- "Pääkaupunkiseudulla toimivassa perhekodissa nuoria on ollut sijoitettuna kosteisiin kellaritiloihin.
- Tilojen paloturvallisuudesta on löytynyt huomautettavaa.
- Nuorten asuintiloihin on ollut sijoitettuna muun muassa autonrenkaita.
- Perhekodin talouteen liittyy useita epäselvyyksiä.
Yhden huoneen viemärivedet nousivat asuintilojen lattialle.
Jo aikaisemmin työntekijät olivat kiinnittäneet huomiota Helsingissä toimivan perhekodin tunkkaiseen sisäilmaan.
Jotkut nuorista saivat kosteasta alakerrasta allergiaoireita. Osalla sijoitetusta nuorista on ollut kutisevia iho-oireita, jotka ovat viitanneet syyhypunkkiin.
Tänä vuonna Helsingissä toimivasta perhekodista on tehty useita ilmoituksia eri viranomaisille.
Perhekoti on pitänyt ilmoituksia kiusantekona ja mustamaalaamisena.
Iltalehden haastattelemat entiset työntekijät ja yksi vanhempi sanovat olevansa aidosti huolestuneita nuorten terveyden ja turvallisuuden puolesta.
- Pelkään joka päivä, että siellä tapahtuu jotain, vanhempi sanoo.
Aikuiset kokevat, ettei heidän huolenaiheitaan ole otettu vakavasti.
Kosteutta tiloissa
Perhekodissa on sijoitettuna nuoria kahteen eri taloon. Toisessa niistä lasten makuuhuoneet ovat omakotitalon kellarinomaisessa tilassa. Helsingin kaupungin kesällä tekemän sisäilmatutkimuksen mukaan tilasta löytyi kosteutta.
Tarkastajat mittasivat wc-tilasta ja kylpyhuoneesta kohonneita kosteuspitoisuuksia. Lasten huoneissa oli tarkastajan mielestä tunkkainen sisäilma. Tarkastuksessa kaikissa huonetiloissa havaittiin pölyä. Tilassa otettujen kuvien perusteella perhekodin siisteydessä on parannettavaa. Ilmanvaihto todettiin raportissa riittämättömäksi.
Tarkastusraportissa perhekodin toimitusjohtaja kertoo, että yksi wc-tila oli poistettu käytöstä putkitukkeuman vuoksi. Iltalehden haastattelemien entisten työntekijöiden mukaan nuorilla on ollut käytössään vain yksi toimiva vessa.
Tarkastuksen jälkeen kaupunki vaati perhekotia remontoimaan tiloja. Lisäksi kaupunki muistutti, että tiloissa pitäisi olla riittävä siisteystaso. Marraskuussa tehdyn uusintatarkastuksen mukaan tiloja on sittemmin korjattu ja kuivatettu koneellisesti".
Kaupungin tekemän palotarkastuksen mukaan kohteessa ei ollut tehty riittävää poistumisturvallisuusselvitystä. Sellainen tehtiin tarkastuksen jälkeen.
Turvallisuuspuutteita
Entiset työntekijät ovat huolestuneita myös työntekijöiden turvallisuudelta. Öisin paikalla on vain yksi työntekijä, joka on töissä yhden vuorokauden kerrallaan. Perhekodilla ei ole kuitenkaan ollut poikkeuslupaa näin pitkien työvuorojen tekemiseen.
- Mikään ei ole sillä tasolla, mitä pitäisi olla turvallisuuden puolesta. Kyseessä on kelvoton paikka nuorille asua, sanoo entinen työntekijä.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston raportin mukaan työhön liittyy ilmeinen väkivallan uhka, mutta työpaikalla ei ollut tehty menettelyohjeita uhan hallintaan.
Avi antoi raportissaan kuusi toimintaohjetta perhekodille.
Tarkastaja havaitsi siis kuusi lainsäädännön vastaista seikkaa perhekodin toiminnassa.
Entiset työntekijät pitävät erityisesti turvallisuusriskinä sitä, että vuorossa olevan työntekijän on nukuttava avoimessa tilassa vuodesohvalla.
Myös perhekodin talouteen liittyy epäselvyyksiä. Ammattiliitto AKT:n selvitykset palkkaepäselvyyksistä ovat alkuvaiheessa.
