Ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on pitkään arvostellut kollegojensa tiiviitä yhteyksiä lääketeollisuuteen.
Lääkäriliiton hallitus on päättänyt antaa julkisen varoituksen Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professorille Teppo Järviselle. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan varoituksen syynä on Järvisen epäkollegiaalinen käytös.
Järvinen on väittänyt Käypä hoito -suosituksia laativien lääkärikollegoidensa lääketeollisuusyhteistyön rinnastuvan vaalirahoituksen kaltaiseen korruptioon.
Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju antoi sanktion tiedoksi professori Teppo Järviselle maanantaina 18. syyskuuta. Lääkäreiden edunvalvontajärjestön jäsenelleen antama häpeärangaistus eli julkinen varoitus on määrä julkistaa virallisesti Lääkärilehdessä perjantaina 29. syyskuuta.
Järviselle annettavaa varoitusta edelsi mittava julkinen kädenvääntö lääketieteen asiantuntijoiden välillä viime kevään ja kesän aikana.
Erityisen raskaasti Järvisen toimintaan oli suivaantunut Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä. Isometsä moitti professorikollegansa sidonnaisuuksien vastaista toimintaa kovin sanoin muun muassa Lääkäriseura Duodecimin lehdessä.
Isometsän edustaman Suomen psykiatriyhdistyksen mukaan Järvinen on julkisissa esiintymisissään rinnastanut yksittäisten psykiatrien toiminnan rikoksiin kuten lahjusten vastaanottamiseen.
Professori Isometsä on itse depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja. Hän on tehnyt vuosia yhteistyötä masennuslääketeollisuuden kanssa.
”Kyse on eettisestä, ei juridisesta ongelmasta.”
Teppo Järvinen itse sanoo olevansa pöyristynyt liiton toiminnasta.
”En menetä yöuniani varoituksen takia, mutta harkitsen vakavasti jatkotoimia omalta osaltani”, sanoo Järvinen. Hän kertoo pohtivansa liitosta eroamista sen jälkeen, kun varoitus on saatettu virallisesti julki.
Professorin mukaan varoitus osoittaa, että liitto on sekin epäterveellä tavalla sidoksissa lääketeollisuuteen.
”On surullista havaita, että oma ammattijärjestö on näin korruptoitunut.”
Teppo Järvisen mukaan lääkärikollegoiden kokemus rikolliseksi leimaamisesta on kaukaa haettua.
”Näkemykseni mukaan lääketeollisuuden kanssa läheisessä yhteistyössä toimivien hoitosuositusasiantuntijoiden toiminta on epäeettistä, ei rikollista. Kyse on eettisestä, ei juridisesta ongelmasta”.
Järvinen katsoo, että hoitosuositusten teko pitäisi antaa riippumattomille asiantuntijoille.
”Nykymuodossaan niitä ei valitettavasti voi pitää kovin korkeatasoisina. Suosituksia tekevät päättävät mitä hoitoja korvataan ja mitä kuuluu käyttää. Heidän kuuluisi ymmärtää tutkimusnäyttöä ja olla siinä ammattilaisia”, Järvinen painottaa.
Suomen käypä hoito -suositukset laatii lääkäreiden muodostama yhdistys eli Duodecim. Suosituksia noudatetaan ympäri Suomea vaikka ne eivät olekaan viranomaisten tekemiä tai valvomia. Suosituksissa saatetaan korostaa tietyntyyppisten lääkeaineiden käyttöä potilaan hoidossa.
Lääketehtailla on siten voimakas intressi saada omat lääkeaineensa suosituksiin. Suositusten laatijoiden on tehtävä sidonnaisuusilmoitus. Käypä hoito -suositustyöryhmien käsikirjassa todetaan, että ”suositusta ei julkaista ennen kuin sidonnaisuusilmoitukset on saatu kaikilta kirjoittajilta.”
Duodecim ja mm. montaa suositusta laatineet henkilöt vakuuttavat, että heidän aiemmat tai nykyiset sidonnaisuutensa eivät vaikuta suosituksiin. Lääkäriliitto sai viime vuonna lehtensä kautta pari miljoonaa ja Duodecim miljoonan verran tuloja lääketeollisuudelta. Psykiatriyhdistykselle tuloja on kertynyt 67 000 - 117 000 euroa vuodessa. MOT käsittelee aihetta dokumentissaan Luulosairaan käypä hoito.
Ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on ollut pitkään riippumattomuuden ja kustannusvaikuttavan lääketieteellisen hoidon puolestapuhuja.
Järvinen on herättänyt jo vuosien ajan keskustelua sairauksien ylidiagnostiikasta, tarpeettomista hoidoista ja taloudellisten sidonnaisuuksien haitallisista vaikutuksista hoitosuosituksiin.
Järvinen on myös palkittu polvikirurgian ja osteoporoosin asiantuntija. Hänen tutkimustuloksiaan on julkaistu arvostetuissa lääketieteellisissä julkaisusarjoissa.
Järvinen on muun muassa kirurgisen tutkimuksen asiantuntijaorganisaatio IDEAL Collaborationin jäsen.
Järvinen nimettiin viime kesänä ensimmäisenä suomalaisena riippumattomien lääketieteen asiantuntijoiden kansainväliselle LIIE-listalle. List of Industry-Independent Experts –listalle valitut henkilöt ovat alansa tunnustettuja asiantuntijoita eikä heillä saa olla minkäänlaisia taloudellisia sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen.
LIIE-listalla on lääketieteen tutkijoiden lisäksi lääketieteellisten julkaisusarjojen tieteellisiä päätoimittajia sekä tutkivia journalisteja.
Listalle valitut lääketieteen asiantuntijat edustavat maailman huippuyliopistoja. Joukossa on tutkijoita muun muassa Harvardin ja Stanfordin yliopistojen lääketieteellisistä tiedekunnista.
Vuodesta 2007 ylläpidetyn LIIE-listan ideana on auttaa toimittajia, viranomaisia ja poliitikkoja saamaan puolueetonta tietoa lääketieteestä.
Listaa käyttävät uutisointinsa tukena ainakin New York Times, Newsweek, Business Week ja Forbes. Riippumattomien asiantuntijoiden verkosto tekee yhteistyötä myös Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaisen FDA:n kanssa.
”On kunnia-asia päästä tällaiseen seuraan. Lista on tärkeä, koska esimerkiksi vaikutusvaltaiset toimittajat unohtavat usein lääketiedettä koskevassa uutisoinnissa, että eturistiriidat saattavat vinouttaa asiantuntijahaastateltavien käsityksiä”, sanoo professori Teppo Järvinen.
”Riippumattomista kansainvälisistä asiantuntijoista kootun luettelon tarkoituksena on juurikin auttaa toimittajia ja päättäjiä erottamaan kaupallinen markkinointiviestintä tieteestä ja parantaa sitä kautta terveysjournalismin tasoa.”
Järvisen mukaan lääketiedettä koskevat jutut mediassa ovat usein ongelmallisia, koska lääketeollisuus pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan ihmisten käsityksiin terveydestä. Toimittajat eivät hänen mielestään yleisesti osaa tai ennätä etsiä artikkeleihinsa puolueettomia lähteitä.( Suomen kuvalehti, Tuula Malin, 19.9.2017)
Täsmälleen sama puolueettomuusongelma vaivaa lastensuojelua, jossa toimittajat julkaisevat sijaishuollon edunvalvojien markkinointiviestintää uutisina.
Sosiaalityöntekijät, psykiatrit ja toimittajat lääketeollisuuden ja sijaishuollon markkinointiviestijinä
45- minuuttia- ohjelman mukaan lääketeollisuus tarjoaa rekrytoimilleen lääketieteilijöille paitsi kymmenien tuhansien eurojen palkkioita myös meriittejä akateemisella uralla. Vastineeksi tutkijoiden tulee synnyttää teollisuuden tarpeisiin sopivia, lääkkeiden menekkiä edistäviä sairauksia. Tutkijoiden tehtävänä on luoda luonnollista elämänkulkua medikalisoimalla uusia tauteja, luoda niille diagnostiikka ja hoidon suuntaviivat. Samat tutkijat ovat mukana myös tuotteistettaviin tauteihin kehitettävien lääkkeiden myyntilupatutkimuksissa. Uusien tautien tuotannon lisäksi lääketeollisuus pyrkii kasvattamaan lääkkeiden menekkiä väljentämällä jo olemassa olevien tautien diagnoosikriteerejä ja liioittelemalla sairauksien yleisyyttä sekä vakavuutta.
Lääketieteen tohtori Janne Leinosen mukaan mukaan lääketeollisuus pyrkii entistä aggressiivisemmin maksimoimaan lääkkeiden menekkiä vaikuttamalla tieteellisten tutkimusten kautta lääkkeitä määrääviin lääkäreihin.
- Lääketeollisuuden intresseissä on saada mahdollisimman suuri osa väestöstä lääkkeiden käyttäjiksi. Jos terveistä tehdään sairaita, mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Päivi Santalahti ja Andre Sourander toteavat lasten lääkehoidon määrän lisääntymisen heijastavan selkeästi hoitokulttuurin eikä psyykkisten oireiden määrän muutosta. Kirjoittajat tuovat esiin myös sen mielenkiintoisen seikan, että Suomessa on kansainvälisesti katsottuna paljon lastenpsykiatreja suhteessa väkilukuun.
Souranderin mukaan ministeriö rahoittaa lasten mielenterveystyötä kehittäviä hankkeita, joista puuttuu vaikuttavuuden seuranta.
Tieteellisen tutkimuksen liittäminen hankkeisiin on hänen mukaansa jopa kielletty.
– Se on tuhoisa päätös. Emme tiedä, mikä projekti on tuottanut hyvinvointia tai ehkäissyt mielenterveysongelmia.
Myös psykologi Aku Kopakkala on varoittanut tautimarkkinoinnista ja kertonut kuinka tutkimusten mukaan nimenomaan masennuslääkkeet aikaansaavat monille kaksisuuntaisen mielialahäiriön.
Mehiläinen irtisanoi MOT-ohjelmassa Masentavat lääkkeet esiintyneen Kopakkalan viikko ohjelman esittämisen jälkeen.
Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakan mukaan "Mehiläisessä on sovittu, että meillä työskentelevät asiantuntijat eivät lähde Mehiläisen nimissä arvostelemaan Käypä hoito –suositusta."
Aku Kopakkala itse piti irtisanomistaan laittomana. Hän muistutti, että irtisanomisperusteeksi kirjatun 7. luvun 2. pykälän mukaan "Asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan työntekijän poliittisia, uskonnollisia tai muita mielipiteitä tai hänen osallistumistaan yhteiskunnalliseen tai yhdistystoimintaan."
Lastensuojelun ja -psykiatrian epätieteelliset mm. psykoanalyyttiset teoriat ovat levinneet myös lääkärikuntaan. Vanhentuneet ja haitalliset menetelmät ovat olleet arkipäivää useissa yksiköissä. Yhteisiä hoitolinjoja ei ole, hoitojen tuloksia ei arvioida.
Katarina Finnilän 300 psykiatria, psykologia ja sosiaalityöntekijää käsittäneessä väitöskirja-aineistossa lähes puolella oli vakavia ammattitaitopuuteita ja objektiivisuuden vaarantavia asenteita ja uskomuksia. Tieteellisen tutkimustiedon sijaan monet tukeutuivat selvitystyössään "hiljaiseen tietoon" ja käyttökelvottomiin menetelmiin esim. leikin tarkkailuun.
Katarina Finnilä, Julia Korkman ja Pekka Santtila ovat selvittäneet suomalaisten oikeudessa todistaneiden mielenterveysalan ammattilaisten käsityksiä traumasta. Suurimmalla osalla oli objektiivisuuden vaarantavia ongelmallisia uskomuksia. Haastatelluista 86 prosenttia oli laillistettuja psykoterapeutteja, mikä tarkoittaa, että epätieteellisiä käsityksiä viljellään laajalti myös akateemisesti koulutettujen terapeuttien parissa.
Käypä Hoito -suosituksessa mm. väitetään, että lapsen saadessa negatiivisen sokkotestituloksen lehmänmaitoaltistuksessa, allergiassa on kyse äidin psyykkisestä ongelmasta.
Suolioireisten lasten vanhempien mukaan Käypä Hoito -suosituksen väittämä on näkynyt suolioireisten allergiapotilaiden perheille jo pitkään hoitohenkilökunnan vähättelevänä ja jopa syyllistävänä asenteena. Se näkyy siinä, että suolioireiset lapset eivät saa asianmukaista hoitoa julkisessa terveydenhuollossa.
Revitty elämä -kirjan kirjoittaja Marleena Kajasteen mukaan neurologisista oireista kärsivät lapset saavat usein väärän psykiatrisen diagnoosin ja lääkityksen ja päätyvät lastensuojeluun. Hän toivoisi nykyistä parempaa tukea perheille, lapsille ja nuorille: "Lasten ja nuorten palveluihin käytetään n. 10 miljardia euroa / vuosi. Rahaa käytetään paljon, mutta tehottomasti. Suurin osa rahoista menee toimimattoman, itseään ylläpitävän järjestelmän ylläpitoon – ei suinkaan syrjäytymisvaarassa olevien lasten tukemiseen."
Ben Furmanin väittämä psykiatrian hoitojärjestelmän luonteesta sopii myös sosiaalityöhön: ”Psykiatrista hoitojärjestelmää ei ole milloinkaan luotu asiakkaita varten. Se on pikemminkin keskinäisen kädenväännön tuloksena syntynyt eri ammattiryhmien etuja ja uskottavuutta palveleva alati muuttuva rakennelma, jonka tehtävänä ei ole auttaa asiakkaita/potilaita parantumaan vaan edistää työntekijöiden hyvinvointia ja arvostusta yhteiskunnassa.”
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/toimittajat-ja-tutkijat-tautimarkkinoijina
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miksi-lapsille-haitallisia-uskomushoitoja-rahoitetaan-verovaroin
http://www.lokakuunliike.com/neurologinen-kuntoutus.html
http://www.lokakuunliike.com/allergiaohjelman-uhrit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/laakarin-ja-sosiaalityontekijan-moninakokulmainen-yhteistyo-tapausesimerkki
http://www.lokakuunliike.com/laulavan-uutisankkurin-blogi/ssri-hiljaiset-sivuoireet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ketipinorin-vaaroista-vaietaan-suomessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vain-kaikista-kovimmat-selviytyvat-tarjotusta-avusta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-paadytaan-mielisairaalapotilaaksi
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-ii-kahden-psykiatrin-eriavat-nakemykset
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/juha-kurvinen-kupittaan-tarkastus-puutteellinen-ongelmia-oli-kaikilla-osastoilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-ja-psykiatrian-mielivalta-on-samankaltaista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/psykoanalyysiin-uskoville-adhd-on-hukassa-olevaa-vanhemmuutta
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/laakarin-kaksoisrooli-ja-maasta-paennut-potilas
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/paattajat-eivat-halua-tutkimustietoa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sote-aloilla-toimii-yha-enemman-riskiammattilaisia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/homeoireileva-lapsi-vietiin-psykiatriseen-hoitoon-aidin-tietamatta
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-2-mita-laitoksissamme-tapahtuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/palveluihin-palaa-miljardeja-silti-nuoret-syrjytyvt
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointivimma-salaseulontoja-puutteellisilla-menetelmilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen