Lastensuojeluilmoitusten määrä on romahtanut viime viikkoina Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, uutisoi Helsingin Sanomat ja kirjoittaa, ettei tämä ole hyvä uutinen.
"Korona aiheuttaa terveydellisen ja taloudellisen kriisin lisäksi sosiaalisen hätätilan. Perheiden ongelmat jäävät nyt piiloon ", tiedetään Kirkko ja Kaupunki- lehdessä.
Koronaepidemia ei Vantaan lastensuojelun palvelupäällikön Hanna Pösön mukaan vielä näy ainakaan lastensuojeluilmoitusten lisääntymisenä. Ne ovat päinvastoin viime viikkoina vähentyneet noin 30 prosenttia.
-Kun lapset eivät käy koulussa tai päiväkodissa, hankalat asiat jäävät piiloon. Saamme normaalisti yli 80 prosenttia ilmoituksista viranomaisilta, Pösö kertoo ja pelkää, "että tämä on tyyntä myrskyn edellä".
Helsingin perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Maarit Sulavuori kertoo, että tilanne ei ainakaan vielä toistaiseksi ole näkynyt kasvaneena sosiaalipalvelujen tarpeena. Hänen mukaansa "Kriisi on kuitenkin vasta aluillaan".
Päihdeongelmien, mielenterveyden ja lastensuojelun kriisin pelätään muhivan koronaviruksen vuoksi koteihinsa sullottujen parissa – "Sosiaalinen kontrolli on poissa", uutisoi Ilkka- lehti.
Mieli ry:n kriisityön johtaja Outi Ruishalmeen mukaan " useille ongelmaperheiden lapsille on tärkeää kodin ulkopuolinen maailma kouluineen ja harrastuksineen, jotka koronakriisi on nyt sulkenut".
HS kertoo, että lastensuojeluilmoisten romahdettua mietitään nyt keinoja tavoittaa nuoria suoraan. Sosiaalityöntekijä yllyttää kaupunkeja viestimään suoraan lapsille vaikka Youtuben kautta.
HS:n mukaan " ehkä onnekkaimpia ovat ne nuoret, joilla on jo tiivis suhde tuttuihin ja turvallisiin aikuisiin ammattilaisiin ".
Eivätkö siis vanhemmat voi olla tuttuja ja turvallisia aikuisia?
”Isoin huoli on niistä lapsista, joiden hätää ei näe kukaan”, sanoo sosiaalityöntekijä Sonja Soini Pelastakaa lapset ry:stä.
Eivätkö vanhemmat näe omien lastensa hätää?
Sijaishuolto on suurin koulutusurien katkaisija- ei kotiopetus
Soini yllyttää HS:ssa, että nyt olisi erityisen tärkeää mennä sinne, missä lapset ja nuoret jo ovat eli perheiden koteihin aivan kuin kodeissa ei jo olisi aikuisia.
Huoli lapsista ja nuorista kasvaa, kun osa ei käy etäkoulua ollenkaan eikä heitä kohdata, tietää puolestaan Itä-Savo.
Eivätkö siis lastensa kanssa asuvat ja heitä opettavat vanhemmat kohtaa omia lapsiaan?
– Jos varhaiskasvatuksessa tai kouluissa ei käydä, miten lasten hätä nähdään? Tämä on todella huolestuttava tilanne. Meidän pitää kaikkien olla nyt tuntosarvet herkkinä, sanoo Helsingin kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Minna Manelius.
Miksi viranomaisten tuntosarvet eivät ole olleet herkkinä silloin kun koululaisilla on hätä koulussa tapahtuvasta koulukiusaamisesta?
Kovin herkkinä ei voi pitää Maneliuksen omiakaan tuntosarvia ainakaan Haapasten lasten hädän suhteen kun nämä joutuivat törkeän asiakirjafabrikoinnin, valheellisen syytteen ja mielivaltaisen lastensuojeluprosessin seurauksena vuosiksi ala-arvoiseen perhekotiin ja eroon läheisistään.
Talentian mediavaikuttajana, hallinto- oikeuden asiantuntijana ja lastensuojelun pelastusohjelman suunnittelijana toiminut Manelius tunsi lasten ja lastensuojeluprosessin väärinkäytösten sijaan huolta lähinnä lastensuojeluprosessin väärinkäytösten julkaisemisesta, jota hän paheksui.
Lastensuojelun huoli lasten koulunkäynnistä kotona on outoa kun tiedetään, että lastensuojelu itse katkaisee sijoittamiensa lasten - ja usein myös näiden vanhempien- koulutuspolut.
Sijaishuolto on suurin uhka lasten koulutukselle- ei kotiopetus.
Lastensuojelututkimukset tarjoavat yhdenmukaista ja kansainvälisesti yhtäpitävää näyttöä siitä, että sijoituksilla on negatiivisia vaikutuksia sijoitettujen koulutusuriin (Altshuler, 1997; Parrish et al., 2001; Finkelstein 2002; Weinberg, Zetlin, & Shea, 2003 ; Burrell 2003; Ploug 2003; Christoffersen 2003; Lips 2007; Clausen & Kristofersen 2008; Vinnerljung & Sallnäs 2008 ;Tideman ym. 2011, Berlin ym. 2011 ).
Lastensuojeluilmoitus ei takaa lapsen edun mukaista tukea
Manelius vihjaa, että lasten omat vanhemmat eivät näe lastensa potentiaalia hätää.
Todellisuudessa moni vanhempi on itse tehnyt lapsestaan lastensuojeluilmoituksen- ja lapsi on silti jäänyt vaille tarvitsemaansa tukea tai saanut ilmoituksesta alkaneen lastensuojeluprosessin seurauksena lisää ongelmia.
Monissa tapauksissa lastensuojelun asiakkuus estää- ei edistä- tarvitun palvelun saamista.
Huosta- tutkimuksen mukaan jopa 85% lapsista jäi vaille jotakin tarvitsemaansa palvelua ennen sijoitusta.
Tuomas Kurttilan mukaan lapsen edun varmistamiseksi yhteiskunnan on suhtauduttava alituiseen kriittisesti lastensuojelun laatuun.
Näin ei Suomessa tapahdu.
”Emme saa jättää yhtäkään lasta tai nuorta yksin” sosiaalityöntekijöiden lisäystä ajava Li Andersson korostaa KU:ssa.
Onko siis omassa kodissa omien vanhempiensa kanssa elävä lapsi "yksin jätetty"?
Flunssaisia lapsia eristetään koulukodeissa omiin huoneisiinsa – siellä on oltava niin kauan, että oireet hellittävät, kertoo puolestaan YLE mutta uutinen huoneisiinsa yksin lukituista sairaista lapsista ei herätä huolta päättäjissä.
Lastensuojeluilmoituksista huolehditaan myös koronan aikaan
Valtamedioita yhdistää huoli lastensuojeluilmoitusten ja -asiakkaiden mahdollisesta vähenemisestä ja usko lastensuojelujärjestelmän toimivuuteen.
Kaikki mediat puoluekannoista riippumatta ovat lähteneet yksissätuumin mukaan ongelmauutisointiin ja lastensuojelun asiakashankkijoiksi.
Suomalaiset vaikuttavat uskovan, että lapsi saa tarvitsemansa avun kunhan hänestä vain tehdään lastensuojeluilmoitus. Tämä katteeton usko onkin johtanut lähes 150 000 vuosittaiseen lastensuojeluilmoitukseen.
Helsingin Sanomissakin varmasti tiedetään, että poliisilla on velvoite tehdä lastensuojeluilmoitus kotihälytyksen yhteydessä.
Jos perheessä ilmenee väkivaltaa tai päihde-ongelma, lastensuojeluilmoitus varmasti tehdään, halusipa lapsi itse tai vanhemmat sitä tai ei. Käytäntö on perusteltu ja se on voimassa myös koronan aikaan.
Valitettavasti lastensuojeluilmoituksia tehdään myös nimettöminä kiusaamistarkoituksessa tai pelkän subjektiivisen huolen perusteella.
Aivan varmasti lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös koronan aikaan. Eri asia on johtaako se lapsen edun mukaisiin toimiin.
Kotonaan viihtyvät köyhät eivät ole lastensuojelukriisin syy
Miksi mediat maalailevat vanhemmista kauhukuvaa psykopaatteina ja köyhistä perheistä koronaviruksen vuoksi koteihinsa sullottuina, ongelmiaan tartuttavina riski- ihmisinä, joissa muhii uusi lastensuojelukriisi ja joista pitää tehdä ilmiantoja?
Lastensuojelukriisin syy eivät ole kotonaan viihtyvät köyhät perheet vaan ahneet ja osaamattomat bisnesammattilaiset ja heidän hellimänsä poislähettämisen kulttuuri ja perheiden psykopatologisointi.
Lastensuojelusta puuttuvat edelleen riippumattomat tuomioistuimet, tutkimustieto, valvonta, seuranta, tulosvastuu, toimivat avohuollon tukimuodot ja oikeussuojakeinot perheille, kriittinen journalismi ja työntekijöiden vastuu- ja korvausvelvoitteet väärinkäytöksistä.
Vaikuttaakin siltä, että monissa lastensuojelujärjestöissä on asiakaskato ja työntekijöillä ei ole muuta tekemistä kuin hioa median avustuksella uusia asiakashankinnan keinoja STEA- rahoitetuissa tyhjissä toimistoissaan.
Ehkäpä asiakaskadon syy on jossakin muualla kuin kelvottomiksi kuvitelluissa vanhemmissa, joista ei tehdä tarpeeksi ilmiantoja.
Lapset eivät koe saavansa apua ammattiauttajilta
MLL:n tutkimukset ovat jo usean vuoden ajan antaneet yhdenmukaista tietoa tutuiksi ja turvallisiksi mainostetuista " aikuisista ammattilaisista".
Tukipuhelin -kokeilu osoitti saman mitä Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin tulleet yhteydenotot jo aiemmin ovat viestittäneet: Nuoret eivät luota viranomaisiin ja ovat joutuneet sopeutumaan aikuisperspektiivistä rakennettuun palvelumalliin ikävaiheensa kustannuksella. ( Sinkkonen & Mäkelä( toim.) THL- raportti 2017, 61-62)
Lapset ja nuoret kokevat, etteivät ole tulleet kohdatuiksi ja autetuiksi, vaikka ympärillä olisi useita ammattilaisia. Yhteydenottojen perusteella kohtaamisten toteutuksessa ja laadussa on paljon parannettavaa. Monet jäävät ilman tarvitsemaansa tukea.
Nuoret kertoivat yhteydenotoissaan, miten ennalta sovitut ja ulkopuolisen kehotuksesta tulevat, niin sanotut pakotetut kohtaamiset ammattilaisten kanssa jännittivät ja ahdistivat. Tällaiset kohtaamiset pahensivat huonovointisen nuoren oloa entisestään.
Miksi kansalaisia valjastetaan tuottamaan nuorille lisää pakkokohtaamisia ahdistavien ammattilaisten kanssa?
Vasta koronaeristys takaa perheiltä puuttuvat perusoikeudet: kotirauhan ja perhe- elämän ja yksityisyyden suojan
Korona- eristys kotiin on pelastus monelle koulussa, harrastuksissa tai viranomaispalveluissa kiusatulle ja kaltoinkohdellulle lapselle ja hänen perheelleen.
Eristys toi monille perheille viimeinkin mahdollisuuden kotirauhaan, kiireettömään yhdessäoloon ja lepoon ilman kiusaamista ja pahantahtoista kontrollia.
Ainakin maaseudun mökeissä eläville köyhille perheille eristys mahdollistaa edes hetkeksi erään keskeisen perusoikeuden, joka ei normaaliolosuhteissa toteudu nimittäin perhe-elämän suojan.
Miksi tämän perusoikeuden toteutuminen ärsyttää lastensuojeluammattilaisia ja medioita?
Eikö huolta pitäisi herättää pikemminkin se, että perhe- elämän suoja näyttää vaativan eristäytymistä eikä toteudu normaalioloissa tai viranomaiskohtaamisissa?
Juuri lastensuojeluilmoitukset, joita mediat yllyttävät tekemään "matalalla kynnyksellä" johtavat usein arvaamattomiin ja jopa laittomiin prosesseihin, joiden seurauksena perhe- elämän suoja mitätöityy ja perheet hajotetaan.
Perhe- elämä ei nauti kunnioitusta Suomessa
Jokaisen oikeus perhe-elämän kunnioitukseen on kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattu ihmisoikeus. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa (artikla 16) todetaan, että: "Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustavanlaatuinen ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan". Myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa (artikla 8)ja Euroopan unionin perusoikeuskirjassa (artikla 7) on turvattu perhe-elämän kunnioitus.
Kyseiset kansainväliset ihmisoikeussopimusmääräykset eivät kuitenkaan velvoita valtioita ainoastaan pidättäytymään perhe-elämään puuttumiselta, vaan ne myös velvoittavat valtiota ryhtymään oma-aloitteisesti aktiivisiin toimiin perheyhteyden suojelemiseksi.
Suomen perustuslain yksityiselämänsuojasäännöksen mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Myös kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.
Kotirauha tarkoittaa fyysistä turvallisuutta sekä suojaa ulkopuoliselta häirinnältä ja tarkkailulta. Kotirauhan rikkomisesta tuomitaan se, joka oikeudettomasti tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan. Kotirauhan rikkomisesta voidaan tuomita myös se, joka jättää noudattamatta tulokieltoa tai poistumiskäskyä.
Kenenkään yksityiselämään, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon ei saa mielivaltaisesti puuttua. Jokaisella tulisi lisäksi olla oikeus lain suojaan sellaista puuttumista tai loukkausta vastaan.
Myöskään viranomaiset eivät saa puuttua yksityis- ja perhe-elämän suojaan, paitsi silloin kun se on välttämätöntä ja laki sen sallii.
Tämä tuntuu olevan monille suomalaisviranomaisille vaikea asia ymmärtää ja vielä vaikeampi noudattaa.
Lähinnä vauraiden lapsettomien parien ja LGBTQ- perheiden adoptio- ja perhehoito-oikeuksiin keskittyvä, edunvalvontafraasiksi typistynyt "perheiden monimuotoisuuden kunnioitus" ei ole käytännössä koskaan ulottunut köyhiin tai lastensuojeluperheisiin.
Moni perhe nauttii nyt eristyksen mahdollistamasta kotirauhasta ja yksityis- ja perhe-elämän suojasta ja toivoo niiden kestävän mahdollisimman pitkään.
– Perhe-elämän suojan todellista merkitystä ei näytetä ymmärrettävän. Kyse on keskeisestä perus- ja ihmisoikeudesta, jonka loukkauksesta Suomi on saanut useita langettavia päätöksiä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.
Silti meillä rikotaan perheitä ilmeisen kevyin perustein, kiireellisten sijoitusten ehtoja kritisoinut Selina Holmas-Rasila summaa.
Korona-kriisin valjastaminen perhe-elämän suojan rikkomiseen ja omien toimimattomaksi todettujen "palvelujen " asiakashankinnan välineeksi vanhempia mustamaalaamalla on hävytöntä toimintaa, johon minkään median ei pitäisi osallistua.
Myöskään perheiden ei tarvitse rahoittaa lastensuojelun asiakashankintaa ja oman oikeusturvansa ja perusoikeuksiensa romutusta. He voivat äänestää lompakollaan ja lopettaa lastensuojelun asiakashankkijoiksi ryhtyneiden järjestöjen jäsenyydet ja lehtien tilaukset.
Samat oikeusturvaongelmat jatkuneet lastensuojelussa jo vuosikymmeniä
Lastensuojelukriisin ja länsimaisten oikeusperiaatteiden laiminlyönnin syytä lastensuojelussa jäljittävien kannattaa lukea Varpu-Leena Aallon (pj.), Pia-Liisa Heiliön, Jaakko Ellisaaren (siht.), Sirpa Taskisen ja Marjatta Bardyn Lapsipoliittisen selontekotyöryhmän muistio (STM 1994:24) ja varsinkin Anu Suomelan erinomainen, 25 vuotta vanha mutta yhä ajankohtainen vastine siihen:
"Lähtökohtaisena vaikeutena on se, että kun hallinto tarkkailee itseään, nähdään ongelmien aiheuttajiksi hallintoalamaiset, vaikka ongelmana saattavat olla nimenomaan hallinnon interventiot kansalaisten elämään. Ratkaisuina ongelmiin tarjotaan normien kiristämistä ja viranomaisvallan ja valtuuksien lisäämistä perheen oikeuksien kustannuksella.
Lastensuojelulta salassa pidettäviä eivät ole edes 100 %:n luottamuksellisiksi määritellyt terapiatiedot.
Mielisairaala, mielenterveystoimisto, kasvatus- ja perheneuvola jne. luovuttavat tiedot asiakkaalta mitään kysymättä. Myös lääkärintodistuksia kirjoitetaan huostaanoton varmentamiseksi työntekijän kertomuksen pohjalta lasta tai perhettä tapaamatta.
'Lapsen etu' - ajattelun vuoksi lastensuojelu voi kohdistaa perheeseen mitä tahansa interventioita, joilla vakavasti vaarannetaan vanhemman ehkä entuudestaan heikko mielenterveys.
Mitään järkevää oikeussuojakeinoa ei ole siihen, että lastensuojelija kirjaa kuulopuheita ja perättömiä tietoja, jotka seuraavat asiakasta ja hänen lapsiaan ainakin Helsingin arkistointisäännön vuoksi 75 vuotta.
Lastensuojeluilmoituksenhan voi tehdä puhelimitse ja tuntemattomana. Vaikka ilmoitus olisi täysin perätön se jää asiakkaan tietoihin."
Lue koko vastine:
http://www.kaapeli.fi/pesue/artikkeleita/kriittinen_kannanotto_95.htm
#lastensuojeluilmoitus
#varhainen puuttuminen #Krista Kiuru #Elina Pekkarinen #hatkaus #STM
#kiireellinensijoitus #lastensuojeluntyömenetelmät #vanhemmuudenarviointi #laitonsijoitus #onnistuminenlastensuojelussa #onnistumisentekijät
##Lastensuojelututkimus #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastenasiaintalo #LASTA #ACE #valvonta
#Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #kokemusasiantuntijuus
#Pesäpuu #Nuortenystävät #PelastakaaLapset #SOS-lapsikylä #Kasper #monimuotoisetperheet #Perhehoitoliitto #Talentia
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tuottoisa-myytti-riskiperheista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kiusaaminen-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-vei-lapset-ilman-laillista-syyta-kiireellisia-sijoituksia-tehdaan-hatarin-perustein
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mll-lapset-eivat-koe-saavansa-apua-ammattiauttajilta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelulapsia-kaltoinkohdellaan-urheiluharrastuksissa-lapsiasiavaltuutettu-ei-puutu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lastensuojelun-valvonta-epaonnistuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pesapuu-ry-ny-ja-hex-kuinka-sijaishuollon-vakivalta-salataan-ja-periytetaan-x-ketjussa-stean-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelastakaa-lapset-ry-syyttaa-vanhempia-lastensuojelun-epaonnistumisista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ohjeita-koulukiusatuille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavien-irma-moilasen-koulupelko-diagnoosi-koulukiusattujen-huostien-ja-mielisairaalakyyditysten-veruke
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/koulukiusatun-aidin-tuska-lapseni-yritti-itsemurhaa
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/koulukiusaaminen-rjhti-ksiin
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/kuusi-vuotta-helvetissa
http://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/kuka-suojelisi-ammattilaisuhreja-lapsilta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/erityisen-tuen-painopeitto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-muistuttaa-uskonnollista-aivopesua
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/ylojarvi-koulu-ja-lastensuojelu-piinasivat-perhetta-vuosia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iii-taistelu-vaaria-tulkintoja-vastaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta