Lastensuojeluun ajautuneita perheitä Ruotsissa auttanut Eva Aminoff kuvaa kirjassa Lapsen parhaaksi kuinka yksi yleisimpiä avun muotoja oli menolipun ostaminen lastensuojeluun ajautuneelle lapselle ja perheelle. Lastensuojelumielivallan kohteeksi joutunut lapsi lähetettiin pois Ruotsista turvaan muualla Euroopassa asuvien sukulaisten luo.
Toimittaja Eva Aminoffin oman lapsen huostaanottoperuste oli "symbioottinen suhde" äitiin. Äitiä arvosteltiin siitä, että hän oli liian kiintynyt poikaansa.
Aminoffin poika sijoitettiin kahden sijaisvanhempana toimineen sijoituslapsiaan pahoinpitelevän taparikollisen luo, joista sijaisäidillä oli myös seksuaalisuhteita sijoitettuihin poikiin.
Kun Eva Aminoff ja hänen lapsensa pakenivat Suomeen ja yrittivät hakea apua Lastenlinnasta, sosiaalityöntekijöitä uskonut lääkäri palautti lapsen tätä kuulematta takaisin Ruotsin sosiaaliviranomaisten käsiin ja väkivaltaiseen sijaisperheeseen pahoinpideltäväksi.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi myöhemmin Ruotsin valtion vastuuviranomaisineen korvauksiin lapsen vieraannuttamisesta ja laittomasta huostaanotosta väkivaltaisiin ja valvomattomiin olosuhteisiin.
Lapsensuojelumielivallan vuoksi maasta paenneita perheita asuu jo mm. Espanjassa, Kreikassa, Turkissa ja Marokossa.
Vaikka kynnys muuttaa vieraaseen maahan on yleensä korkea, lastensuojelumielivaltaa pakenevia auttaa se, ettei uudessa maassa tarvitse asua kuin lapsen täysi-ikäisyyteen asti.
Suomalaisperheitä on päätynyt maanpakolaisiksi lastensuojelumielivallan takia mm. Jyväskylän lastensuojelusta.
Nuorisopsykiatrinen asumiskoti Puro, lääkärin kaksoisrooli ja maasta paennut potilas
Yle Svenska uutisoi vuonna 2012 perheestä, joka lähti maanpakoon Suomesta. Taustalla oli ADHD-diagnosoidun pojan sijoitus kolmeksi kuukaudeksi nuorisopsykiatriseen asumiskoti Puroon, jossa alaikäisen tytön epäillään joutuneen hiljattain ohjaajan törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.
Lastensuojelulausunnossa vaadittiin ADHD:sta kärsivän pojan huostaanottoa, jotta hän voisi jatkaa asumista Purossa. Vain silloin olisi ollut mahdollista valvoa poikaa ja asettaa tälle rajoituksia.
Äiti sanoo sosiaalityöntekijöiden tilanneen lausunnon Purosta.
– Sitä paperia sosiaalitoimi sitten käytti lastamme vastaan.
Lääkäri, joka lausunnon allekirjoitti yhdessä yksikön johtajan kanssa, on lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Pekka Räisänen. Hän työskentelee Vaasan sosiaali- ja terveysvirastossa lastenpsykiatrian avohoidon ylilääkärinä sekä kaupungin perheneuvolan lääkärinä. Hänellä on yksityisvastaanotto Mehiläisessä ja lisäksi osapäivätoiminen virka hoitokoti Purossa, josta hän on omistanut osan.
Räisäsen verotettava tulo oli lähes 468 000 euroa vuonna 2010. Puro Oy:n johtajan Juhani Kannelmaan verotettava tulo oli kyseisenä vuonna yli 417 000 euroa. Molempien verotietoihin sisältyvät kyseisenä vuonna Puro Oy:n myynnistä tulleet pääomatulot.
Puro Oy kuuluu nykyään Arjessa-konserniin. Arjessa Oy on emoyhtiö konsernissa, jonka tytäryhtiöt tarjoavat lastensuojelupalveluita Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Konserni rakentuu yrittäjävetoisen yhteistyön konseptille. Sen on tarkoitus laajentua koko Suomen kattavaksi. Lisäresursseja yhtiön kehittämiseen ja laajentumiseen tarjoaa Sentica Partnersin hallinnoima rahasto.
Vuonna 2011 Arjessa Oy:n liikevaihto oli 8,3 miljoonaa euroa. Asiakkaiden mukaan Arjessa Oy, ja erityisesti sen perhetyö, syyllistyy jatkuvasti väärinkäytöksiin, joista Etelä-Suomen aluehallintovirasto varoittaa ohjauskirjeessään mm. asiakirjojen panttaamiseen ja manipulointiin.
Puron hoitovuorokausimaksut ovat 389–595 euroa. Vuonna 2011 yhtiön liikevaihto oli 4 miljoonaa euroa. Tilikaudelta kertyi voittoa 228 000 euroa. Liikevaihto kasvoi 10,2 prosenttia. Pääoman tuotolla mitattuna yhtiön kannattavuus oli erinomainen.
Räisäsen mukaan huostaanotto antaa lastensuojelulle ja sijoituksesta vastaavalle laitokselle huomattavasti enemmän pelimerkkejä hoitaa lasta. Hänen mukaansa kyseessä on lapsen etu!
Suomesta paennut äiti kertoo teinipoikansa itsetunnon parantuneen selvästi muuton jälkeen.
Toisin kuin Suomessa, lasta ei enää ympäröi diagnooseja ja huostaanoton kriteerejä metsästävien ammattilaisten joukkio.
– Poikamme ei ole koskaan ollut poissa kotoa myöhään iltaisin, eikä hän käytä päihteitä.
Mitään pelimerkkejä ja ympärivuorokautista valvontaa ei ole tarvittu pojan rajoittamiseksi, sanoo äiti.
Perheenisä kertoo pojan olleen tutkittavana Uuden-Seelannin valtion palveluksessa olevalla nuorisopsykiatrilla, jolla ei ollut minkäänlaisia taloudellisia intressejä pojan asiassa.
– Hän oli eri mieltä Räisäsen pojalle asettamasta diagnoosista ja totesi, ettei pojallamme ole lainkaan tarvetta psykiatrille. Lapsemme pärjää hyvin ilman lääkitystä.
Äiti korostaa uusiseelantilaisen koulun vastaavan hienosti ADHD-pojan erityistarpeisiin. Siksi ongelmia ei enää ole. Suomalaiselle koulujärjestelmälle sama tuen tarve taas oli aikoinaan liikaa.
– Siitähän se koko lastensuojelupainajainen alkoi, äiti muistelee.
Parin vuoden kuluttua, kun poika on täysi-ikäinen eikä huostaanoton uhkaa enää ole, he voivat muuttaa takaisin Suomeen ( http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/laakarin-kaksoisrooli-ja-maasta-paennut-potilas).
Lokakuun Liike on uutisoinut hiljattain sijaishuollossa lapsiin kohdistetusta kemiallisesta väkivallasta ja siitä kuinka lastensuojelun arvioinnista ja lapsensa psyykelääkityksestä kieltäytyvää tai lastensuojelun asettamaan diagnoosiin tai hoitoon toisen lääkärin mielipidettä hakevaa rangaistaan lastensuojeluilmoituksilla ja uhkaillaan.
Tällaista mielivaltaa vastaan Suomessa ei ole toimivia oikeussuojakeinoja sillä lastensuojelusta puuttuu valvonta , työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet ja perheiden mahdollisuus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.
Aina ei kuitenkaan tarvitse paeta ulkomaille asti.
Tutustu paikkakuntasi viranomaiskulttuuriin ja toimintakäytäntöihin ja valitse viisaasti
Lastensuojelu ei valitettavasti kuulu valinnanvapauden piiriin vaikka asiakkaan pitäisi kohtuuden nimissä saada vaihtaa esim. asiakirjojen panttaukseen ja väärentämiseen syyllistynyt työntekijä.
Erityislapsiperheiden, yksinhuoltajien ja pienituloisten kannattaa ehkäistä lastensuojelun kanssa mahdollisesti syntyviä ongelmia jo ennalta tutustumalla paikkakuntansa viranomaiskulttuuriin ja sen historiaan ja valitsemalla tarkkaan koulunsa , sote- keskuksensa ja maakunnan liikelaitoksensa.
Paikkakunnat, joiden sosiaali- kuin terveydenhuollossa esiintyy jatkuvasti väärinkäytöksiä löytyvät mm. Oulun ja Vantaan lisäksi Jyväskylän, Espoon ja Porin rajaamasta lastensuojelun Bermudan kolmiosta. Niitä ovat mm. Espoo, Hämeenlinna, Jyväskylä, Jämsä, Kankaanpää, Pori, Tampere, Sastamala ja Ylöjärvi. Erityisen paljon valituksia AVI:iin on tullut Pirkanmaan alueelta.
Yle- uutisten mukaan valinnanvapaus tarkoittaa tavalliselle tallaajalle, että hän saa valita:
1. Sosiaali- ja terveyskeskuksen = Sote-keskus
Voit valita itsellesi oman sote-keskuksen. Se on käytännössä terveyskeskus, koska sinne näyttää jäävän sosiaalihuollosta vain ohjausta ja neuvontaa.
2. Hammashoitolan
Saat sieltä tiettyjä hammashoidon palveluja.
3. Maakunnan liikelaitoksen
Saa sieltä muun muassa sosiaalipalveluja ja erikoissairaanhoitoa.
Mitä sinä voit saada:
4. Henkilökohtaisen budjetin = Maakunnan liikelaitos arvioi palveluntarpeesi ja määrittää ennalta henkilökohtaisella budjetilla rahoitettavat palvelut ja budjetin euromäärän.
Voit hankkia näitä palveluja tämän sovitun rahasumman mukaisesti mistä haluat. Tilillesi ei siirry rahaa, vaan maakunta maksaa suoraan palvelun tuottajalle. Henkilökohtaisen budjetin voi saada esimerkiksi paljon palveluja tarvitseva vanhus- tai vammaispalveluiden asiakas.
5. Asiakassetelin
Setelin myöntää sinulle maakunnan liikelaitos tiettyihin palveluihin sen jälkeen, kun palveluntarpeen arviosi on tehty ja palvelun tarve todettu. Setelillä voit valita hoitopaikan, missä esimerkiksi saat tarvitsemasi kaihileikkauksen.
Mielivaltaa voi paeta vaihtamalla osoitetta
Juha Kurvinen kertoo kuinka pääsi pakenemaan pahamaineisesta Kupittaan mielisairaalasta.
"Hoitopalaverin jälkeen olin paniikissa ja kuin puulla päähän lyöty. Totesin, että kahta lisäkuukautta en tässä laitoksessa kestä tulematta oikeasti hulluksi. Potilaskahviossa sanoinkin maniasta kärsivälle jääkiekkovalmentajalle: ”Mun on päästävä täältä heti pois!” Yllättäen hän vastasi: ”Tiedän keinon, jolla pääset pois täältä heti huomenna!” Tule huoneeseeni. Hän otti esiin osastolle salakuljettamansa kännykän ja sanoi: ”Mieti nyt tarkkaan ulkopaikkakuntalainen henkilö, johon voit luottaa eniten. Soita sitten saatko tulla hänen luokseen.”
Soitin isälle Kirkkonummelle: ”Saanko faija tulla luoksesi punkkamaan pariksi viikoksi?” ”Kyllä tottakai. Aina olet tervetullut!” Jääkiekkovalmentaja jatkoi hiljaa supattaen: ”Hyvä. Nyt soita tähän postin osoitteenmuutospalveluun…” Tein työtä käskettyä ja ilmoitin uuden osoitteeni. Sanoin vielä lopuksi puhelimeen: ”Onko nyt niin, että minä en ole enää turkulainen vaan kirkkonummelainen mies?” ”Kyllä, te olette parhaillaan kirkkonummelainen.” Jääkiekkovalmentaja jatkoi: ”Nyt temppu on tehty. Nyt näillä pelleillä on tasan vuorokausi aikaa siirtää sinut kotikuntasi sairaalaan.”
Marssin heti innoissani toimistoon, koputin ja kävelin keskelle toimistoa ja sanoin kovaan ääneen: ”Olen parhaillaan kirkkonummelainen mies, joten ihmettelen mitä vittua täällä Turussa teen!” Hoitajat eivät ensin uskoneet vaan luulivat minun taas kärsivät ”harhoista”. Heidän piti varmistaa asia järjestelmästä ja soittipa yksi isällenikin. Kun he vihdoin uskoivat, he olivat paniikissa: pitäisi äkkiä järjestää ambulanssikyyti…
Seuraavana aamuna heräsin siihen, kun kaksi punaisiin haalareihin varustautunutta hoitajaa sanoi: ”Pakkaahan kamasi. Tulimme hakemaan sinua Jorvin sairaalasta saakka."
Sote- uudistuksessa asiakas sitoutuu sote-keskukseen ja hammashoitolaan puoleksi vuodeksi kerrallaan. Näin ollen asiakas voi tehdä uuden valinnan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua edellisestä valinnasta. Asiakkaalla on kuitenkin oikeus vaihtaa sote-keskusta tai hammashoitolaa määräajasta riippumatta, jos hän muuttaa asuinpaikkaa tai muusta perustellusta syystä.
