Näin sanoo helsinkiläinen sosiaalityöntekijä maaliskuun alussa 2015. Lastensuojelupalaverin alussa hän oli takavarikoinut kollegoineen 17-vuotiaan sijaisnuoren ”Pinjan” ja tämän äidin puhelimet, koska äiti ilmoitti taltioivansa palaverin. Asiakkaiden oli luovutettava puhelimet vahtimestarille.
”Tästähän me saadaan huomautus, mut ei se mitään. Ihan sama.”
Näin sosiaalityöntekijä siis sanoi viis veisaten siitä, että joutuisi nauhoituksen kieltämisen takia mahdollisesti vastuuseen päätöksestään.
Nauhoituskielto on vastoin eduskunnan oikeusasiamiehen linjausta
Pinjan tapauksessa sosiaaliviranomaiset perustelivat palaverin tallentamiskieltoa ”tallentamisen mahdollisella pahantahtoisuudella, sosiaalityöntekijän häirinnällä ja sillä, ettei kuvaaminen palvele tarkoitustaan”.
Helsingin lastensuojelun perustelu on kuitenkin lainvastainen.
Tuoreella eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksessä nimittäin todetaan, ettei sosiaaliviranomainen voi sananvapauden suojan vuoksi ennakolta tehdä rajoituspäätöstä tallentamisesta julkaisemisepäilyn vuoksi. Mikäli näin tehtäisiin, olisi se sananvapauden ennakolta rajoittamista.
Oikeusasiamiehen perusteluissa lähtökohtana on asiakkaan oikeus tallentaa viranomaisessa käymänsä keskustelu. Vaikka asiakas saattaakin levittää tallenteella olevaa salassapidettävää tietoa internettiin, ei oikeudellisesti pelkkä epäilys ole riittävä peruste kieltää taltioimista. Ei ole myöskään perusteltua suojata viranomaisen yksityisyyttä pelkkään epäilykseen vedoten.
Erittelyä ei erilaisten teknisten välineiden välillä ole laissa tehty, joten tallentamistapa ei siten ole rajoittamisen peruste. Koska kysymys on asiakkaan omasta asiasta, ei viranomaisella ole oikeutta kieltää tallentamista. Perusteltuna oikeusasiamies piti epäilystä siitä, että neuvottelun videoiminen nauttii sananvapauden suojaa. Sitä suojaa ei voida ennakolta estää, vaikkakin sitä voidaan jälkikäteisesti valvo.
Lue Helsingin Uutisista Pinjan koko tarina!
Lokakuun liikkeen selvitysten mukaan dokumentissa esiintyvää, sijaishuollossa olevaa nuorta ei ole kuultu kunnolla hänen omassa asiassaan. Kyseessä on 17-vuotias Pinja-äiti, joka vauvansa laittoman huostaanoton jälkeen poltti tuskaansa kannabista yhden kerran. Sen seurauksena Pinja suljettiin Naulakallion lastenkodin Intro-osastolle saamaan hoitoa oletettuun päihdeongelmaansa.
Perusteena sijoitukselle on ”pitkään jatkunut päihteiden käyttö”. Näyttöä pitkään jatkuneesta päihteidenkäytöstä ei ole. Sosiaalityöntekijät eivät ole suostuneet kuuntelemaan Pinjaa, joka on ilmoittanut haluavansa äitinsä luokse. Sosiaalityöntekijät ovat jättäneet kuuntelematta Pinjaa myös siltä osin, että hänellä ei ole päihdeongelmaa eikä hän näin ollen tarvitse laitoshoitoa.
Hoito on koostunut 30 vuorokauden liikkumisvapauden rajoituksesta (LVR), jonka aikana hoitajat eivät ole jättäneet tyttöä rauhaan, edes tämän omassa huoneessaan. Vartin välein joku hoitaja avaa oven tarkistaakseen, onko kaikki hyvin, perusteena "koska me ei tunneta sua ni me ollaan niin huolissaan".
Pinja ei päässyt ulos kuukauden aikana kun muutaman kerran, kahden ohjaajan saattelemana, aidatulle pihalle. Ainoa tapa lapsella saada ääntään kuuluviin on ollut hatkata eli karata laitoksesta. Tämä ei sovi Intron imagoon, vaan tyttö on saatava väkisin takaisin saamaan hoitoa, jotta tajuaisi tunnustaa päihdeongelmansa, jota ei ole.
Pinjan äiti on tehnyt kaikkensa, jotta saisi lapsensa äänen kuuluviin. Äiti puolustaa lastansa, aivan kuten tämäkin puolustaa omaa huostaan otettua vauvaansa. Intro ja Helsingin sosiaalitoimi tekevät kuitenkin kaikkensa, jotta lapsi saadaan erotettua äidistään. Psykiatrista hoitoa huostaanoton aiheuttamaan traumaan ei ole tarjottu eikä annettu.
Pinjan koko huostaanottotarina on karmeaa luettavaa. Esimerkiksi Pinjan puheluita on salaa kuunneltu sijaishuollossa, mikä on maan tapa, lainvastaisesti sekin.
Lue Pinjan tarina tuoreesta Helsingin Uutisten jutusta!
Sossulan puhelintakavarikko
☞ UUSIMiksi mummula ei kelpaa sijaisperheeksi? Kuuntele nauha!
☞ Myyrä: Lastensuojelun provokaatiot: Oletko a) huora b) hullu vai c) huumehörhö?
☞ DOKKARIBIISI MakaroniTeam&Lokakuun liike: Virven varpu > kuuntele tästä.
Muita Lokakuun liikkeen juttuja sijaisnuoriin liittyen:
☞ Isän avoin kirje nuorten alastiriisuttajille
☞ Sinivalkoinen painajainen: huostanuorta riisutettiin alasti, minkä jälkeen suomalainen auttamisjärjestelmä on tehnyt kaikkensa syrjäyttääkseen nuoren aikuisen
☞ Sinivalkoinen painajainen Osa II: Ihme ja kumma
☞ LAPSILTA KIELLETTY: Lokakuun liike on dokumentoinut jo kymmenien sijaisnuorten elämäntarinoi
☞ Turvapaikkaa kirkolta hakenut huostaanotettu Henriikka, 15
☞ Kristan tarina V: ”Hanttiin panemalla tunsin eläväni”
☞ Nuorten Ystävien koulukoti: sakkotuomio vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta
☞ Perusturva korvasi 1500 euroa sijaisnuoren kärsimyksistä
☞ HYLLYTETYT JUTUT Osa 1: ”Siirin tarina: Vankilana perhekoti”.
☞ Mitä siellä laitoksessa sitten tapahtui?
☞ Lapsemme laitoksissa osa 1 - Miten päädytään laitokseen?
☞ Lapsemme laitoksissa Osa 2 - Mitä laitoksissamme tapahtuu
☞ Tampereen malli: Ketipinoria nuorille kuin nallekarkkeja – Tipotien nuorisopsykiatrisella asiantuntijuus tipotiessään?
☞ Stop! Haminan Stoppari
☞ Sinivalkoinen painajainen Osa II: Ihme ja kumma
☞ Kemi-Tornio: Sijaisäiti sai ehdollista pahoinpitelystä
☞ Ossin tarina
☞ Eemeli hakee turvapaikkaa Oulussa
☞ Sijaisisä hyväksikäytti sijaislastaan Raahessa
☞ Sijaisperheessä pahoinpideltyjen lasten äiti: "Taistelkaa!"
☞ Tyttöni nuorisokodissa: huumeita, tappouhkaus, vieraannuttamista meistä vanhemmista
☞ Oy Nordfami Ab vie sijaislapsia Tansaniaan – kuka valvoo?
☞ Lääkärin kaksoisrooli ja maasta paennut potilas
☞ Facebook-kohu: "Voiko firman kunniaa loukata?" - Lokakuun liikkeen analyysi Ylen sijaishuoltouutisista