Syytettynä on 11 eri virkamiestä ja viranhaltijaa. Kaikki ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syytetyt eivät saapuneet vielä tänään oikeuteen. Heillä ei ollut läsnäolopakkoa.
Syytettyinä ovat johtava sosiaalityöntekijä, tiimin esimies Pentti Kalevi Blomberg, Marjatta Liisa Hagfors, terveydenhoitaja Ulla Marjatta Jälkö, koululääkäri Mare Keronen, terveyskeskuslääkäri Lilja Kesseli, HUS:n erikoistuva lastenlääkäri Eva Kaarina Kneppers, lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä Raija Sinikka Miettinen, sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijä Jukka Seppo Piitulainen, HUS:n erikoistuva lastenpsykiatri Anne-Marja Inker Pyyskänen, lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä Linda Maria Elisabet Thapa ja HYKS:n lastenpsykiatrian osastolääkäri Sirkka-Liisa Torniainen.
Haastehakemus ja teonkuvaukset ovat karmeaa luettavaa. Terveydenhuollon työntekijöitä syytetään siitä, että he eivät tunnistaneet lapsen kaltoinkohtelua ja pahoinpitelyä. Lisäksi he ovat jättäneet tekemättä lastensuojeluilmoituksia, vaikka heidän olisi pitänyt. Kovimmin syyttäjä lastaa HYKS:n lastenpsykiatri Sirkka-Liisa Torniaista.
Sosiaalityöntekijöiden teot ovat olleet lapsen kannalta ehkä vieläkin rankempia.
Lastensuojelulaki edellyttää, että lapsella on oma sosiaalityöntekijä. Hän oli ensin Linda Thapa, mutta vaihtui sitten Raija Miettiseen (4.11.2010-13.5.2012).
Linda Thapa ei selvittänyt lapsen kotioloja, vaikka hänet oli otettu kiireellisesti huostaan 30.6.2010. Thapa ei selvittänyt kuka isän naisystävä oikeasti on, odottaako hän oikeasti nelosia sekä mikä on hänen hoito- ja sairaushistoriansa. Thapa ei myöskään ottanut selvää Touko Tarkin rikostaustasta. Kiireellinen sijoitus kesti 30 vuorokautta, jonka kuluessa osoittautui, ettei isän puheisiin voi luottaa. Silti Thapa palautti tytön takaisin omaan kotiinsa, isän ja naisystävän luo.
Kuka oikeasti laati hämärät asiakasuunnitelmat?
Thapa epäonnistui myös asiakassuunnitelman laatimisessa. Se on tehty ylimalkaisesti. Siitä ei käy ilmi ketkä ovat osallistuneet suunnitelmien laatimiseen eikä se, ketkä ovat suunnitelman laatineet. Syyttäjä syyttää tästä samasta asiasta myös Raija Miettistä, joka seurasi Linda Thapaa Vilja Eerikan omana sossuna.
Miettisen ja Thapan lisäksi löysässä hirressä on myös heidän esimiehensä Pentti Blomberg. Hän on tiimin esimiehenä osallistunut säännöllisesti Vilja Eerika Tarkin asiakkuuden eri vaiheiden käsittelyyn. Blomberg on esimiestehtävässään lyönyt laimin huolehtia siitä, että lapsen etu olisi toteutunut.
Raija Miettinen ehti kantaa suurimman vastuun Vilja Eerikan asiakkuudessa. Hän työskenteli asemassa, jossa hänen olisi kuulunut valvoa lapsen edun toteutumista. Kuitenkin hän jätti toistuvasti ilmoittamatta mahdollisista pahoinpitelyistä poliisille. Hän ei myöskään kuullut lasta, vaan ainoastaan isää.
Miettinen ehti ensin toimia neljä kuukautta Vilja Eerikan asioista vastaavan sosiaalityöntekijän työparina. Syyttäjän mukaan Miettinen on siksi tuntenut Vilja Eerikan hyvin jo silloin, kun ryhtyi hänen omaksi sossukseen. Jo tuolloin oli Miettisen tiedossa, että kukaan ei tiedä minkä niminen Vilja Eerikan äitipuoli oikeasti on. Lisäksi sosiaalityöntekijät tiesivät äitipuolen väittävän, että hän odottaa nelosia. Lisäksi Miettinen tiesi, että Vilja Eerikan äiti oli kertonut kolme eri kertaa kevään 2011 aikana, että äitipuoli, "ranskalais-marokkolainen erikoislääkäri" Nadja Berough (Sirpa Laamanen) ei ole turvallinen kasvattaja.
