Lastensuojelulle myönnetty palkinto valpastuttaa kriittisen lukijan välittömästi. Suomessa sillä ei tarvitse olla mitään tekemistä perheiden hyvinvoinnin kanssa, päinvastoin. Palkinnoilla voikin olla vahvempi positiivinen korrelaatio lasten kaltoinkohteluun kuin huostaanottopäätöksillä, joita kaltoinkohtelun sijaan määrittää pikemminkin sosiaalityöntekijöiden käsitys perheen kunnollisuudesta ( Hiitola, 2015).
Lastensuojelun oudot onnistumiset
Kaarinan lastensuojelu, joka muisti mielenterveyden moniottelija Jorma Heikkistä hääpäivänään valheellisella insestisyytteellä valittiin taannoin "systeemisen otteensa" takia Talentian kautta Vuoden Työyhteisöksi.
Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomitseman sijaisperheen äiti oli palkittu kasvattaja.
Vuoden sijaisperheeksi nimetyssä perheessä lapsia tönittiin, "kopsauteltiin", tukistettiin, nipistettiin, riepoteltiin tukasta, nimiteltiin alentavasti, jopa kuristettiin ja saunotettiin liian kuumassa löylyssä sekä seisotettiin avojaloin lumihangessa. Sijaishuollon henkilökunnan toistuvien pahoinpitelyiden kohteeksi joutunut Toni Mäkinen kertoo kuinka henkilökunta sai kunnianosoituksia hyvästä työstään huostaanotettujen lasten hyväksi.
Nevalanmäen perhekodit sai Kauppalehden vuoden 2014 menestyjäyrityspalkinnon. Pahamaineisen Pro Manorsin Loikalan kartanon johtaja puolestaan sai Luja ry:n Vuoden Kasvattaja -palkinnon vuonna 2008 ansioistaan työurallaan. Loikalan Kartanon/Pro Manorsin työntekijöitä syytettiin mm. teinin pään hakkaamisesta lattiaan, matottamisesta ja kuristamisesta. Pro Manors sai eduskunnan oikeusasiamieheltä vakavan huomautuksen hoitomenetelmistään 2011.
Lastensuojelun Keskusliiton palkinnon ovat saaneet mm. Pesäpuu ry:n toiminnanjohtaja ja kehittämispäällikkö PRIDE-ohjelman kehittämistä. Pesäpuu ry puolestaan on myöntänyt Ylpeästi Lapsen Puolella- palkintonsa mm. Jyväskylän sijaishuollon työntekijöille.
Suomalaispäättäjien tietokatveesta kertoo, että valtioneuvoston asettama ja pääministeri Juha Sipilän johtama kestävän kehityksen toimikunta antoi Perhehoitokumppanit Suomessa Oy:lle (PKS) Sitoumus 2050 kesäjuhlassa 2.6.2016 huomionosoituksen ”Kestävän hyvinvoinnin edistäjä”. Myös SOS- lapsikylän perhekumppani hankkeelle on tullut palkintoja, mutta tuloksia ei näy. Huostaanotot eivät vähentyneet kuten luvattiin, ja lastensuojelun kustannuksetkin ovat kasvaneet.
Myöskään Hackneyn mallille annettu työelämäpalkinto ei perustu tutkittuihin tuloksiin vaan yleisöäänestykseen.
Ristiinpalkitsemalla toisiaan veronmaksajien rahoilla lapsibisnestoimijat hakevat ja saavat näkyvyyttä perheille hyödyttömille tai suorastaan vahingollisille hankkeilleen.
Se, että sijaishuollon ja psykoanalyyttisen psykiatrian edunvalvojiksi ryhtyneillä sosiaalityöntekijöillä on entistä enemmän aikaa asiakashankintaan ja arviointiin, ei ole lasten eikä perheiden etu.
Suomessa lastensuojelun palvelun voi vakinaistaa vain jos se hyödyttää sijaishuollon edunvalvontaa. Lapsiperheitä kehittämistyön tai "palvelujen" ei tarvitse hyödyttää lainkaan kuten huostaanottoja tuottavat lastensuojelun "avohuollon tukitoimet" todistavat.
Hackneyn mallin "onnistuminen" laskuvirheen tulosta?
Psykoanalyyttiseen perheterapeuttiseen orientaatioon perustuvaa Hackneyn mallia eli systeemistä lastensuojelun toimintamallia pilotoidaan parhaillaan 40:llä paikkakunnalla Suomessa ja malli on SOS- lapsikylän perhekumppanin ja Tajua mut- huoliliputuksen tavoin tarkoitus levittää koko maahan.
YLE kertoo kuinka "Mäntsälässä ja Pornaisissa Uudellamaalla on Hackneyn mallin soveltamisella saatu lasten huostaanotot vähentymään kolmessa vuodessa noin 70:stä alle 30:een. Samalla kulut ovat vähentyneet 4,1 miljoonasta eurosta 2,9 miljoonaan".
Ylen uutisten mukaan jokaisella sosiaalityöntekijällä on nyt alle kymmenen lastensuojelun asiakasta, kun heitä oli aiemmin 40-60 jokaisella sosiaalityöntekijällä.
Sitran mukaan aiemmin sosiaalityöntekijöillä oli 40–60 asiakasta, nykyisin 15 .
Hackneyn malli lisäsi huostaanottoja ja lastensuojelun kustannuksia?
Jos ennen Hackneyn mallia yhdellä sosiaalityöntekijällä oli keskimäärin 50 asiakasta, työntekijöitä oli yhteensä neljä ja huostia 70 ja Hackneyn mallin jälkeen neljällä sosiaalityöntekijällä vain alle 10 asiakasta per työntekijä ja huostia 30, huostaanottojen määrä on silloin suhteellisesti lisääntynyt, ei vähentynyt kuten väitetään.
Mikäli Mäntsälässä neljän työntekijän yhteensä noin 200 asiakasta maksoivat 4,1 miljoonaa ja Hackenyn mallin myötä 45-60:een vähentyneet asiakkaat maksavat 2,9 miljoonaa myöskään kustannukset suhteessa asiakasmäärään eivät ole vähentyneet vaan nousseet.
Annettujen tietojen perusteella Hackneyn malli on siis kasvattanut sekä huostaanottojen että lastensuojelun kustannusten määrää suhteessa asiakaslukuun.
Hackney- pilotoinnin arvioinnista vastaa Sirkka-Liisa Aaltion tytär lastensuojelun toimintakykymittaria kehitellyt Elina Aaltio.
Jos malli on niin tuloksellinen kuin siitä annetut lehdistötiedotteet kertovat, miksi tarkkoja lukuja asiakas- ja työntekijämäärien ja kustannusten ja huostaanottojen määrän muutoksista ja suhteista ei ole julkistettu, jotta kansalaiset pääsisivät toteamaan tulokset omin silmin? Eivätkö lehdistölle lähetetyt tiedotteet lastensuojelun onnistumisista ( jotka Suomessa julkaistaan uutisina ilman lähdekritiikkiä) edellytä taustakseen mitään tutkittua tietoa silloin kun tiedotteen tekijänä on jokin lastensuojelutaho?
Aaltio päätteli kehittämäänsä toimintakykymittaria koskevassa tutkimuksessa, että vanhemman lastensuojelun aikana lisääntynyt kuormitus johtuu (oletetusta) lapsuudenaikaisen kuormituksen heijastumasta eikä esim. tehdyistä lastensuojelutoimista tai lastensuojelun provokaatioista. Sisältääkö myös Hackneyn mallin arviointi samanlaisia päättelyvirheitä ja yrityksiä puolustella lastensuojelun huonoja käytäntöjä?
Aaltio puolustelee harjoitettua sosiaalipolitiikkaa esim. lastensuojelun järjetöntä tuhlausta William J. Baumolin teorialla, jonka mukaan sosiaalipalvelujen huono tuottavuus on niiden ydinolemus ja kaikkeen, mitä tuotetaan, on varaa, joten rahoitusta kalliille ja tuottamattomille asiantuntijavaltaisille palveluille tulee vain lisätä!
Ei ihme, että Aaltio on valittu arvioimaan juuri Hackneyn mallia. Hänen visionsa hyvinvoinnin uudesta järjestyksestä on Hackneyn mallin tavoin kovin asiantuntijalähtöistä ja -valtaista. Se sisältää hienoja mutta utopistisia tavoitteita, sivuuttaa perheen merkityksen ja roolin ensisijaisena turvaverkkona ja siirtää valvomatonta valtaa ja avoimen kulupiikin julkiselle sektorille ja sen asiantuntijoille.
Logiikassa säästämällä ei kuitenkaan säästä.
Millään yhteisöllä ei ole varaa toimimattoman lastensuojelun tuottamaan syrjäytymiseen ja yhteiskuntarauhan menetykseen.
Lastensuojelussa kehitetään työntekijöiden- ei perheiden- tukea
Lastensuojelun kehittämishankkeiden tavoitteena on yleensä perheiden tuen sijaan työntekijöiden tuki.
Edullista Imatran mallia ei positiivisista asiakaspalautteista ja todistetuista kustannussäästöistä huolimatta valtakunnallistettu. Sen sijaan asiantuntijalähtöistä ja kallista Hackeneyn mallia, jonka asiakaspalautteita ei ole tutkittu, juurrutetaan kaikkialle Suomeen.
Vaikuttaa sitä, että sosiaalityön tavoitteeksi on tullut perheiden auttamisen sijaan työntekijöiden ammatillinen edunvalvonta ja imagonkiillotus. Sosiaalialan työntekijät haluavat seurustella vain toistensa kanssa- asiakkuuksien välityksellä. Heidän pysyväksi muodostuneen asenneongelmansa tulosta on, että arvostettava ammatillisuus sosiaalityössä tarkoittaa etäisyyttä asiakkaista ja konkreettisesta, fyysisestä auttamistyöstä.
Sosiaalityöntekijät ovat pääsääntöisesti vastustaneet perheiden tarvitsemaa konkreettista kodinhoidollista apua osana sosiaalityötä pelätessään alansa statuksen ja palkan laskemista. Näin tapahtui mm. Imatralla ja aiemmin perhetyön rantautuessa Suomeen.
Perheiden konkreettisten avun muotojen katoaminen ja korvautuminen arvioinnilla, erilaisilla puhehoidoilla ja huostaanotoilla onkin sosiaalialan työntekijöiden ammatillisen edunvalvonnan ja vallan- ja reviirinlaajennushankkeiden seurausta.
Näin voisi HS:n mukaan Hackneyn mallin mukainen tapaaminen uuden perheen kanssa alkaa: perheterapeutti Marja Kaikkonen piirtää taululle sukupuuta, jonka tarkoitus on kartoittaa suvun verkostot, vuorovaikutushäiriöt ja oletetut ylisukupolviset traumat.
Lastensuojelussa perhetyöntekijät ja -terapeutit käyttävät vanhentuneita, vääriksi todistettuja psykoanalyyttisia teorioita ja epätieteellisiä tutkimusmenetelmiä ja välineitä. He kehottavat asiakkaita mm. piirtämään perheen sukupuun kolmen tai neljän sukupolven ajan ja merkitsevät muistiin seuraavia asioita; perheen rakenne, tunneilmaisut perheenjäsenten ja sukupolvien välillä, suvun ja perheen menetykset, salaisuudet, sairaudet, häpeät, poliittiset mielipiteet, suhteet koulutukseen ja työhön sekä uskonnollisuuden merkitys perheessä ja perheenjäsenille. (Ijäs , 2012, 5-7). Myös perheroolit ja toistuvat sanonnat kirjataan.
Voimavaraistamispuheista huolimatta perheistä etsitään ja kirjataan ongelmia ja riskejä, jotka oletetaan ylisukupolvisesti periytyviksi. Samaan aikaan lapsen kaltoinkohtelusta on tullut marginaalinen huostaanoton syyperuste. Nykyiset huostaanotot tehdään pääasiassa vanhempien uupumisen (58%) ja lasten koulunkäyntivaikeuksien (47%) perusteella (HuosTa 2015, Optula 2007; THL 2016).
Perhetyön ja - terapian käsitys sukupuolesta ja seksuaalisuudesta on sovinnainen ja jälkeenjäänyt.
Niin perhetyö kuin perheterapiakin perustuu usein myös väärälle tiedolle kiintymyssuhteista eikä huomioi omien toimiensa perheille tuottamia haittoja.
Köyhän ja köyhän lapsen täytyy alistua leimaaviin arviointeihin, turhiin tutkimuksiin ja ruumiin ja hengen häpäisyyn. Pelkästään negatiivista näyttöä etsivä lastensuojelu kaikkiin ammattikuntiin ulottuvine apureineen rassaa halukkaasti vanhempien ja isovanhempien yksityisasiat, vanhempien pankkitilit ja terveystiedot, päät ja veri- ja virtsanäytteet ja lasten sukuelimetkin. Siinä toivossa, että löytyisi edes jotain, jolla oikeuttaisiin elinkautisia vastaavat huostaanotot ja valtaisat tulonsiirrot lapsibisnekselle.
Läpinäkyvyyttä ja läpivalaisua vaaditaan vain köyhiltä kontrollin kohteilta. Koneistossa toimivien ei tarvitse noudattaa ensimmäistäkään lakia, asetusta tai ihmisoikeussopimusta saati tehdä tiliä ideologioistaan tai taloudellisista tai poliittisista kytköksistään. Vastuu- ja korvausvelvoitteita edes tahallisista väärinkäytöksistä ei käytännössä ole.
Lastensuojelun oikeusturvaongelmat lisääntyneet Hackney- pilottien myötä
Lastensuojeluperheiden tukihenkilö Elena Uusitalo on monien muiden tukihenkilöiden tapaan esittänyt huolensa seuraavista yhtäaikaa Hackney- pilottien kanssa ilmaantuneista muutoksista lastensuojelussa:
"Nyt on satanut yhteydenottoja pilvin pimein ja samoista asioista kaikki. Tällainen piikki yhteydenottojen lukumäärissä on huomattava. Samoin ongelmien yhteneväisyys:
1. Asiakirjoja ei pyydettäessä saa millään
2. Kaikissa jutuissa on kyse terveydenhuollollisesta asiasta, eniten neurologiasta
3. Perheiltä evätään tukihenkilö tai asiamies perusteetta
4. Jokaiseen juttuun liittyy pakkoperhekuntoutus, eli velvoite mennä laitokseen tarkkailtavaksi huostaanoton uhalla
5. Avohuollossa käytetään rajoituksia, mikä on laitonta, sillä avohuoltohan perustuu vapaaehtoisuuteen
Haluaisinkin tietää, onko meneillään jokin perkeleellinen projekti? Hanke? Bisnes? Onko tullut uusia sisäisiä ohjeistuksia rikkoa perheen suojaa tekosyillä? Mitä?
Aluehallintoviraston ruuhkautuminen lastensuojeluasioista kertoo omaa kieltään myös, jos kaikki olisi jees, ei kanteluita satelisi. Tämä on outoa. Tavallisuudesta poikkeavaa."
Lue myös:
http://www.knuutilaki.net/kirjoitukset/82-asiakasnakokulma-hakusessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-voi-lisata-lastensuojelun-kustannuksia-ja-oikeusturvaongelmia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/systeeminen-lastensuojelun-toimintamalli-systemaattista-syrjintaa-ja-rakenteellista-vakivaltaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/onko-hackneyn-mallin-onnistuminen-laskuvirheen-tulosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-oudot-onnistumiset
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valeasiakkaat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/esiintymiskieltoja-sossusirkuksessa-lastensuojelu-evaa-asiakkailta-lainvastaisesti-asiamiehet-ja-tukihenkilot
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-kehittamistyo-varkaudessa-huostaanotot-ja-lastensuojelun-kustannukset-lisaantyivat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-uskoo-yha-psykoanalyysiin-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018