Jasmine Bergströmillä, 13, ei ollut rikostaustaa. Jasminella oli kuitenkin useita diagnooseja mielenterveysongelmista: hänellä oli ADHD ja hän kärsi masennuksesta.
Kahden vuoden aikana Jasminea siirreltiin seitsemän kertaa eri laitosten ja perhekotien välillä.
Lopulta Jasmine päätettiin sijoittaa vasten hänen tahtoaan nuorisorikollisille tarkoitettuun kotiin.
Päiväkirjamerkintä: Milloin pääsen pois?
Jasmine ei saanut lähteä mihinkään ilman kahden työntekijän valvontaa. Hän sai käyttää puhelinta ja tietokonetta tunnin päivässä.
Päiväkirjaansa Jasmine kirjoitti, kuinka hän yritti epätoivoisesti selvittää, milloin pääsisi ulos laitoksesta.
Sijoituspäätöstä nuorisorikollisten kotiin oltiin perusteltu sillä, että Jasminen huolenpitoon piti käyttää todella paljon aikaa.
Psykologi oli varoittanut, että Jasminen masennus saattaa pahentua nopeasti, jonka jälkeen itsemurhan riski kasvaisi.
Hän ei kuitenkaan saanut yhdeksän kuukauden aikana tarvittavaa hoitoa laitoksessa – vain keskustelua vihanhallinnasta.
Lopulta hän tappoi itsensä.
Jasmine ei ole ainoa Ruotsissa on niin kutsuttuja SiS-koteja, jotka ovat valtion ylläpitämiä ja ne on tarkoitettu 15–17 vuotiaille nuorille, joilla on vakavaa rikostaustaa ja huumeongelmia. Tämänkaltaiseen laitokseen Jasmine joutui, mutta hän ei ole ollut ainoa.
Aftonbladet kirjoitti myös Josefinista, joka tappoi itsensä SiS-kodissa. Hän oli myös 13-vuotias.
Aftonbladetin toimittajat tutkivat molempia tapauksia ja yrittivät keksiä, kuka on vastuussa näistä kuolemista.
Lehden mukaan sosiaalipalvelut olivat käytännössä luovuttaneet tyttöjen suhteen: he eivät enää yrittäneet etsiä heille sijaiskoteja vaan päättivät laittaa heidät edellä mainittuihin laitoksiin.
Itsemurhayritykset kaksinkertaistuneet kolmen vuoden sisällä
Itsemurhayritykset ovat kaksinkertaistuneet SiS-kodeissa kolmen vuoden sisällä. Viime vuonna yrityksiä oli tiedettävästi 21.
Yksi selitys tälle voisi olla, ettei kodeissa ole tarpeeksi asianosaavaa henkilökuntaa: pelkällä lukiotaustalla voi päästä koteihin töihin. Velvollisuuksiin kuuluu muun muassa itsemurhaantaipuvaisten lasten hoito.
Tällä hetkellä SiS-kodeissa on noin 100 tyttöä, jotka ovat alle tai tasan 15-vuotiaita.
Kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka moni heistä on laitettu sinne samaan tapaan kuin Josefin ja Jasmin eli ilman rikostaustaa ( MTV- uutiset, 16.10.2017).
Puhe "kodeista" tai "perhekodeista" on harhaanjohtavaa, sillä ammatilliset perhekodit ja ryhmäkodit ovat usein kooltaan ja toimintakäytännöiltään pikemminkin laitoksia.
Myös Suomessa mielenterveyshoitoa tarvitsevia lapsia sijoitetaan väärin perustein
Myös Suomessa mielenterveyshoitoa tarvitsevia lapsia lukitaan lastensuojelulaitoksiin. Asiaan on kiinnittänyt huomiota mm. lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.
Kurttilan mukaan lapsia ei kuulla, psykiatrisen hoidon ja lastensuojelun suhde on sekaisin ja lastensuojelun asiakkaat jäävät usein ilman tarvitsemiaan palveluja.
- Sijaishuoltoon ohjataan väärin perustein lapsia, joilla on psykiatrista hoitoa vaativa ongelma, mutta ei lastensuojelun tarvetta.
Kurttilan mukaan päättäjät eivät halua kuulla lapsia. Esimerkiksi koulukodeissa olevien lasten kuulemisaloitteeseen "poliittisen johdon vastaus on ollut, ettei näistä haluta ikäviä otsikoita".
- Lastensuojelussa tarvitaan omaa aineistokeruuta, joka mahdollistaa haastattelut muun muassa koulukodeissa oleville lapsille. Miksi näin ei tehdä? Miksi ministerit pelkäävät ikäviä otsikoita? Siksi, että tiedossa on monen lastensuojelulapsen karut kokemukset ja vaikea arki, Kurttila vastaa kysymykseensä.
Eläkkeelle jäänyt lastenkodin johtaja Seppo Kinnunen sanoo, että lastenkodeista on tullut Suomessa bisnestä.
– Huostaan otettavien lasten kohtelu lähentelee Suomessa 1900-luvun ihmishuutokauppoja: talo, joka halvimmalla ostaa, saa, Seppo Kinnunen sanoo.
HuosTa- tutkimus totesi, että jopa 85% lapsista ei saanut tarvitsemaansa tukea ennen sijoitusta.
Sijoituksista ja usein turhasta ja jopa vahingollisesta psyykelääkityksestä näyttää tulleen tarpeenmukaisen avun korvikkeita.
Tutkimusten mukaan nimenomaan masennuslääkkeet aikaansaavat monille kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Vaikutus on ikään ja käyttömäärään sidottu. Laajimmassa tutkimuksessa 41 viikon käyttöä seurasi joka kymmenennellä 10 – 14 vuotiaalla kaksisuuntainen mielialahäiriö. 15 – 19 vuotiailla joka kolmannellatoista.
Lähes jokaista viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunutta massa-ampumavälikohtausta, sekä monia murhia ja itsemurhia, yhdistää yksi yhteinen asia; kaikki syylliset käyttivät aktiivisesti psykotrooppisia mielialalääkkeitä joko tapahtumahetkellä tai lähimenneisyydessä. STM ja THL kuitenkin vaikenevat lääkkeiden vaaroista ja niitä tarjoillaan nuorille varoituksista huolimatta- vieläpä varhaisen puuttumisen nimissä.
Suomessa lasten ja nuorten psyykelääkitys onkin lisääntynyt räjähdysmäisesti lastensuojelun ja terveydenhuollon arviointi- ja seulausvimman ja varhaisen puuttumisen ideologian myötä.
Raiskatut ja päihteettömät: nuorisorikollisten, päihdeongelmaisten ja alaikäisiksi tekeytyvien aikuisten sekaan
Tyttöjen lisääntyneitä lastensuojeluasiakkuuksia ja huostaanottoja saattaa selittää se, että raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa on alettu hoitaa huostaanotoilla.
Ruotsin rikoksenehkäisyneuvosto Brån mukaan raiskausten määrä Ruotsissa on lisääntynyt vuodessa 14 prosenttia ja kymmenessä vuodessa 41 prosenttia.
Suomessa seksuaalisten ahdistelutapausten määrä on kasvanut jopa 521%.
Valitettavasti sijoitus ei useinkaan takaa sitä, että seksuaalisen väkivallan uhri saisi tarvitsemaansa hoitoa tai edes turvalliset asuinolosuhteet.
Laitokset ovat usein turvattomia lapsille ja altistavat heitä laiminlyönneille, väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, joka jää usein raportoimatta ja vaille seuraamustoimia. Lastensuojelulaitoksissa tapahtuva seksuaalinen ja muu väkivalta on niin yleistä, että YK ei enää suosita laitossijoituksia lainkaan pienille lapsille.
Päihteettömiä ja mielenterveyshoitoa tarvitsevia kuitenkin sijoitetaan samoihin laitoksiin päihdeongelmaisten ja rikollisten kanssa.
Kannabiskokeilun vuoksi tehty sijoitus altistaa nuoren usein kovempien huumeiden kokeilulle ja käytölle lastensuojelulaitoksissa.
Nuorten mukaan intensiiviseksi kutsuttu hoito saattaa olla pelkkää eristämistä ja huumaamista.
Sijaishuollossa ei ole myöskään mietitty riittävästi, miten suojata samoissa luokkahuoneissa/sijaisperheissä/perhekodeissa oleilevat lapset ala-ikäisiksi tekeytyviltä aikuisilta miehiltä.
Espoon ryhmäkodin johtaja Mikko Välisalon arvion mukaan alaikäisten yksiköissä on jopa kolme- ja nelikymppisiä turvapaikanhakijoita.
Tilanne on Välisalon arvion mukaan vastaava muuallakin Suomessa kuin Espoon alaikäisyksiköissä.
Ruotsissa 16- vuotiaiksi tekeytyneet 45- ja 19- vuotiaat turvapaikanhakijat raiskasivat 12- vuotiaan huonetoverinsa.
Kurttila mainitsee kirjeessään, että projektit ja hankkeet eivät riitä – ne ovat osa ongelmaa, vähemmän osa ratkaisua. Hän kertoo kuulleensa jokin aika sitten, että lastensuojelun piirissä olleet lapset olivat tehneet itsemurhan.
- Lastensuojelussa on kyse elämästä ja kuolemasta. Valittaisiin tuo elämä, Kurttila kirjoittaa.
"Anteeksipyynnöt eivät auta, jos korjaustoimenpiteitä ei tehdä. Parempi olisi olla pyytämättä anteeksi ja taata, että olemassa oleviin ongelmiin puututaan ja toimenpiteiden vaikutuksia arvioitaisiin yhdessä lasten ja perheiden kanssa."
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-estaa-kaltoinkohtelua-lastensuojelulaitoksissa
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-1-miten-paadytaan-laitokseen
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-2-mita-laitoksissamme-tapahtuu
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kemiallinen-vakivalta-lastensuojelussa-tunnistusohjeet
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/lastensuojelulapsen-kuolema
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vuoden-tiedekirja-kertoo-koulukotien-vaaryyksista
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ehkaisevaa-paihdetyota-vai-moraalista-paniikkia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lahihoitaja-kidutti-16-vuotiasta-uhri-sijoitettiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/convict-conditioning-kunto-ohjelma-huostatuille