Yli miljoona lasta on adoptoitu länsimaihin 1950- ja 60-luvuilta tähän päivään asti.
Pohjoismaissa on yhteensä100 000 kansainvälisesti adoptoitua.
Hollantilainen valtiollinen ns. Joustra-selvitys globaalin adoptiotehtailun korruptiosta viittaa siihen, että kaikessa kansainvälisessä adoptiotoiminnassa on ollut alusta loppuun tosiasiallisesti myös ihmiskauppaa ja varastettuja lapsia isossa mittakaavassa.
Uhrit lasketaan miljoonissa, kun otetaan huomioon ensimmäiset vanhemmat, biologiset perheet, sukulaiset synnyinmaissa, adoptiovanhemmat ja ennen kaikkea adoptoidut itse sekä heidän mahdolliset kumppaninsa ja lapsensa.
Tämä on saanut minut vakuuttumaan, että kaikkien Pohjoismaiden tulee tehdä oma selvitys, koska adoptiotoimintaa on ollut aivan samoissa kohdemaissa kuin Hollannin tapauksissa, ja usein jopa täysin samojen kontaktien kanssa.
Pohjoismaat eivät ole eristäytynyt keidas, jossa kaikki menee oikein – onhan kyseessä globaali ilmiö. Uskon oikeaan tietoon ja läpinäkyvyyteen.
En ole sitä mieltä, että lapsen, biologisten vanhempien ja adoptiovanhempien välillä olisi automaattisesti vastakkainasettelutilanne. Uskon adoptioon, mutta väärin perustein toteutunutta adoptiota ei tule koskaan hyväksyä tai valkopestä.
Joustra-raportti johti siihen, että Hollanti keskeytti kansainvälisen adoption kokonaan. Dagens Nyheterin tutkiva artikkelisarja on johtanut siihen, että kaikki Ruotsin valtiopäiväpuolueet kannattavat selvityksen teettämistä. Nyt on meidän vuoromme ja kysymykseni on: minkä tien Suomi valitsee?
Muluken Cederborg
https://www.yhteisetlapsemme.fi/blog/kuka-ottaa-vastuun-kansainvalisessa-adoptiossa-tapahtuneista-epakohdista/?yr=2022&month=1&dy&cid=mc_mini_widget-2 on
Yuli Paz kertoo adoptiohistoriastaan Sensuroimaton Päivärinta- ohjelmassa ja Helsingin Sanomissa:https://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/a/cd4ef9f7-f099-44e4-8472-4d5eb88dc4ab
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008413976.html
Yuli ja Muluken päättivät toisten adoptoitujen kanssa vaatia sosiaali- ja terveysministeriöltä selvitystä Suomen kansainvälisten adoptioiden väärinkäytöksistä.
Muissa länsimaissa valtiollisia adoptioselvityksiä on tehty lukuisia ja niitä kannattavat lähes kaikki puolueet.
Suomessa ainoastaan ruotsinkielinen HBL julkaisi Yulin, Mulukenin ja kumppaneiden vetoomuksen - yhden englanninkielisen blogistin lisäksi.
Mikään muu suomalainen lehti ei ole julkaissut vetoomusta.
Ajan ostamiseksi ja laajempien tutkimus- ja muutosvaateiden hiljentämiseksi Kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja iljettäväksi kutsuttua Vantaan Lapset SIB- hanketta markkinoinut STM:n Lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom tiedottivat 27.5.2022, että STM:n on aloittanut lapsistrategian kanssa yhteisen selvityksen, jossa tarkastellaan muiden maiden tekemää tai tekeillä olevaa selvitystyötä kansainvälisistä adoptioista ja niissä ilmenneistä epäkohdista.
https://leeniikonen.fi/2022/05/23/lastensuojelulaki-uudistuu-uskottavuusongelmia-ministeriossa/
Pienen, muiden maiden epäkohtiin ja selvityksiin keskittyvän selvityksen verukkeella tullaan luultavasti torjumaan adoptoitujen vaatimus Suomen kansainvälisten adoptioiden epäkohtien tutkimisesta.
Eikö Euroopan adoptiouutisten ja -selvitysten seuraamisen pitäisi olla automaattinen osa adoptiopäättäjien ja -lainsäätäjien työtä ilman erillisrahoitettuja seuraamisprojekteja varsinkin kun pohjoismainen ( Suomea lukuunottamatta) ja brittiläinen lehdistö on uutisoinut adoptioiden epäkohdista jo vuosikymmeniä?
Suomen kansainvälisten adoptioiden epäkohtien selvittämistä haluavien adoptoitujen kannattaisikin verkostoitua suomalaisen lapsibisneksen edunvalvojien sijaan kansainvälisten ihmisoikeustoimijoiden kanssa ja etsiä asialleen kansainvälistä julkisuutta.
Tarttukaa adoptoitujen aloitteeseen suomalaiset mediat, STM, THL, oikeusministeriö, eduskunnan oikeusasiamies ja adoptioita välittävät Interpedia ja Pelastakaa Lapset ry, sen kunniapuheenjohtaja Jenni Haukio, kansanedustajat ja ministerit, erityisesti ministereinä toimineet Eva Biaudet, Paula Risikko, Jutta Urpilainen ja Suvi Linden, joilla kaikilla on adoptoituja lapsia.
Tässä Yulin ja kumppaneiden vetoomus:
Kansainvälisten adoptioiden väärinkäytökset tutkittava
Ruotsalainen Yle raportoi (29.10), että Ruotsissa selvitetään parhaillaan vakavia adoptioihin liittyviä väärinkäytöksiä, joita on voinut tapahtua myös Suomessa.
Patrik Lundberg, yksi Dagens Nyheterin Ruotsin kansainvälistä adoptiotoimintaa käsittelevän artikkelisarjan toimittajista, sanoo, myös Suomen tulisi tutkia adoptionsa Ruotsin selvityksen alaisten lähtömaiden osalta. Tämä johtuu siitä, että sama lastenkoti on adoptoinut lapsia useisiin eri maihin länsimaissa ja samat asianajajat ja muut korruptoituneet tahot ovat olleet mukana adoptioissa.
Lundbergin mukaan valvonta on ollut erityisen heikkoa diktatuureiksi luokitelluissa maissa.
Koska kansainvälisiin adoptioihin liittyy useita väärinkäytöksiä ja koska Suomi on useissa tapauksissa käyttänyt samoja adoptiokontakteja kuin esimerkiksi Ruotsi, vaadimme myös Suomea aloittamaan oman riippumattoman selvityksen.
