Hallituspuolueiden (kokoomus, keskusta ja Sininen tulevaisuus) eduskuntaryhmät ovat hyväksyneet sote-uudistuksen valinnanvapauslakiluonnoksen.
Valinnanvapauslaki piti valmistella uudelleen, kun sen aiempi versio törmäsi perustuslakiin.
Hallitus saatiin suunnitellusti heikoksi, jotta kokoomus pääsee yksityistämään peruspalvelut, jyräämään yksityisten terveysfirmojen lobbareiden tahtoa läpi sote-uudistuksessa ja leikkaamaan jälleen köyhien koulutuksesta ja perusturvasta ensi vuoden budjettiesityksessään. Uudessa sote- esityksessä julkiselta sairaalalta edellytetään leikkausten tekemiseen tiettyjen tehokkuus- ja kokokriteerien täyttämistä, yksityisiltä ei. Erikoissairaanhoidossa se vaarantaa jopa päivystyksen toimivuuden.
Terveystalo antoi hiljattain yksityiskohtaiset ohjeet Pohjois-Savon maakunnassa Terveystalossa vastaanottoa pitäville lääkäreilleen siitä, miten he voivat lähettää potilaitaan ympäri maakuntaa Varkauteen leikattavaksi, kertoo Iltasanomat.
Varkaus on ulkoistanut vuosi sitten oman kiireettömän leikkaustoimintansa Terveystalolle.
Ohjeiden allekirjoittajana on entinen kokoomuksen poliitikko, nykyinen yksityisen lääkäriasema Terveystalon julkisten palvelujen vastaava, liiketoimintajohtaja Laura Räty.
Rädyn antamien ohjeiden saatesanoissa muistutetaan, että voimassa olevan terveydenhuoltolain mukaan potilas voi itse valita hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon yksikön. Räty ohjeistaakin, että lähetteeseen tulisikin lisätä maininta potilaan valinnanvapaudesta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos potilaalla on tarve kiireettömälle leikkaukselle, häneltä kysytään, haluaako hän Varkauteen, missä leikkaus tapahtuu ilman viivettä, vai Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa on puolen vuoden jono. Lähettävä kotikunta maksaa laskun, jonka perii Terveystalo. Näin potilas pääsee ohittamaan verovaroilla jonot hakeutumalla leikkaukseen yksityiseen sairaalaan.
(IS, 23.10.2017)
Valinnanvapaus-käsite ei ole helposti ymmärrettävä, kertoo Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen.
"Siihen on kuitenkin helppo liittää positiivisia mielikuvia, kuten useimpiin muihinkin viestintäkonsulttien luomiin sanontoihin. Kaikki haluavat vapautta eikä kukaan halua sen vastakohtaa eli pakkoa.
Pelkän iskulauseen lukijalta jää helposti huomaamatta, onko vapaus todellista vaiko vain mielikuvaa.
Valinnanvapaus ei ole juridinen termi, eikä Suomen perustuslaki tunne koko käsitettä. Perustuslaki suojaa kuitenkin henkilökohtaista vapautta sekä oikeutta riittäviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Laissa on jo nyt turvattu potilaan itsemääräämisoikeus ja oikeus valita häntä hoitava lääkäri terveydenhuollon voimavarojen puitteissa. Sipilän hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi ei tätä tilannetta mitenkään muuta.
Kun ministeri puhuu uuden lakiluonnoksen neuvottelutuloksen yhteydessä ”samasta määrästä valinnanvapautta” syntyy mielikuva, että valinnanvapautta voidaan jollain mittauslaitteella mitata. Kyse voisi tältä osin olla hoidon saatavuudesta. Tavoite parantaa hoidon saatavuutta on tärkeä. Laki turvaa kuitenkin jo nyt hoitoon pääsyn asettamalla sille määräajat. Sipilän hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi ei tätäkään tilannetta muuta. Jos hoitoon pääsyä halutaan oikeasti nopeuttaa, pitää terveydenhuollon kokonaisresursseja lisätä eikä vain siirtää niitä paikasta toiseen. Sipilän hallituksen sote-paketti ei kuitenkaan lupaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon lisää resursseja, vaan asettaa tavoitteekseen kustannusten kasvun hillinnän ja tiukentaa soten menokehystä.
Terveystaloustieteeseen perehtyneet tietävät, että terveydenhuollon käytön kasvua hillitään joko nostamalla maksuja taikka jonoilla. Asiakasmaksut olisivat soten yhdenvertaisen hoitoon pääsyn tavoitteen kannalta hyvin ongelmallisia. Suomen terveydenhuollossa onkin priorisoitu vakavasti sairaat ja viivästetty jonoilla sellaisten potilaiden hoitamista, jossa nopea hoitoon pääsy ei tuo terveyshyötyä.
Kun ison terveydenhuoltoyrityksen johtaja kertoo medialle tarinaa omaisensa nopeasta hoitoon pääsystä selkäleikkaukseen ja julkisen sektorin jonotuksesta, jää pari keskeistä asiaa mainitsematta. Julkiset sairaalat kun leikkaavat päivystyspotilaina ilman mitään jonoa kaikki ne selkäpotilaat, joilla selkäoire voi aiheuttaa pysyvän vamman tai jotka kärsivät sietämättömistä kivuista. Tutkimusten mukaan muiden potilaiden osalta hoitotulos on sama riippumatta siitä, leikataanko vai odotetaanko tilanteen paranevan itsestään. Selkäleikkauksen tekeminen olisi siis turhaa resurssien tuhlaamista.
Terveydenhuollossa tehtävän priorisoinnin merkitystä voi avata myös toisella esimerkillä. Jokainen ymmärtää, että syöpäleikkaus on yleensä kiireellisempi kuin vaikkapa tyräleikkaus. Julkinen terveydenhuolto pyrkiikin tekemään syöpäleikkaukset nopeasti, mutta laittaa tyräpotilaat jonoon.
”Valinnanvapaus” tyräleikkaukseen pääsyssä tarkoittaisi käytännössä, että syöpiä leikkaavat vatsaelinkirurgit siirtyisivät leikkaamaan näitä valinnanvapauspotilaita. Tyräleikkauspotilaiden jono lyhenisi ja syöpäpotilaiden jono pitenisi. Terveydenhuollon kokonaisuuden kannalta tämä ei ole kovin järkevää.
Sipilän hallituksen sote-uudistuksen esittelykalvoissa valinnanvapautta on koko ajan kuvattu rahamäärällä. ”Valinnanvapaus” onkin oikeasti se 5,8 miljardin euron rahamäärä, jolla hallitus haluaa verovaroin rahoittaa yksityissektorilla tapahtuvaa toimintaa.
Mitä tämä tarkoittaa: Se tarkoittaa ensinnäkin kiireelliseen ja vaativaan hoitoon kohdennettujen resurssien tosiasiallista supistumista, kun lääkäreitä siirtyy hoitamaan ”valinnanvapauspotilaita”.
Toiseksi se tarkoittaa julkisen terveydenhuollon henkilökunnan vähentämistä sekä hoitohenkilökunnan palkkoihin kohdistuvia säästöpaineita. Moni hoitaja joutuu valinnanvapauden myötä siirtymään yksityissektorin työehtosopimusten ja tuotatomuutosten ohjattavaksi.
Kolmanneksi valinnanvapaus merkitsee terveydenhuollon kokonaiskustannusten kasvua, kun verovaroin kustannettuja kirurgisia toimenpiteitä lisätään, mutta julkisen terveydenhuollon kapasiteetin käyttöaste samalla laskee.
Valinnanvapaus ei sen sijaan merkitse hoitojonojen poistumista. Jonotus vain siirtyy terveydenhuoltojärjestelmässä paikasta toiseen".
Valinnanvapauslain perusteluissa hallitus jo myönsi, että kyse ei ollut EU:sta, vaan sen omista päätöksistä:
”Velvoite yhtiöittää ei johdu perustuslaista tai välittömästi EU-oikeuden velvoitteista, vaan perustuu kansalliseen poliittiseen tarkoituksenmukaisuusharkintaan Suomessa käyttöön otetusta valinnanvapausmallista.”
Yle- uutisten mukaan valinnanvapaus tarkoittaa tavalliselle tallaajalle, että hän saa valita:
1. Sosiaali- ja terveyskeskuksen = Sote-keskus
Voit valita itsellesi oman sote-keskuksen. Se on käytännössä terveyskeskus, koska sinne näyttää jäävän sosiaalihuollosta vain ohjausta ja neuvontaa.
2. Hammashoitolan
Saat sieltä tiettyjä hammashoidon palveluja.
3. Maakunnan liikelaitoksen
Saa sieltä muun muassa sosiaalipalveluja ja erikoissairaanhoitoa.
Mitä sinä voit saada:
4. Henkilökohtaisen budjetin = Maakunnan liikelaitos arvioi palveluntarpeesi ja määrittää ennalta henkilökohtaisella budjetilla rahoitettavat palvelut ja budjetin euromäärän.
Voit hankkia näitä palveluja tämän sovitun rahasumman mukaisesti mistä haluat. Tilillesi ei siirry rahaa, vaan maakunta maksaa suoraan palvelun tuottajalle. Henkilökohtaisen budjetin voi saada esimerkiksi paljon palveluja tarvitseva vanhus- tai vammaispalveluiden asiakas.
5. Asiakassetelin
Setelin myöntää sinulle maakunnan liikelaitos tiettyihin palveluihin sen jälkeen, kun palveluntarpeen arviosi on tehty ja palvelun tarve todettu. Setelillä voit valita hoitopaikan, missä esimerkiksi saat tarvitsemasi kaihileikkauksen.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-uudistus-korruptoitunut-jo-suunnitteluvaiheessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/heiliolainen-lastensuojelunakemys-lastensuojelukriisin-ja-oikeusturvaongelmien-aiheuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-ja-perhepalvelujen-muutosohjelma-ei-puutu-ydinongelmaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-lapsibisneksen-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhehoitokumppanit-suomessa-kestavasti-kehittyvaa-monikansallista-lapsibisnesta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/verotus-muuttuu-ja-kuntien-itsehallinto-katoaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kallista-ja-tuhoisaa-sotaa-ihmisia-vastaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/attendo-jatkaa-ahneuden-tiella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/helsingin-diakonissalaitos-veroparatiisikytkoksia-lapsibisnesta-hyva-veli-verkostoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/takaa-lapsille-koulutus-lopeta-sijaishuollon-rahoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pihlajalinnan-hoitokoti-irtisanoi-ongelmista-raportoineet
http://elenauusitalo.weebly.com/blog/pihlajalinna-heitti-roskiin-maan-parhaan-sossun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-aloilla-toimii-yha-enemman-riskiammattilaisia
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sijaishuollon-korruptoitunut-kehitysapu-lopetettava-lapsia-autettava-osana-perhetta