Lentämällä Tansaniaan?
Tuskinpa. Entä minkä maan lainsäädännön mukaan matkalla ollessa toimitaan? Ovatko voimassa kohdemaan lait? Hoidetaanko lasten mahdolliset asiat tansanialaisessa tuomioistuimessa?"
Muistatteko Kuttulan koulukodin Mäntyharjulta Etelä-Savosta? Lastenkodista nousi kohu 1990-luvun lopussa, kun Rikosraportti teki siitä jutun ja näytti katsojia järkyttäneen kotivideon eläinten tappamisesta.
Lisäksi osa lapsista syytti Kuttulan "isää", entistä poliisia Kari Björkmania muun muassa pahoinpitelystä ja seksiaalisesta ahdistelusta.
Kohu laantui ja Kuttula joutui lopettamaan toimintansa – hetkeksi.
Nyt Ranualla Lapissa toimii Nuorisokoti Aurora B. Sitä pyörittää firma nimeltään Oy Nordfami Ab. Yhtiössä määräävässä asemassa, hallituksen puheenjohtajana on Kari Björkman, jonka asemansa perusteella voidaan olettaa käyttävän suurinta valtaa yhtiössä.
Voidaan myös uskoa Björkmanin tai hänen lähipiirinsä myös omistavan kyseisen yhtiön osakkeet, sillä kaupparekisteritietojen mukaan hallituksen varajäsenenä sukunimen perusteella on lähipiiriin luultavammin lukeutuva henkilö.
Kuttulan aikoina ongelmanuoriksi itseään kokevia vietiin Nepaliin ”tekemään oman osansa kehitysavusta”. Nyt matkakohteina ovat Ranska ja Tansania, joissa Aurora B:n nuoret pienporukassa käyvät kahden viikon tai kuukauden mittaisilla tutustumismatkoilla.
Matkustelu herättää monenlaisia ajatuksia. Kari Björkman on kirjoilla Ranskassa. Hänenkö luokseen lapsia lennätetään? Tehdäänkö matkoja vanhempien luvalla? Mitä reissun aikana tapahtuu? Miten kunnan virkamiehet, Valvira ja Avi valvovat sijaishuollon toteutumista yllätyskäynneillään?
Lentämällä Tansaniaan?
Tuskinpa.
Entä minkä maan lainsäädännön mukaan matkalla ollessa toimitaan? Kolme vuotta sitten Uudessa Suomessa julkaistun blogin mukaan Nordfami on hakenut opettajaharjoittelijoita Pyreneiden vuoristossa sijaitsevalle sivukonttorilleen. Työpaikkailmoituksessa sanottiin, että Ranskassa toimitaan maan lakien mukaan:
”Tunnin ajomatkan päässä Välimereltä, pieni suomalainen hotelli-ravintola etsii opettajaharjoittelijoita opettamaan suomalaisen yläasteen ja lukion oppiaineita. Turismin ohella teemme myös suomalaista lastensuojelua hotellimme tiloissa sekä viereisessä Labastiden kylässä… Tällä hetkellä oppilaina ovat kolme suomalaista nuorta peruskoulun ysistä lukion ykköseen... Harjoittelijalle maksamme täysylöspidon ja 240 euroa käteen kuukaudessa.”
Suomalaislapsia lähetetään maailmalle tutustumaan, mutta ovatko voimassa kohdemaan lait? Hoidetaanko lasten mahdolliset asiat tansanialaisessa tuomioistuimessa?
Nuorisokoti Aurorassa on oma suomalainen johtaja. Palkka oli vuoden 2012 työpaikkailmoituksen mukaan
4 500 euroa kuussa ”kansainvälisellä työkentällä”. Vuoden 2013 alussa hän oli sosiaalityöntekijä Sirpa Salmivaara, joka nyt on yhdistetty virheellisesti yhtiön omistajaksi. Hänen on epäilty jopa toimineen kahdessa roolissa yhtä aikaa: sekä kunnan että yksityissektorin palveluksessa. Epäily on kuitenkin väärä. Salmivaara valittiin tammikuun puolivälissä Puolangan sosiaalijohtajaksi.
Sijaishuolto on kannattava bisnes: sitä ei käytännössä valvo kukaan, ja kunta on maksajana takuuvarma. Kunnat maksavat pelkästään lasten sijoituksista yli 700 miljoonaa euroa vuodessa, varovaisesti arvioiden. Avohuoltoon eli huostaanottoja ennaltaehkäisevään työhän käytetään vain murto-osa tuosta summasta. Sijaishuolto maksaa vuodessa enemmän kuin lukiolaitos tai poliisitoimi.
Jos ennen on sanottu, että lapsi tuo leivän tullessaan, nyt sijoitetut lapset vievät leivän mennessään moneen pöytään. Lastenkotien, ammatillisten perhekotien ja sijaisperheiden henkilökunnan lisäksi ala työllistää tuhansia muitakin ammattilaisia suoraan ja välillisesti.
Myytti siitä, että sijaisperheet tekisivät pyyteetöntä työtä pienellä palkalla, alkaa murtua. Sijaisperhe voi tienata yhdestä lapsesta 2 500 euroa, josta noin kolmannes on verotonta. Viimeistään Anneli Auerin veljen tapaus toi kansan tietoisuuteen sen, ettei pikkusummista ole kyse.
Lastensijoitusbisnes on osittain valunut isoille yrityksille, joihin ovat investoineet kansainväliset pääomasijoittajat. Kukaan ei hallitse kokonaisuutta. Lastensuojelun ongelmat on myönnetty ja listattu lukuisissa tutkimuksissa, kuten Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa. Tosiasiassa emme tiedä, mitä suomalaisille lapsille tapahtuu sijaishuollossa.
Yhden lapsen laitosvuorokauden hinta voi sijaishuollossa nousta jopa 600 euroon. Koulukodissa sijaishuolto voi kustantaa noin 150 000 euroa vuodessa. Nordfamin laitosmaksuista ei ole tietoa. Yhtiön liikevaihto oli reilut 600 000 euron ja nettotulos jäi 20 000 euroa miinukselle.
Mitä tulee Afrikan-matkailuun, toki se avartaa. Näitä matkoja tehdään käsittääkseni kuitenkin meidän kaikkien verovaroilla, joita kunta maksaa sijaishuoltoyksikölle laitosmaksuina. Ei ihan heti tule mieleen, miksi yltäkylläinen reissailu olisi tarpeellista lastensuojelun näkökulmasta.
Kun kirjoitin lastensuojeluaiheista tietokirjaani, haastattelin erästä sosionomia. Marjo on työskennellyt lastensuojelulaitoksissa. Hän painotti, ettei nuorelle tee hyvää joutua uuteen, aivan erilaiseen perhekulttuuriin.
– Kun köyhästä perheestä otetaan lapsi huostaan varakkaaseen kotiin, hän tottuu hyviin autoihin, kuivausrumpuihin, harrastuksiin riittäviin rahoihin ja muuhun ylellisyyteen. Jos nuori palautuu kotiin, todellisuus on aikamoinen tyrmäys. Samoin itsenäistyminen, kun nuorella ei ole heti rahaa hankkia kaikkia koneita.
Marjo sanoi sijoituksen tuoman äkkirikastumisen herättävän kateutta kaveripiirissä.
– Olen kuullut nuorten juttelevan halustaan päästä lastenkotiin, jotta he saisivat uusia vaatteita ja mahdollisuuden harrastaa.
Aika ihanalta paikalta Aurora B kieltämättä tuntuukin. Jos minä olisin nuori, haluaisin mainoksen perusteella muuttaa sinne. Saisin ratsastaa hevosilla ja nostaa ruijanpallasta paattiin Norjassa!
Nordfamista on vaikeaa saada tietoa. Pyynnöstäni yhtiöltä tiedusteltiin osakasluetteloa, joka on toimitettava viipymättä kuten laki vaatii, mutta sitä ei toimitettu. Siksi toivoisin, että joku taloustoimittaja jatkaisi tästä eteenpäin.
Ja mikäli joku lukijoista tietää jotakin kyseisestä nuorisokodista, viestiä voi lähettää täältä.