BBC:n mukaan Espanjassa jopa 300 000 vauvaa varastettiin vanhemmiltaan laittomiin adoptioihin.
Vanhemmille vauvojen kerrottiin mm. kuolleen synnytyksissä. Todellisuudessa lapset myytiin lapsettomille pariskunnille, joiden talous ja poliittinen vakaumus olivat kunnossa.
Varkaudet alkoivat 1930- luvulta ja jatkuivat 1980- luvun loppuun.
Toiminta oli organisoitua ja mukana varkauksissa oli nunnia, pappeja, sairaanhoitajia ja lääkäreitä.
Espanjan katolinen kirkko ja terveysministeriö ovat avanneet arkistonsa vanhemmille, jotka epäilevät vauvansa varastetun.
Monet espanjalaiset järjestöt yrittävät yhdistää vauvana varastettuja biologisiin vanhempiinsa.
Kadonneiden sukulaisten löytämiseksi yritetään jatkuvasti keksiä uusia keinoja. Esimerkiksi lokakuussa 2014 Espanjassa avattiin nettisivu, jossa voi tehdä DNA-testin kotoa käsin ja selvittää, löytyisivätkö kadonneet sukulaiset tätä kautta.
BBC on tehnyt varkauksista dokumentin This World: Spain’s Stolen Babies: www.youtube.com/watch?v=TYsj6qXQqsQ
Myös Ajankohtainen kakkonen on käsitellyt varkauksia dokumentissaan.
Vauvoja varastettiin köyhiltä ja toisinajattelijoilta
Lapsenryöstöt alkoivat vuonna 1936 käynnistyneen sisällissodan aikana, ja jatkuivat koko sitä seuranneen Francisco Francon diktatuurin ajan. Diktatuuri päättyi vuonna 1975, mutta lapsia varastettiin perheiltään myytäväksi vielä 1980-luvun loppuun asti.
Diktatuurin aikaan lapsia vietiin etenkin poliittisilta vangeilta, ja uhkaa lapsen menettämisestä käytettiin painostuskeinona. Vankilassa synnyttäneet Francoa vastustaneet naiset saivat pitää lapsensa vain 3-vuotiaiksi asti. Sen jälkeen lapset päätyivät usein joko luostariin tai laittoman adoption kautta vieraaseen perheeseen.
Vanhemman vankilaan joutuminen ei ollut ainoa syy erottaa lapsia vanhemmistaan. Lapset voitiin ottaa pois perheestä, jos heidän kasvuympäristönsä ei ollut sopiva. Sopimatonta oli luonnollisesti diktatuurin vastustaminen tai sen arvostelu.
Tuottoisa bisnes
Suurin osa lapsenryöstöistä tapahtui kuitenkin synnytysten yhteydessä.
Vanhemmille väitettiin lapsen kuolleen, mutta heille ei koskaan näytetty lapsen ruumista. Heille kerrottiin, että lapsi oli jo haudattu.
Näin kävi myös Isabel Agüeran siskon tapauksessa: Agüeran vanhemmat eivät saaneet nähdä tyttärensä ruumista. Heille kerrottiin, että kuolleena syntynyt vauva oli jo haudattu.
”Kun aloin tutkia asiaa vuonna 2009 selvisi, ettei sisartani ole haudattu kyseiseen hautaan eikä millekään muullekaan malagalaiselle hautausmaalle. Myöskään sairaalan papereissa ei ollut merkintää sisaren kuolemasta”, Agüera sanoo.
Kehdoista katosi etenkin naimattomien naisten ja alempaan sosiaaliluokkaan kuuluvien vanhempien lapsia. Vähävaraiset pitivät sairaaloiden kustantamaa hautausta hyväntahdon eleenä.
Lapsikauppa oli hyvin organisoitua ja siihen osallistui arvioiden mukaan niin lääkäreitä, hoitajia kuin synnytyksissä avustaneita nunniakin. Vasta viime vuosina synnytysosastojen synkät tarinat ovat nähneet päivänvalon sairaalaan seinien ulkopuolella.
Monet vauvojen avatuista haudoista ovat odotetusti paljastuneet tyhjiksi. Joissakin tapauksissa vauvojen haudoista on löytynyt eläinten ja aikuisten luita.
Koko vyyhti alkoi selvitä vasta 2000-luvulla, jolloin ensimmäiset lapsikaupan uhrit astuivat julkisuuteen kertomaan tarinansa. Lapsuudenystäville Antonio Barrosolle and Juan Luis Morenolle Barcelonan läheisestä rantakaupungista paljastui aikuisina, että heidät oli ostettu vauvoina nunnalta. Vähitellen tapauksia alkoi paljastua yhä enemmän, ja Espanjassa aloitettiin laajat etsinnät varastettujen lasten löytämiseksi.
Kuolleiksi luultujen lasten etsimistä organisoivat Espanjassa yhdistykset, jotka ovat nostaneet tapauksista useita oikeusjuttuja. Yksi yhdistyksistä on malagalainen Aberoa. Isabel Agüera on sen puheenjohtaja.
Isabel Agüera on tehnyt kadonneen sisarensa asiasta rikosilmoituksen, mutta niin Agüeran kuin muidenkin vastaavassa tilanteessa olevien tilannetta mutkistavat kadonneet asiakirjat.
Aberoan asianajajan Salvador Rojasin mukaan tilanne on äärimmäisen vaikea.
”Jotta asiasta voidaan nostaa syyte, poliisin täytyy tutkia asiaa. Poliisin on kuitenkin mahdoton tutkia tapahtumia, joihin liittyvät asiakirjat ovat kadonneet. Asiaan vaikuttavat tietysti myös poliisien ja oikeuslaitosten rajalliset resurssit sekä Espanjan valtion kanta rikostutkintaan”, Rojas toteaa.
Suurin osa asioista tietävistä ei halua kertoa tietojaan tai varsinkaan todistaa ketään vastaan.
Tutkintoja mutkistaa myös armahduslaki, joka säädettiin kaksi vuotta Francon kuoleman jälkeen suojelemaan edesmenneen hallinnon jäseniä ja jonka perusteella kaikki kenraali Francisco Francon 36-vuotisen diktatuurin aikaiset rikokset on tähän asti armahdettu.
”Suurin osa koko Espanjan tapauksista on Andalusiassa. Tästä voidaan päätellä, että lapsikauppa keskittyi Etelä-Espanjaan. Osasyynä tähän oli varmasti se, että Andalusiassa ihmiset olivat keskimäärin vähemmän koulutettuja. Pienistä kylistä tulevia maalaisia oli paljon. Tämän kaltaisia ihmisiä oli tietenkin helpompi huijata”, Rojas pohtii.
”Esimerkiksi oma isoäitini uskoo, että toinen hänen tyttäristään varastettiin. Hänen lapsensa syntyi keisarinleikkauksella, minkä vuoksi isoäitini nukkui operaation aikana. Lapsen kerrottiin kuolleen eikä ruumista tuotu näytille. Isoäitini ei osannut lukea eikä kirjoittaa, joten hän ei koskaan tehnyt asiasta numeroa. Vasta minä olen alkanut työni kautta tutkia myös oman sukuni historiaa”, Rojas sanoo.
BBC:n dokumentissa seurataan mm. 40- vuotiaan Teksasissa kasvatetun Randy Ryderin yrityksiä löytää äitinsä.
Dokumentissa 89- vuotias Ines Perez kertoo kuinka pappi rohkaisi häntä teeskentelemään raskautta jotta hänelle voitaisiin antaa Madridin San Ramon klinikalle syntynyt tyttölapsi vuonna 1969. "Pappi antoi minulle toppauksen pidettäväksi vatsani päällä".
San Ramon klinikan uskotaan olleen yksi varkauksien keskuksista. Monet siellä synnyttäneet äidit väittävät, että heidän pyydettyään nähdä kuollut vauvansa heille tuotiin jääkylmä lapsen ruumis.
BBC:n dokumentti näyttää 1980- luvulla otettuja valokuvia pakastimessa pidetystä kuolleesta vauvan ruumiista, jota näytettiin sureville äideille ja jonka tarkoitus oli todistaa heidän vauvojensa kuoleman todella tapahtuneen.
Tuoreen äidin maailma romahti, kun sairaalahenkilökunta ilmoitti Ruthille, että hänen lapsensa oli menehtynyt muutaman tunnin kuluttua synnytyksestä.
Synnytyssairaalan henkilökunta kohteli Applebyta ja tämän aviomiestä epäluuloisesti ja epäinhimillisesti. Henkilökunta kieltäytyi etenkin kertomasta vanhemmille lapsen kuolemaan liittyneitä syitä ja olosuhteita. He eivät myöskään suostuneet luovuttamaan kuollutta lasta vanhemmille.
Applebyn vauvan hautajaisjärjestelyt hoiti sairaalatyöntekijän valitsema yritys. Appleby kertoo, että lisäksi sattui monia epäilyttäviä tapahtumia, mutta Ruth Appleby eikä hänen miehensä ryhtyneet välittömästi ja päättäväisesti selvittämään asiaa, koska he olivat shokissa lapsensa menettämisen vuoksi.
Ehti kulua useita vuosia ennen kuin Applebyjen lapsen ruumis otettiin haudasta. Tällöin kuitenkin ilmeni, että haudassa oli vastasyntynyttä lasta paljon suuremman lapsen jäännökset. Appleby asui tuolloin Britanniassa ja hän pyysi paikallista poliisia tutkimaan asiaa.
Kaappaussyytökset todettiin perustelluiksi
Yhdistyneen kuningaskunnan poliisi aloitti tutkimukset ja totesi lapsen kaappaussyytökset perustelluiksi. Poliisi otti huomioon myös lukuisat muut tapaukset, joissa vastasyntyneitä oli kyseiseen aikaan siepattu Espanjassa.
Britannian poliisi pyysi Interpolin apua ja oikeudellista apua Espanjan poliisilta. Aluksi Espanjan poliisi oli haluton ottamaan asiaa tutkittavaksi, mutta kovan painostuksen jälkeen he tekivät salamannopean tutkimuksen usean päivän aikana ja ilmoittivat sitten asian käsittelyn päättymisestä. Applebyn mukaan Espanjan poliisi teki tutkimuksen kuluessa monia tosiseikkoja koskevia virheitä.
Appleby kirjoitti Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunnalle, koska hän ei ollut saanut tietoja ja pyytämiään asiakirjoja Espanjan viranomaisilta. Hän vetosi parlamenttiin, jotta kansalliset viranomaiset aukaisisivat arkistonsa ja tilanteeseen saataisiin enemmän selvyyttä. Parlamentti ei kuitenkaan tässä vaiheessa voi tehdä juurikaan muuta, kuin painostaa viranomaisia selvittämään tapauksia ja antamaan riittävät tiedot ja asiakirjat vetoomusten esittäjille.
Surullista kyllä, Applebyn tapaus ei ole vain yksittäinen surullinen ja outo sattumus. Lapsensa menettäneitä on useita ja valitettavan useissa tapauksissa viranomaisten selvitystyö on loppunut lyhyeen. Applebyn lisäksi useat muutkin ovat tehneet Euroopan parlamentille vetoomuksen, jotta EU painostaisi viranomaisia selvittämään, varastettiinko heidän vauvansa ja mitä heille tapahtui.
Espanjan valtio ei ole perustanut tapauksen johdosta totuuskomissiota vaikka sitä on vaadittu.
lähteet:
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/espanjassa-etsitaan-yha-diktatuurin-aikaan-varastettuja-lapsia/4597148#gs.0=nbnak
https://www.eu-uutiset.fi/2017/05/24/espanjassa-siepattiin-vastasyntyneita-vauvoja-aideille-vaitettiin-lapsen-kuolleen/
https://www.maailmankuvalehti.fi/2013/2/pitkat/espanjan-varastetut-lapset
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2049647/BBC-documentary-exposes-50-year-scandal-baby-trafficking-Catholic-church-Spain.html#ixzz58rsK66V7
http://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-40033077
http://www.bbc.com/news/magazine-15335899
https://www.youtube.com/watch?v=7gVp7j3WEjA
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptiovanhemmat-kiduttajina-kauhu-uutiset-pian-mahdollisia-myos-suomessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avoin-adoptio-ei-ole-vaihtoehto-vaan-riski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita