Paraisten lastensuojelussa työkuorma on suuri, sairaan lapsen hoitamista kotona joutuu selittelemään kokonaisen työpäivän, työntekijöiden vointi tai kouluttaminen eivät kiinnosta ja asioista vaikuttaisi olevan vastuussa klikki, joka ei myönnä virheitään. Tällaisista ongelmista kertoo sosiaalityöntekijä, joka irtisanoutui Paraisilta kuukausi sitten MTV-uutisten haastattelussa.
Paraisten kaupungin lastensuojelun kaikki neljä sosiaalityöntekijää ovat irtisanoutuneet tänä vuonna, viimeisin työntekijä pääsiäisenä.
Jenni Oraby irtisanoutui työstään Paraisten lastensuojelussa maaliskuun puolivälissä. Hän kertoo, että syynä ovat lähinnä johtamisongelmat, alimiehitys, liiallinen työmäärä ja tietotaidon puute. Vakavimpia ovat ongelmat johdossa.
– Työpäiviä meni siihen, että joutui taistelemaan oikeudestaan olla sairaiden lasten kanssa kotona ja käymään siitä sähköpostisotaa johdon kanssa, Oraby antaa esimerkin.
– Ja kun työntekijöitä on liian vähän, asiakas joutuu odottamaan pidempään tukea ja palvelua, ja pystytään keskittymään vain akuutteihin tilanteisiin. Kun työntekijät joutuvat taistelemaan omasta hyvinvoinnistaan, niin totta kai se vaikuttaa kykyyn tukea ja auttaa omia asiakkaita.
Oraby yritti keskustella asiasta ennen omaa irtisanoutumistaan. Vastaus ei hänen mukaansa ollut rakentava.
"Miksi tämä on saanut tapahtua niin pitkään?"
Tilanne on jatkunut pitkään Paraisilla. Yksi lastensuojelun työntekijöiden joukkoirtisanoutuminen on tapahtunut aiemminkin, jo vuonna 2016. Silloinkin irtisanoutuneet työntekijät jättivät kirjelmän, jossa johtajuusongelmiin toivottiin ratkaisua.
– Paraisten kuntaa ei osata johtaa. Se näkyy lastensuojelussa eniten, mutta uskon, että moni muukin yksikkö on kärsinyt tilanteesta. Työntekijöitä ei haluta kehittää tai tukea, Oraby kiteyttää.
Aluehallintovirastolle on tehty syksyn aikana useita selvityspyyntöjä ja yksi selvityksistä valmistui tammikuussa.
– Työntekijöiden näkökulmasta mietityttää, miksi avi on antanut tämän tapahtua niin pitkään? Tämä on ollut kaksi vuotta tiedossa jo. Kuinka paljon työntekijöiden pitää tuoda tätä esille ja kuinka paljon pitää tulla irtisanomisia ja pahoinvointia? ( MTV. 10.4.2018)
Aluehallintovirasto on parin viime vuoden aikana seurannut Paraisten lastensuojelun tilannetta, kertoo YLe- uutiset. Viimeksi kaksi vuotta sitten neljä sosiaalityöntekijää irtisanoutui kaupungin lastensuojelusta.
Irtisanoutuneet ottivat tuolloin yhteyttä aluehallintovirastoon ja epäkohtina mainittiin muun muassa lastensuojelulain lakien noudattaminen ja henkilöstön kelpoisuus. Aluehallintovirasto otti valvonta-asiana käsiteltäväkseen Paraisten kaupungin lastensuojelun kokonaistilanteen.
Se antoi asiasta kesällä 2017 sosiaali- ja terveyslautakunnalle huomautuksen, että lastensuojelulakia pitää noudattaa lastensuojelupäätöksiä tehtäessä. Avi vaati myös, että asiakassuunnitelmat on kirjattava lain mukaan.
Syksyllä 2017 aluehallintovirasto aloitti valvonnan uudelleen, kun sen tietoon tuli uusia epäkohtailmoituksia. Avi teki tarkastustuskäynnin Paraisten perheyksikköön. Käynnin yhteydessä selvisi, että muun muassa työn johtamisessa oli puutteita.
Lastensuojelun asiakkaita kohdellaan epäeettisesti
Aluehallintoviraston mukaan asioiden laita ei ole lainkaan parempi kuin kaksi vuotta sitten, jolloin neljä sosiaalityöntekijää irtisanoutui, kertoo Paraisten Kuulutukset 22.3.2018. Tämä tapahtui vastalauseena huonolle työkulttuurille, epäpätevälle työnjohdolle sekä lastensuojelun asiakkaiden epäeettiselle ja lainvastaiselle kohtelulle.– Tilanne on erittäin vakava. Perheet ja lapset eivät aina saa tarvitsemaansa apua ja lainvastaisia lasten huostaanottoja on tehty ennen perheiden kuulemista, toteaa Aluehallintoviraston ylitarkastaja Tiina Ronkamo.
Aluehallintovirasto käynnisti uuden selvityksen Paraisten lastensuojeluun liittyen lokakuussa. Joulukuussa Ronkamo, asianajaja sekä toinen Aluehallintoviraston ylitarkastaja tapasivat sosiaali- ja terveysjohtaja Paula Sundqvistin, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Merja Fredrikssonin (r.) sekä perheyksikön johtaja Kaisu Karlssonin.
Lisäksi kahta sosiaalityöntekijää haastateltiin ilman esimiesten läsnäoloa.
Tapaamisen aikana käytiin muun muassa läpi perheyksikön henkilöstötilannetta. Kukaan silloin palkkalistoilla olleista kolmesta sosiaalityöntekijästä ei ollut työskennellyt kunnallisen lastensuojelun parissa kahta vuotta pidempään.
Virasto toteaa sosiaalityöntekijöiden työajan seurannassa olevan puutteita, kuten myös vastuunjaossa. Sosiaalityöntekijät eivät aina tiedä kuka on heidän esimiehensä. Sosiaalityöntekijät ovat myös tyytymättömiä oululaisyrityksen toimittamaan juridiseen ostopalveluun.
Asiakaspalautteita tai päätöksiä ei seurata
Selvityksen sekä johdon ja työntekijöiden kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta Aluehallintovirasto lähetti sosiaali- ja terveyslautakunnalle muistion 12. tammikuuta.
Kyseisessä dokumentissa ei säästelty sanoja, vaan todettiin että lastensuojelun asiakkaiden tilanne on edelleen yhtä huono tai jopa huonompi ottaen huomioon henkilöstön suuren vaihtuvuuden. Selvitetyn kriisin jälkeen syöksytään suoraan seuraavan kriisin pariin eikä lain kirjain aina toteudu päätöksenteossa.
Asiakaspalautteelle ei ole olemassa toimivaa järjestelmää eikä tehtyjä päätöksiä seurata millään tavalla. Luvatut puhelinajat eivät pidä ja esimiesten tarjoama tuki on olematonta, Aluehallintovirasto toteaa.
Kesäkuussa Aluehallintovirasto antoi sosiaali- ja terveyslautakunnalle huomautuksen lastensuojelun puutteista, joita irtisanoutunut nelikko nosti esille.
Syksyn aikana Aluehallintovirasto vastaanotti useita uusia ilmoituksia lastensuojelun epäkohdista.
– Toiminnassa on edelleen puutteita, vaikka annoimme kesällä huomautuksen asiasta, Ronkamo sanoo.
Aluehallintovirasto edellyttää perheyksikön korjaavan esiin tulleet epäkohdat. Lastensuojelutyön tulee aina olla lapsen edun mukaista ja vastuu siitä on esimiestason asia, eikä yksittäisen sosiaalityöntekijän harteilla.
Parainen on AVIn pitkäaikainen murheenkryyni
Kahden viimeisen vuoden aikana Aluehallintovirasto on antanut yli 100 toimenpidevelvoitetta erilaisten epäkohtien korjaamiseksi Paraisten kaupungin alaisilla työpaikoilla.
Aluehallintoviraston työsuojeluyksikön osastopäällikkö Jukka Polarin mukaan lukumäärä on aivan omaa luokkaansa Paraisten kokoisessa kaupungissa.
– Emme tee vastaavaa määrää tarkastuksia ja valvontatoimenpiteitä missään muualla. Valitettavasti asioita ei hoideta oikealla tavalla Paraisilla.
Tarkastuksissa voi olla kyse todella vaihtelevista asioista, kuten huonosta sisäilmasta neulojen käsittelyyn vanhustenhuollon piirissä ja työturvallisuusasioihin.
Viime aikoina pinnalle ovat erityisesti nousseet viihtyisyyteen ja työilmapiiriin liittyvät asiat.
Perheyksikköön tehdyssä tarkastuksessa marraskuussa Aluehallintovirasto toteaa työpaikalla tapahtuvan häirintää, joka vaikuttaa työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin.
Psykososiaalinen kuormitus on pahentunut ja tilanne työpaikalla on ilmiselvästi lainvastainen, Aluehallintovirasto toteaa raportissaan.
– Johtajuudessa vaikuttaa olevan puutteita, Polari sanoo.
Aluehallintovirastolla on myös mahdollisuus lisätä vaatimusten painoarvoa sakon uhalla. Viimeistään silloin on yleensä alkanut tapahtumaan asioita, Polari toteaa.
– Muutamien tapausten kohdalla vasta sakon uhka on saanut toimenpiteitä aikaiseksi.
Samaan aikaan lastensuojelun kriisi eskaloituu entisestään.
Entiset työntekijät kertovat kiusaamisesta, häirinnästä ja epäpätevyydestä sekä lastensuojelun että aikuissosiaalityön puolella( Paraisten Kuulutukset, 5.4.2018).
Lastensuojelun johtamisongelmat eivät korjaannu titteli- vaan henkilövaihdoksilla
Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa. Ratkaisuksi on tarjottu avoimuutta, uusia johtamisoppeja, lastensuojelun lisäresursointia, -koulutusta ja -perehdyttämistä.
Lastensuojelun johdon muodostavat vanhemmat työntekijät eivät usein tunne lastensuojelun lainsäädäntöä ja saavat harjoittaa virheellistä toimintaansa vuosikaudet kenenkään puuttumatta.
Sosiaalityötä Turun yliopistossa opettavan Niina Nurmelan mielestä "sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla työskentelee ihmisiä, joiden ei pitäisi olla ihmissuhdealoilla töissä.
– Tämä on fakta, mutta sitä ei uskalleta sanoa ääneen.
Nurmelan mukaan on paljon hyviä ja valveutuneita sosiaalityöntekijöitä, jotka tuntevat lait ja haluavat ylläpitää korkeaa ammattietiikkaa.
– Sitten on kuitenkin myös niitä, jotka ovat vuosikausia tehneet lastensuojelutyötä samalla, virheellisellä tavalla".
Lastensuojelun johtamisen perusongelmaan ei ole toistaiseksi puuttunut kukaan:
Lastensuojelun johdossa toimii ammattitaidottomia työntekijöitä, joiden irtisanomiseen ei ole mitään laillisia keinoja ja jotka siirtävät virheelliset toimintakäytäntönsä uusille työntekijöille.
Terveydenhuollossa työntekijöillä on väärinkäytöksistään vastuu- ja korvausvelvoitteet ja potilaslakia toistuvasti rikkova johtaja on mahdollista irtisanoa.
Lastensuojelussa virkailijoilla on kuntaliitosten myötä pahimmillaan vuosien irtisanomissuoja eikä heidän toimiaan valvo käytännössä kukaan. Lastensuojeluvirkailijoille ansiotta lankeavaan good will:iin ja vastuu- ja valvontavapauteen tottunut ammattitaidoton johtaja, joka uskoo olevansa "hyvien puolella" ei välttämättä itse ymmärrä toimivansa väärin ja ottaa ojentamisen henkilökohtaisena loukkauksena, joka pitää kostaa.
Hallinto-oikeus Talentia -jäsenineen on totuttanut sosiaalityön johdon ja hallinto-oikeuden asiantuntijat siihen, ettei työn etiikasta, laillisuudesta tai laadusta tarvitse kantaa minkäänlaista vastuuta. Edes jatkuviin väärinkäytöksiin syyllistyvää, kuntalaisille vakavan riskin muodostavaa johtajaa ei saada irtisanottua millään.
Lastensuojelun johtamisen suurin ongelma on, että johdon rikoksia ja väärinkäytöksiä hoidetaan siirroilla ja tehtävänimikkeiden ja titteleiden vaihdoksilla, ei rikostuomioilla, korvausvelvoitteilla tai irtisanomisilla.
Väärin toimivasta johtajasta ei tule irtisanottua eikä tuomittua vaan väärin toimiva erityisosaaja , muutosjohtaja, konsultti tai terapeutti.
Vakavat virheet tehtävien hoidossa ja tahalliset väärinkäytökset eivät välttämättä paljastu koskaan. Alaiset eivät viran ja uran menettämisen pelossa uskalla puhua kuin vasta erottuaan tai eläkkeelle siirryttyään ja väärinkäytöksistä raportoivat asiakkaat leimataan katkeroituneiksi mt- tai päihdeongelmaisiksi ja heidän kertomuksensa tarttumataudiksi, vihapuheeksi tai sepitteiksi, joista heitä pyritään rankaisemaan rikossyytteillä ja lastensuojelun edunvalvojalla.
Vaikka kelvoton johtaja olisi syyllistynyt vakaviin, korjaamattomiin väärinkäytöksiin jokaisessa tehtävässään sosiaalitoimessa hänelle aukeaa vielä uusi ura psykoterapeuttina, konsulttina, tutkijana, THL:n tai STM:n asiantuntijana, sosiaalialan järjestöjohtajana tai yksityisen sosiaalipalvelualan yrittäjänä, jonne tähtää kolmannes sosiaalityöntekijöistä.
Väärinkohdeltuja asiakkaita, jotka ovat johtajan väärinkäytösten myötä menettäneet lapsensa, perheensä, työpaikkansa ja terveytensä ei lämmitä, että vuosikymmeniä kestäneistä perusturvarikoksista ja perheiden väärinkohtelusta ei seuraa muuta kuin lastensuojelupalkinto ja kutsu luennoimaan lastensuojelupäiville.
Perustellusti voi väittää, että lastensuojelun johtamisongelmat ja väärinkäytökset uhkaavat jo – sosiaalityön mandaatin ja legitimiteetin lisäksi- yhteiskuntarauhaa.
Paraisten lastensuojelun asiakkaiden vaikuttamismahdollisuudeksi nykytilanteessa jää muistutus, kantelu, tutkintapyyntö tai rikosilmoitus, joita Lokakuun Liike kehottaa tekemään ahkerasti.
Muista myös tilata omat asiakirjat ja korjata niistä virheet, joita on tavallisesti runsaasti:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
Muistutus: www.avi.fi/web/avi/muistutus#.Whjd4Tdx0dU
Kantelu:https://www.avi.fi/web/avi/kantelun-tekeminen
http://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-valvonta/muistutus_tai_kantelu
https://www.oikeusasiamies.fi/fi/kantelu-oikeusasiamiehelle
https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/vaikuta-lahiymparistoosi/ymparistorikokset/Tutkintapyyntolomake.pdf
http://www.poliisi.fi/rikokset/rikosilmoitus
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-johdon-vaarinkaytoksia-ei-ratkaista-titteli-vaan-henkilovaihdoksilla
https://www.lokakuunliike.com/raili-miettisen-blogi/avohuollon-tukitoimet-tuottavat-huostaanottoja
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tunnista-lastensuojelun-riskiammattilainen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/viranomainen-saa-rikoksistaan-sairaslomaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/merikratos-oy-jaaviyksia-laittomuuksia-ammattitaitopuutteita
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lex-kittilalle-olisi-tarvetta-myos-lastensuojelussa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuoltolain-henkilokunnan-ilmoitusvelvollisuuden-esteet
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-syyttaa-alaansa-laittomuuksista
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/dialogisuus-lastensuojelun-laatusuositusprosessissa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talentiaa-ahdistaa-epakohtia-enemman-epakohtien-paljastuminen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lisasivatko-sosiaalihuollon-ilmoitusvelvollisuus-ja-ammattihenkilolaki-asiakasturvallisuutta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-keskusliitto-kenen-edunvalvoja
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekijat-tuomareina-helsingin-hallinto-oikeus
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kurttila-luotto-lastensuojeluun-on-loppu-rikkinainen-auto-ei-tarvitse-lisaa-bensaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-tarvitsee-reformin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa