Sosiaalityössä satsataan nykyisin erilaisiin valheellisiin palvelupolkujen ja työmenetelmien mallinnuksiin, joita tekevät sosiaalialan osaamiskeskukset.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-osaamiskeskus-vai-mokaamiskeskus
Sosiaalialan osaamiskeskukset on STM:n johdolla valjastettu valheellisen mallinnustyön lisäksi monitoimijaiseen psykoanalyyttisperustaiseen arviointiin ja lastensuojelun arviointibisneksen valkopesuun, jotka takaavat, että huonot toimintakäytännöt jatkuvat, lastensuojelu valvonta tulee epäonnistumaan ja turhat huostaanotot lisääntymään jatkossakin.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
Kuvitteellisten palvelupolkujen mallinnuksen sijaan kehittäjien kannattaisi keskittyä analysoimaan jo toteutuneita polkuja erilaisiin pseudopalveluihin ja miettimään miten niissä toteutuneet laittomuudet voitaisiin vastaisuudessa estää.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/rahoituskanavat-ylittava-sotepalvelujen-kaytto-vai-rahoituskanavat-ylittava-pseudopalvelujen-tuotto-ja-yllapito
Osaamiskeskustoiminta on onnistunut verkostoimaan oman alueensa sosiaalialan alueelliset toimijat lastensuojelun laittomia toimintakäytäntöjä ylläpitäviksi muutosvastaisiksi klikeiksi, tarjoamaan tehtäviensä hoidon mokanneille sosiaalityöntekijöille väärinkäytöksiä vähättelevää vertaistukea ja katteettomia palkintoja ja virkoja kehittäjäsosiaalityöntekijä- tai erityisosaaja- nimikkeillä sekä säännöllistä kokoustamista ja kalliita kehittämispäiviä osaamiskeskusjohtajille ja työntekijöille.
Mallinnukset puolestaan perustuvat poikkeuksetta moralistisiin virhepäätelmiin, jossa johtopäätökset ja suositukset vedetään todellisuuden sijaan sen perusteella miten asioiden tulisi olla.
Kehittämisprojektit mallintavat vuodesta toiseen kuvitteellisia palveluohjauksia ja - polkuja, joita ei ole todellisuudessa toteutettu koskaan.
Onnistunut palvelupolku- käsitteen käytön tarkoituksena tuntuu olevan- ei sosiaalityön tuloksellisuuden kartoitus- vaan sosiaalityön ja sijaishuollon ammatillinen edunvalvonta.
Yhteistä monille viranomaislähtöisille onnistumisen mallinnuksille on, etteivät ne useinkaan ole vuorovaikutussuhteessa asiakaspalautteeseen, lainsäädäntöön, tutkimustietoon, oikeudenmukaisiin menettelytapoihin, tutkittuun lopputulokseen tai yhteiskunnan rakenteellisiin tekijöihin.
Kun ennen asiakas joutui etsimään tarpeisiinsa vastaamattomia palveluja monista eri paikoista, hän voi perhekeskusten myötä saada tarpeisiinsa vastaamattomat pseudopalvelut saman katon alta. Lastensuojelussa tätä kutsutaan kehittämiseksi.
Ilman asiakasosallisuutta ja tutkimustietoa vaarana on, että palveluohjauksesta muodostuu osa sosiaalityön poiskäännyttämisen, -lähettämisen ja kierrättämisen kulttuuria ja asiakassegmentointia yksityisten sote- yritysten tarpeisiin.
Osaamiskeskusten ja Lokakuun Liikkeen mallinnusten erona on, että osaamiskeskusten mallinnukset ovat kuvitteellisia mutta Lokakuun Liikkeen mallinnusten tapahtumat ovat todella tapahtuneet:
TAPAUSESIMERKKI ERITYISLAPSIPERHEEN TUESTA JYVÄSKYLÄSSÄ
Pitkäaikaissairaiden erityislasten omaishoitajana toiminut Hanna- äiti kertoo YLE:n Aamusydämellä- ohjelmassa ja Maria Syvälän Hukassa huostassa- kirjassa ( 2013, 104-106 ) kuinka joutui keskeyttämään opintonsa, koska hänen vakavasti sairaan epilepsia- diagnoosin ja lääkityksen saaneen lapsensa käytös muuttui arvaamattomaksi.
Sen sijaan, että perheelle olisi annettu kotiapua ja pojalle terapiaa, heistä tehtiin Jyväskylässä lastensuojeluilmoituksia ja fabrikoituja asiakaskirjauksia, jotka hankaloittavat jopa lasten somaattisten vaivojen hoitoa. Epäilyjen tuloksena poika otettiin pois terapiajonosta.
Vanhemmat tutkituttivat lapsensa yksityisellä neuropsykologilla, ja äkillisesti alkaneiden aggressioiden ja ikää vastaamattoman käytöksen syyksi paljastui epilepsialääke.
Hanna kuvaa Leijonaemot- blogissa tilannetta, jossa hän olisi tarvinnut 4 tuntia hoitoapua viikossa saattaakseen opintonsa loppuun.
Siihen ei ollut Jyväskylässä varaa, mutta vanhemmista tehtiin kymmeniä tuhansia euroja maksava vanhemmuudenarviointi, jonka aikana perheen kotona kävi kolme ihmistä kahdesti viikossa yhteensä kymmenen tunnin ajan viikossa istumassa päätyäkseen lopputulokseen, että perhe tarvitsi kotiapua, jota ei ole saatavilla erityislasten omaishoitajille.
PALVELUPOLKU A- SAIRASTUNEEN YKSINHUOLTAJAN KOTIAPUPYYNTÖ JOHTI SIJOITUSUHKAAN
Pärjäätkö vai etkö pärjää?
Tällaisen kysymykseen joutui vastaamaan kuopiolainen yksinhuoltaja Matilda (nimi muutettu), kun hän olisi tarvinnut kaupungilta kodinhoitoapua. Koska kaupungilla ei ollut tarjota kotipalvelua riittävästi, Matildalle ehdotettiin lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle.
Tätä ennen Kuopion kaupunki oli vastannut toistuvasti, että yksinhuoltajan perhe voi saada kotipalvelua enintään kolme kertaa viikossa ja neljä tuntia kerrallaan.
Monen tilanteessa tämä voi olla kylliksi, mutta Matildan kohdalla apua olisi tarvittu tuntuvasti enemmän. Jalkapöytä oli rusentunut lasipöydän alle. Koipi kipsissä ja sauvat kainalossa jopa kahvikupin pitäminen kädessä on vaikeaa. Samalla yksinhuoltajan pitäisi pystyä huolehtimaan kolmesta alle kouluikäisestä lapsestaan, joista nuorin on konttausiässä. Isovanhemmat ovat niin iäkkäitä, ettei nelihenkisen perheen arjen pyörittämistä voinut sälyttää heidän kontolleen.
Oikeus kotipalveluun on subjektiivinen oikeus
Lain mukaan kuntien pitää tarjota lapsiperheille kotipalvelua esimerkiksi silloin, kun vanhempi sairastuu, uupuu tai elämäntilanne on muutoin vaikea. Huhtikuussa 2015 voimaan astunut sosiaalihuoltolaki sääti lapsiperheiden oikeuden kotipalveluun subjektiiviseksi.
Lain soveltamisoppaan mukaan ”kotipalvelua on järjestettävä tarvittavassa määrin niinä vuorokauden aikoina, jolloin sitä tarvitaan”, kun kyse on lapsen terveyden tai kehityksen turvaamisesta.
Tulkinnanvaraa on siinä, mitä on lain tarkoittama välttämätön palvelu, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Kirsi Kaikko.
Päätökset merkittiin salaiseksi
Tästä huolimatta Kuopion nettisivuilla kotipalvelulle ilmoitetaan selkeät enimmäismäärät: neljä tuntia päivässä, kolmena päivänä viikossa ja korkeintaan neljän kuukauden ajan.
Myöntämisperusteista on päättänyt Kuopion perusturva- ja terveyslautakunta kokouksessaan toukokuussa 2015. Uudistettu laki oli tuolloin juuri astunut voimaan. Salaiseksi merkitty pöytäkirja on saatavilla kaupungin Dynasty-tietopalvelusta. Toisin on kokouksen viiteaineiston laita, joka on merkitty salaiseksi, vaikkei se sisällä esimerkiksi arkaluontoisia henkilötietoja, jotka ovat peruste salaamiselle.
Samat rajoitukset toistuvat niin internet-sivuilla, lautakunnan päätöksessä kuin Matildan palvelutarpeen arvioinnissa.
– Nettisivujen on oltava linjassa sen kanssa, mitä käytännössä tehdään. Asiakkaiden pitää voida luottaa siihen, että sivuilla tarjottava tieto vastaa todellisuutta. Viranomaisen toimintaan ja tiedottamiseen ylipäätään pitää voida luottaa, kommentoi Kaikko.
Kotiavun sijaan tarjottiin sijoitusta
Käytännössä kotipalvelun rajoitus tarkoitti Matildan kohdalla sitä, että sosiaalityöntekijät ehdottivat hänelle lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle perhetukikeskukseen tai sijaisperheeseen.
– Jotta lapsia ei olisi viety, jouduin sanomaan, että pärjään lasten kanssa, vaikka en pärjää, Matilda sanoo.
Lopulta tilanne ratkaistiin siten, että kaupungin kotipalvelu saapui aamuisin pukemaan lapset, ja aikuissosiaalityön rahoittama taksi kyyditsi lapset päiväkotiin.
Nurinkurisinta on, että kotihoidosta koituvat kustannukset olisivat olleet jotakuinkin samat kuin päiväkoti- ja taksijärjestelyn. Tällainen päivittäinen apu järjestyi vasta, kun alla oli useita puhelinsoittoja ja yhteydenottoja aluehallintovirastolta.
Kaupunki kielsi Matildaa näyttämästä omia asiakirjojaan
Kun Matilda pyysi lastensuojelun käynnistä raportin, hänelle sanottiin kaupungilta, ettei hän saa näyttää omia asiakirjojaan kenellekään – muutoin Matilda rikkoisi lakia.
Kun postia ei alkanut kuulua, Matilda kävi noutamassa paperit paikan päältä. Käyntejä tarvittiin kaksi, sillä ensimmäisellä kerralla raportti oli nippu tyhjiä paperiarkkeja.
– On ollut todella raskasta ja turhauttavaa taistella viranomaisten kanssa tilanteessa, joka on muutenkin hankala, Matilda sanoo.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopion-mielipuolinen-sijoitusperuste-kotiavun-tarve
PALVELUPOLKU B - AVUNPYYNTÖ LASTENSUOJELUSTA JOHTI TALOUSKATASTROFIIN JA TEKAISTUUN RIKOSSYYTTEESEEN
Savon Sanomat kertoo selkäleikkauskierteeseen joutuneesta kolmen alle kouluikäisen lapsen äidistä, joka kääntyi oma-aloitteisesti lastensuojelun puoleen ja teki itsestään lastensuojeluilmoituksen saadakseen lapsilleen väliaikaisen hoidon selkäleikkauksesta toipumisen ajaksi.
– Lastensuojelusta saa apua, eikä avun hakemista kannata hävetä, hän muistelee vakuuttaneensa muille vanhemmille lapsiperheitä tukeneen yhdistyksen tapaamisessa.
Sosiaalityöntekijä ehdotti vapaaehtoista avohuollon sijoitusta tukiperheeseen. Sairasvuoteesta käsin Eeva alkoi järjestellä elämäänsä niin, että lapset pääsisivät välillä myös kotiin.
-En voinut itse ajaa autoa. Otin autoon täyskaskon, koska varamummot sanoivat, etteivät uskalla kuljettaa lapsia ilman kunnon vakuutusta. Eeva pakkasi laukut täyteen vaatteita ja laittoi mukaan lasten lääkkeet ja vaipat. Pääsiäisen aikaan sijaisperhe lomaili. Eeva kutsui kotiin avuksi sukulaisia pyörittämään taloutta ja hoitamaan lapsia.
Lastensuojelun sijoitustoimet tuhosivat perheen talouden
Sitten putosi pommi. Eeva näyttää kirjettä, jossa Kuopion kaupunki kertoo perivänsä perusturva- ja terveyslautakunnalle lasten isältä vahvistetun 525 euron suuruisen elatusavun lastensuojelukustannusten korvaamiseksi. 479 euron suuruiset lapsilisät Kela ohjasi sijaisperheelle. Lapsilisien lisäksi sijaisperhe sai kolmesta lapsesta kulukorvauksia yhteensä kuukaudessa noin 1500 euroa ja hoitorahaa noin 3170 euroa.
Käytäntö on laillinen, mutta perheen sosiaalityöntekijä oli unohtanut kertoa siitä leikkauksesta toipuvalle Eevalle.
Eevan esittämistä aluehallintoviraston ja kaupungin asiakirjoista käy ilmi, että kaupunki on myöntänyt sosiaalityöntekijän toimineen virheellisesti. Sosiaalityöntekijä ei tiedottanut Eevaa riittävästi sijoituksen taloudellisista vaikutuksista. Kaupunki ei nähnyt työntekijän toiminnassa muuta huomautettavaa.
Varallisuusselvitys osoittaa, että perinnän jälkeen Eevan talous oli 272 euroa miinuksella. Perusperiaate on, etteivät lastensuojelun sijoitustoimet saa vaarantaa perheen taloutta. Lapset olivat vajaa kolme kuukautta kestäneen sijoituksen aikana äitinsä luona yhteensä 24 vuorokautta.
– Esitin todisteena kuitit menoista, jotka olivat syntyneet minulle sijoituksen aikana. Se ei muuttanut tilannetta. Minut käskettiin hakemaan toimeentulotukea.
Kun Eeva ei pystynyt lyhentämään lainaansa kuin korkojen verran, myös asumistukea alettiin periä pois. Myöhemmin perintä saatiin oikaistua, mutta asioiden selvittely vei aikaa ja energiaa jo muutenkin raskaassa tilanteessa.
Rahasotkut kiristivät välejä Eevan, tukiperheen ja lastensuojelun välillä. Eeva kuuli, että sosiaaliasiamies voisi olla avuksi.
– Sosiaaliasiamiehestä on vaikea saada tietoa, mutta hän on ilmainen, yhteiskunnan järjestämä auttaja, joka puolustaa lastensuojelun asiakkaita.
Sosiaaliasiamiehen avustuksella Eeva tilasi tapaukseensa liittyvät asiakirjat. Sosiaalityöntekijä toi dokumentit henkilökohtaisesti Eevan kotiovelle ja sanoi, ettei papereita kannata lukea yksin.
Eevaa kylmäsi. Kirjaukset rakensivat outoa kuvaa. Eeva alkoi pelätä, ettei saisi lapsiaan enää takaisin. Hän päätti purkaa vapaaehtoisuuteen perustuvan avohuollon sijoituksen. Samalla hän ilmoitti, että hän haluaa perheelleen uuden sosiaalityöntekijän.
Lapsia johdateltiin tunnustamaan keksitty rikos kun äiti yritti purkaa sijoituksen
Pian Eeva sai kirjeen, joka kertoi sijoituksen purkamisen jälkeen tehdystä rikosilmoituksesta. Sen mukaan lapset olivat sijoituksen aikana kertoneet, että Eeva on tukistanut lapsiaan ja sitonut heitä tuoliin. Eevaa syytettiin lastensa pahoinpitelystä.
– Se oli hirveää. Taistelet äitinä aina lapsien edun puolesta, etkä ikinä vahingoittaisi heitä. Sitten tulee tällainen. Juoksin naapuriin ja itkin.
Joulukuussa Eeva sai puhelun tutulta työntekijältä, joka kertoi silloisen sosiaalityöntekijän ehdottaneen lasten sijoitusta. Eeva kauhistui, ja asia jäi leijumaan ilmaan. Samalla mieltä painoi meneillään oleva rikostutkinta.
Helmikuun puolivälissä Eeva sai puhelun, jossa kerrottiin, että lapset on kuultu. Paikalla oli ollut poliisi, sosiaalityöntekijä ja kaupungin perhetyöntekijä, joka oli viettänyt lasten kanssa aiemmin vain 2,5 tuntia aikaa.
– Soitin sosiaaliasiamiehelle, joka vahvisti, että on toimittu lainvastaisesti. Teimme jälleen kantelun.
Kun Eeva näki lastensa kuulustelunauhat, hän oli järkyttynyt ja raivoissaan. Asetelma tuntui kummalliselta. Alle 7-vuotiaat lapset kuultiin miltei vuosi oletettujen tapahtumien jälkeen.
Myöhemmin kuulustelijat myönsivät virheensä. Eeva kuunteluttaa todisteeksi nauhan palaverista, jossa kuulustelijat sanovat johdatelleensa kysymyksillään lasten vastauksia. Lopulta syyttäjä päätti jättää tapauksessa syyttämättä.
Asianajokulut jäivät Eevan maksettavaksi. Lastensuojelu ei maksa kuluja, eivätkä asianajokulut kuulu toimeentulon piiriin. Omavastuun osuus on vajaa puolitoista tonnia.
Eeva on pyytänyt lastensuojelun kirjauksia korjattaviksi niiltä osin, kun ne ovat olleet virheellisiä. Dokumenttien korjaaminen on tärkeää, sillä nimenomaan ne toimivat viime kädessä todisteina tapahtumien kulusta. Hän on tehnyt yhdessä sosiaaliasiamiehen kanssa yli kymmenen kantelua tapauksestaan. Kaupunki on myöntynyt maksamaan Eevalle sijoituksen aikaisten kotilomien aikana lapsista aiheutuneita kuluja. Kantelu jatkuu edelleen.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/omatoiminen-avunpyynto-lastensuojelusta-johti-taloudelliseen-painajaiseen-ja-tekaistuun-rikossyytteeseen
#sosiaalialanosaamiskeskus #pseudopalvelut #palvelupolku #palveluohjaus #KOSKE #POSKE #ISO #VASSO #VERSO #SOCOM #PAKU #palvelumallinnus #onnistumisentekijät #erityislapset #Leijonaemot #Kompassi #APTJ #asiakasjapotilastietojärjestelmä
#Nova #asiakas- ja potilastietojärjestelmä #Apotti #algorimi #avoimuus #digitalisaatio #sosiaalihuollontiedonhallinta #asiakassegmentointi #kapitaatiomalli #pseudopalvelut #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastenasiaintalo #LASTA #ACE #valvonta
#Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Elina Pekkarinen #hatkaus #STM
#kiireellinensijoitus #lastensuojeluntyömenetelmät #vanhemmuudenarviointi #laitonsijoitus
#palvelueksploosio #traumaterapia #traumatietoisuus #ACE #Lapsuustrauma #Lastenasiaintalo #CarleneFirmin #EijaPaavilainen #Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #osallisuus #osallistuminen #LAPEhanke #lastensuojelunkokemusasiantuntija
Palveluohjaus ja -mallinnus:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/virtaset-perhekeskuksen-asiakkaana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyon-ja-kuntoutuksen-jasentaminen-sisaltoelementtien-avulla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-osaamiskeskus-vai-mokaamiskeskus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluohjaus-ratkaisu-vai-uusi-ongelma
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-riskiryhmalaiset-saatava-kuriin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-onnistumisen-tekijat-positiivisia-puheita-ennaltapaatetyista-tutkimustuloksista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
• Varhaisen tuen sosiaaliohjauksen (ennaltaehkäisevän palveluohjauksen) kehittäminen
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhetyontekijat-tuodaan-paivakoteihinkin-varhaiskasvatuksesta-sijaishuollon-asiakashankintaa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/taidelahtoiset-menetelmat-lastensuojelussa-urkintaa-ja-manipulointia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-tarvitsee-reformin
• Digitaalisen palveluohjauksen kehittäminen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pelit-ja-leikit-sosiaalityon-valineina-itku-lyhyesta-ilosta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-algoritmi-arvioi-pian-vanhemmuutesi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/epatasa-arvo-automatisoidaan-teknologian-avulla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kompassi-vai-ansaverkko
• Monialaisen intensiivisen palveluohjauksen kehittäminen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnista-lastensuojelun-arviointibisneksen-valkopesuyritykset
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuopio-maksaa-lahes-50-000-euroa-perheen-hajottamisesta-ja-noyryyttamisesta-sitran-rahoittamassa-perhekuntoutuksessa
• Järjestölähtöisen palveluohjauksen kehittäminen
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelujarjestot-viimein-kuriin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekeskustoiminnan-kehittamis-ja-koordinaatiohanke-hyvaksikayttaa-perheiden-jarjestoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monimuotoiset-perheet-verkosto-ajaa-adoptiota-lastensuojelukeinoksi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pukit-jalleen-kaalimaan-vartijoina-sijaishuollon-edunvalvojat-perheiden-jalleenyhdistamista-kehittamassa