"Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. / Ne tekevät sen itse." Paavo Haavikko
Kun sosiaalityön asiakkaita huolestuttaa köyhien kyykytys, sotepisteytys, asiakkaiden tietoturva, lastensuojelun salatut väärinkäytökset ja väkivalta, sananvapauden alasajo ja Pelastakaa Lapset ry:n hallitusjäsenen Merja Ylä- Anttilan ilman julkista hakumenettelyä tehty YLE- johtajuus sosiaalityön opiskelijat kokevat median keskeiseksi ongelmaksi sosiaalityön kannalta vanhempien facebookiin harkitsemattomasti postaamat lastensa valokuvat.
Tulevat sosiaalityöntekijät nostavat esiin lapsen oikeuksien sopimuksesta lasten yksityisyyden loukkauksina vanhempien fb- postaukset samaan aikaan kun somesta on tullut sosiaalityöntekijöiden huoli- ja vihapuheen monistamo ja sijaishuollon on todettu leimaavan ja syrjäyttävän lapset ja estävän heidän koulutuspolkunsa, terveydenhuoltonsa ja yhteydenpitonsa läheisiin.
Tulevat lastensuojeluammattilaiset kokevat tärkeäksi kertoa vanhemmille etteivät nämä omista lapsen yksityisyyttä samaan aikaan kun lastensuojelusta ja sijaishuollosta puuttuu tietosuoja, tutkimusperusta, luotettava dokumentointi ja tilastointi, riippumaton tuomioistuin, oikeudenmukaiset menettelytavat, valvonta, tulosvastuu, toimivat oikeussuojakeinot asiakkaille ja henkilöstön vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä.
Vanhemman harkitsematontakaan postausta ei näe kuin pieni ystäväpiiri ja vanhempi voi aina poistaa sen, mikäli lapsi kokee sen loukkaavaksi.
Sosiaalityöntekijöiden patologisoivia kirjauksia ja luonnehdintoja asiakkaista sen sijaan säilytetään 120 vuotta, niitä ei aina näytetä asiakkaille eikä kirjauksista oikaista edes todistetusti virheellisiä tietoja. Nämä postaukset määrittävät asiakkaan saamia lähetteitä, diagnooseja, palveluja, vakuutusturvaa ja jopa asiakkaan lasten kohtelua ja kohtaloa sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Mielenkiintoista on, että opiskelijat vetoavat vanhempia ojentaessaan lapsen oikeuksien sopimukseen, jota juuri lastensuojelun työntekijät eivät perinteisesti tunne eivätkä noudata.
"Lastenoikeuksien mukaan lapsella on oikeus yksityisyyteen, eikä hänen mainettaan saa halventaa. Lapsesta julkaistujen kuvien tulisi olla lasta arvostavia, eikä lasten kustannuksilla saisi tehdä viihdettä. Yleissopimuksessa lapsen oikeuksista (1989) kerrotaan, että lapsen oikeuksiin kuuluu oikeus kansalaisuuteen, opetukseen, terveydenhoitoon ja oikeus vaikuttaa kehitystasonsa mukaisesti omiin asioihinsa. Tämä sopimus velvoittaa suojaamaan lasta seksuaaliselta ja muulta hyväksikäytöltä sekä turvaamaan hänen asemansa oikeudenkäynnissä." (Sosiaalinen tekijä-blogi, 17.4.2018).
Lokakuun Liikkeen blogisti, Amnestyn kynttiläpalkinnon saanut Heli Hämäläinen kirjoittaa;
"YK:n lapsen oikeuksien sopimus on kuollut kirjain. Vedotaan lapsen etuun vaikka hänen asemansa on heikompi kuin rangaistustaan suorittavan rikollisen. Usein hän syrjäytyy lastenkodissa ja oppii laitostuneen elämäntavan. Tämä voi johtaa rikollisuuteen tai jopa itsemurhiin. Sijoituspaikkoihin ei sovelleta lastensuojelulain määräyksiä samantasoisesti kuin lasten omien vanhempiensa olosuhteisiin."
Lastensuojelu rikkoo jatkuvasti asiakkaiden yksityisyyttä ja tietosuojaa
Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelimen 2016 vuosiraportin mukaan nuoret pelkäsivät erityisesti sitä, että ammattilaiset tekisivät päätöksiä ilman heidän suostumustaan ja hyväksyntäänsä. Avun hakeminen saattoi estyä, koska nuori uskoi tulevansa leimatuksi ja menettävänsä kontrollin omiin asioihinsa.
Lastensuojelussa käytetään ja jopa kerätään vanhoja ja virheellisiä tietoja eikä niitä edes vanhempien vaatimuksesta korjata, joten nämä vanhat ja virheelliset tiedot päätyvät viranomaisten päätöksiin. Hallinto-oikeudet eivät tutki lastensuojeluviranomaisten tekemien kirjausten oikeellisuutta.
Varatuomari Outi Mannosen mielestä lastensuojelutyöntekijät saavat tietoja liian helposti, vaikka heillä ei ole ammattitaitoa ymmärtää tiedon, esimerkiksi lääketieteellisen diagnoosin, merkitystä.
”Nuorelle luvataan, että terapeutti on vaitiolovelvollinen. Häneltä salataan, että vieras sosiaalityöntekijä voi saada kaikki luottamukselliset asiakaskirjaukset käsiinsä ja koota niistä perusteita huostaanotolle. Oikeuden istunnoissa nuoren salaisuuksia käsitellään vanhempien ja ulkopuolisten kuullen. Luuletteko, että hän enää uskoutuu vieraalle?”
Kristan tapauksessa sosiaalityöntekijä mm. fabrikoi asiakirjoihin raiskaustraumaansa apua hakemaan tulleen tytön prostitoiduksi sijoituspäätöksiään oikeuttaakseen.
Mannosen mukaan sosiaalityöntekijät vuotavat usein hoitotahoille oletuksiaan asiakkaastaan näiden selän takana. ”Jotkut lääkärit kirjaavat sosiaalityöntekijän luulot faktoina asiakkaan papereihin eteenpäin siten, että asiakas ei sitä tiedä eikä siksi osaa korjata virheellisiä tietoja. Arat asiat ja katteettomat luulot leviävät.”
Väärin perustein tehdyn huostaanoton kokenut Ani Leikoniemi kertoo: "Järkyttävintä kohdallani on ollut se, että vasta tammikuussa 2012 käydyssä rikosoikeudenkäynnissä paljastui se, että viranomaiset ovat perustaneet koko sijoitus- ja huostaanottoprosessinsa minun psykoterapialausuntoihini irrottaen sieltä sanoja ja lauseita omiin tarkoituksiinsa."
”Sain kauhukseni lukea huostaanottohakemuksesta asiayhteyksistä irrotettuja sanoja tunnekokemuksistani vuosilta 1965-67. Poiminnat oli siirretty 2000-luvulle. Yhdestäkään lastensuojelun asiakirjasta ei löydy lainmukaista merkintää siitä, milloin ja mistä lastensuojelijat olivat lausunnot hankkineet. ”
Lastensuojelun psykojargonissa lapsen ainoaksi oikeaksi suhteeksi kaavailtua kiintymyssuhdetta sijaishuoltoon ja psyykkistä tasapainoa vahingoittavat vanhempien fb- postaukset ja omien vanhempien kaipaaminen mutta ei esim. sijaishuollossa kohdattu väkivalta ja muut sijaishuollon väärinkäytökset.
Perustuslain yhdenvertaisuusperiaate ei toteudu, jos vihapuheeksi luokitellaan asiakkaan puuttuvia oikeussuojakeinoja ruotiva kirjoitus kohtelustaan muttei sosiaalityöntekijän 120 vuotta ilman oikaisuoikeutta säilytettävää valheellista kirjausta asiakkaasta perhesurman valmistelijana.
Tietosuoja joutuu outoon valoon, jos sen nojalla voidaan estää asiakkaita saamasta omia asiakirjamerkintöjään mutta sosiaalityöntekijät pääsevät varhaisen puuttumisen nimissä tutkimaan salassapidettävää poliisiaineistoa.
Kunnianloukkauslainsäädäntö joutuu naurunalaiseksi, jos sosiaalityöntekijä saa lainvastaisesti estää lasten ja vanhempien tapaamiset todistamattoman kunnianloukkausolettamansa perusteella ja raiskattu tyttö kirjataan itsetuhoiseksi prostitoiduksi, jotta hänet voidaan pitää lastensuojelulaitoksen julkisrahoitteisessa laskutuksessa.
Tasavertaisuus lain edessä ei toteudu, jos yksityiselämää koskevan tiedon levittämiseksi katsotaan asiakkaan viimeinen yritys saada oikeutta videotaltiointinsa julkaisemalla mutta ei sosiaalityöntekijän sijoituspäätöksensä tueksi moniammatillisessa työryhmässä kierrättämiä yksityiskohtia ilman informointia tai lupaa hankituista äidin kahdenkymmenen vuoden takaisista terapiamerkinnöistä.
Työntekijöiden asenteellisuus, asettuminen sijaishuollon edunvalvojiksi ja sijoitettujen ja heidän perheidensä leimaaminen eivät ole mitään pikkuongelmia, jotka voi korjata tunnetaitokoulutuksella tai mindfulnessilla vaan osoitus vakavasta ammattitaidottomuudesta. Julmana empatiana ja laittomina menettelytapoina konkretisoituva ammattitaidottomuus on valitettavasti keskeinen osa sosiaalityöntekijöiden sairastunutta ammatillisuusihannetta.
Lastensuojelu vaarantaa sosiaalityön tiedontuotannon
Sosiaalityön tiedonhankinta- ja tutkimuskäytännöillä on tuotettu osittaista, virheellistä ja vinoutunutta tietoa ja estetty asiakkaiden osallisuus ja palvelujärjestelmäpuutteiden ja väärinkäytösten ilmitulo. Valvomattomat ja vinoutuneet tiedonkeruumenetelmät ovat johtaneet myös virheellisiin toimintastrategioihin ja -painotuksiin, jotka ovat entisestään syventäneet avunpyytäjien ahdinkoa.
Lastensuojelun omalle diskurssille käännettynä kuvitelma siitä, että yksinomaan sosiaalityöntekijöiden laatimien asiakirjojen avulla voitaisiin tutkia asiakkaita on sosiaalityön kehittämisen vaarantamista ja osoitus puutteellisesta ammatillisuudesta ja kertautuneesta mentalisaation häiriöstä eli siitä, että tutkija on kyvytön erottamaan omia halujaan, tarpeitaan ja päämääriään mentalisaatiokyvyttömien sosiaalityöntekijöiden haluista, tarpeista ja päämääristä.
Sosiaalityön tutkimus tulisi ottaa huostaan ja antaa positivistisemmille, sosiaalityön tiedon kasvun ja kehityksen takaaville tutkijoille. Sosiaalityön tiedonmuodostuksessa avohuollon tukitoimet ( asiakasosallisuus ja -palaute) ovat selvästikin osoittautuneet riittämättömiksi, toimimattomiksi ja mahdottomiksi toteuttaa.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-koulutus-tuottaa-ja-yllapitaa-lastensuojelun-ongelmia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palvelukseen-halutaan-yksi-kokemusasiantuntija-1-kpl
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ammattikorkeakoulut-ja-jarjestot-bisneksen-palveluksessa
https://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kaikenlaista-tietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hiljainen-tieto-ei-kuulu-sosiaalityohon
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paattajat-eivat-halua-tutkimustietoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tietoisuustaidot-lastensuojelussa
http://knuutilaki.net/kirjoitukset/49-parhaat-asiantuntijat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talentiaa-ahdistaa-epakohtia-enemman-epakohtien-paljastuminen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaarinymmarretty-rakenteellinen-sosiaalityo
Lastensuojelu estää lasten yhteydenpidon läheisiinsä
Kati Hämäläisen väitöskirjatutkimuksessa lapset ilmaisivat kaipaavansa ja tarvitsevansa eniten juuri biologisia omaisiaan ja juuri näiden osallistumista lapsen elämään lastensuojelu ja sijaishuolto on perinteisesti kokenut tehtäväkseen rajoittaa.
Suomalaiset sosiaalialan ammattilaiset haluavat katkaista lasten yhteydet vanhempiin huostaanotoissa, joissa lapsen kaltoinkohtelusta on tullut marginaalinen syyperuste ja jotka tehdään pääasiassa vanhempien uupumisen (58%), lasten koulunkäyntivaikeuksien (47%) (HuosTa 2015, Optula 2007; THL 2016) ja sosiaalityöntekijöiden perheen "kunnollisuutta" koskevien subjektiivisten näkemysten perusteella (Hiitola 2015).
PeLa, SOS- lapsikylä ja monet muut sijaishuoltotoimijat uskovat ja vaativat, että lapsella/nuorella on oltava kiintymyssuhde sijaisperheeseen, ennen kuin hän voi aloittaa koulun tai terapiaprosessin. Vaatimus johtaa usein lasten ja vanhempien laittomiin tapaamisrajoituksiin, lasten koulutuksen ja terapioiden tarpeettomaan viivästymiseen tai laiminlyöntiin ja sijoitusten pitkittymiseen.
https://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/yhteydenpito-on-ihmisoikeus-sen-rajoittaminen-ei-perustu-sosiaaliviranomaisen-nakemykseen-vaan-lakiin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ykn-cedaw-komitealta-langettava-paatos-suomelle-isan-vakivaltatuomiota-ei-huomioitu-huoltajuuspaatoksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sos-lapsikylan-rankat-otteet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoterapeutti-avoimet-adoptiot-ovat-useimmiten-huijausta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-kiireellisesta-sijoituksesta-tehdaan-pysyva-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pysyvan-huostaanoton-sijaan-kotiutus
Lastensuojelun kirjaamiskäytännöt ja fabrikointi leimaavat lapset ja hankaloittavat tulevaisuutta
Professori Bo Edvardsson on kiinnittänyt huomiota lastensuojelun selvityksistä löydettyyn laajamittaiseen fabrikointiin. Hänen tutkimansa lastensuojelun selvitykset eivät perustuneet objektiiviseen tosiseikkaselvittelyyn vaan muistuttivat enemmän syytekirjelmiä, joissa oli sellaisia tyypillisiä piirteitä kuin yksipuolinen valikointi, epäluotettavuus, toistaminen ja tietojen epämääräisyys.
Niinkauan kun sosiaalityöntekijä voi kirjata asiakkaan kritiikiin psyykkiseksi huonovointisuudeksi ja puutteelliseksi vanhemmuudeksi on aivan sama kartoitetaanko psykiatristen ongelmien esiintyvyyttä tai huostaanoton syitä sosiaalityössä Effican syykoodeilla vai sosiaalityöntekijöiden haastatteluilla; tutkimuksen luotettavuus ei siitä parane.
Sosiaalityöntekijöiden asiakaskirjauksia ja -kertomia tulisi tutkia ensisijaisesti sosiaalityöntekijöiden tulkintoina ja narratiiveina ja sosiaalityön ammatillisuuden ja asiantuntijuuden performatiiveina. Niiden avulla sosiaalityöntekijä ylevöittää toimintaansa, suorittaa ja todistelee asiantuntijuuttaan ja yhteiskunnallista äitimistään.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-vaarentaa-asiakirjoja-ilman-rangaistuksen-riskia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-sosiaalityossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-3-fabrikoitu-rikosilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-4-fabrikoitu-asiakassuunnitelma
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/hullun-leima-huostan-oikeuttajana
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
Lastensuojelu katkaisee lasten koulutuspolut
Lastensuojelututkimukset tarjoavat yhdenmukaista ja kansainvälisesti yhtäpitävää näyttöä siitä, että sijoituksilla on negatiivisia vaikutuksia sijoitettujen koulutusuriin (Altshuler, 1997; Parrish et al., 2001; Finkelstein 2002; Weinberg, Zetlin, & Shea, 2003 ; Burrell 2003; Ploug 2003; Christoffersen 2003; Lips 2007; Clausen & Kristofersen 2008; Vinnerljung & Sallnäs 2008 ;Tideman ym. 2011, Berlin ym. 2011 ).
Suomalaisen sijaishuollon kaltoinkohteluselvityksen haastatteluaineistossa esiin tulee toistuvasti se, ettei lastenkodissa tai perhehoidossa kasvanutta lasta kannustettu kouluun vaan tehtiin selväksi, etteivät hänen taitonsa tai kykynsä riitä (2016, 68-69). Perhehoidossa vanhemmat päättivät lapsen tai nuoren puolesta, tai painostivat vahvasti valitsemaan vaihtoehdoista, joita nuori ei olisi itse valinnut.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/takaa-lapsille-koulutus-lopeta-sijaishuollon-rahoitus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
Lastensuojelun sijaishuolto estää sijoitettujen käyvän terveydenhoidon
Lastensuojelua hallitsee psykoanalyyttinen orientaatio, jossa lapsen neurologinen oireilu tulkitaan puutteellisen vanhemmuuden osoittimeksi.
Lastensuojelun suosiman psykoanalyysin vanhentuneet ja virheelliset teoriat näkevät kaikkien ongelmien syynä vanhemmat ja estävät ja haittaavat syömishäiriöisten, autismikirjon, ADHD-, home-oirelevien, päihdehäiriöisten, suolisto-oireisten ja seksuaaliväkivallasta kärsineiden lasten ja nuorten käypää hoitoa.
Usein lasten neurologiset ja psykiatriset tutkimukset ja hoito koulunkäynnin mahdollistamiseksi normaaliluokassa laiminlyödään sijaishuollossa. Huostaanottojen perustelemiseksi lasten oireilu ja koulunkäyntivaikeudet halutaan selittää kotiolojen ja oletettujen ylisukupolvisten psykopatologioiden seurauksiksi. Fabrikoitu oireilu takaa lastensuojelulaitoksille korotetut vuorokausimaksut (jopa 800e/ lapsi) ja runsaan rahoituksen "mukautetulle opetukselle" ja laitoksen kotikouluille, joissa opetus voi tosiasiassa tarkoittaa lähihoitajaharjoittelijan läksyvalvontaa.
Rikkirevitty elämä- kirjan kirjoittaja Marleena Kajasteen valvonta ei aina toimi, eikä sijoituksella saada poistettua alkuperäisiä terveydellisiä ongelmia; päinvastoin ongelmat usein lisääntyvät sijoituksen aikana. Seurauksena on lasten ja nuorten vieraantuminen vanhemmistaan ja niistä läheisistä, joilla on tunneside nuoreen ja mahdollisuus tukea nuorta.
Monen autismikirjon lapsen pompottelupolku ja auttamatta jättäminen pohjustetaan usein lastensuojelun perhearvioinnilla, psykoanalyyttisesti orientoituneella psykoterapialla ja/tai turhalla sijoituksella.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsensa-psyykelaakityksesta-kieltaytyvaa-rangaistaan-lastensuojeluilmoituksella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsia-sijoitetaan-puuttuvien-mielenterveyspalvelujen-takia-ja-laakitaan-turhaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
https://www.lokakuunliike.com/laulavan-uutisankkurin-blogi/ssri-hiljaiset-sivuoireet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/dissosiaatiohairio-on-lottovoitto-lastensuojelulaitokselle
Lasten ja perheiden osallisuus ei toteudu lastensuojelun prosesseissa
Tutkimustieto osoittaa, että lapsen edun kulmakivi; lasten kuuleminen ei toteudu lastensuojelu- tai sijaishuoltoprosessien missään vaiheessa (Oranen 2008; Heinonen 2011; Pajulammi 2014; Tolonen 2015).
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vahvistaa todeksi Elina Pekkarisen epäilyn, että hallinto suorastaan estää asiakkaiden kuulemista. Kurttilan mukaan lastensuojelulasten kuulemisissa saatetaan sanoa: ”Olkaa varuillaan, nämä lapset sitten valehtelevat.”
Hallintokanteluja tutkineen Ritva Haapalan mukaan asiakkaat jäivät vaille lakisääteisiä palveluja, heitä ei kuultu ja asiakirjoissa oli virheitä. Asiakkaiden tyytymättömyyden syyt liittyivät juuri menettelytapojen oikeudenmukaisuuteen, jakavaan oikeudenmukaisuuteen sekä vuorovaikutuksen oikeudenmukaisuuteen (Haapala, 2012, 112).
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mll-lapset-eivat-koe-saavansa-apua-ammattiauttajilta
https://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/nykylastensuojelussa-lapsen-kuuleminen-on-mahdotonta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyo-miten-valmistautua-kohtaamaan-perhetyontekija
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/verisiteet-ovat-tarkeita-lapsille-vaan-ei-lastensuojelulle
https://www.lokakuunliike.com/tiina-liljebergin-blogi/moniongelmaisia-perheita-vai-ongelmiin-keskittyvia-viranomaisia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-oudot-onnistumiset
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-malli-voi-lisata-lastensuojelun-kustannuksia-ja-oikeusturvaongelmia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hackneyn-mallin-negatiiviset-seuraukset-nakyvat-jo
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-muistuttaa-uskonnollista-aivopesua
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
Lastensuojelu vaarantaa lasten ja perheiden oikeusturvan
Moni ei tiedä, että lastensuojeluperheillä ei ole oikeutta Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaiseen oikeudenkäyntiin riippumattomassa tuomioistuimessa. Huostaanottopäätökset tehdään kärjäoikeuden sijaan hallinto- oikeudessa, jonka asiantuntijajäseninä toimivat sosiaalityöntekijät.
Hallinto-oikeuskäsittely on erilainen kuin vaikkapa rikosasian käsittely käräjillä. Tosiseikkaselvittely ja näytönarviointi puuttuu eli sosiaalityöntekijöiden väittämien todenperäisyyttä ei tutkita. Lähtökohtana on olettama viranomaislausunnon oikeellisuudesta, jota ei tarvitse todistaa.
Myöskään lastensuojeluprosessin oikeellisuutta ei tutkita esim. sitä, onko asiakasperhe saanut lain edellyttämiä tarpeenmukaisia avohuollon tukitoimia ( HuosTa- tutkimuksen mukaan 85% lapsista ei saanut jotakin tarvitsemaansa palvelua) ennen sijoitusta. Sosiaalityöntekijä voi merkitä avohuollon tukitoimeksi mitä tahansa esim. puhelinsoiton, asiakkaan oman käynnin työvoimatoimistossa, turhan seulauksen tai uimalipun.
Perhe häviää jutun 93 prosentissa tapauksista paikkakunnasta (= työn laadusta ja laillisuudesta) riippumatta.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-syyttaa-alaansa-laittomuuksista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelussa-eivat-toteudu-yleiset-oikeusperiaatteet
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/avin-havaintoja-lastensuojelun-kirjaamiskaytannoista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mita-seuraa-valheellisesta-insestisyytteesta-ja-puoskaroinnista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijat-tuomareina-helsingin-hallinto-oikeus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vihapuhe-ja-kaytannot-tutkittava-puolueettomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/anu-suomelan-kirje-onko-suomi-oikeusvaltio
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/tekorikos-vai-tekemalla-tehty-rikosprosessi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-lisays-lisaa-oikeusturvaongelmia-ja-perheiden-hataa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/oy-nordfami-ab-vie-sijaislapsia-tansaniaan-kuka-valvoo
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsingin-diakonissalaitos-veroparatiisikytkoksia-lapsibisnesta-hyva-veli-verkostoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/traumaterapiakoulutus-syy-ensi-ja-turvakotien-harharetkeen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/salaisten-hairioiden-etsinta-estaa-vakivallan-havaitsemisen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mihin-tarvitaan-julkisrahoitettuja-sijaishuollon-piiloyrityksia
Sijaishuolto vaarantaa lasten turvallisuuden
Sijoitetuilla lapsilla on viisinkertainen riski kokea seksuaalista väkivaltaa ja 70- kertainen riski kokea vakavaa väkivaltaa verrattuna vanhempien kanssa asuviin.
YK:n mukaan väkivalta ja lasten hyväksikäyttö eri muodoissaan on lastensuojelulaitoksissa niin yleistä, että se suosittelee laitoksille vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimistä väkivaltakokemusten välttämiseksi. (World Report on Violence, 2006.) Save the Children- järjestön mukaan laitokset ovat usein turvattomia lapsille ja altistavat heitä laiminlyönneille, väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, joka jää usein raportoimatta ja vaille seuraamustoimia.
Sijoitettuja tyttöjä, erityisesti sijaishuoltopaikoista karkailevia tyttöjä kohdellaan sosiaalipalvelujärjestelmässä edelleen irtolaislain eetoksen mukaisesti.
Myös Ruotsissa ja Suomessa tytöt kärsivät samanlaisista asenteista kohtaamaansa väkivaltaan kuin Rotherhamin uhrit, joista monet olivat lastensuojelun sijoittamia.
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaiettu-kampanja-laitoshoidon-vaaroista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuomittu-sijaisaiti-toimi-lastensuojelun-luottamustehtavissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorisokoti-puro-torkean-hyvaksikayton-lisaksi-viikottaisia-uhkauksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/toiset-lapset-hakkasivat-ja-juottivat-virtsaa-poikaa-kiusattiin-julmasti-lastenkodissa
https://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-huostanuorta-riisutettiin-alasti-mink-jlkeen-suomalainen-auttamisjrjestelm-on-tehnyt-kaikkensa-syrjyttkseen-nuoren-aikuisen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisperheessa-pahoinpideltyjen-lasten-aiti-taistelkaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pariskunta-kaytti-sijoitettua-seksilelunaan-noin-puolella-laitosnuorista-seksuaalisen-vakivallan-kokemuksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastenkodin-johtaja-sdpn-poliitikko-ari-marjeta-syytteessa-lapsen-hyvaksikaytosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kolme-eri-miesta-hyvaksikaytti-lastenkotilasta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ainakin-55-lasta-murhattiin-floridan-koulukodissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/varastettu-lapsuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lskln-vakivaltatyon-opas-eli-kuinka-lyoda-lasta-oikein
Kykenevätkö sosiaalityöntekijät ymmärtämään oman alansa vakavia rakenteellisia oikeusturva- ja tietosuojariskejä ja niiden vaikutuksia lapsiin?
Miltä tuntuisi jos sosiaalityön ammatillisuuttasi ja asiantuntijuuttasi mitätöisi ja sinua syyttäisi virkarikoksesta valheellisista rikossyytteistä kuulu puoskari, joka saisi vieläpä palkkaa ja palkintoja toiminnastaan?
Osaatko samaistua tilanteeseen, jossa viranomaiset rassaavat vanhempiesi ja isovanhempiesi yksityisasiat, vanhempiesi pankkitilit ja terveystiedot, päät ja veri- ja virtsanäytteet ja omat sukuelimesikin siinä toivossa, että löytyisi edes jotain, joka oikeuttaisi ja perustelisi järjettömät moninkertaisia elinkautisia vastaavat huostat ja valtaisat tulonsiirrot lastenkotibisnekselle?
Miltä tuntuu kun sinut viedään tuomioistuimeen, joka ei tunne eikä noudata oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteita ja jossa saat tutustua itseäsi koskeviin syytteisiin ja dokumentteihin vasta istuntosalissa? Entä kun joudut ottamaan lainaa ja myymään asuntosi oikeudenkäyntikuluista selvitäksesi?
Miltä tuntuu kun sinua ahdistellaan lastenkodissa ja huomaat tuomioistuimessa, että sinua tuomaroivatkin raiskaajasi kaverit, että sinua ja perhettäsi saa syyllistää, solvata ja diagnosoida kuka tahansa, että viranomaiset tekevät perheestäsi mutudiagnooseja ja vääriä kirjauksia ja rikosepäilyjä omat rikoksensa salatakseen, että sosiaalirikosrekisterisi ei nollaannu koskaan ja sitä käytetään omien lastesi leimaamiseen ja vapaudenriistoon?
Osaatko samaistua lapsiin, joita uhataan edunvalvojilla, mielenterveysdiagnooseilla, pakkohoidolla, pakkolääkityksellä, hallinnollisilla vapaudenriistoilla, eristämisellä, laitosvankeudella, lähisuhteiden katkaisulla tai läheisten menetyksellä? Jotka joutuvat perheineen pakenemaan mielivaltaa yön selkään, pois kodeistaan, kotiseuduiltaan, isänmaastaan? Suretko lasten sosiaalisia raiskauksia; oman ihmisarvon riistoa ja kerrotun kokemuksen totuusarvon rutiininomaista mitätöintiä?
Toisin kuin asiakkaat, sosiaalityöntekijät eivät joudu maksamaan sananvapauden käytöstään. Oikeudenkäyntikulut maksatetaan aina ay- liikkeellä ja veronmaksajilla. Asiakkaat puolestaan joutuvat maksamaan vahvasti rajoitetun sananvapauden käytöstään kalliisti. Nikon tapauksessa oikeus oli valmis laittamaan pojan maksamaan kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut oikeustaistelusta jonka lopputulema oli, että poikaa oli väärin perustein syytetty insestilapseksi.
Vanhemmat eivät omista lapsensa yksityisyyttä mutta eivät myöskään sosiaalityöntekijät.
Lasten ja perheiden yksityisyyttä ei voi loukata vain sillä perusteella, että virkanaista, joka on ottanut elämäntehtäväkseen köyhien elämäntapavalvonnan sattuu huolettamaan.
Kyseenalainen ja epärehellinen on myös käsitys, että vanhempien fb- postaukset olisivat lapsen yksityisyyden loukkausta, mutta lastensuojelun harjoittama urkinta ja urkintaan perustuvat tutkimusmenetelmät ja kirjauskäytännöt, 120 vuotta säilytettävät mutuun perustuvat asiakaskirjaukset, laitoksista karkaavien lasten valokuvien ja lastensuojeluasiakkuuksien julkaiseminen lehdissä, lasten yksityisten tietojen levittely ja asiakkaiden mutudiagnosointi moniammatillisissa työryhmissä, perusteettomat riski-, mt- ja päihdeseulaukset, lastenkotien laittomat riisuttamiset ja muut tarkastukset ja puhelujen kuunteleminen eivät olisi.
Lastensuojelun jatkuvia rikoksia lapsia ja perheitä kohtaan ei voi enää piilottaa salassapidon taakse vaikka valtamedian valtaisivat sijaishuollon edunvalvojat.
Merja- Ylä-Anttilan tavoin sosiaalityöntekijät tuntuvat haluavan hallita kuin Niskavuoren emäntä ja omia itselleen ihmissuhteiden asiantuntijuuden ja johdon.
Pari vuotta sitten Merja Ylä- Anttila ajoi pois tutkivan journalistiryhmän ja suojeli Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajaa ja Suomen pankin pomoa aiheellisilta kysymyksiltä.
Myös sosiaalityöntekijät ajavat asiakkaat ulos sosiaalityön osallisuudesta ja kehittämisestä ja suojelevat sijaishuollon kumppaneitaan ja heidän liiketoimintaansa kiusallisilta kysymyksiltä.
Niin lapsibisnestoimijoista kuin heitä tukevista mediavaikuttajista on tullut vallastaan juopuneita öykkäröiviä emäntiä, jotka pitävät suomalaisia veronmaksajia piikoinaan ja pilkkanaan.
Nähtäväksi jää minkälaisia medioita, puolueita, puhuntoja ja politiikkaa tuottavat ihmiset, joilla ei ole pakotetun ja mielivaltaisen lastensuojelun asiakkuuden ansiosta ihmisen kasvoja, kokemusta asiallisesta asiakastyöstä, käyvästä hoidosta tai oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä ja joiden havaintoja ja sosiaalista raportointia kutsutaan vihapuheeksi.