Edes koronaeristyksen tuottama asiakaskato ei lopeta Lastensuojelun Keskusliiton (LSKL) resurssipula- ja edunvalvontajargonia ( LSKL, 5.5.2020).
Lupa auttaa- hankkeen sosiaalialan ammattilaiset sentään myöntävät: "Resurssipula nostetaan sotessa esiin aina vaikka mikään ei muuttuisikaan. Taustalla on oman heimon etujen ajaminen, ja siinä mikään ei ole tarpeeksi.
Pula-ajattelusta on tullut julkisten organisaatioiden pään sisäinen ongelma, sillä ne eivät saa uusia resursseja muutoin kuin perustelemalla, että resursseja on liian vähän.
Resurssien väheneminen on harhaa. Vuonna 2014 sote-palveluissa työskenteli 385 482 henkilöä eli 17 % työssäkäyvästä väestöstä. Henkilöstön määrän kasvu vuosina 2000 – 2014 on ollut 49 782 työntekijää.
Kyllä sillä pitäisi saada jotain aikaan."
https://www.lupaauttaa.fi/muutosnarinan-13-pikaservausta/
Perhepalveluihin palaa 10 miljardia- ilman tutkimustietoa ja tulosvastuuta
Professori Matti Rimpelä väittää, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana lastensuojelun resurssit on vähintään kolminkertaistettu samaan aikaan kun lasten ja lapsiperheiden määrä on vähentynyt.
Raisa Cacciatoren mukaan hukassa ei ole vanhemmuus vaan pikemminkin vanhemmuuden tuki.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen henkilöstömäärää kasvatettiin yli 1200 työntekijällä 2012-2017 ja henkilöstön lisäresursointiin annettiin 300 miljoonaa euroa.
Henkilöstö- ja aikaresurssien lisäys ei ole tuottanut parempaa lastensuojelua, siirtänyt painopistettä korjaavista toimista ennaltaehkäisyyn tai edes vähentänyt asiakasmääriä.
Sen sijaan kiireellisten sijoitusten ja huostaanottojen, oikeusturvaongelmien ja lastensuojelusta tehtyjen valitusten määrä on lisääntynyt.
https://lapsenmaailma.fi/palstat/kolumni/saavatko-perheet-haluamaansa-tukea-lastensuojelussa/
Sosiaalityöntekijöiden määrän lisäyksen on todettu lisäävän- ei vähentävän- perheiden palvelutarpeita (Hanna Heinonen, LSKL, 26.9. 2012).
Yhden lapsen keskimäärinen huostaanottoaika on noin 7 vuotta ja maksaa laitossijoituksena noin miljoona euroa.
THL:n selvitysten mukaan huostaanotot kestävät jo koko lapsuuden (THL 2013: THL 2019) ja perheiden jälleenyhdistämiseen ei pyritä.
Nämä tutkimustiedot eivät ole estäneet sote- ammattilaisia ja järjestötoimijoita asettumasta ajamaan adoptiota uudeksi lastensuojelukeinoksi "pysyvyyden" nimissä.
Kunnissa käytetään yli 10 miljardia euroa vuodessa lasten ja lapsiperheiden palveluihin ja tukemiseen, mutta tuloksia ei tule", väittää Matti Rimpelä raportissaan Onko Strategioista tullut tragedioita?.
Lastensuojelussa tutkimustietoa ei kerätä, käytetä eikä koeta tarpeelliseksi (Rosen 1994; Pekkarinen 2011; Finnila- Tuohimaa 2013). Valtakunnallisia tietoja ei ole saatavissa lastensuojelutoimenpiteistä eikä niiden syistä ( Toimiva lastensuojelu, 2013, 52; Heino, 2017, Talentia).
Kukaan Suomessa ei tiedä ovatko lastensuojelutoimien kohteina oikeat lapset, miksi heidät sijoitettiin, missä olosuhteissa he elävät ja miten lastensuojelun toimet ovat heihin vaikuttaneet (STM, Toimiva lastensuojelu, 2013).
Lastensuojelutyön onnistumiseksi voidaan tulkita lainvastainen pysyvä huostaanotto ja perheen jälleenyhdistämisen laiminlyönti.
Sosiaalityön huonot käytännöt ovat siirtyneet myös yritystoimintaan.
Etlan selvityksen mukaan peräti kolme neljästä yhteiskunnallisesta yrityksestä ei mittaa toimintansa vaikuttavuutta millään tavalla (Etla, 2015, 32). Julkinen sektori on näiden yritysten merkittävin rahoittaja, mutta ei tunnu kaipaavan todennettua vaikuttavuutta.
Julkista rahoitusta on mahdollista saada, vaikka yritys ei mittaisi tai raportoisi toimintansa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Rahoituskanavat ylittävä pseudopalvelujen tuotto ja ylläpito
Kankeista palvelurakenteista, voitontavoittelusta ja osaamattomista, lähinnä oman valtansa ja reviirinsä laajentamisesta kiinnostuneista työntekijöistä muodostuvat pseudopalvelut tuottavat omalla toiminnallaan rahoituskanavien ylityksiä ja "paljon palveluja tarvitsevia " asiakkaita.
Sijaishuollon vuosittainen yli 1000 000 000 euron resursointi tuottaa automaattisesti sijoituksia, samalla tavoin kuin lastensuojelun resursointi tuottaa suojelun tarpeessa olevia lapsia ja sosiaalityöntekijöiden lisäys lisää perheiden tuentarpeita. Uusille lapsikylille, perhekotiyksiköille ja muille lastensuojelulaitoksille samoin kuin sijaisperheille ja viranhaltijoille on löydettävä asiakkaita.
Korona-ajan uutisoinnissa outoa on , että media on lähtenyt kritiikittömästi mukaan resurssipula- sumutukseen ja lastensuojelun pseudopalvelujen asiakashankkijaksi ja edunvalvojaksi.
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/mayday-mayday-miksi-lastensuojelu-levittaa-moraalista-paniikkia-ja-vaaraa-tietoa
Suomessa lastensuojelujärjestöt eivät toimi kansalaisten edunvalvojina suhteessa viranomaisiin vaan viranomaisten ja sijaishuollon edunvalvojina suhteessa kansalaisiin.
Mitä pitäisi ajatella STM:n, THL:n, STEA:n, järjestökentän, median ja Talentian päättäjien symbioosista ja konsensuksesta esim. sosiaalityöntekijälisäyksen, varhaisen puuttumisen, moniammatillisen yhteistyön, traumaterapian, arvioinnin, Lastenasiaintalon, lapsiperheiden " matalan kynnyksen" palvelujen ( perhekeskukset), systeemisen lastensuojelun toimintamallin ja muun kehittämisen suhteen?
#Lastensuojelunkeskusliitto #LSKL #edunvalvontajargon #sosiaalityöntekijälisäys # resurssipula #NewYorkinmalli #onnistumisentekijät #pseudopalvelut
#osallisuus #osallistuminen #LAPEhanke #lastensuojelunkokemusasiantuntija
#PerheetKeskiöön #ACE #Lastenasiaintalo #Lastensuojelunkehittäminen
#valvonta #Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varpu #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi #kokemusasiantuntijuus
#Pesäpuu #Nuortenystävät #PelastakaaLapset #SOS-lapsikylä #Kasper #monimuotoisetperheet #Perhehoitoliitto #Talentia
#Riskiperheet #Riskiarviointi #CAP #Lastensuojelun perhepalvelut #avohuollontukitoimet #Varhainenpuuttuminen #Lastensuojelunarviointi
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/rahoituskanavat-ylittava-sotepalvelujen-kaytto-vai-rahoituskanavat-ylittava-pseudopalvelujen-tuotto-ja-yllapito
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalialan-tyontekijoiden-ammatillinen-edunvalvonta-havitti-perheiden-konkreettisen-avun
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-lisays-lisaa-oikeusturvaongelmia-ja-perheiden-hataa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijoiden-lisaresursointi-on-vakava-virhe
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/et-tu-li-asiantuntijoiden-suojelu-on-vasemmistoliitolle-tarkeampaa-kuin-avunpyytajien-oikeusturva
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhekuntoutus-on-uusi-huosta-automaatti-lastensuojelun-trendit-2018
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kuvitteellisesti-vai-konkreettisesti-rohkeammin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/monitoimijainen-arviointi-unohtaa-perheiden-oikeusturvan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-asiantuntijaryhma-turhake-kyseenalaisten-huostaanottopaatosten-tueksi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisvanhempien-ahneus-ja-perhehoitoliiton-sopimukset-estavat-lasten-kotilomat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kenen-etua-turvaa-sosiaaliasiamies
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-herattaa-suuria-tunteita-puretaan-sosiaalityontekijoiden-myytteja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-1
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-valehtelun-ja-vaarentamisen-tekniikat-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto