26-vuotias mies on tuomittu kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista, kertoo Helsingin Uutiset.
Helsingin hovioikeus vahvisti keskiviikkona käräjäoikeuden aiemman antamisen tuomion keskeiset kohdat.
Tuomiolauselman mukaan Qusai Salim Hassun Anoz oli useita kertoja sukupuoliyhteydessä tekohetkellä 14-vuotiaan tytön kanssa.
Tuomittu kiisti hovioikeudessa, että olisi käyttänyt hyväksi 14-vuotiaan tytön henkistä tilaa, ja että sukupuoliyhteys olisi ollut pakotettua.
Tyttö oli karannut nuorisokodista, ja vastineeksi seksistä mies tarjosi tytölle asuinpaikan muutamaksi päiväksi sekä päihteitä ja tupakkaa. Rikokset tapahtuivat keväällä 2017 Helsingissä. Mies oli tekohetkellä 25-vuotias.
Sijoitetuilla on 5- kertainen riski seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja 70- kertainen riski vakavaan väkivaltaan verrattuna vanhempiensa kanssa asuviin.
Puolella laitosnuorista kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta
Sijoitettujen lasten ja nuorten hyvinvointi-tutkimuksessa kerrotaan, että erityisesti sijoitetut nuoret kohtaavat väkivaltaa tai sen uhkaa vanhempansa kanssa asuvia nuoria enemmän.
Sijoitetuilla nuorilla oli viisinkertainen riski seksuaalisen väkivallan kokemukselle verrattaessa vanhempansa luona asuviin. Yleisimmin seksuaalisen väkivallan tekijänä oli ollut ystävä tai muu tuttu nuori tai lapsi (57 %) tai tuntematon henkilö (52 %).
Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen arvioi, että jopa puolet laitosnuorista on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kyse ei ole marginaaliryhmän pienestä ongelmasta, sillä yli 10 000 suomalaista lasta ja nuorta asuu laitoksissa.
– Oma kokemukseni on, että seksuaalisen väkivallan kokemukset ovat huomattavasti yleisempiä laitosnuorten keskuudessa kuin muiden samanikäisten joukossa. En usko paljon valehtelevani, jos sanon, että puolella näistä nuorista on seksuaalisen väkivallan kokemuksia.
Laitossijoituksen on usein tarkoitus suojella nuorta. Halosen mukaan tämä ei kuitenkaan toteudu seksuaalisen väkivallan kohdalla.
Seksuaalista väkivaltaa kohdataan usein sijaishuollosta karkaamisten yhteydessä.
Sijaishuollosta karataan suhteessa enemmän kuin kotoa.
Joka 6. nuori karkaa
Lastensuojelulaitoksista oli LSKL:n Hatkassa-selvityksen mukaan luvatta poistunut viimeisen puolen vuoden aikana lähes joka kuudes nuori (mt.,38). Karkaustapausten määrä on myös kasvussa.
Sijaishuoltopaikkojen muutokset samoin kuin paikkojen valinnat ,tehdyt toimenpiteet ja sijoitusten kestot määrittyvät kuntien, sijaishuollon, hankintalainsäädännön ja virkamiesten tarpeiden– ei lapsen edun perusteella.
Suomi ei noudata YK:n antamia sijaishuollon ohjeita. Esimerkiksi lasten ja vanhempien yhteydenpito tai perheen jälleenyhdistämisvelvoite ei toteudu sijoituksissa.
Lasten pakomatkoja valvomattomista laitoksista joista tehdään vuosittain noin 4 000 virka-apupyyntöä poliisille kutsutaan ”luvattomiksi poissaoloiksi”, joissa ei haluta nähdä yhteyttä esim. laitoksissa ilmenevään väkivaltaan, puuttuviin palveluihin tai puutteelliseen ammattitaitoon.
Kotoa karkailu puolestaan tulkitaan nuoren hätähuudoksi ja kodin huonojen olosuhteiden ja puutteellisen vanhemmuuden osoittimeksi.
Luvattomalle poissaololle altistavia tekijöitä ovat Hatkassa- selvityksen mukaan mm. ikävä vanhempien ja kavereiden luo, sijoituksen vastustaminen (lapset ja vanhemmat), kiireellisesti tai myöhäisessä teini-iässä tehty sijoitus sekä se, että lasta ei ole valmisteltu sijoitukseen.
Nuoren karkaaminen kotoa aikaansaa välittömän poliisihälytyksen mutta lastensuojelulaitos ei välttämättä reagoi hatkaamiseen ennenkuin kilpailutussopimuksissa mainittu raja lapsen laitosvuorokausimaksun alentamisesta luvatta omilla teillään olemisen johdosta ylittyy.
Kotoa karkailun ratkaisuksi nähdään huostaanotto mutta valvomattomasta lastensuojelulaitoksesta karkailun ratkaisuksi ei ehdoteta kotiuttamista vaan huostaanoton jatkamista ja lapsen siirtoa toiseen valvomattomaan lastensuojelulaitokseen.
LSKL:n Hatkassa- selvityksen mukaan juuri runsaasti karkailevien teinien huostaanottoja ei pureta vaan karkailevaa nuorta rangaistaan huostaanoton jatkamisella ja sijaishuoltopaikan vaihdoksella.
Kun lapset ja nuoret karkailevat LSKL:n jäsenjärjestöjen laitoksista, heidät retuutetaan poliisin avustuksella LSKL:n jäsenjärjestöjen ja -yritysten "kodinomaiseksi hoivaksi " tai "erityiseksi huolenpidoksi" nimettyyn valvomattomaan laitoshoitoon, joka on nuorten mukaan usein pelkkää eristämistä ja huumaamista.
Lapsen oikeudet ja etu eivät toteudu sijaishuollossa
YK:n mukaan väkivalta ja lasten hyväksikäyttö eri muodoissaan on laitoksissa niin yleistä, että se suosittelee laitoksille vaihtoehtoisten ratkaisujen etsimistä väkivaltakokemusten välttämiseksi. (World Report on Violence, 2006.)
ThinkChildSafe- kampanjassa kerrotaan, että laitoksissa elävistä kahdeksasta miljoonasta lapsesta 80 %:lla on elossa oleva vanhempi tai sukulainen, jonka luona lapsi voisi saada parempaa huolenpitoa ja turvaa kuin laitoksessa -murto- osalla laitoshuollon hinnasta. Kampanja varoittaa kansalaisia tekemästä lahjoituksia lasten laitoshoitoon koska laitosten liiketoiminnan tukeminen tuottaa hajonneita perheitä ja asettaa lapsia riskiolosuhteisiin.
Aluehallintoviraston tarkastaja Marita Uusitalon mukaan tarkastuksia lastensuojelulaitoksiin tehdään pahimmillaan vain joka 10. vuosi ja pelkästään tarkastamalla laitoksen toimittamat paperit. Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhisen mukaan valvontapuutteita löytyi kaikilta sijaishuollon tasoilta, niin kunnissa kuin aluehallintovirastoissa.
VTV:n tarkastuskertomuksen teossa selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastenkodin-omahoitaja-raiskasi-sijoitetun-hotellihuoneessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kolme-eri-miesta-hyvaksikaytti-lastenkotilasta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-ei-noudata-ykn-antamia-ohjeita-sijaishuollosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastenkodin-johtaja-sdpn-poliitikko-ari-marjeta-syytteessa-lapsen-hyvaksikaytosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pariskunta-kaytti-sijoitettua-seksilelunaan-noin-puolella-laitosnuorista-seksuaalisen-vakivallan-kokemuksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorisokoti-puro-torkean-hyvaksikayton-lisaksi-viikottaisia-uhkauksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaisisa-ja-veli-tuomittiin-ehdolliseen-alle-10-vuotiaan-hyvaksikaytosta-keski-suomen-karajaoikeudelle-jalleen-risuja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-huostanuorta-riisutettiin-alasti-mink-jlkeen-suomalainen-auttamisjrjestelm-on-tehnyt-kaikkensa-syrjyttkseen-nuoren-aikuisen
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-osa-ii-ihme-ja-kumma
http://www.lokakuunliike.com/kauhutarina-blogi/kristan-tarina-iv-tyhjan-paalla-lastenkodissa
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/lastensuojelulapsen-kuolema-2
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/100-shades-of-grey-sosiaalityon-seksuaalikasityksia-ohjaavat-arvot-ja-ideologiat
ww.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/lastensuojelun-provokaatiot-oletko-a-huora-b-hullu-vai-c-huumehorho
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/sosiaalityonpsykiatrian-palvelujarjestelmia-ei-tehty-asiakkaille-vaan-mm-keskiluokkaisten-rouvien-paistattelupaikaksi
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/miksi-seksuaalista-vakivaltaa-hoidetaan-huostaanotoilla
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityossa-ei-osata-hoitaa-seksuaalivakivallan-uhreja
http://www.lokakuunliike.com/avoin-kirje-blogi/isan-avoin-kirje-nuorten-alastiriisuttajille
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/vaiettu-kampanja-laitoshoidon-vaaroista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-ei-noudata-ykn-antamia-ohjeita-sijaishuollosta