
Lapsia oli kierrätetty miesten omaan lastenkotiin Unkarissa siten, että paikallinen lastenkoti syydettiin täyteen huostaanotettuja lapsia, ja lastenkoti "kiitokseksi" lähetti muista kaupungeista samaan lastenkotiiin lähetetyt lapset miesten omaan laitokseen Unkarissa. Näin peiteltiin jäljet, sillä miehet eivät pitäneet omassa laitoksessaan itse huostaanottamiaan lapsia.
Unkarissa olleet lapset kertoivat, ettei heillä ollut minkäänlaista päiväohjelmaa, kouluun ei ollut pakko mennä ja makoilla sai vaikka koko päivän. Lastenkodin työntekijät tiesivät lasten jatkuvasta kannabiksenkäytöstä.
Kaupunginvaltuuston jäsen lastensuojelubisneksessä
Nyt myös Bochumin kaupungista on paljastunut vastaava tapaus. Kaupunginvaltuuston jäsenellä on lastensuojelun palveluja tarjoava yritys. Epäillään, että palveluista on laskutettu ylihintaa. Valtuuston jäsenen tehdessä bisnestä kaupungin viranomaisten kanssa pitää se vahvistuttaa valtuustolla. Näin ei ollut käynyt. Bisnestä on tehty vuodesta 2008 saakka ilman valtuuston hyväksyntää. Tapaus tuli vasta äskettäin ilmi ja nyt sitä tutkitaan.
Gelsenkirchenin tapauksen yhteydessä raportoitiin myös yhdestä Dorstenin kaupungin huostaanottamasta lapsesta, joka oli lähetetty unkarilaiseen sijaisperheeseen. "Perhe" oli iäkäs eläkeläismies, joka puhui vain muutaman sanan saksaa. Lapsi oli lähetetty sinne juuri edellä mainitun bochumilaisen yrityksen kautta. Yritys laskutti toimenpiteestä 7.800 euroa kuukaudessa. Arvellaan että siitä maksettiin Unkariin vain muutama satanen.
Kaksi viikkoa tapauksen julkistamisen jälkeen tämä "individuaalipedagoginen toimenpide" keskeytettiin ja lapsi palasi Saksaan. Syyksi ilmoitettiin unkarilaisen sijaisvanhemman terveydentila.
Viranomaiset väittivät alkuun, että mies puhuisi ja kirjoittaisi sujuvasti saksaa ja että tämä olisi hankkinut kasvatusalan tutkinnon saksalaisessa yliopistossa. Yliopisto ei kuitenkaan tuntenut miestä, eikä viranomaisen väittämää koulutusta järjestetä siellä lainkaan. Myös väite kielitaidosta osoittautui vääräksi.
Tilintarkastajat kiinnostuivat perusteista: 66 %:a huostaanotoista turhia!
Lastensuojeluskandaalien ja lastensuojelukustannusten jatkuvan kasvun vuoksi Dortmundin kaupungin tilintarkastajat kiinnostuivat lastensuojelun kuluista. Jo vuonna 2013 tilintarkastajat huomauttivat siitä, että lastensuojelu oli maksanut laskuja niiden oikeellisuutta tarkistamatta. Yli 110.000 euroa oli maksettu lastenkodille ilman mitään perustetta.
Viime vuonna tilintarkastajat menivät vieläkin pidemmälle ja tarkistivat huostaanottojen perusteet. Tällainen menettelytapa tilintarkastuksessa on erittäin poikkeuksellista, jos ei ainutkertaista.
Tilintarkastajat huomauttivat, että kahdessa kolmasosassa ei lastensuojelun asiakirjoista ilmene mitään pätevää syytä huostaanotolle. Asiaa käsiteltiin kuitenkin vain kustannusnäkökulmasta. Sitä seikkaa, että perusteeton huostaanotto on rikos, ei käsitelty missään vaiheessa.
Samoihin aikoihin Dortmundissa oli kuollut useita lapsia pahoinpitelyihin. Kaikki olivat lastensuojelun asiakkaita eikä heitä ollut otettu huostaan, vaikka tähän olisi ollut erittäin painavat syyt.
Saksalaistuomarit tukevat lastensuojelun päätöksiä ministeriöiden ohjein
Väärinkäytöksiin Saksan lastensuojelussa on vaikea puuttua. Vastuussa on autonominen kunnallinen viranomainen, jota ei valvo mikään ylempi taho. Ei ole Valviraa eikä lapsiasiavaltuutettua.
Lastensuojelun päätöksistä voi toki valittaa oikeuteen, jonka tuomareilla on eri ministeriöistä ohjeet olla tarkistelematta lastensuojelun päätöksiä kriittisesti vaan olla lastensuojelun tukena ja "antaa auktoriteettinsa lastensuojelun käyttöön", jotta vanhemmat saadaan hyväksymään päätös.
Tämä on outoa siksikin, että lain mukaan tuomarin pitäisi tehdä päätös itsenäisesti vain lakia noudattaen. Ohjeet antaneilla ministeriöillä ei virallisesti ole mitään tekemistä lastensuojelun kanssa.
Ihmisoikeusneuvosto suositteli valvontaa lastensuojeluun
Koska lastensuojeluviranomaisten tekemisiin ei voi kansallisella tavalla puuttua millään keinolla, on yhdistyksemme jo parin vuoden ajan pyrkinyt saamaan aikaan painetta Saksan valtioon YK:n ihmisoikeusneuvoston kautta.
Ihmisoikeusneuvosto suosittelikin Saksalle ryhtyä valvomaan lastensuojelua. Saksa hyväksyi tämän suosituksen syyskuussa 2013. Sopimusten mukaan tämä velvoittaisi Saksan aloittamaan valvonnan ennen seuraavaa ihmisoikeuskatsausta vuonna 2018.
Meillä kuitenkin on jo nyt Saksan perheministeriöltä vastauskirje, jonka mukaan Saksalla ei ole minkäänlaista aikomusta pitää lupaustaan.
Lastensuojelun uhrit kertovat jopa kidutuksesta
Ihmisoikeusneuvoston lisäksi lastensuojelun uhrit kääntyvät suuressa määrin EU:n vetoomusvaliokunnan (PETI) puoleen. 2000-luvun alun jälkeen sinne on tullut jo yli 800 vetoomusta Saksan lastensuojeluun liittyen.
Valiokunta piti toukokuun alussa lähes kolmetuntisen istunnon koskien vetoomuksia Saksan lastensuojelusta. Samalla annettiin useille vetoajille puheenvuoro. Uhrit kertoivat huomattavista ihmisoikeusrikkomuksista, joista osa heidän mielestään täyttää kidutuksen määritelmän.
Useat MEPit olivat liikuttuneita, mutta myös erittäin vihaisia kuulemastaan. Valiokunnan puheenjohtaja, ruotsalainen MEP Cecilia Wikström taisteli toisinaan selvästikin kyyneleitään vastaan, toisinaan taas tuijotti järkyttyneenä ja sanattomana tyhjyyteen pystymättä vähään aikaan jatkamaan kokousta.
Työryhmä tutkii nyt Saksan lastensuojelua
Valiokunta teki poikkeuksellisen päätöksen: se perustaa työryhmän tutkimaan Saksan lastensuojelua. Työryhmään on tarkoitus kutsua muutamien MEPpien lisäksi myös Saksan hallituksen ja lastensuojeluviranomaisten edustajia.
Miten tämä käy päinsä, on arvoitus, koska Saksassa on 563 itsenäistä kunnallista lastensuojeluviranomaista. Lisäksi on tarkoitus, että myös uhrien perustamia yhdistyksiä osallistuisi työryhmään.
Yhdistyksemme on lähettänyt hakemuksen jäsenyyteen. Lisäksi pyrimme vaikuttamaan, jotta eräs yliopistossa Saksan lastensuojelua tutkiva professori sekä omaa menneisyyttään kriittisesti tarkasteleva eläköitynyt perheoikeuden tuomari kutsuttaisiin mukaan.
Suomeen muutto on riski lapselle?
Saksalainen perhepolitiikka kantaa hedelmää. Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan syntyvyys Saksassa on alhaisempi kuin missään muussa maailman maassa. Vuodessa syntyy tuhatta asukasta kohti vain 8,2 lasta.
Saksalainen perheoikeuskäytäntö sisältää monia omituisuuksia. Saksassa on kouluvelvollisuus, ei oppivelvollisuutta kuten Suomessa. Suomessa vanhemmat voivat opettaa lapsiaan itse ja näiden on vuosittaisissa kokeissa todistettava edistymisensä opinnoissa.
Saksassa sen sijaan on pakko käydä koulua.
Kölnin hovioikeuden äskettäin tekemän päätöksen mukaan muutto maahan, jossa ei ole kouluvelvollisuutta, vaarantaa lapsen ja on peruste huostaanotolle. Suomalaisten vanhempien Saksassa kannattaa siten olla visusti hiljaa aikeesta paluumuuttaa Suomeen, ainakin siinä tapauksessa, jos on tarkoitus opettaa Suomessa lapsiaan itse.
Kirjoittaja
Thomas Penttilä
saksalaisen vanhempainyhdistys "Trennungsväter e.V.":n puheenjohtajana. Yhdistys osallistuu YK:n ihmisoikeusneuvoston toimintaan ja YK:n talous- ja sosiaaliasioiden neuvosto ECOSOC (Economic and Social Council) on myöntänyt sille erityisen neuvoa-antavan aseman (special consultative status) neuvostossa.