Systeemisen lastensuojelumallin perusta on perheterapia (systeemiteoria) ja 1970- luvulla kehitetty Milanolainen systeemikeskeinen lähestymistapa, joka perustuu uskonnoksi kutsuttuun psykoanalyysiin (mm. Frank Sulloway, Fred Frankel, Richard Webster) ja ideologiaksi väitettyyn systeemiteoriaan (Robert Lilienfeld).
Myös “suhdeperustaisuuden” ja "psykososiaalisen" takaa löytyy psykoanalyyttinen teoria (Granfelt 1993, 177; Howe 1998, 47; Ruch 2005, 114; Toikko 2009, 274) ja eugeniikan tarpeisiin synnytetty case work "sosiaalisine diagnooseineen".
Teorioita voi yhdessä hallinto- oikeusmenettelyn, sijaishuollon edunvalvonnan ja valvomattoman asiantuntijavallan kanssa pitää nykyisen lastensuojelukriisin ja lisääntyvien oikeusturvaongelmien syynä.
Mallia markkinoitiin huostaanottojen vähentymisellä ja kustannussäästöillä mutta todellisuudessa sijoitukset lisääntyivät suhteessa asiakasmääriin ja kustannukset nousivat.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/onko-hackneyn-mallin-onnistuminen-laskuvirheen-tulosta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/systeeminen-lastensuojelumalli-ja-riskiarviointi-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-ja-sosiaalialan-oppilaitokset-sijaishuollon-kasvattamisen-ja-yksityistamisen-airueina
Systeeminen lastensuojelumalli ei lisännyt lastensuojelun vaikuttavuutta
Systeemistä lastensuojelua tutkineen Elina Aaltion väitöskirjan keskeisin tulos yllätti myös tutkijan itsensä. Työskentely systeemisellä lastensuojelun toimintamallilla ei nimittäin ollut sen vaikuttavampaa kuin tavanomainen lastensuojelutyö. Näin oli, vaikka systeemisissä tiimeissä tapaamisten määrä saattoi olla tavanomaisiin tiimeihin verrattuna jopa kolminkertainen.
Mallia ei myöskään toteutettu suunnitellun kaltaisesti.
-Se mikä näyttää hyvältä paperilla ei välttämättä toimi käytännössä, Aaltio sanoo.
Hänen mukaansa mallia ei kuitenkaan kannata viskata romukoppaan, vaikka vaikuttavuutta ei löytynyt ja käyttöönotto osoittautui haastavaksi.
Elina Aaltion tutkimustuloksistaan tekemä johtopäätös ja suositus on kerrassaan outo ja sosiaalityön tutkimuksen laadun ja etiikan kyseenalaistava.
Hän paheksuu sitä, että viikkokokouksiin on tuotu mukaan asiakkaita ja ehdottaa, että asiakkaita (joista tähän mennessä vain murto-osa on päässyt osallisiksi kokouksiin) ei otettaisi jatkossa mukaan viikkokokouksiin enää lainkaan:
"RSW-mallissa tutkitusti toimivaa on nimenomaan perheterapeutin ja konsultoivan sosiaalityötekijän johdolla käyty työnohjaus. Tätä tulosta ei voi siirtää Suomen kontekstiin, jos tiimien kokoontumisista tehdään asiakastyön foorumi".
"Jatkossa tiimikokousten rakennetta kevennetään siten, että asiakastapauksia käsitellään RSW-mallin tapaan (ilman asiakkaita) lyhyesti ja tehokkaasti, jotta nykyistä useampi työntekijä ja asiakas hyötyy systeemisestä käsittelystä (jonka vaikuttavuus oli siis olematonta hänen omankin tutkimuksensa mukaan)."
VTT Elina Aaltion väitöskirja ”Effectiveness of the Finnish Systemic Practice Model for children’s social care. A realist evaluation” tarkastettiin 3.12.2022 Jyväskylän yliopistossa (Talentia, 21.2.2023).
Suomessa vaatimukset muutosideoiden implementoinnista lastensuojeluorganisaation kaikille tasoille ovat vesittyneet ja vesittyvät edelleen vain sijaishuollon ja lastensuojelutyöntekijöiden edunvalvontaa tukevien osien poimimiseksi asiakkaiden oikeusturvan kustannuksella.
Jonna Haaralan haastattelemat mallia pilotoivat työntekijät toivat aiemmin esiin huolta siitä, "miten vähän kriittistä keskustelua systeemisestä toimintamallista on loppujen lopuksi käyty ennen päätöstä sen pilotoimisesta". Kahdessa haastattelussa haastateltavat puhuivat ”ortodoksisesta suhtautumisesta” ja ”lähes uskonnollisesta harhasta” liittyen systeemiseen toimintamalliin.
Haastateltavia epäilyttivät vähäiset tutkimustulokset mallista ja se, ettei systeemiselle mallille ole olemassa vaihtoehtoista toimintamallia tässä hetkessä (Haarala, 2018, 49).
Tarja Hyvärin tutkimuksen perusteella systeemisessä lastensuojelussa voikin olla näkymätöntä vallankäyttöä. "Kun asiakkaan asioita puntaroidaan ennakolta viikoittaisissa tiimikokouksissa, niissä muodostunee työntekijöille ennakkokäsityksiä, jotka vaikuttavat lastensuojelun prosessin kulkuun". (Hyväri, 2018, 50).
Kuka tutkisi onko huostaanottosuosituksia ja -lausuntoja tuottaviin systeemisiin tiimeihin (joihin vain 18% asiakkaista osallistuu aina) mahdollistettu samat porsaanreiät/ valuviat kuin sosiaalialan osaamiskeskusten lastensuojelun moniammatillisiin asiantuntijaryhmiin eli:
a) sosiaalityöntekijä yksin saa valikoida "tiedot", joiden perusteella työryhmä tekee huostaanottosuosituksensa eikä lausunnosta selviä, mitä tietoja ryhmällä on ollut käytössään suositusta laadittaessa
b) tietojen ja menettelytapojen oikeellisuutta ei tarkisteta missään vaiheessa (edes hallinto- oikeudessa)
c) asiakas ei saa suoraa tietoa ryhmän suosituksista/ lausunnosta vaan ainoastaan sosiaalityöntekijän kertoman/kirjaaman version
d) asiakkaalle ei anneta mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon, esittää näkemystään tai lukea ja oikaista usein virheellisiä kirjauksia/väittämiä.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinenasiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
Onko systeeminen lastensuojelu vain sijaishuollon suhteita ja pysyviä sijoituksia rakentavaa ja ylläpitävää puhetyötä, jossa sijaishuollon edunvalvojat rakentavat tietämättömiksi ja ystävällisiksi tekeytymällä pseudoluottamusta vanhempiin “vaikeiden päätösten”(=sijoituspäätösten) oikeuttamiseksi ja ylläpitämiseksi, etteivät vanhemmat kääntyisi juristin puoleen ja vaatisi lakisääteistä perheen jälleenyhdistämistä ja jotta asiantuntijat voisivat kaupitella perheille maksimaalisen määrän huostaanottoja tuottavia ja ylläpitäviä kalliita pseudopalveluja?
Tarvitaanko “vaikeita päätöksiä” tuottavien asiantuntijoiden viikkokokouksiin perheterapeutin apu ja läsnäolo juuri tämän tietoisen ja monen valinnan kautta tapahtuvan valheeseen sitoutumisen oireita lievittämään?
Miksi systeemiset viikkokokoukset muistuttavat enemmän ammattilaisia auttavaa ryhmäpsykoterapiaa kuin asiakastyötä?
Onko systeemisten perheterapeuttien tehtävä sama kuin poliittisideologisten lastensuojelun edunvalvojien, jotka Pelastakaa Lapset ry:n lastensuojelun edunvalvonnan käsikirjan mukaan jakoivat sosiaalityöntekijöiden syyllisyyden taakan “puuttumisesta” ja loivat tunnetta siitä, että “me toimittiin oikein” (PeLa, 2010, 149)?
Mikä olisi riittävän tehokas interventio sysäämään asiantuntijajärjestelmän pois epäterveestä homeostaasistaan?
Kuka tutkisi tarkasti kuinka paljon systeeminen lastensuojelumalli on lisännyt lastensuojelun kustannuksia, huostaanottoja suhteessa asiakaslukuun ja huostaanottoja tuottavien "avohuollon tukitoimien" (perhetyö, perhekuntoutus ) käyttöä ?
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelututkimukset-sijaishuollon-ja-sosiaalityontekijoiden-edunvalvontana-tunnista-pseudotutkimus
Lokakuun Liike ja valistuneet kansalaiset ovat tienneet alusta asti, että Hackneyn mallista vesitetty systeeminen lastensuojelu ei ole systeemistä, lasten suojelua eikä yhtään vaikuttavampaa kuin perinteinen pääosin lapsibisneksen ja sen ammattilaisten edunvalvontaan keskittyvä "lastensuojelu".
Systeeminen lastensuojelumalli ei ole uudistanut eikä voi uudistaa mitään koska se perustuu täsmälleen samoille asenneongelmille, tutkimuspuutteille ja ideologiselle ja taloudelliselle korruptiolle kuin perinteinenkin "lastensuojelu".
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ala-alistu-eugeniikkaan-systeemisen-lastensuojelun-tutkintamalli-lumo-ja-syty-hankkeisiin
Median "uutena jättimuutoksena" hypettämä systeeminen malli on pikemminkin vanha jättipuutos, jota on rahoitettu vuosikaudet negatiivisista tuloksista (lisääntyvät sijoitukset ja oikeusturvaongelmat) huolimatta- tai kenties juuri niiden takia.
Näitä lähinnä moralistisia virhepäätelmiä ja oikeusturvapuutteita tuottavia ja lastensuojelun ongelmia ylläpitäviä "parempaa lastensuojelua"- hankkeita syntyy ja ylläpidetään niin STEA:n, STM:n, THL:n, kuntien, järjestöjen kuin yliopistojen tutkimusyksiköiden tuella.
Olisiko kansalaisten viimein aika puuttua STEA:n, STM:n, THL:n ja lastensuojelujärjestöjen korruptioon?
Tue lapsia ja perheitä- älä lapsibisnestä!
Ajattele ennenkuin lahjoitat tai äänestät!
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/systeeminen-lastensuojelun-toimintamalli-ei-lunastanut-lupauksiaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ala-alistu-eugeniikkaan-systeemisen-lastensuojelun-tutkintamalli-lumo-ja-syty-hankkeisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/parempi-puhe-ei-tarkoita-parempaa-kaytantoa-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-ja-sosiaalialan-oppilaitokset-sijaishuollon-kasvattamisen-ja-yksityistamisen-airueina
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-mallin-negatiiviset-seuraukset-nakyvat-jo
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-lisasi-lastensuojelun-kustannuksia-sijoituksia-ja-oikeusturvaongelmia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kun-tarjottu-palvelu-ei-ole-palvelua-eika-tarpeenmukaista-apua
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kurkistus-lastensuojelun-ja-perheterapian-kaksoissidoksiin-osa1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta
# ElinaAaltio# Effectiveness of the Finnish Systemic Practice Model for children’s social care. A realistevaluation #systeeminenlastensuojeluntoimintamalli #systeeminen riskiarviointi #RSW #systeeminen lastensuojelumalli #Katarina Fagerström #Pekka Aarnisalo # Pesäpuu ry #Pesäpuu #Perhehoitoliitto
#FinlandrapedHackneymodel #FinnishHackneymodel #HowtofakeHackneymodel #FinnishHackneyincreasedplacements #HackneyhypeinFinland #SystemicriskassessmentinFinland
#MünchausenbyproxyinFinnishChildWelfare #terapeuttinen valta sosiaalityössä #haavoittuvuuden eetos sosiaalityössä #Ideologinenkorruptio #IdeologicalcorruptioninFinnishChildWelfare
#Väkivallatonlapsuus #ChildWelfareNetworksinFinland #Turvassa #Humana #Barnahus #Lastenasiaintalo #LASTA #EurochildFinland #riskiryhmä #riskiseulonta #korkeankonfliktitasonviranomaiset #RiskAssessmentinFinnishChildWelfare #Lastensuojelussamenehtyneet #lastensuojelu #STM #Terveydenjajahyvinvoinninlaitos #FinnishInstituteforHealthandWelfare#THL #Lastensuojelunkeskusliitto #LSKL#traumainformoitusote #ACE #pysyvähuostaanotto #NewYorkinmalli #sosiaalialanosaamiskeskus # #lapsiasiavaltuutettu #Xketju #lastensuojelututkimus #sijaishuollonpuolueetonnykyisyysselvitys #sijaishuoltoväkivalta #sijaishuollonlähisuhdeväkivalta #seksuaaliväkivaltasijaishuollossa #sijaishuollossakaltoinkohdellut #Kadotetulapset #ChildWelfarelackofresourcesinFinland #TheCentreofExcellenceonSocialWelfareinFinland #Systeeminenlastensuojeluntoimintamalli #Syty #Lumo #Tienviittojalastensuojeluun #onnistuminenlastensuojelussa
#Lastensuojelunonnistumisentekijät #lastensuojelunedunvalvoja
#TheMinistryofSocialAffairsandHealthinFinland #whitewashinchildwelfare #fostercarecrimeinFinland #FosterCareViolence #FosterCareResearchinFinland #ChildWelfareFinland #childwelfareorganizationsinFinland #lastensuojelujärjestöt #LostChildreninFinland #AllInclusivealsodeathinFinland #ChildWelfareCorruptioninFinland
#ilmianto #hallinto-oikeus #verkostoituminen #Turvassa #Hotus #Ilmoitaäläsivuuta #Kysyjakuuntele #Mikäauttaa #resurssipula #JariKetola #MarkoNikkanen #PasiKohtala #AilaPaloniemi #STEA #Veikkaus #sosiaalityöntutkimus #ChildWelfareResearchinFinland #kuinkajulkinenvaltasiirrettiinyksityisille #vihapuhesosiaalityössä#hatespeechinFinnishsocialwork #urkinta #psykoanalyysilastensuojelussa #PsychoanalysesinFinnishChildWelfare #lastensuojelujärjestötSuomessa #ChildWelfareOrganizationsinFinland #fabrikoiturikosilmoitus #fabricatedoffencereportinFinnishChildWelfare #sairauksiensepittely #DiakonissalaitosHOPE #FinnishDeaconessFoundationHOPE #perhekuntoutus #Anarkistisossut #MunPerheet #lastensuojelulobbaus