Sijaisäiti sai 60 vuorokautta ehdollista pahoinpitelystä – sijaisisän syyte hylättiin
Keminmaalainen 54-vuotias sijaisäiti sai kahden sijoituslapsensa pahoinpitelystä 60 vuorokautta ehdollista. Hän joutuu lisäksi maksamaan lapsille korvauksia kivusta ja särystä. Vanhempi lapsista saa 3 500 euroa viivästyskorkoineen. Nuorempi saa korvauksia 500 euroa. Sijaisäidin koeaika päättyy 1.12.2015. Lisäksi osa mahdollisista pahoinpitelyistä oli jo ehtinyt vanheta syyteoikeudellisesti.
Sijaisisän syyte hylättiin. Häntä syytettiin mm. sormen polttamisesta tulitikuilla. Oikeus totesi kuitenkin, että tällainen vamma on lapsella havaittu. Valtio joutuu korvaamaan sijaisisälle oikeudenkäyntikuluja noin 6 630 euroa.
Lokakuun liike tavoitti heti tuomion antamisen jälkeen Perhehoitoliitto ry:n puheenjohtajan, kansanedustaja Aila Paloniemen (kesk).
– Mun on hirveän vaikea tätä kommentoida, koska Perhehoitoliitto ei valitse lapsia eikä perheitä. Eikä me sijoiteta ketään. Mutta ikävä tapaus tämä tietysti on.
Toisessa aiemmassa jutussa kysyimme, miksi valtiovalta ei ole puuttunut vakavasti sijaislasten lukuisiin kaltoinkohtelutapauksiin. Monista sijaislasten pahoinpitelyuutisista huolimatta sijaisvanhempien rekrytointia on vauhditettu monien järjestöjen, yhdistysten ja kuntien toimesta ilman, että laajoihin, alaa valvoviin toimenpiteisiin olisi ryhdytty: sijaisvanhempien valintakriteerejä ei ole tiukennettu eikä sijaishuollon valvontaa ole tehostettu.
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) totesi tarkastuskertomuksessaan jo vuonna 2012: "Erityisesti sijaisperheiden valvonta vaikuttaa tarkastushavaintojen perusteella kuitenkin riittämättömältä." Siksi sijaishuoltoon on uskallettava kohdistaa kriittisiä kysymyksiä: "Voiko kukaan pätevöityä hyväksi vanhemmaksi yhdeksän teemallisen ryhmätapaamisen jälkeen? Riittääkö valvonnaksi se, että lapsen vastuusosiaalityöntekijä tekee tarkastuskäynnin sijaisperheeseen kerran vuodessa?"
Lapsen väkivaltakokemuksista maamme sijaishuollossa on selvitetty ohuesti. Erään kotimaisen tutkimuksen johtopäätöksiä on kritisoitu. Parhaillaan STM selvittää sijaishuollon menneisyydessä tapahtuneita kaltoinkohtelutapauksia. Myös Lokakuun liike tekee omaa, nykyaikaan ajoittuvaa selvitystään sijaishuollon kaltoinkohtelusta ja väkivallasta, koska nämä epäkohdat nousevat jatkuvasti esille.
Kemi-Tornion_Casen_Tuomio_(5/28).pdf |
Lue myös Lokakuun liikkeen viimeisimmät uutiset:
I KEMI-TORNIO: Lasten pahoinpitelystä syytetty sijaisvanhempi on lehtori ja Perhehoitoliiton hallituksen entinen jäsen
II KEMI-TORNIO: Valtio ei ole ottanut sijaishuollon väkivaltaa vakavasti
Professori Saloviita & lapsiuhritutkimus uudelleentulkittuna
TALOUS I: Lastensuojelu työllistää paljon enemmän kuin poliisi
TALOUS II: Lastensuojelujärjestöt bisneksen syrjässä
TALOUS III: Vanhemmuudenarviointi kasvavana bisneksenä
TALOUS IV: Huostia tukenut lastensuojelukerroin poistuu pian
TALOUS V: Uushuutolaisuusverkostoissa "piiri suuri pyörii"
Anu Suomelan kirje: "Onko Suomi oikeusvaltio?"