Iltalehden haastattelemien työntekijöiden mukaan välillä työntekijöitä on kehotettu tekemään omia ostoksiaan perhekodin kauppakortilla tai luottokortilla. Tällä on korvattu palkkasaatavia. Lisäksi työntekijöille on maksettu matkoja ulkomaille.
Ruoka huolestuttaa
Vanhemman mukaan yhteistyö perhekodin kanssa on ollut vaikeaa. Vaatteiden ja hygieniatuotteiden hankinta nuorille on onnistunut välillä vasta useiden pyyntöjen kautta.
Entisten työntekijöiden mukaan vanhemmille kuuluvia rahasummia ei ole aina maksettu ajallaan.
- Vanhempien kanssa pitäisi tehdä yhteistyötä. Apu ja tuki pitäisi olla, sanoo entinen työntekijä.
Puutteita on myös nuorille tarjotussa ruoassa. Perhekodin vuorossa oleva työntekijä on valmistanut nuorille ruoan omien taitojensa mukaisesti. Joissain tapauksissa tämä on tarkoittanut makaronin ja jauhelihan syömistä useana päivänä peräkkäin.
Asiakirjat
Perhekodin tuntevat pitävät tiloja sopimattomina toiminnan pyörittämiseen. Lasten salaisia asiakirjoja on jätetty Iltalehden haastattelemien aikuisten mukaan kaikkien asukkaiden nähtäville perhekodin ruokapöydälle. Myös Helsingin kaupunki huomautti perhekotia asiakirjojen säilytyksestä.
Tapaamisia vanhempien kanssa on tehty muun muassa talon kuistilla, koska mahdollisuutta puhua ilman muiden nuorten läsnäoloa ei ole.
Vanhempi ja työntekijä ihmettelevät, miksi perhekoti saa suoranaisesti valehdella kotisivuillaan. Sivuilla mainittua terapiahuonetta ei todellisuudessa löydy. Nuorille järjestetty harrastustoiminta on todellisuudessa paljon lupauksia suppeampaa.
- Se on valetta valheen perään. Olen sanonut viranomaisille, että heidän pitäisi katsoa verkkosivuja ja mennä paikan päälle katsomaan, pitävätkö tiedot paikkaansa.
Iltalehti ei julkaise perhekodin tarkkoja tunnistetietoja sen alaikäisten asukkaiden suojelemiseksi."
KATI PEHKONEN
Sijaishuoltoa ei valvota
Yö perhekodissa maksaa saman verran kuin loistohotellissa. Pääkaupunkiseudulla perhekodit laskuttavat yhdestä hoitovuorokaudesta noin 200-400 euroa per nuori.
Perhekoti voi saada keskimäärin seitsemän vuotta kestävästä huostaanotosta jopa miljoona euroa per sijoitettu.
Eduskunnan oikeusasiamies Maija Sakslin on havainnut tarkastuksissaan, että sosiaalityöntekijät eivät edes havaitse saati raportoi puutteita sijaishuollossa (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12).
Suomessa oma-aloitteisia tarkastuskäyntejä sijaishuollon laitoksiin tehdään harvoin. Niistä ilmoitetaan laitokselle etukäteen ja lapsia haastatellaan laitoshenkilökunnan läsnäollessa – ei kahden kesken.
Aluehallintoviraston tarkastaja Marita Uusitalon mukaan tarkastuksia tehdään pahimmillaan vain joka 10. vuosi ja pelkästään tarkastamalla laitoksen toimittamat paperit.
Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhisen mukaan valvontapuutteita löytyi kaikilta sijaishuollon tasoilta, niin kunnissa kuin aluehallintovirastoissa.
VTV:n tarkastuskertomuksen teossa selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.
HuosTa- tutkimuksessa todettiin, että jopa 85% lapsista ei saa tarvitsemaansa apua ennen sijoitusta.
Sijoitettujen lasten ja nuorten hyvinvointi-tutkimuksessa kerrotaan, että erityisesti sijoitetut nuoret kohtaavat väkivaltaa tai sen uhkaa vanhempansa kanssa asuvia nuoria enemmän.
Sijoitetuilla nuorilla oli viisinkertainen riski seksuaalisen väkivallan kokemukselle verrattaessa vanhempansa luona asuviin. Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen arvioi, että jopa puolet laitosnuorista on kokenut seksuaalista väkivaltaa.
Kuuluisa kanadalainen tutkimus lasten tapoista ja pahoinpitelyistä on osoittanut erilaiset sijaishoitajat olivat jopa 70-kertainen riski lapsen omiin biologisiin vanhempiin nähden.
Sijoitetuilla lapsilla oli yli kaksinkertainen riski kokea mielialaan liittyviä ongelmia verrattuna vanhempansa kanssa asuviin ikätovereihin.
Lähes joka kolmas sijoitettu nuori koki kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuusoireilua, kun ikätovereista niitä koki vain joka kymmenes.
Sijoitetuilla lapsilla ja nuorilla oli merkittävästi suurempi riski oppimistaitojen vaikeuksiin verrattuna vanhemman kanssa asuviin.
Think Child Safe- kampanjassa kerrotaan, että laitoksissa elävistä kahdeksasta miljoonasta lapsesta 80 %:lla on elossa oleva vanhempi tai sukulainen, jonka luona lapsi voisi saada parempaa huolenpitoa ja turvaa kuin laitoksessa -murto- osalla laitoshuollon hinnasta.
Kampanja varoittaa kansalaisia tekemästä lahjoituksia lasten laitoshoitoon koska laitosten liiketoiminnan tukeminen tuottaa hajonneita perheitä ja asettaa lapsia riskiolosuhteisiin.
Suomalaistenkin soisi viimein alkavan lapsibisneksen sijaan tukea lapsia ja perheitä.
Home-ongelmia piilotellaan
Monet lastensuojelun yksiköt ovat homeessa. Oikeusasiamies pyysi taannoin Helsingin kaupungilta selvitystä lastensuojelun tiloista. Mm. Helsingin sosiaaliviraston alaisuudessa toimiva Pihkapuiston arviointi- ja vastaanottoyksikön putkan tilat olivat täynnä huonoa sisäilmaa. Pihkapuiston vastaanottokodin nuoret ilmaisivat huolensa asiasta:
-Ovet ovat lukossa, eikä niitä saa ilman avainta auki edes sisäpuolelta.
-Ikkunat ovat karkaamisen estämiseksi pultattu kiinni.
Suomessa homeesta kärsivät myös kriisi- ja vastaanottokeskukset, tukiasunnot, päiväkodit, koulut, terveyskeskukset, sairaalat, liikuntatilat, kirjastot ja kaupat.
Usein koulujen irtaimisto pinnoitetaan myrkyllisellä aineella, joka rupeaa aikaa myöten hilseilemään ja imeytyy elimistöön. EU on kieltänyt kyseisen pinnoitteen, mutta sen tilalle on otettu uusi yhtä myrkyllinen.
Monet koulut ovat aikapommeja; ne on usein rakennettu asuntorakentamiseen kelpaamattoman maan, esimerkiksi suon, päälle tai salaojittamattomalle tontille, ja niissä on tasakatto. Rakentamisen tahti on liian kova ja urakat äärimmilleen kilpailutettuja. Rakennusmateriaalit jätetään vettymään ulos, aliurakoitsijat tekevät vain oman toimenksiantonsa eikä kokonaisuutta valvo kukaan.
Kiinteistöhuoltoyhtiöt antavat kiinteistönhoitajille bonuksia säästöistä kiinteistönhoitokuluissa, joten tilojen lämmityksestä ja ilmanvaihdosta tingitään eikä ilmanvaihtokanavia huolleta.
Koulujen ja muiden laitosten henkilökunnalla ei ole lupa kertoa sisäilmaongelmia koskevista yhteydenotoista tai niiden määrästä vanhemmille. Tieto homevaurioista ja -oireiluista pidetään piilossa. Tarkastuskäynneistä ilmoitetaan laitoksille etukäteen ja usein tilat tuuletetaan perusteellisesti ennen sisäilmatutkijoiden tuloa, jotta mitään ei löytyisi. Lisäksi näytteet otetaan satunnaisesti vain joistakin tiloista, ei esimerkiksi kaikista luokista ja homeisista tiloista, ja vuotavista katoista korjataan vain osa. Tutkimusraportteja pantataan, vaikka ne ovat julkisia asiakirjoja.
Homepakolaiset ry:n mukaan ”lääkärikoulutukseen ei Suomessa vielä sisälly erilaisten altisteiden tunnistamista, niihin liittyvien oireiden diagnosointia ja hoitoa. Kummallista kyllä, valtion viranomaiset kouluttavat edelleen ympäristömyrkkyjen aiheuttamien sairastumisten olevan psykosomaattispohjaisia. Myös harhaluulo, että sisäilmasairaus olisi vain astmaa, elää sitkeästi. Työsarkaa siis riittää, ja lääkärikoulutuksen ja yleisen tietotaidon saaminen ajanmukaiselle tasolle on yksi yhdistyksen päätavoitteista. Tämä on perusedellytys sille, että maahan saadaan luotua uusia tukijärjestelmiä, jotka estävät sairastuneiden putoamisen normaalielämästä.”
Homekoulusta sairastunut vietiin psykiatriseen hoitoon äidin tietämättä
Kouvolassa homekoulua oireileva lapsi vietiin psykiatriseen hoitoon äidin tietämättä. Ambulanssikyydityksen suorittanut psykiatrinen sairaala myönsi virheensä mutta koulun kanssa ongelmat kuitenkin jatkuivat.
– Tällä hetkellä kaupunki haluaa sijoittaa lapseni johonkin perhekotiin, jossa järjestetään opetus. Sijoituksen kustannuksilla lapselleni pystyttäisiin maksamaan kotiopetus moneen kertaan, Kaisa- äiti kertoi.
– Tässä on töpeksitty niin pahasti. Mitä haittaa lapselle aiheutuu siitä, että oireilu on diagnosoitu henkiseksi ja hän on ollut suljetulla osastolla ilman perusteita? Miten kaikki lastensuojelun merkinnät vaikuttavat? Rekistereissä on paljon puutteellisia, virheellisiä ja vajavaisia tietoja.
Hengitysliiton alueyhdistyksessä vertaisohjaajana toimiva Taina Laurinaho kertoo, ettei Kaisan perheen tilanne ole yksittäistapaus. Hän toimii parhaillaan tukihenkilönä kymmenelle muulle perheelle vastaavassa tilanteessa eri puolilla Suomea. Lisäksi hän saa paljon yksittäisiä yhteydenottoja.
– Eräässä perheessä on viisi lasta, joista kolme on sairastunut. Heistä yksi on täysi-ikäinen, ja koulusta putoamisen vuoksi hän on nyt täysin syrjäytynyt. Sisäilmaoireet alkoivat jo alakoulussa.
Laurinaho kertoo, ettei lapsen tai nuoren toimittaminen tahdosta riippumattoman hoidontarpeen arvioonkaan ole epätavallista.
– Tapauksia on useita. Itselläni on tiedossa viisi tapausta, joista on tehty lähete tutkimuksiin psykoottisen masennusepäilyn vuoksi.
Laurinahon mukaan ongelma on siinä, ettei sisäilmasairaille ole terveydenhuoltojärjestelmässä omaa "luukkua". Ensimmäinen sisäilmasairaiden lasten ja nuorten vertaisryhmä perustettiin jo kymmenen vuotta sitten.
– Asia on nostettu julkisuudessa esiin jo silloin, eikä yhteiskunnassa ole vieläkään tehty sen eteen toimenpiteitä. Kierre voi kestää kymmenen vuotta, ja lapsi herkistyy koko ajan pahemmin. Jos asiaan puututtaisiin ajoissa, lapsilla olisi toivoa tavallisen koulun jatkamisesta. Sen sijaan heitä pompotellaan lääkäriltä toiselle.
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/homeoireileva-lapsi-vietiin-psykiatriseen-hoitoon-aidin-tietamatta
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/home-ongelmat-vallankayton-valineena
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
http://www.lokakuunliike.com/ilmoitusvalitus-blogi/lastensuojeluilmoitus-tarkastuspyyntokohteesta-keski-suomen-ensi-ja-turvakoti-jyvaskyla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pihakoivu-lapsibisnesryppaan-tehokas-asiakashankinta-ja-rahastus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/eristettyna-perhekotiin-asukaskokemus-ii
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
http://www.lokakuunliike.com/laitoslasten-tarinoita-blogi/lapsilta-kielletty-lokakuun-liike-on-dokumentoinut-jo-kymmenien-sijaisnuorten-elamantarinoita
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/torkea-seksuaalisen-hyvaksikayton-epaily-lastensuojelulaitos-purossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-i-lastensuojelu-tyollistaa-paljon-enemman-kuin-poliisi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-ystavat-ry-perheiden-oikeusturvaongelmien-kehittajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-v-uushuutolaisuusverkostoissa-piiri-suuri-pyorii
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-hullunkuriset-riskiperheet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhehoidon-mallinnusta-vai-edunvalvontaa