelut ja tutkimukset tehtäviksi aina isojen kaupunkien yksiköissä, joissa on oikeuspsykiatrista osaamista ja kokemusta haastatteluista.
Lastensuojelussa luulo on jo kauan ollut tiedon väärti eikä muutosta parempaan ole näkyvissä. Niin kauan kuin sosiaalityön tiedonmuodostus, oikeudenkäyttö ja laillisuusvalvonta saa perustua sille, mitä sosiaalityön johto ja työntekijät väittävät tapahtuneen eikä sille, mitä todellisuudessa tapahtui, asiakkaiden perus- ja ihmisoikeudet eivät tule toteutumaan.
Lue myös:
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/74821/Rap_2016_22.pdf?sequence=1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225443
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lasten-kaltoinkohtelun-tunnistusohjeet-tuottavat-turhia-tutkimuksia-ja-vaaria-syytoksia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/anu-suomelan-blogi/aiti-erotisoi-lasta-imettamalla-huostaanotto-ja-psykologinen-todistelu-lapsiin-kohdistuneissa-seksuaalirikosten-epailyissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
ww.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tutkimusmenetelmat-osa-4-haastattelu
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-porttiteoria-avunpyynto-avautuminen-ja-lasu-asiakkuus-portteja-elinkautisiin
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
http://www.liftingtheveil.org/foster14.htm
https://www.savethechildren.org.uk/sites/default/files/docs/Keeping_Children_Out_of_Harmful_Institutions_Final_20.11.09_1.pdf
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kansanvalistusta-lastensuojelun-asiakkaalle
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/pieni-opas-eri-tilanteisiin-lastensuojelun-kanssa
http://www.lokakuunliike.com/opasinfo.html