Laittomat adoptiot eivät rajoitu vain oman syksyllä 2023 valmistuvan adoptioselvityksen aloittaneeseen Ruotsiin, tai Hollantiin, jonka hallitus lopetti aiemmin tänä vuonna kaikki kansainväliset adoptiot kattavan selvityksen osoitettua, että lapsia on varastettu tai ostettu heidän biologisilta vanhemmiltaan.
Me tämän esityksen allekirjoittaneet vaadimme Suomen valtiota selvittämään tähän mennessä tapahtuneet kansainväliset adoptiot kaikista lähtömaista, joista Suomi on adoptoinut lapsia.
Selvityksen tulee sisältää myös adoptiot, jotka tapahtuivat Haagin yleissopimuksen ratifioinnin jälkeen.
Selvityksen on oltava riippumaton ja itsenäinen, eikä selvitysryhmän jäsenillä saa olla mitään yhteyksiä adoptiovälitys- tai adoptio-organisaatioihin.
Selvitykseen tulee ottaa mukaan alan asiantuntijoita kuten lakimiehiä, historioitsijoita ja tutkijoita, jotta kansainvälinen adoptiotoiminta Suomessa saadaan kattavasti selvitettyä.
Selvitykseen on annettava riittävästi niin aika- kuin henkilöstöresursseja.
Adoptio-organisaatioiden välittämien adoptioiden lisäksi selvityksen tulee tarkastella myös itsenäisiä adoptioita (yksityisadopioita) ja Suomen valtion roolia kansainvälisessä adoptiovälityksessä.
Selvityksen tulee sisältää ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla varmistetaan, että nykyiset adoptiot tapahtuvat laillisesti ja eettisesti. Adoptiovälityksen laatu tulee varmistaa ja sitä on seurattava kattavasti.
Selvityksellä on varmistettava, ettei adoptioiden yhteydessä esiinny korruptiota.
Lopuksi Suomen valtion tulee tarjota riittävästi resursseja adoption jälkeisten palvelujen kehittämiseen ja juurruttamiseen.
Adoptioon otetuilla tulee olla matalan kynnyksen pääsy ilmaisiin tai tuettuihin terapiapalveluihin tai muuhun tarpeelliseen psykiatriseen hoitoon adoptioon liittyvien traumojen hoitamiseksi.
Adoptoitujen tulisi myös voida hakea taloudellista tukea esimerkiksi juurimatkoille, samalla tavalla kuin adoptiohakijat voivat hakea adoptiotukea lapsen adoptioon.
Muluken Cederborg adoptoitu Etiopiasta, Sabina Söderlund-Myllyharju adoptoitu Taiwanista, Patrik Sigmundt, adoptoitu Itävallasta, Oscar Lehtinen, adoptoitu Kolumbiasta, Maria Kallio, adoptoitu Kiinasta, Mirjam Gullstén-Borg, adoptoitu Etelä-Koreasta (Ruotsin kautta), Kati Ekstrand, adoptoitu Taiwanista, Anu-Rohima Mylläri adoptoitu Bangladeshista, Kerttu Yuan, adoptoitu Kiinasta, Conny Wiik adoptoitu Taiwanista, Khalid Wikström, adoptoitu Bangladeshista, Ada-Emilia Koskinen adoptoitu Kiinasta, Jasmin Lindholm, adoptoitu Kiinasta, Jennifer Lönngren, adoptoitu Kiinasta, Anton Sundén adoptoitu Thaimaasta, Yuli Andrea Paz, adoptoitu Kolumbiasta, Pooja Sandell, adoptoitu Intiasta, Naa Sippola, adoptoitu Thaimaasta, Janica Palonen, adoptoitu Taiwanista, Mei Monto, adoptoitu Kiinasta, Iida Kuukka, adoptoitu Kiinasta, Mimosa Torittu, adoptoitu Kiinasta, Saba Holm, adoptoitu Etiopiasta, Belinda Söderlund, adoptoitu Taiwanista, Chris Gullmans, adoptoitu Hongkongista, Oscar Härkönen, adoptoitu Kolumbiasta
Suomenkielinen osio jatkuu jutun lopussa.
Oegentligheter i internationella adoptioner måste utredas också i Finland
Svenska Yle rapporterade (29.10) att allvarliga felaktigheter i adoptioner granskas i Sverige, och att oegentligheter även kan förekomma i Finland. Patrik Lundberg, en av journalisterna bakom Dagens Nyheters artikelserie om svensk internationell adoptionsverksamhet, säger att om det är fråga om samma adoptionsländer finns det stor anledning också för Finland att granska sina adoptioner. Detta för att samma barnhem adopterat barn till flera olika länder i västvärlden, och för att samma advokater och korrupta personer har varit inblandade.
Enligt Lundberg har kontrollen varit speciellt dålig i länder som klassats som diktaturer.
Med hänvisning till andra länders utredningar av internationella adoptioner, och med tanke på att Finland i många fall använt samma adoptionskontakter som till exempel Sverige, kräver vi att även Finland tillsätter en egen oberoende utredning. Frågan kring adoptioner som inte gått rätt till är inte endast begränsad till Sverige, vars regering nyligen presenterade direktiven för en utredning som förväntas vara klar hösten 2023, eller Nederländerna, vars regering tidigare i år stoppade alla internationella adoptioner efter att en omfattande utredning visat att barn blivit stulna eller köpta från sina biologiska föräldrar.
Vi som undertecknat denna insändare kräver att staten Finland utreder de internationella adoptioner som skett fram tills i dag, från samtliga ursprungsländer som Finland adopterat barn från. Detta inkluderar även adoptioner som skett efter att Haagkonventionen ratificerades. Utredningen skall vara oberoende och självständig och inga medlemmar i utredningsgruppen får ha någon som helst koppling till de adoptionsförmedlande adoptionsorganisationerna.
Utredningen bör engagera experter och forskarkompetenser inom området såsom jurister, historiker och forskare, så att den internationella adoptionsverksamheten i Finland kan granskas fullständigt. Utredningen måste få tillräckliga resurser såväl personellt, finansiellt som tidsmässigt. Utredningen måste utöver adoptioner förmedlade av adoptionsorganisationer även undersöka självständiga adoptioner (privatadoptioner) och den finska statens roll i den internationella adoptionsförmedlingen i Finland.
Utredningen skall innehålla åtgärdsförslag på hur man säkerställer att dagens adoptioner sker rättssäkert och etiskt. Adoptionsförmedlingen måste kvalitetssäkras och följas upp på ett omfattande sätt. Utredningen måste säkerställa att korruption inte förekommer i samband med adoptioner i dag.
Staten Finland bör slutligen ge tillräckliga resurser för att utveckla och sprida kunskap om postadoptionstjänster för adopterade. Adopterade måste med låg tröskel få tillgång till kostnadsfria eller subventionerade terapitjänster eller annan nödvändig psykiatrisk vård för bearbetning av adoptionsrelaterade trauman. Adopterade bör även kunna ansöka om finansiellt bidrag för till exempel återresor, på samma sätt som adoptionssökande kan ansöka om adoptionsbidrag vid adoption av ett barn.
Muluken Cederborg, adopterad från Etiopien, Sabina Söderlund-Myllyharju, adopterad från Taiwan, Patrik Sigmundt, adopterad från Österrike, Oscar Lehtinen, adopterad från Colombia, Maria Kallio, adopterad från Kina, Mirjam Gullstén-Borg, adopterad från Sydkorea (via Sverige), Kati Ekstrand, adopterad från Taiwan, Anu-Rohima Mylläri, adopterad från Bangladesh, Kerttu Yuan, adopterad från Kina, Conny Wiik, adopterad från Taiwan, Khalid Wikström, adopterad från Bangladesh, Ada-Emilia Koskinen, adopterad från Kina, Jasmin Lindholm, adopterad från Kina, Jennifer Lönngren, adopterad från Kina, Anton Sundén, adopterad från Thailand, Yuli Andrea Paz, adopterad från Colombia, Pooja Sandell, adopterad från Indien, Naa Sippola, adopterad från Thailand, Janica Palonen, adopterad från Taiwan, Mei Monto, adopterad från Kina, Iida Kuukka, adopterad från Kina, Mimosa Torittu, adopterad från Kina, Saba Holm, adopterad från Etiopien, Belinda Söderlund, adopterad från Taiwan, Chris Gullmans, adopterad från Hongkong, Oscar Härkönen, adopterad från Colombia
https://www.hbl.fi/artikel/oegentligheter-i-internationella-adoptioner-maste-utredas/
Finnish Adoptees Call For Investigation of Fraud
Swedish Yle reported (29.10) that serious errors in adoptions are examined in Sweden, and that irregularities can also occur in Finland. Patrik Lundberg, one of the journalists behind Dagens Nyheter’s series of articles on Swedish international adoption activities, says that if it is a question of the same adoption countries, there is also great reason for Finland to review its adoptions. This is because the same orphanage has adopted children to several different countries in the western world, and because the same lawyers and corrupt people have been involved. According to Lundberg, control has been particularly poor in countries classified as dictatorships.
With reference to other countries’ investigations of international adoptions, and given that Finland has in many cases used the same adoption contacts as, for example, Sweden, we demand that Finland also appoint its own independent inquiry.
The issue of adoptions that have not gone right is not only limited to Sweden, whose government recently presented directives for an inquiry expected to be completed in the autumn of 2023, or the Netherlands, whose government earlier this year stopped all international adoptions after a comprehensive inquiry showed that children have been stolen or purchased from their biological parents.
We, who signed this submission, demand that the state of Finland investigate the international adoptions that have taken place to date, from all countries of origin from which Finland has adopted children. This also includes adoptions that took place after the Hague Convention was ratified.
The inquiry shall be independent and autonomous and no members of the inquiry group may have any connection to the adoption mediation adoption organizations.The inquiry should engage experts and research competencies in the field, such as lawyers, historians and researchers, so that the international adoption activities in Finland can be fully examined.
The investigation must be given sufficient resources, both personnel, financially and in terms of time. In addition to adoptions mediated by adoption organizations, the inquiry must also examine independent adoptions (private adoptions) and the role of the Finnish state in international adoption mediation in Finland.
The inquiry shall contain proposals for measures on how to ensure that today’s adoptions take place legally and ethically. The adoption agency must be quality assured and followed up in a comprehensive way. The inquiry must ensure that corruption does not occur in connection with adoptions today.
Finally, the State of Finland should provide sufficient resources to develop and disseminate knowledge about post-adoption services for adoptees. Adoptees must have low-threshold access to free or subsidized therapy services or other necessary psychiatric care for the treatment of adoption-related trauma.
Adopted persons should also be able to apply for financial support for, for example, return journeys, in the same way as adoption applicants can apply for adoption allowance for the adoption of a child.
Signed: Muluken Cederborg, adopted from Ethiopia, Sabina Söderlund-Myllyharju, adopted from Taiwan, Patrik Sigmundt, adopted from Austria, Oscar Lehtinen, adopted from Colombia, Maria Kallio, adopted from China, Mirjam Gullstén-Borg, adopted from South Korea (via Sweden), Kati Ekstrand, adopted from Taiwan, Anu-Rohima Mylläri, adopted from Bangladesh, Kerttu Yuan, adopted from China, Conny Wiik, adopted from Taiwan, Khalid Wikström, adopted from Bangladesh, Ada-Emilia Koskinen, adopted from China, Jasmin Lindholm, adopted from China, Jennifer Lönngren, adopted from China, Anton Sundén, adopted from Thailand, Yuli Andrea Paz, adopted from Colombia, Pooja Sandell, adopted from India, Naa Sippola, adopted from Thailand, Janica Palonen, adopted from Taiwan, Mei Monto, adopted from China, Iida Kuukka, adopted from China, Mimosa Torittu, adopted from China, Saba Holm, adopted from Ethiopia, Belinda Söderlund, adopted from Taiwan, Chris Gullmans, adopted from Hong Kong, Oscar Härkönen, adopted from Colombia.
https://lightofdaystories.com/2021/11/27/finnish-adoptees-call-for-investigation-of-fraud-naam/
Tietoa adoptioista
Adoptioasiantuntija Nigel Cantwellin mukaan adoptiojärjestelmän väärinkäytöksiä havaitaan vuosittain huomattavia ja aina vain kasvavia määriä.
Äärimmäisissä tapauksissa lapsia on viety vanhemmiltaan vastoin heidän tietoaan ja tahtoaan.
Perheitä on myös painostettu antamaan lapsensa adoptioon, vaikka heitä olisi voitu auttaa lievemminkin keinoin (Salmela, 2015).
Adoptioiden on kuitenkin perustuttava YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen periaatteisiin.
Kansainvälisiä adoptioita säätelevät Suomessa Adoptiolaki (22/2012) ja siihen tehdyt muutokset. Lisäksi adoptioita ohjaa Asetus adoptiosta (202/2012).
Adoptiotoimintaa säädellään lainsäädännön lisäksi kansainvälisillä sopimuksilla, joista tärkein on ns. Haagin sopimus, joka edellyttää mm., että adoptionhakijat käyttävät akkreditoituja kansainvälisen adoptiopalvelun antajia, joita ovat Suomessa Interpedia ja Pelastakaa Lapset ry. Pelastakaa Lapset ry hoitaa noin 70 prosenttia kaikista Suomen adoptioneuvonnoista.
Ukrainasta on lähtenyt arviolta noin 800 000 lasta Eurooppaan. Ukrainan lapsista huolestuneet ihmiset ovat ilmaisseet sosiaalisessa mediassa halukkuuttaan adoptoida heitä. Kyselyjä lapsista on tullut myös adoptiojärjestöihin.
Adoptiojärjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että adoptio ei ole oikea keino auttaa Ukrainan lapsia. Nykytilanteessa Ukrainassa ei ole adoptioon tarvittavia edellytyksiä. Sodan vuoksi lapsen oikeuksien turvaaminen ja adoption taustaselvitysten tekeminen ei ole mahdollista.
Kansainvälistä adoptiota tulisi myös välttää katastrofi- ja poikkeusoloissa, jolloin on erityisen korkea riski sille, että lapsia joutuu eri syistä eroon vanhemmistaan.
Kansainvälisen adoption pitäisi olla viimesijainen vaihtoehto lapselle normaaleissa vakaissakin olosuhteissa. Sitä ennen tulee aina selvittää mahdollisuus turvata lapsen kasvu ja kehitys omassa syntymämaassaan. Ensisijaista on kaikin keinoin ehkäistä lasten joutumista eroon vanhemmistaan niin Ukrainassa kuin pakomatkalla sieltä pois.
Adoptiotoimintaa ja sen taloutta pitäisi valvoa yhdistysten tilintarkastajien lisäksi Suomen adoptiolautakunta sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).
Adoptiolautakunta on adoptioasioiden erityinen asiantuntija-, lupa- ja valvontaviranomainen ja Haagin adoptiota koskevassa yleissopimuksessa tarkoitettu keskusviranomainen.
Adoption jälkipalvelua, joka voi olla esim. omiin adoptioasiakirjoihin tutustumista, tiedusteluja synnyinmaahan tai tietoa juurimatkoista voivat saada adoptoitu, adoptiovanhemmat, adoptoidun jälkeläiset tai lapsensa adoptioon luovuttaneet biologiset vanhemmat.
Jos olet adoptoitu, voit tulla yksin jälkipalveluun 18-vuoden ikäisenä, mutta myös alaikäisenä voi tulla jälkipalveluun yhdessä adoptiovanhemman kanssa.
Pelastakaa Lapset ry:n adoption jälkipalvelu:
https://www.pelastakaalapset.fi/tukea-lapsille-ja-perheille/adoptiot/kansainvalinen-adoptiopalvelu/adoption-jalkipalvelu/
Interpedian adoption jälkipalvelu:
https://interpedia.fi/kansainvalinen-adoptio/adoption-jalkeen/jalkipalvelu/
Suomessa sijaishuollon ja sosiaalityöntekijöiden edunvalvontaan kytkeytyneiden tahojen adoptiotutkimukset ovat saaneet akateemisessa maailmassa paljon enemmän arvostusta, huomiota ja viittauksia kuin kriittisemmät adoptiotutkimukset, joihin on haastateltu adoptoituja lapsia tai biologisia vanhempia.
Hämmentävää ja epäeettistä on adoptioiden avoin markkinointi lastensuojelukeinona ja sijaishuollon päämääränä tilanteessa, jossa lastensuojelu on todettu vakavaksi ihmisoikeusongelmaksi, lasten eriarvoistuminen lisääntyy, asiakaslähtöisyys- ja osallisuus, perheen jälleenyhdistämisvelvoite tai oikeusturva eivät toteudu eivätkä lapset ja vanhemmat saa tarvitsemaansa tukea tai toimivia oikeussuojakeinoja ennen, aikana eikä jälkeen huostaanoton.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelututkimukset-sijaishuollon-ja-sosiaalityontekijoiden-edunvalvontana-tunnista-pseudotutkimus
Riitta Högbacka väittää, että syy adoptioon antamiselle on usein pelkkä köyhyys ja työttömyys, ja elämäntilannetta lukuun ottamatta lapsen biologinen äiti voi olla aivan kunnossa.
Högbackan mukaan adoptiojärjestelmä on epäoikeudenmukainen lapsen adoptioon luovuttaville köyhille äideille. Niille äideille, jotka adoptiohetkellä kamppailevat taloudellisessa ahdingossa ja jotka haluaisivat väliaikaista apua lapsesta huolehtimiseen, on tarjolla vain lapsesta luopuminen pysyvästi adoption kautta.
Adoptiolasta hakevien vanhempien taktikointi ja keskittyminen siihen, mistä lapsia ikään kuin anonyymisti saisi nopeammin, johti myös biologisten äitien tilanteen sivuuttamiseen. Sama toistui adoptiososiaalityöntekijöiden käytännöissä, joissa perheen etsiminen lapselle alkoi tarkoittaa adoptioperhettä, ei esimerkiksi hoivaa laajennetun perheen parissa, Högbacka sanoo.
Turvapaikan hakemisen ja adoptioiden epäkohtien lisääntymisen myötä adoptio- ja lastensuojelulainsäädäntöön tulisi kiinnittää erityistä huomiota sillä juuri adoptoiduilla ja turvapaikanhakijalapsilla on kohonnut riski joutua sijoitetuiksi.
Varsinkin ilman huoltajia Suomeen saapuvat ei- valkoiset turvapaikanhakijalapset voivat sekavan lainsäädännön takia päätyä lastensuojelu- ja adoptiobisnekseen. Kansainvälinen tutkimusnäyttö osoittaa yhdenmukaisesti, että sijaishuoltoon sijoittamisen korkea tai nouseva taso koskettaa merkittävästi juuri ei- valkoisia lapsivähemmistöjä, vaikka sijaishuollolla ei olisi merkittävää poliittista tukea tai että olisi näyttöä sen vaikuttavuudesta (Gilbert, R- & Al (2012) Child Maltreatment: Variation in Trends and Policies in six Developed Countries. Lancet 379: 758–72).
Adoption asema lastensuojelussa- tutkimuksen mukaan suomalaiset sote- työntekijät ovat valmiita hyväksymään tahdonvastaisen adoption sijaishuollossa mm. tilanteissa, joissa vanhempien yhteydenpito lapsen kanssa on ollut heikkoa.
Toisin sanoen adoptiosta voi tulla sijaishuoltopaikkojen harjoittaman vieraannuttamisen ja laittomien tapaamisrajoitusten seuraus ja palkinto laittomuuksista.
Vieraannuttavat sijaisvanhemmat voidaan tulevaisuudessa palkita adoptiolla- ja Adoptiovisio 2035:n toteutuessa- aiempaa hoitopalkkiota vastaavalla rahasummalla vieraannuttamisestaan.
STEA ja STM ovat mahdollistaneet lainsäädännön kiertämisen ja “juridisoitumiskehityksestä” vapautumisen jättämällä käytännössä valvomatta lastensuojeluhankkeensa, joilla tosiasiallisesti pyritään romuttamaan biologisten perheiden oikeusturva kuten #Munperheet- hankkeessa.
STEA:n tarkastus- ja valvontatoiminta tarkoittaa sitä, että STEA ottaa vastaan rahoittamiensa järjestöjen omia raportteja ja omakehua siitä kuinka hyvin rahat käytettiin , mapittaa ne itselleen ja toteaa sen jälkeen valvoneensa hankkeita hyvin.
Adoptiotoiminnan kehittäminen puolestaan tarkoittaa sitä, että epäeettiset pakotetut kansainväliset adoptiot jätetään tutkimatta "yksittäistapauksina" ja korvataan epäeettisillä ja pakotetuilla kotimaan sijaishuollosta tehtävillä adoptioilla, jotka todetaan tutkimatta "lapsen edun" mukaisiksi.
Adoptiovisio 2035 kiertää niin lainsäädännön kuin etiikan ja heikentää biologisten perheiden asemaa entisestään
Yksi törkeimmistä lainsäädännön kiertoyrityksistä on Adoptiovisio 2035, jota laatimassa ovat olleet mm. Pelastakaa Lapset ry, Interpedia ry jonka toiminnanjohtaja Anja Ojuva istuu myös Helsingin hallinto- oikeudessa päättämässä huostaanotoista, Ilolan lastenkodin omistava Yhteiset lapsemme ry , Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto, Adoptioperheet ry, Pesäpuu ry, Lastensuojelun keskusliitto (lastensuojelua koskeva muistio), Perhehoitoliitto ry (lastensuojelua koskeva muistio), Sateenkaariperheet ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto.
Suomi on jo toteuttanut kaikki adoptio- ja lastensuojelujärjestöjen toiveet: sijaishuoltoon, jota ei valvota kaadetaan yli miljardi euroa joka vuosi, sijaishuoltoyritykset ja -järjestöt saavat osallistua perheiden arviointiin ja sijoituspäätösten valmisteluun, sijaisvanhemmaksi pääsee 26 tunnin PRIDE-koulutuksella laatimalla itsestään vahvuuslistan, lapsia voidaan adoptoida vastoin heidän omaa ja vanhempien tahtoa ( Adoptiolaki 11§) eikä lapsille ja perheille ole lastensuojeluasioissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä eikä toimivia oikeussuojakeinoja.
Adoptiovisio 2035- hankkeessa on kuitenkin löydetty vielä uusia keinoja heikentää biologisten perheiden asemaa ja vahvistaa sijaishuollon edunvalvontaa nimittäin 1) adoption lobbaus lastensuojelukeinona ja sijaishuollon päämääränä 2) sijaishuoltokorvauksen tai sitä vastaavan maksun jatkaminen sijaisvanhemmille myös adoptiovanhemmaksi ryhtymisen jälkeen ( “ adoptio ei saa jäädä siitä kiinni, että perhe pelkää menettävänsä lapsen olemassa olevat tukimuodot. “) ja 3) adoptioperheiden vapauttaminen valvonnasta (seuranta-ajan jälkeen suositellaan vain yhtä vuosittaista sosiaalityöntekijätapaamista).
Adoptiovisio 2035:ssä vain vauraiden sijaishuollon edunvalvojiin verkostoituneiden perheiden monimuotoisuus on kunnioituksen ja suojelun arvoista, köyhien ja kontaktittomien ei.
Euroopan ihmisoikeussopimus on kuitenkin edelleen voimassa ja sen 8 artikla takaa jokaiselle oikeuden nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä ja kotiinsa kohdistuvaa kunnioitusta.
Tämä lainkohta tosin pääsi unohtumaan osalta Adoptiovision järjestöjä jo #MunPerheet- hankkeessa, jonka toimijoiden mukaan “ lapsilla on ensisijaisesti oikeus sijaisperheeseen. “
Kenelläkään aikuisella ei ole subjektiivista oikeutta adoptioon, vaan adoptiossa ainoastaan lapsella on oikeuksia. Yksikään aikuinen ei voi vaatia itselleen lasta, joka ei ole adoption tarpeessa.
Adoptiovisio 2035 pyrkii kuitenkin varmistamaan nimenomaan aikuisen oikeuden adoptioon vetoamalla lapsettomuuteen, pysyvyyteen, sijaisvanhempien saatavuuteen ja lapsettomuustaustaisten parien pelkoon siitä, että perheeseen sijoitettu lapsi lähtee pois.
Adoptiovisio 2035- työryhmä vetoaa brittiläisiin adoptiokäytäntöihin ikäänkuin edistyksellisinä vaikka niistä on lukuisia varoituksia. Esimerkiksi BASW:ssa vaikuttava sosiaalityön professori Brid Featherstone varoittaa adoptiosta oletettuna ratkaisuna huono-osaisuuden ongelmiin ja kuviteltuna win-win- tai happily ever after- tilanteena, jota se ei ole.
Suomalaisten adoptiojärjestöjen mukaan kansallisen adoptio-ohjelman tehtävä on köyhien biologisten äitien ihmisoikeuksien varmistamisen sijaan kohentaa adoption imagoa, suomalaisten käsitystä adoptiosta hyvänä tapana tulla perheeksi ja Suomea hyvänä adoptiomaana.
On kuitenkin esitetty perusteltuja väitteitä siitä, että adoptiolasten kysyntä ylläpitää osaltaan myös tarjontaa ja hidastaa siten lähtömaiden lastensuojelun kehittymistä (esim. Kapstein 2003; Roby & Ife 2009).
Venäläisten ja kiinalaisten adoptiolasten vähentyminen suuntaa markkinoita Afrikkaan ja adoptoitavaksi päätyy yhä useammin köyhän, sairaan tai raiskatun äidin lapsi tai kaapattu, karannut , kadonnut , sairas/vammainen tai ostettu lapsi.
Lännen adoptiointo takaa sen, että afrikkalaisten äitien köyhyyttä, sairauksia ja suojattomuutta hoidetaan adoptioilla ja paikallisen hyvinvoinnin/ infrastruktuurin rakentaminen, yhteisöjen vahvistaminen ja rakenteellinen kehitysyhteistyö/sosiaalityö jätetään tekemättä.
Adoptio- ja lastensuojelujärjestöt rahastavat ja ratsastavat "lapsen edulla"
Suomessa perinteiset adoptiotoimijat ja -järjestöt ovat pikemminkin estäneet ja viivyttäneet kuin auttaneet adoptioiden laillisuuden tutkimista. Adoptiotoimijat ovat tähän asti torjuneet Suomen kansainvälisten adoptioiden epäkohtien selvittämisen vetoamalla siihen, että laajamittaisia epäkohtia ei ole tai niiden esilletulo on adoptoitujen omalla vastuulla , havaitut laittomat adoptiot ovat vain yksittäistapauksia, Suomessa on vain vähän kansainvälisesti ja itsenäisesti adoptoituja ja parempi valvonta kuin muualla tai että resursseja, tietoa tai toimijoita ei ole adoptioiden epäkohtien selvittämiseen.
Kun Hollannin, Sveitsin ja Ruotsin adoptioiden epäkohdat nousivat julkisuuteen, adoptiotoimijat valittelivat, että Suomessa tietoa adoptioiden väärinkäytöksistä ei ollut koska media( HS) tarttui asiaan vasta 2021 ja torjuivat selontekovelvollisuutensa väittämällä, että kriittinen adoptiokeskustelu vain vahvistaa maahanmuuttokriittistä keskustelua aiheuttaen turhia ristiriitoja eri toimijoiden välille kun tärkeintä olisi keskittyä saamaan huostaanotetut lapset nopeammin adoptioon.
Vastuullisuuden logiikka vaikuttaa merkilliseltä: kansainvälisten adoptioiden laittomuuksien paljastuttua ne jätetään tutkimatta Suomen osalta ja siirretään adoptiohankinta kotimaiseen sijaishuoltoon, jossa adoptioiden laittomuudet eivät ole vielä paljastuneet ja joita voi vielä yrittää peitellä.
Heidi Ruohion mukaan "yhteiskunnallinen keskustelu kansainvälisestä adoptiosta ei ole Suomessa samassa vaiheessa kuin monissa maissa, joissa kansainvälisellä adoptiolla on pidemmät perinteet. Esimerkiksi Ruotsissa aiheesta käydään kriittisempää, moninaisempaa ja kyseenalaistavampaa keskustelua kuin Suomessa.
Tällä hetkellä keskustelu kansainvälisestä adoptiosta on Suomessa edelleen melko kapeaa, keskittyen pääosin perheenperustamisen näkökulmaan. Käsitteellisesti keskustelua kyllä käydään ”lapsen edusta”, mutta sekin tuntuu jähmettyneen lähinnä ”lapsen edun” kannalta ”oikeanlaisen” perheen määrittelyyn."
Myös Adoptiovisio 2035- työryhmän jargonilla “ lapsen edun mukaisista adoptioista” tunnutaan tavoittelevan sitä, että tiukat ehdot adoptiolle asettanut Haagin sopimus ja Cantwellin tarkastuslista ( jota ei mainita) korvataan korruptoituneiden viranomaisten ja perhehoitajien määrittelemällä lapsen edun käsitteellä, jolla voidaan argumentoida niin adoptiolapsen kuin tämän vanhempien tosiasiallista etua ja tahtoa vastaan.
Lapsen edun toteutumista tulisi kuitenkin tarkastella myös lapsuuden jälkeen.
Olisi aiheellista kysyä ”lapsen edun” toteutumisesta heiltä, jotka ovat adoption itse kokeneet (Ruohio, 2016, 163-164).
Miksi adoption, lastensuojelun ja perheiden järjestötoiminnan vallanneet eivät tunne eivätkä toteuta perustehtäväänsä, tutkimustietoon perustuvia käytäntöjä, YK:n lapsen oikeuksien sopimusta tai sijaishuollon ohjeita , YK:n ohjeistusta lapsen edun määrittelystä, Euroopan ihmisoikeussopimusta ( EIS), Euroopan Unionin perusoikeuskirjaa, lastensuojelulakia, sosiaalityön eettisiä periaatteita tai hyvän hallinnon periaatteita?
Miksi Adoptiovisio 2035:ttä ja adoptioita lastensuojelukeinoksi ajavat juuri pakotettujan ja laittomien sijoitusten ja adoptioiden perinteiset riskiryhmät mm. kahden kulttuurin perheet, sateenkaariperheet, monikkoperheet, nuoret lesket, uusperheet ja yhden vanhemman perheet- yhden Tampereen ammattikorkeakoulun sosionomin hataraan opinnäytetyöhön tukeutuen ?
Onko järjestöpäättäjien adoptiolobbaukselle riskiryhmiin kuuluvan jäsenistön enemmistön lupa/ tuki?
Ovatko sijaishuollon edunvalvontaan ja lapsibisnekseen sotkeutuneet adoptio- ja lastensuojelujärjestöt, poliitikot, ministerit, mediat ja asiantuntijat syy siihen, ettei vaadittu selvitys Suomen kansainvälisten adoptioiden laittomuuksista etene?
Suomalaisen sijaishuollon epäkohtaselvityskin tehtiin 50 vuotta myöhässä vasta rikosten syyteoikeuden vanhennuttua ja sosiaalihallinnon ankarasta vastustuksesta huolimatta.
Suomen kansainvälisten adoptioiden epäkohtien selvittämistä haluavien adoptoitujen kannattaisikin verkostoitua suomalaisen lapsibisneksen edunvalvojien sijaan kansainvälisten ihmisoikeustoimijoiden kanssa ja etsiä asialleen kansainvälistä julkisuutta.
Kuten Irlannin kadonneiden lasten tapauksessa ainoastaan laaja kansainvälinen julkisuus ja ankara painostus voi toteuttaa halutun selvityksen.
Lue Lokakuun Liikkeen juttuja adoptioista:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-biologisten-vanhempien-suostumus-jatettiin-pois-adoptiolaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suurin-osa-sote-tyontekijoista-hyvaksyy-vanhempien-tahdon-vastaisen-pakkoadoption
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avoin-adoptio-ei-ole-vaihtoehto-vaan-riski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptoidut-pidettava-lahella-syntymaperheitaan-sanoo-basw
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/eurooppa-rypee-adoptioskandaaleissa-suomalaiset-sote-tyontekijat-ajavat-pakkoadoptiota
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/verisiteet-ovat-tarkeita-lapsille-vaan-ei-lastensuojelulle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/espanjassa-varastettiin-jopa-300-000-vauvaa-laittomiin-adoptioihin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/aboriginaalit-huolissaan-pakkoadoptiouudistuksesta-laki-tuottaa-uuden-kadotetun-sukupolven
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/chilesta-adoptoidut-vauvat-olivatkin-vanhemmiltaan-varastettuja-ihmiskaupasta-syytetyn-adoptiotoimiston-ex-johtaja-on-ruotsin-paaministeriehdokas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/aiti-teresan-perustaman-saantokunnan-ensikoti-myi-vauvoja-lapsettomille-adoptiobisnes-pyorii-myos-euroopassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/karmiva-raportti-irlannin-ensikodeista-kertoo-aitien-ja-lasten-kaltoinkohtelusta-lapsikaupasta-pakkoadoptioista-ja-noyryyttamisesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/irlannin-ensikotien-selviytyjat-ensikotien-tutkimuskomission-raportti-unohtaa-ja-trivialisoi-pakkoadoptioiden-traumat
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monimuotoiset-perheet-verkosto-ajaa-adoptiota-lastensuojelukeinoksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-ulkomaat/ummistavatko-varia-perhehoitoon-kaipaavat-silmansa-sateenkaarihoitajien-vaarinkaytoksilta
Myös suomalaisissa adoptioissa lapsikaupan piirteitä:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008547907.html
Yuli Pazin adoptio:
https://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/a/cd4ef9f7-f099-44e4-8472-4d5eb88dc4ab
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008413976.html
Adoptiojärjestelmä kohtelee huonosti lapsen luovuttavia köyhiä äitejä:https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/talous/adoptiojarjestelma-kohtelee-huonosti-lapsen-luovuttavia-koyhia-aiteja
Salainen äitiys: Lapsen adoptioon antaneiden naisten kokemuksia adoptioista
http://docplayer.fi/5320180-Salainen-aitiys-lapsen-adoptioon-antaneiden-naisten-kokemuksia-adoptiosta.html
Lapsia on varastettu äitiensä sylistä ja myyty adoptoitaviksi ulkomaille – Ruotsi pesee likapyykkiään, myös Suomeen on voinut päätyä lapsia laittomasti
https://yle.fi/uutiset/3-11896320
https://www.dn.se/sverige/de-vill-veta-sanningen-om-sina-adoptioner/
Liikemies adoptoi lapsen seksikumppanikseen – Hyväksikäytetyn teinitytön tarina kuohuttaa Kiinassa
https://yle.fi/uutiset/3-11356200
Intian poliisi paljasti lapsikauppaliigan – jengi myi kymmeniä vauvoja
https://yle.fi/uutiset/3-9313076
Adoptointi lisää lapsikaupan riskiä Guatemalassa
https://www.maailma.net/uutiset/adoptointi-lisaa-lapsikaupan-riskia-guatemalassa
Kansainvälinen adoptio Suomessa:
https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43062
Lapsen edun ensisijaisuus kansainvälisissä adoptioissa
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/154571/Lapsen%20edun%20ensisijaisuus%20kv%20adoptioissa_20150312_2200.pdf
Osa Kolumbian adoptioista länteen laittomia:
https://newsbeezer.com/swedeneng/800-colombian-adoptions-to-the-west-are-suspected-to-be-illegal/
https://www.nature.com/articles/s41893-018-0065-5
Osa Kiinan kadonneista tytöistä laittomasti adoptoituja
https://newrepublic.com/article/133845/truth-chinas-missing-daughters
Chilestä Tanskaan tehdyissä adoptioissa laittomuuksia:
https://chileanadoptees.org/the-report-suspicion-of-illegal-conditions-in-adoptions-from-chile-to-denmark-1978-1988/
Lue kansainvälisten medioiden ja tutkijoiden selvityksiä adoptioista:
om/6051811/private-adoption-america/
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-48929112
https://www.bbc.com/news/world-asia-30692127
https://www.iradio.ie/illegal-adoptions/
https://www.rte.ie/news/investigations-unit/2021/0302/1200520-who-am-i-the-story-of-irelands-illegal-adoptions/
https://dutchreview.com/news/adoptions-halted-netherlands/
https://mb.com.ph/2022/03/30/report-child-trafficking-illegal-adoption-via-social-media-dswd/
https://cruxnow.com/church-in-uk-and-ireland/2021/03/tv-documentary-shows-scale-of-church-brokered-illegal-adoptions-in-ireland
https://www.swissinfo.ch/eng/un-body-puts-illegal-adoptions-in-new--criminal-light/46905860
#Miksi biologisten vanhempien suostumus jätettiin pois adoptiolaista?
#Kansainvälisetadoptiot #adoptiolaki #ihmiskauppa #laitonadoptio #pakkoadoptio #varastetutlapset #humantraffickinginFinland#childtraffickinginFinland #Childlaunderingresearch #ChildlaunderinginFinland #againstchildtrafficking #Joustrareport #IntercountryAdoptionasChildTrafficking #Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti #HEUNI #The European Institute for Crime Prevention and Control, affiliated with the United Nations #IOMFinland#ihmiskaupanvastainentoimintaohjelma #NordicAdoptionCouncil(NAC) #EurAdopt #adoptiotChilestä #avoinadoptio #AdoptionTruthandTransparencyWorldwideInformationNetwork #VenlaRoth #AdoptionDagensNyheter #Barntillvarjepris #IlonaSekiguchi #FinnishAdopteesCallFor InvestigationofFraud #Oegentligheteriinternationellaadoptionermåsteutredas #VetoomusSTMkansainvälistenadoptioidentutkimiseksi#Sosiaalijaterveysministeriöadoptio #STMadoptio #oikeusministeriöadoptio #Terveydenjahyvinvoinninlaitosadoptio #THLadoptio #Maahanmuuttovirastoadoptio #Helsinginkaupunkiadoptio #Vantaankaupunkiadoptio #Turunkaupunkiadoptio #ulkoasiainministeriöadoptio # Sosiaali- jaterveysalanlupa- javalvontavirasto #AVIadoptio #ValviraAdoptio #täysistuntoadoptio #STEAadoptio # Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) #Criticalsocialwork #FinnishAdoptionTransparency #Finnishinternationaladoptions #InternationalOmbudsmanInstitute #IOI #EmilyO’ReillyFinnishadoption #EuropeanOmbudsman #EOA#Finland måste ta sitt ansvaromadoptionerna #Sosiaali-jaterveysministeriö #STM #THL #KansainvälisetadoptiottutkittavamyösSuomessa#MAAMovementforanAdoption Apology #MarikaTollman #ElinaRautanen #RiittaHögbacka #JonnaSalmela #MarjaanaSvala #TellervoSöderberg #TuulaKasanen #TuulaMalin #AnnaKontula #SilviaModig #TuomasKurttila #aboriginaalienpakkoadoptiot #sotepakkoadoptio #pakkoadoptioSuomessa #sosiaalityöpakkoadoptio #lastensuojelujärjestöt #NigelCantwell #Nigel CantwellFinnishadoptionfreuds #Finnishillegaladoptions#SeppoKolehmainen #PetriJääskeläinen #Pelastusarmeija #PatrickNaud #TapioRäty #JaniKaaro #JarnoLiski #HannaGråsten-Lahtinen#AriLehikoinen#SusannaReinboth #KatriinaPajari#MariaAsunta #YLE #SanomaMediaFinland #MTV #Nelonenmedia #Uutissuomalainen#Adoptiokritiikki #Adoptionasemalastensuojelussa
#PelastakaaLapsetkansainvälinenadoptio #adoptiolautakunta #kansainvälinenadoptiopalvelu #KaiusNiemi #MerjaYlä-Anttila #Johannes Leppänen #JenniTamminen #PiaKalsta #PekkaMervola #JenniHaukio #Interpedia #AnjaOjuva#AnjaOjuvacriticism #SallaHari #JonathanAndersin #EvaBiaudet #PaulaRisikko #JuttaUrpilainen #TuijaBrax #AnnikaSaarikko #SuviLindén #KristaKiuru #LiAndersson #PekkaHaavisto #Anna-MajaHenriksson #MariaOhisalo #AnnaCantell-Forsbom #AnnaCantell-Forsbomcriticism#JohannaLaisaari #Kansallinen lapsistrategia#nolo lapsistrategia #PäiviPietarila #ElsiKatainen #Keskustanaiset #avoinadoptioKeskustanaiset #CenterkvinnornaiFinland #Kokoomusnaiset #Vasemmistonaiset #Ihmisoikeusliitto #Oikeusvaltiokeskus #LastensuojelunKeskusliitto #HannaHeinonen #UllaParviainen #PelastakaaLapset#PelastakaaLapsetry #HannaMarkkula-Kivisilta #TuulaHaatainen #JuhaniPekkala #SusannaHoikkala #KaisaTervonen-Arnkil #KristiinaMattinen#AnneliRikala #KaarinaPasanen #AinoRitala-Koskinen #PäiviPartanen #SariHanhinen #HeliIhatsu #MarjaPuhakka #MarjaAarnipuro #JuliaKorkman #AnjaWikstedt #YhteisetLapsemme #MarkusSöderlund #IrmaMarttinen #AulikkiHaimi-Kaikkonen #SaaraLeinonen# EnniKoskela #Adoptiovisio2035 #Adoptioperheet #PauliinaPulkkinen #Aikuiset adoptoidut ry #AdopteradeFinland rf #Familia #Sateenkaariperheet #Talentia #AlpoHeikkinen #Simpukka #Kasper #Amnesty#HEXKokemuksenhistorianhuippuyksikkö #Monimuotoisetperheetverkosto#AnnaMoring #JuhaJämsä #Sofia Lindqvist #Yhdenvanhemmanperheidenliitto #HeljäSairisalo #Pienperheyhdistys #SosiaalityöntekijöidenSeura #TuuliKotisaari #JHL#HannaLapinleimu #HannaRaaska #sosiaalityöntulevaisuus#Adoptionasemalastensuojelussa #Lastenlääkäriyhdistys #Lastenpsykiatriyhdistys #Psykologiliitto, #Terveydenhoitajaliitto #HilkkaKemppi #Eveliina Heinonen #Elina Helmanen #Anu Uhtio #Pesäpuury #TarjaHeino #JariKetola #RiittaSärkelä # TarjaPösö #EijaPaavilainen #MarjattaBardy #TarjaJanhunen #KatiHämäläinen #SannaLaine #MarjaPenttilä #RiittaHusso #HennaHarju #LauraMäättänen #OutiKemppainen #MirjamAraneva #JohannaLaisaari #JaanaVilpas #JohannaHuovinen #LiisaHolopainen #Eeva-MariaNieminen #LeenaTurku #PäiviSihvo #MerviVihersalo #SannaSchultz-Karlsson #JarmoSalo #MarjattaKekkonen #PersephoneDoupi #JukkaMäkelä #MaritaRaassina #EineHeikkinen #IrenePärssinen-Hentula #AnnaInginmaa #VeeraAdolfsen #PäiviJalkanen #SaaraLaakkonen #JohannaRepo #JenniKerppola-Pesu #TuomoAntila #HannaRantala #HannaAhonen #TiinaTammi# TuulaKumpumäki #SeijaPoikonen #Kysyjakuuntele #SOSlapsikylä #SOS-lapsikylä #SOSChildrenVillageinFinlandcriticism#PerheetKeskiöön #PerhehoitokumppanitSuomessaOy #PerhehoitokumppanitSuomessaFCAFinland #Humana #Humana #Nauhary #AbnoyOy #FinnishMotherandBabyhomesadoptions #Ensi-jaturvakotienliitto #DeaconessFoundationFinland #HelsinkiDiaconessInstitute #Familarperhekuntoutus #Mehiläinen #MirkaSoinikoski #adoptiolobbaus #permanencyasadoptionlobby #MunPerheet #DeaconessFoundationFinland #HelsinkiDiaconessInstitute #Familarperhekuntoutus #perhekuntoutus #Anarkistisossut #MunPerheet #Mehiläinen #pysyvyysadoptiolobbauksena#FosterCareAssociatesinFinland #SavetheChildrenFinland #NuortenYstävät #FriendsoftheYouth #Pesäpuucriticism #Perhehoitoliitto#äidinriistäjät #PerheetKeskiöön #ChildWelfareCorruptioninFinland #TheCoalitionofMotherandBabyHomeSurvivors #Ensikotienselviytyjät #Clannraportti #adoptioskandaali #Väriäperhehoitoon #Espanjan300000varastettuavauvaa #aboriginaalienpakkoadoptiot #movementforadoptionapology #Motherandbabyhomescomission #Li Xingxing #Vamosteatteri #Lion #ottolapsioireyhtymä #RitvaKarinsalo #SatuTaiveaho #Hollantijäädyttiadoptiot #avoimetadoptiot #suomalaisetadoptiot #Lapsikaupanpiirteitä #Lapsihukassa #KirsiKettunen #forcedadoptioninFinland #äidinriistäjät #ChildWelfareCorruptioninFinland