Lokakuun liike
  • etusivu
  • lokakuun liike
  • LL-Uutiset
  • Dokumentit
  • Perheeni tarina
  • blogit
  • palvelujärjestelmät

Eristettynä "perhekotiin" - asukaskokemus II

23/10/2015

3 Comments

 
Picture
Nevalanmäen perhekodin mukaan ”Korjaava kasvatustyö on terapialuonteista, arkielämän lomassa tapahtuvaa sosiaalista kuntoutusta. Paikalla on aina tutut ja turvalliset aikuiset, joilla on alalle soveltuva koulutus ja työkokemus. Molemmissa asuinyksiköissä painotetaan yhdessä tekemistä sekä vuorovaikutusta lasten ja aikuisten välillä.. Toiminta on perhekeskeistä ja yksilöllistä kasvatustyötä, joka etenee lapselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Toimiva omaohjaaja -malli ja tutut ammattitaitoiset ohjaajat luovat turvallisuutta.”

Nuorten mukaan todellisuus on toinen:

Perhekodissa kaikesta rangaistaan

Aamulla kouluun/ aamupalalle kun tullaan herättämään pitää nousta heti, tai jos vahingossa nukahtaa uudelleen joudut aikaisemmin huoneeseen illalla. Kouluun kun lähdetään, kaikki pitää sujua suorastaan täydellisesti! Ohjaaja saattaa tulla kouluun mukaan jos myöhästyt tunnilta. Entä jos aamulla kahvijonossa on ruuhkaa? Ei ohjaajat sitä usko. Pienintäkään virhettä ei saa tehdä tai kotikoulu on suuntana.  

Koulusta kun tullaan niin aina ei saa syödä edes välipalaa vaikka kuinka olisi paha olo ja päätä särkee koska "kohta" on kunnon ruoka.

Huoneeseen joutuu lähes aina koulun jälkeen, ja sillon kun on matkalla sinne omaan huoneeseen ja jää matkalla jutustelemaan hetkeksi toisen nuoren kanssa, kysyy vaan vaikka että miten meni koulussa, ja ohjaaja saa jostain tietää että näin on tapahtunut, voi olla että siitä istutaankin sitten paperin kanssa huoneessa kirjoittamassa mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Kun neljän ruoka on syöty, joku ilta saattaa olla luvassa jonkinlainen harrastus ja jos et halua osallistua koska laji  ei ole yhtään omanlainen ,  puhelin lähtee. Jos taas on ollut vähänkin huonoa asennetta mutta on korjannut sen, koska haluaa mukaan harrastamaan, ei pääse mukaan.

Mikä on tämä logiikka ? Kaikesta rangaistaan.

Illalla joskus jos pyydän särkylääkettä koska mun jalkoja särkee, vastauksena tulee "miten voi särkeä jalkoja”. Jos en tarpeeksi kauan ja hyvin perustele sitä mihin kohtaan sattuu, minkälaista särky on yms. en saa särkylääkettä, niinkun on usein tapahtunut, koska "en osannut kertoa tarpeeksi hyvin".

Jos menen yleisiin, on pakko olla ohjaaja vieressä. Jos alan puhumaan toiselle nuorelle ja ohjaaja ei kuullut mitä sanoin, on pakko toistaa.

Ohjaajilla on etuoikeuksia. Jos nuoret istuu jalat sohvalla, siitä valitetaan, jos nuori kävelee ulkokengät jalassa, siitä valitetaan, samoin jos nuori käyttää puhelinta yleisissä tiloissa... mutta kaikki nämä asiat ohjaajat saavat tehdä.
Illalla kun mennään huoneisiin klo 21.45, yökkö tulee tasan klo 22 tarkistamaan. On pakko olla sängyssä makaamassa ja klo 22.30 hän taas tulee ja katsoo että valotkin on sammutettu..Siitä alkaen yökkö käy huoneessa katsomassa n. 1-2 tunnin välein että siellä nukutaan. Miten saan nukuttua kunnolla jos on ennestään ongelmia unen kanssa? Jos heräilee helposti ja ei saa unen päästä kiinni, niin ei se auta jos siinä joku ravaa vielä koko ajan.

En vain ymmärrä näitä sääntöjä ja miten lapsia/nuoria kohdellaan täällä. Pojat ja tytöt eristetään ihan kokonaan ja ruokailussakaan he eivät saa mennä samaan aikaan hakemaan ruokaa. Joskus on tullut valitusta siitä kun on katsonut toista sukupuolta vähän pidemmän aikaa.
Jos täällä olisi useamman vuoden niin miten enää myöhemmin osaa edes olla sosiaalinen toista tai samaa sukupuolta kohtaan kun ei keskenään saa paljoakaan puhua?

Monesti kun katsotaan telkkaria niin ohjaaja komentaa "nyt ne turvat kiinni, tässä katsotaan telkkaria vai menettekö omiin huoneisiin?"

Mielipiteistäkään ei saa puhua, omista asioista ei saa puhua, oikeastaan ei ole melkein mitään mistä saisi puhua.. Täällä et saa edes etsiä talon sisältä kaveria itsellesi ja kun en pääse talon ulkopuolellekkaan, mistä saan kaverin?

Olo tuntuu tosi yksinäiseltä ja ainoa kenelle voisit puhua on ohjaaja. Mutta kuka haluaa puhua ohjaajalle joka valehtelee vanhemmille ja sosiaalityöntekijöille?

Kun pahan olon syyksi laitetaan perhekoti, ohjaajien mielipide on se,  että "oikeita" syitä peitellään ja yritetään unohtaa. Mun mielipide on että täällä perhekoti on oikeasti monella nuorella syynä. 

Tuntuu että ohjaajia pitäis kunnioittaa mutta nuoria ei. Ohjaaja on päin naamaa mulle sanonut kerran esimerkiksi että "pyydän jo valmiiksi anteeksi koska tuun loukkaamaan sua vielä monta kertaa". 
Tästä kerroin mun äidille ja äiti sitten puhui asiasta kyseisen ohjaajan kanssa. Hetihän tolle lauseelle keksittiin niin hyvä selitys että äitikin uskoi, että ymmärsin sen väärin. Onko se siltikään oikein että noin sanotaan nuorelle? Sainpas hyvän vaikutelman ohjaajasta...

Kerran mulle sanottiin että "alappas muuttaa tota asennetta" sanoin takasin että "muutappas itse”. Sain loppu illan huonetta... asiasta keskusteltiin tietenkin vielä seuraavana päivänä.

Perjantai -iltana yhden kerran kaikki nuoret istuivat 6-7 tuntia huoneessa paperin ja kynän kanssa kirjoittamassa jokaikisen asia menneestä viikosta. Sain paperin varmaan 4 kertaa takaisin kun ei kelvannut...

Ohjaaja tuli puhumaan ja mulle tuli tosi paha olo koska ihan kun mua syytettäis aina kaikesta.
Nuori ei ikinä osaa tehdä mitään oikein.

Kun selvis että olin polttanut tupakkaa koulussa, en saanut vähän yli viikkoon mennä ollenkaan kouluun vaan se "koulu" siirtyi perhekodille. En saanut mun opettajalta mitään tehtäviä perhekodille. Siitä huolimatta niin ohjaajat sanoivat mulle, että  joudun olemaan mun huoneessa kahdeksasta kolmeen ilman mitään tekemistä. Onko se muka oikein tupakan takia?

Asukaskokemus I
​☞ ​​Eristettynä "perhekotiin"

​Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja

☞ ​Lapsi voi päätyä sijoitukseen vahingossa
☞ ​​Lastensuojelun arviointivimma- salaseulontoja puutteellisilla menetelmillä
​
☞ ​Kiintymyssuhteen kiemuroita
☞ ​Varhaiskasvatuksen laatu hallituksen uudistuksen jälkeen
☞ ​Äärioikeistolaisen huostaanottotehtailun on loputtava – Fasismi alas! 
☞ Lastensuojelun toimintakykymittari- uusi riskiseula?
​
☞ Sosiaalityön ja elämänhallinnan "uusi ihminen"
​
☞ Vaiettu kampanja laitoshoidon vaaroista
☞ Suomen lastensuojelu jälleen Astahovin syynissä
☞ Valtiollisesta rasismista
☞ 
Asianajaja Jean Boldt
☞ Sosiaalihuollon tiedonhallinta-uudistus rapauttaa asiakkaiden oikeusturvaa? 


3 Comments
Dannica
24/10/2015 12:51:44 pm

Nämä ns. "perhekodit" ovat lasten ja nuorten vankiloita, ei mitään kodinomaisuutta tai normaalia elämää. Erään laitoksen ohjaaja sanoi, että vankikin ymmärtää miksi hän on vankilassa. Mutta ymmärtääkö nuori, että hänkin on vankina laitoksessa, joka kutsutaan "perhekodiksi" ja missä lain mukaan pitää saada ymmärrystä ja hellyyttä (Ls-laki 4§)?

Nuoren pitää elää tällaisessa "vankilassa" ilman että häntä on tuomittu jostain rikoksesta. Vangitkin pääsevät pois sen jälkeen kun tuomio on kärsitty, mutta huostaan otettu nuori ei tiedä milloin pääsee pois. Tämä on rikkomus ihmisoikeuksia vastaan ja vastuussa olevat virkamiehet ovat aina voineet laiminlyödä velvollisuuksiaan arvioida uudestaan huostaanoton syitä ja myös purkaa sitä, mutta lähes aina virkamiehet pitkittävät nuoren laitoshoitoa "varmuuden vuoksi".

Yksi syrjäytetty nuori maksaa yhteiskunnalle miljoonan. Tästä maksetaan kova kova hinta myös inhimillisyyden laiminlyöntinä.

Reply
Päivi Tuulio
30/10/2015 12:57:12 pm

Syntyy kyllä varsin ikävä mielikuva tuon asumuksen ilmapiiristä.

Voi vain kuvitella, että kun nuori tarpeeksi kokee ivaa ja pilkkaa ja joutuu tilille aivan tavallisenkin käyttäytymisen takia ikäänkuin olisi lähtökohtaisesti ihmisenä ohjaajaa alempiarvoinen, niin luonnollinen reaktio on halveksunta tuollaisia kasvattajia kohtaan.

Ihmetyttää mikä on koko tämän perhekodin tarkoitus. Ainakaan nuoressa ei synny tervettä kritiikinhallintaa koska hän ei tunnu olevan saman arvoinenkaan henkilökunnan kanssa. Kotonahan nuori (ja vanha ja minkä ikäinen tahansa) voi keskustella! Perheneuvolassa luulisi osattavan katsoa myös ja nimenomaan lapsen kantilta miten hän kokee olemisensa erilaisissa tilanteissa, joten monen lapsen olisikin paljon parempi saada käydä kotoa käsin perheneuvolassa tai terapiassa yksin ja yhdessä perheen kanssa, jos viestinnässä on vaikeuksia tai jos syntyy haittaavassa määrin väärinkäsityksiä eikä niitä saa oikaistua perheenjäsenten kesken. Kenenkään kodissa en toivo ilmenevän tällaista kapiaimaista sanelua, mikä siis on aivan eri kuin keskustelu:
"sanoin takasin että "muutappas itse”. Sain loppu illan huonetta..."

Hoivan antaminen ei saa olla tällaista:

"Illalla joskus jos pyydän särkylääkettä koska mun jalkoja särkee, vastauksena tulee "miten voi särkeä jalkoja”. Jos en tarpeeksi kauan ja hyvin perustele sitä mihin kohtaan sattuu, minkälaista särky on yms. en saa särkylääkettä, niinkun on usein tapahtunut, koska "en osannut kertoa tarpeeksi hyvin". "

Kun jalkoja särkee, niin niitä särkee. Lapsi ei välttämättä ole taitava ilmaisemaan kivun laatua eikä hänen tarvitsekaan olla. Tuntuukin todella rankaisulta jättää lapsi yksin kipunsa kanssa, melkein kuin se olisi kosto, mistä ohjaaja jopa nauttii. Monasti jokin lämpötyyny saattaa olla hyvä apu kipuiluihin särkylääkkeen lisäksi, ja jos kipuja on useammin, kannattaisi varata lääkåärille aika jos kyse on vaikka reumasta.

Kuinkahan koulu olisi suhtautunut oppilaaseen, joka ei viikkoon mene omasta kodistansa kouluun... miten oppimisen estäminen voi MITENKÄÄN olla kasvattava toimenpide? Kiinnostaisi tietää ottivatko ohjaajat lainkaan yhteyttä opettajiin saadakseen ilmoitettua nuorelle viikon opiskelusisällöt. Ja: jos koulu ei ole pyynnöstä huolimatta mitään ilmoittanut, niin kyllä ohjaajan pitäisi koettaa antaa sitä opetusta ja lisäksi otta yhteys rehtoriin. Millainen käsitys henkilökunnalla oikein on "hyvästä kasvusta" ?

Reply
Dannica
31/10/2015 12:47:24 pm

Perhekotien laatu ja standardit riippuvat siitä, miten sitä johdetaan. Perhekoti on yritys ja yrityksen tarkoitus on ansaita rahaa, ei tuoda asukkailleen turvallisuutta tai hyvinvontia. Säästöt ovat yrityksen tapa lisätä voiton ansaintaa ja tietenkin silloin säästetään lasten/nuorten menoista ja henkilöstökuluista. Business on business.

Säästöjen takia ei palkata tai ei saada parhaiten osaavia ammattilaisia ja irtisanotaan erityistyöntekijöitä.

Laitokset naamioidaan "lastensuojelulaitoksiksi" vaikka todellisuudessa siellä on kovempi kuri kuin missään muualla. Vankin saa psykologin keskusteluapua vankilaoloaikana, mutta huostanuori ei sitä saa syystä tai toisesta. Jos laitos ostaa psykologin konsultointia, tarkoituksena on vahvistaa nuoren laitoshoidon tarpeellisuuden ja siten saada todistelua sijoituksen jatkuvuudesta.

"Lypsylehmästä ei luovuta vapaaehtoisesti".

Reply



Leave a Reply.

    Perheeni tarina

    "Yksittäistapauksia" väkivaltiosta
    Perheeni tarina -sivuille toimitetaan vaiettuja "yksittäistapauksia".
    Jos sinulla on tarina kerrottavana tai kotivideo julkaistavana, luethan ensin julkaisuehdot täältä ja ota sitten yhteys toimittajiimme:
    info@lokakuunliike.com.

    Lisää tarinoita täällä:

    *Kauhutarina
    LL-Kotivideot
    "Mielivaltaisia huostaan-ottoja ei oikeastaan ole."
    – Seppo Sauro, LSKL.

    Perheadressit

    RSS Feed

    Tarinoita mediassa:

    Picture
    ☞Ani 

    Picture
    ☞Krista

    Picture
    ☞Kirsi 
    ja Lauri

    Picture
    ☞Jyly ja Johanna

    Picture
    ☞Tapani

    Picture
    ☞Roosa Anniina

    Picture
    ☞Heidi

    Picture
    ☞Vivian

    Picture
    ☞Sari

    Picture
    ☞Henri

    Picture
    ☞Mari

    Picture
    ☞Hely

    Picture
    ☞Mikko

    Picture
    ☞Milla

    Picture
    ☞Mirja

    Picture
    ☞Johanna

    Picture
    ☞Anneli

    Picture
    ☞Hanna

    Picture
    ☞Huosta-päiväkirja

    Picture
    ☞Uupunut äiti

    Picture
    Marjaana

    Picture
    ☞Mikael Gabriel 

    Picture
    Mareena
    1 & 2
    & 3

    Picture
    ☞Tiina B  1 & 2.

    Picture
    ☞Netta

    Picture
    ☞Maiti ja Ivika

    Picture
    ☞Pako 1 ja 2.

    Picture
    ☞Sami

    Picture
     ☞Ari

    Picture
    ☞Ida

    Picture
    ☞Thomas & Jennie

    Arkistot

    April 2016
    January 2016
    October 2015
    July 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014

    Kategoriat

    All
    Aluehallintovirasto
    Asiakirja
    AVI
    Eerika
    Hely-harvistola
    Isovanhemmuus
    Joensuun Lastensuojelu
    Kankaanpää
    Kerimäki
    Kotiintuloaika
    Kritiikki
    Lapsen Huolto
    Lastensuojelu Alkutapaaminen
    Lastensuojeluilmoitus
    Lastensuojelulaitos
    Mervi Maksimainen
    Mervi Sinivirta
    Nelivuotistarkastus
    Neuvola
    Oikeustoimikelpoinen
    Pedofilia
    Pedofiliahysteria
    Poliisikaksikko
    Punkaharjun Soslapsikylä
    Rattijuopumus
    Savonlinna
    Savonlinnan Lastensuojelu
    Seksuaalinen Hyväksikäyttö
    Sijaishuolto
    Sosiaalipäivystys
    SosiaalipäivystyS
    Sosiaalityöntekijä
    SOS Lapsikylä
    THL
    THL + Laaja Terveystarkastus
    Touko Tarkki
    Vantaa Lastensuojelu
    Vantaan Lastensuojelu
    Vilja-Eerika
    Viranomainen

    RSS Feed

    Touko Tarkki, Eerika Tarkki, Vilja Eerika, Marja-Lea Tarkki, Vilja Eerika, Eerika, Eerikan murha, Sirpa Laamanen, Touko, Tarkki, Askola, lastensuojelu, huostaanotto, viranomaisrikollisuus, perheoikeus, lastenoikeudet
    Lokakuunliike.com Pagerank
INFO-sivu
takaisin alkuun

Huolilaskuri
Lokakuun liike on ihmisoikeusliike: rakenteellista sosiaalityötä, tutkivaa journalismia, valtakunnansovittelua, kansansivistystä ja viranomaistarkastustoimintaa tukevaa kolmannen sektorin työtä.
Picture