Syyttäjän mukaan lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä Raija Miettinen laiminlöi velvollisuutensa ryhtyä valmistelemaan Vilja Eerikan huostaanottoa ja kiireellistä sijoittamista kodin ulkopuolelle.
Syyttäjän mielestä Miettisen olisi pitänyt alkaa toimia kunnolla viimeistään syyskuussa 2011. Miettinen ei kuitenkaan selvittänyt syitä Vilja Eerikan saamiin mustelmiin ja tukistamisjälkiin, kun äiti ja tapaamispaikka Sahrami tekivät yhdessä asiasta lastensuojeluilmoituksen syyskuussa 2011. Lapsi myös joutui kävelemään rangaistuksena yli kolmen kilometrin mittaisia koulumatkoja. Miettinen kuuli vain isää, Touko Tarkkia, eikä lainkaan lasta. Syyttäjä hämmästelee tätä, koska isä oli tässä vaihessa jäänyt kiinni valheista jo monta kertaa. Syyttäjän mukaan Miettisen olisi pitänyt viedä pahoinpitelyepäily poliisille, mutta hän ei tehnyt sitä.
Naapurit ihmettelivät, koska lastensuojelu ei kiinnostunut
Naapurit tekivät kaksi eri lastensuojeluilmoitusta, ensimmäisen 23.10.2011 ja toisen 28.11.2011. Naapurit ihmettelivät, koska sama meno jatkui, eikä mikään korjaantunut.
Lokakuussa 2011 naapuri oli havainnut mustelman kasvoissa. Lisäksi äitipuoli pakotti tytön juoksemaan pihalla ympyrää. Raija Miettinen jätti ilmoittamatta mustelmasta poliisille. Miettinen kuuli sekä isää että lasta, ja heidän kertomuksensa mustelman synnystä olivat ristiriitaiset. Lapsi oli ollut kuultaessa ahdistuneen oloinen.
Miettinen jätti kertomatta poliisille pahoinpitelyepäilystä myös marraskuussa 2011, kun Vilja Eerikasta tehtiin jälleen lastensuojeluilmoitus. Äitipuoli juoksutti lasta asuintalon sisäpihalla ympyrää ja samalla karjui rumasti. Lapsi itki, ettei jaksa juosta enempää. Lisäksi lapsi kävi kakkaamassa aamuvarhain talon roskakatokseen.
Syyttäjä pitää pahana myös sitä, että ei vieläkään vienyt Eerikan tapausta poliisille, vaikka hän sai 8.11.2011 saanut puhelun tytön koulukuraattorilta. Kuraattori on kertonut lapsen myöhästyvän joka aamu jopa tunnin koulusta ja että lapsella on edelleen mustelma poskessa.
Lapsi oli neljä kuukautta (2011-2012) sijoitettuna avohuollon tukitoimena perhetukikeskus Meripihaan. Isä Touko Tarkki halusi maaliskuussa, että tytär kotiutetaan. Vilja Eerika ei olisi itse halunnut kotiin. Miettinen ei huomioinut lapsen mielipidettä, vaikka olisi pitänyt.
Koulun rehtori teki lastensuojeluilmoituksen 24.4.2012. Lapsella oli mustelma kasvoissa. Tyttö oli palannut kotiin (23.3.2012) avohuollon sijoituksesta Meripihasta, jonka jälkeen hän oli ollut ilottamampi ja väsyneempi. Lisäksi lapsella oli pieniä mustelmia sekä naarmuja ympäri kehoa. Lapsen koulukirjat, reppu ja vaatteet oli leikelty saksilla. Sijoituksen ajan lapsi ollut oireeton, mutta kotiuttamisen jälkeen suunta kääntyi taas huonompaan.
Rehtorin tekemän ilmoituksen otti vastaan sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijä Jukka Piitulainen. Raija Miettinen oli vuosilomalla, samoin Miettisen esimies johtava sosiaalityöntekijä Pentti Blomberg. Syyttäjän mukaan Piitulaisen olisi pitänyt ryhtyä huostaanottamaan lasta kiireellisesti. Piitulainen oli sen sijaan konsultoinut paikalla olleita Kontulan tiimin työntekijöitä ja päätynyt siihen, että asia ei vaadi välittömiä toimenpiteitä. Hän oli laittanut vastaanottamansa ilmoituksen Pentti Blombergin lokeroon odottamaan käsittelyä Blombergin palatessa virkapaikalle 30.4.2012.
Oma sossu ei edes tavannut lasta
Miettinen sai tiedon tästä lastensuojeluilmoituksesta 7.5.2012. Syyttäjä ihmettelee, miksi hän ei viimeistään tässä vaiheessa sijoittanut lasta kiireellisesti kodin ulkopuolelle. Miettinen ei kuitenkaan edes tavannut lasta sen jälkeen, kun hänet oli kotiutettu Meripihasta. Sosiaaliohjaaja tapasi tytön kahdesti.
Muutama päivä myöhemmin (11.5.2012) Miettinen sai tiedon koulukuraattorin tekemästä lastensuojeluilmoituksesta. Ilmoitus on koskenut lapsella vatsassa havaittua isoa mustelmaa ja lapsen huonovointisuutta. Lisäksi ilmoituksessa on kerrottu, että lapsi myöhästelee jälleen koulusta ja kaikki kirjat on silputtu. Poliisille olisi pitänyt ilmoittaa pahoinpitelystä.
Kahdeksanvuotiaan karmea kuolema
Miettinen joutui kutsumaan Touko Tarkin toimistolleen perjantaina 11.5.2012, koska kuraattori oli kertonut suuresta mustelmasta Eerikan vatsalla. Miettinen hyväksyi jälleen isän selityksen, etä kuullut lasta lainkaan. Touko Tarkki oli kertonut, että Eerika käy ensi viikolla perheneuvolassa, josta Tarkki lupasi Miettiselle uusia tietoja.
Varhain sunnuntaina, äitienpäivänä 13.5.2012, lapsi kuoli väkivaltaisesti.
Sossut piilottivat tiedot Eerikan kärsimyksistä
Miettinen laiminlöi myös velvollisuutensa järjestää laajoja yhteistyöpalavereita, joissa sosiaalityöntekijät olisivat kertoneet Eerikaan kasvuoloihin liittyvistä epäilyistään. Sosiaalityöntekijät pitivät tiedot itsellään, omassa sisäpiirissään.
Järjestämättä jääneet yhteistyöpalaverit tarkoittivat myös sitä, että lapsen asiakassuunnitelma jäi puutteelliseksi. Syyttäjä moittii asiakassuunnitelmaa muutenkin huolimattomasti laadituksi.
Miettinen ei hakenut lapselle edunvalvojaa, vaikka sillä olisi voitu turvata lapselle mahdollisuus kertoa elämästään. Isä Touko Tarkki puhui lapsen puolesta, eikä tytön omia kertomuksia haluttu kuulla.
Tänään oikeudessa selvisi, että syytettynä oleva virolainen lääkäri Mare Keronen ei ole Suomessa, vaan ulkomailla. Tuomari kyseli, että tietäähän Keronen, että hänen on tultava itse mukaan oikeudenkäyntiin.
(KAISA RUOKAMO)
Lue myös muita Lokakuun liikkeen julkaisuja aiheesta:
☞ Eerikan murha vie byrokraatit käräjille - lue nimet!
☞ Yhteiskunnan vastuu Eerikan tapauksessa
☞ Murhatun Eerikan tarina: ”Kertokaa, kenen on vastuu.”
☞ Viranomaisten toiminta ja vaikutus Eerikan kohtaloon
Aiheesta muualla:
☞ MTV3: Lastensuojelu vastasi Eerikan äidin huoleen: "Ei kai tyttö nyt kuolla voi"
☞ MTV3: Lastensuojeluilmoitukset sanasta sanaan: "Eerika juoksee sisäpihalla ympyrää "
☞ MTV3: Vilja Eerika -tapauksen virkarikossyytteet puidaan julkisesti
☞ MTV3: Karu syyte kertoo miten Vilja Eerikan hätää ei huomattu
☞ Iltalehti: Yhdelletoista syytteet virkarikoksista 8-vuotiaan Eerikan murhatapauksessa
☞ MTV3: Syytetty sosiaalityöntekijä: ”Voimakasta syyllisyydentuntoa Vilja Eerikasta”
Lue myös uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja:
☞ Talentiaa ahdistaa epäkohtia enemmän epäkohtien paljastuminen
☞ Lastensuojelun tuotannollinen epäonnistuminen voi aiheuttaa perheiden vainon viranomaisten toimesta☞ Normipäivä
☞ Kuka suojelisi ammattilaisuhreja lapsilta?
☞ LAPSILTA KIELLETTY: Lokakuun liike on dokumentoinut jo kymmenien sijaisnuorten elämäntarinoita
☞ Lokakuun liikkeen Vuosiraportti 2014
☞ Poliisi tutkii
huostaanotetun Teresan mustelmia ̶ äiti taistelee saadakseen tytön kotiin
☞ Yksi syrjäytetty nuori tuottaa syrjäyttäjilleen miljoonan
☞ Suuri lastensuojeluhinnasto: Yö lastenkodissa yhtä kallis kuin loistohotellissa - katso hurjat hinnat!