Koska AVIn , Valviran ja oikeusasiamiehen huomautusten lisäksi mitään virallista tietoa paikkakuntien laittomuuksista ei ole, nuorten ja vanhempien kannattaa googlata harkitsemansa sote-keskuksen lääkärit ja sosiaalityöntekijät varoitusten varalta, tutkia sosiaaliasiamiehen raportit, paikkakuntien huostaanottotilastot, lapsibisnesyrittäjien määrä, laatu ja kytkökset kuntapäättäjiin, ja kysyä ongelmista suoraan esim. facebookin sosiaali- ja terveydenhuoltoa käsittelevistä keskusteluryhmistä.
Taloudellisen pakon vuoksi lastensuojelun riskipaikkakunnilla asuvien erityislapsiperheiden, yksinhuoltajien ja pienituloisten kannattaa jo hyvissä ajoin varmistaa pakoreittinsä sopimalla sukulaisten, ystävien ja tuttavien kanssa kenen osoitteeseen voi siirtää kirjansa hädän tullen.
Osoitetta vaihtamalla voi päästä eroon psykiatrisesta mutta ei välttämättä lastensuojelun mielivallasta. Psykiatristen yksiköiden välillä on enemmän laatuvaihteluita kuin kunnallisessa lastensuojelussa.
Vaikka lastensuojeluun ajautunut perhe muuttaisi toiselle paikkakunnalle kesken selvitysprosessin, asiasta ilmoitetaan uudelle asuinkunnalle. Selvitykseen liittyvät asiakirjat toimitetaan uuteen kuntaan, jonka velvollisuus on jatkaa selvityksen tekemistä ja tehdä se loppuun. Riippuu täysin uusista sosiaalityöntekijöistä, haluavatko he tutustua asiakkaisiinsa vai tekevätkö selvityksensä vain aiempien työntekijöiden fabrikoitujen asiakirjojen perusteella, kuten tavaksi on tullut.
Viime kädessä uuden paikkakunnan sosiaalitoimen, poliisin ja tuomioistuinten käytännöt ja toimintakulttuuri ratkaisevat saako asiakas oikeutta omassa asiassaan.
Muuttaminen on kuitenkin perusteltua, mikäli lähtöpaikkakunta on samojen, lonkeronsa kunnalliseen päätöksentekoon ulottaneiden ja koko virkauransa väärin toimineiden lastensuojelun työntekijöiden ja yrittäjien kansoittama.
Asiakas voi yrittää itse parantaa asemaansa vetoamalla William Madsenin tavoin uuden paikkakunnan työntekijöiden turhamaisuuteen, haluun tulla tunnustetuksi ammattilaisina.
Epäammatillista on Madsenin mukaan esimerkiksi udella ihmisiltä heidän vaikeuksistaan ilman että ensin rakentaa hyvän yhteyden asiakkaaseen, luo toivoa tai jättää selvittämättä, millaisia ratkaisukeinoja lapsilla ja perheillä itsellään voisi olla vaikeuksissaan.
Epäammatillista on käyttää asiakkaita objektivoivaa kieltä ja olla pohtimatta, miltä se heistä tuntuu tai miten se muovaa käsityksiämme heistä.
Epäammatillista on olla pyytämättä asiakkaiden palautetta heidän toivomistaan avun muodoista ja niiden vaikutuksista asiakkaisiin.
Parhaiten lapsia ja perheitä suojelee terve, lainalainen ja oikeudenmukainen viranomaiskulttuuri, jonka luominen on pitkälti asiakkaiden vastuulla.
Sosiaalinen raportointi on rakenteellista sosiaalityötä. Kohdatusta väärinkäytöksestä kertominen ja valittaminen on kansalaisvelvollisuus, joka saattaa estää seuraavan perheen piinan ja tuhoutumisen.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsensa-psyykelaakityksesta-kieltaytyvaa-rangaistaan-lastensuojeluilmoituksella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/tampereen-malli-ketipinoria-nuorille-kuin-nallekarkkeja-tipotien-nuorisopsykiatrisella-asiantuntijuus-tipotiessn
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
http://www.lokakuunliike.com/laulavan-uutisankkurin-blogi/ssri-hiljaiset-sivuoireet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://akukopakkala.fi/olet-pian-veroparatiisiyhtion-hoivassa/
http://akukopakkala.fi/masennuslaakitys-ja-vakivalta/
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jarjestelmallista-vakivaltaa-uskomushoitoja-ja-sosiaalihygieniaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ensi-ja-turvakotien-kaytannot-selvitettava-valittomasti
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/orwellilaisesta-psykokielest
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-asiantuntija-asettuu-vallan-vaarinkayttajan-puolelle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto