Otsikoihin ovat nousseet mm. kasvattipoikansa tappanut sijaisäiti, kasvattilapsiaan nälkiinnyttänyt sijaisperhe, kasvattityttöjään viiden vuoden ajan raiskannut sijaisisä ja 11-vuotiaan poikansa 11- kiloiseksi nälkiinnyttänyt adoptioäiti.
On hyvä, että Venäjällä on alettu kiinnittää huomiota myös oman maan lastensuojelun puutteisiin ja kansainvälisen yhteistyön merkitykseen lapsiasioissa.
Viime vuosiin asti Venäjän perhepolitiikan keskiössä ovat olleet hyvinvoivat ydinperheet ja syntyvyyden lisääminen näissä perheissä.
Nyt Venäjän kansallinen kiinnostus ja lapsipoliittinen strategia kohdistuu myös haavoittuvimmassa asemassa oleviin lapsiin, laitoshoidon purkamiseen ja lastensuojelun perhehoidon kehittämiseen, kertovat suomalaisen lastensuojelun mallia Venäjälle kritiikittömästi suositelleet tutkijat Maija Jäppinen ja Meri Kulmala.
Ihanne perheestä parhaana kasvuympäristönä näkyy laitoshoidon purkamisena erityisesti sijaisperheisiin. Venäjä ilman orpoja -ohjelman kunnianhimoinen tavoite on, että vuonna 2020 yhdeksän kymmenestä kodin ulkopuolelle sijoitetusta lapsesta asuu sijaisperheessä.
Venäjän lastensuojelureformista tekee erityisen se, että isoja, muualla vuosikymmeniä työn alla olleita uudistuksia aiotaan viedä läpi muutamassa vuodessa. Venäläiset asiantuntijat ovat huolissaan siitä, mistä kaikki tarvittavat sijaisperheet löydetään, kuka heidät kouluttaa ja miten perhesijoituksia seurataan ja tuetaan. Tilastojen kaunistamiseksi saatetaan tehdä hätiköityjä perhesijoituksia, joiden epäonnistuttua lapsia palaa laitoksiin, tai saatetaan sijoittaa jopa kymmeniä lapsia yhteen perheeseen.
Suomen lastensuojelulakiin lisättiin kirjaus perhehoidon ensisijaisuudesta vuonna 2012, joten ideologinen suunta on Suomessa ja Venäjällä samankaltainen.
Venäjän perhehoidon ei kannata toistaa Suomen virheitä
Venäläinen lastensuojelun perhehoito kärsii samoista ongelmista kuin Suomessa; sijaisperheiden ahneudesta, heikosta valikoinnista ja valvonnan puutteista.
Suomalainen sijaishuoltoselvitys paljasti, että lapset joutuivat kokemaan sijaishuollossa nälkää, julmaa fyysistä väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Tutkijat yllättyivät erityisesti lastensuojelun perhehoidossa esiintyneen väkivallan laajuudesta ja monimuotoisuudesta. Selvityksen paljastamasta väkivallasta huolimatta lastensuojeluun ei ole saatu toimivaa valvontaa.
Suomessa viranomaislähteisiin sokeasti uskoneet toimitukset ovat ohittaneet pikaisesti viime vuosina annetut tuomiot lasten kaltoinkohteluista lastensuojelun perhehoidossa: lapsen seksuaalisen hyväksikäytön sijaisperheessä, x2, piiskaavan sijaisän, kasvattilasten nälkiinnyttämisen ja lasten kyseenalaiset sijoitusperusteet. PRIDE- valmentajana ja Perhehoitoliiton hallituksessa toiminut sijaisäiti tuomittiin lukuisista sijoitettuihin kohdistuneista rikoksista. Sijaisäiti oli kasvatusmielessä muun muassa seisottanut sijaislastaan alushoususillaan pakkasessa, jättänyt useiksi tunneiksi yöllä pakkaseen, pakottanut kiertämään taloa talvella paljain jaloin, pannut nokkosia pojan housuihin, seisottanut lasta talon nurkassa sääskien syötävänä ja pakottanut tämän olemaan ylimmällä lauteella liian kuumassa löylyssä.
PRIDE- valmennetussa Vuoden sijaisperheeksi nimetyssä perheessä lapsia tönittiin, "kopsauteltiin", tukistettiin, nipistettiin, riepoteltiin tukasta, nimiteltiin alentavasti, jopa kuristettiin ja saunotettiin liian kuumassa löylyssä sekä seisotettiin avojaloin lumihangessa. Sijaishuollon valvonnasta vastannut PRIDE-valmentajana toiminut sosiaalityöntekijä kieltäytyi ottamasta vastaan lastensuojeluilmoituksia lasten pahoinpitelystä. Ihmiskaupan uhrikin oli lastensuojelun asiakas, josta auttajien olisi pitänyt huolehtia. Liian moni lapsi on tappanut itsensä sijaishuollossa, eikä näistä tapauksista kirjoiteta.
Jäppinen ja Kulmala eivät ole tuoneet julkisuuteen suomalaisen perhehoidon vakavia väärinkäytöksiä tai valvontapuutteita. Perhehoidon hinta on laitoshoidon yli 100 000 euron asemasta noin 30 000 euroa vuodessa (+ verottomat edut) mutta sitä vaivaavat vieläkin vakavammat laatu- ja valvontapuutteet kuin laitoshoitoa. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ”erityisesti sijaisperheiden valvonta vaikuttaa tarkastushavaintojen perusteella kuitenkin riittämättömältä. Osalla haastatelluista lastensuojelun työntekijöistä oli perhehoidosta huonoja kokemuksia, ja heitä mietitytti perheiden motiivit ryhtyä sijaisperheiksi. Joissakin tapauksissa perheiden valinnan katsottiin epäonnistuneen täysin. Ongelmaksi koettiin myös se, että kaikki perheet eivät päästä lastensuojelun työntekijöitä kotikäynnille" (VTV- tarkastuskertomus- Dnro 321/54/2010).
Epäkohdista vaikeneminen jyrää lapsen edun. Niin tekee myös lastensuojelun oma huoli julkisuuskuvastaan. Oikeusasiamiehen mukaan sosiaalityöntekijät eivät edes huomaa saati raportoi puutteita sijaishuollon kumppaneissaan (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12). Sosiaalityöntekijöillä ”naksahtelee” vain biologisten perheiden seurassa. Edes lastensuojeluyrittäjän väkivaltarikostuomio ei johda lasten sijoitussopimusten purkuun tai perhekotilupien menetykseen.
Lastensuojelu on kuitenkin osoittautunut hallinnonalaksi, jossa "ammattimaisia arvioita" hallitsevat liiketaloudelliset intressit ja viranomaisten on havaittu pimittävän tietoa väärinkäytöksistä.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan Suomella ei ole riittävää tahtoa korjata lastensuojelussa tunnistettuja ongelmia. Päättäjät eivät halua edes tutkimustietoa ongelmista.
Varatuomari Leeni Ikosen mukaan lastensuojeluun liittyvän propagandamaisen tiedottamisen takia lastensuojelun laatukeskustelu on jumittunut maassamme eipäsjuupas-keskusteluksi eikä tavoitteelliseksi työksi lainsäädännön kehittämiseksi, oikeusturvaongelmien poistamiseksi ja lastensuojelun perusteelliseksi uudistamiseksi. On käynyt ilmiselväksi, ettei lastensuojelun omavalvonta toimi, vaan huteja on liikaa.
Mielivaltaan ja kontrolliin perustuva, asiakkaan toiveet ohittava lastensuojelun malli on aikaansaanut suomalaisen lastensuojelun kriisiin. Tällainen malli ei sovi vientituotteeksi kuten Jäppinen ja Kulmala esittävät.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-2-fabrikoitu-lastensuojelulausunto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vakivalta-sijaishuollossa-onkin-biovanhempien-syyta-ja-sijoitettujen-tietamattomyytta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityon-tutkimus-tarvitsee-huostaanottoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/aila-paloniemi-kesk-kansan-kahtiajakoa-edistamassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pysyvan-huostaanoton-sijaan-kotiutus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-toipua-palvelujarjestelman-vakivallasta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsiasiavaltuutettu-korporatismin-takuumiehena
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/kaikenlaista-tietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityo-karsii-munchhausenin-oireyhtymasta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pride-valmennettujen-sijaisperheiden-odotusaikakaytanto-tuottaa-turhia-kiireellisia-sijoituksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/alkaa-jattako-lastensuojelun-arviointia-ja-kehittamista-sosiaalityontekijoille
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/komissio-selvittamaan-ensikotien-rikoksia-ja-olosuhteita
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/adoptio-ei-ole-ratkaisu-huono-osaisuuden-ongelmiin
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/helyn-tarina-miun-lastani-ette-vie
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhehoitokumppanit-suomessa-kestavasti-kehittyvaa-monikansallista-lapsibisnesta