Jos lapsi päätti jäädä pois koulusta, ei henkilökunnalla ollut mahdollisuuksia puuttua asiaan.
Henkilökunta kertoi, että jokaisella osastolla oli resurssivaje. Laitoksen johtajan mukaan Outamosta puuttui tuolloin yhdeksän henkilötyövuotta.
Sijoitettuihin lapsiin kohdistetut rajoitustoimenpiteet sekä henkilökunnan riittämätön määrä kiinnittivät eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomion tarkastuskäynnillä, joka tehtiin ennalta kertomatta viime vuoden syksyllä Outamon lastenkotiin.
Helsingin kaupungin ylläpitämässä Outamon lastenkodissa Lohjalla on 37 paikkaa, lähinnä yläasteikäisille nuorille, joiden hoito on haastavaa ja joiden katsotaan hyötyvän sijoituksesta Helsingin ulkopuolelle.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies määräsi tarkastuksen Outamoon, joka tehtiin 20. syyskuuta 2017.
Tarkastuskäynnillä keskusteluissa lastenkodin henkilökunnan sekä sijoitettujen lasten kanssa ilmeni, että perusosastojen henkilökunta ei pysty ottamaan huomioon lasten yksilöllisiä tarpeita.
Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt sosiaali- ja terveystoimialaa selvitystä tilanteesta sekä sosiaali- ja terveyslautakuntaa antamaan asiasta lausuntonsa. Lautakunta käsitteli asiaa tiistaina.
Rajoitustoimenpiteitä käytettiin rangaistuksena
Lisäksi apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota siihen, että rajoitustoimenpiteitä, kuten liikkumis- tai yhteydenpitovapauden rajoittamista, käytettiin "kasvatuksellisena seuraamuksena", vaikkapa tupakoinnista tai koulun laiminlyönnistä, vaikka lain mukaan rajoittamistoimenpiteitä ei saa käyttää rangaistuksena.
Lisäksi esimerkiksi kolme "kasvatuksellista seuraamusta" viikon aikana merkitsi viikonlopuksi sovitun kotiloman peruuntumista.
Lastensuojelulain mukaan liikkumis- tai yhteydenpidon vapauden rajoittaminen edellyttää, että lapsen oma tai toisen henkilön terveys tai turvallisuus sitä vaatii, tai että se on välttämätöntä "lapsen sijaishuollon tarkoituksen toteuttamisessa".
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan suurin osa rajoituspäätöksiä oli myös tehty takautuvasti eli itse rajoittamistoimenpide oli suoritettu päiviä, viikkoja jopa kuukausia aiemmin ennen kuin kirjallinen rajoittamispäätös oli tehty.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalta myönnetään, että Outamon lastenkodissa tarkastuskäynnin aikaan oli merkittävä henkilöstövaje, jonka vuoksi hoidon laatu oli tavallista heikompi.
Hoitohenkilökuntapulan vuoksi lasten sijoittaminen Outamon lastenkotiin jopa keskeytettiin viime lokakuussa.
Vakansseja saatiin toimialan mukaan kuitenkin täytettyä vuodenvaihteessa ja syksyllä lastenkotiin aiotaan vielä palkata kolme uutta ohjaajaa.( Helsingin Uutiset, 24.4.2018).
Sijaishuollon valvonta edelleen retuperällä
Lapsen oman sosiaalityöntekijän tulisi valvoa sijaishuoltopaikassa lapseen kohdistuneita rajoitustoimenpiteitä. Sosiaalityöntekijän pitäisi myös varmistaa, että lapsi ja hänen vanhempansa ovat tietoisia rajoitustoimenpiteitä koskevista säännöksistä sekä omista oikeuksistaan.
Käytännössä näin ei tapahdu. Eduskunnan oikeusasiamies Maija Sakslin on havainnut tarkastuksissaan, että sosiaalityöntekijät eivät edes huomaa saati raportoi puutteita sijaishuollossa (Tarkastuspöytäkirja dnro 1001/3/12).
Aluehallintoviraston tarkastaja Marita Uusitalon mukaan tarkastuksia tehdään pahimmillaan vain joka 10. vuosi ja pelkästään tarkastamalla laitoksen toimittamat paperit.
Valtiontalouden tarkastusviraston johtavan tuloksellisuustarkastaja Sari Hanhisen mukaan valvontapuutteita löytyi kaikilta sijaishuollon tasoilta, niin kunnissa kuin aluehallintovirastoissa.
VTV:n tarkastuskertomuksen teossa selvisi, että vain yksi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnasta valvoi järjestelmällisesti lastensuojelun yksiköitä.
Sijaishuolto syrjäyttää lapsia
Sijoitusten on monissa tutkimuksissa todettu katkaisevan sijoitettujen lasten koulutuspolut. Varatuomari Leeni Ikosen mukaan nykypäivän huostaanotto lähtee tavallisimmin liikkeelle koulusta ja lapsen koulunkäynnin pulmista. Tutkimustulokset osoittavat varhaiseen päivähoitoon siirtymisen ja kouluiässä esiintyvien käytösongelmien välillä olevan yhteyttä. Tilastot osoittavat, että lastensuojeluun panostaminen aikaansaa yhä lisääntyvässä määrin huostaanottoja.
Mikäli vanhemmat ovat eri mieltä lastensuojelun ehdottamista toimista, vanhempia kehotetaan kääntymään mielenterveystoimiston puoleen ja heitä syytetään yhteistyökyvyttömiksi.
Lapsen syrjäyttäminen sijaishuollossa tapahtuu seuraavasti: Lapsi, joka on otettu huostaan esimerkiksi koulunkäyntiongelmien takia, ei saakaan laadukasta opetusta. Usein käy niin, että lapsi joutuu käymään peruskoulunsa laitoksen keittiössä kotikoulussa laitoksen lähihoitajaopiskelijan ohjauksessa. Lapsi, joka on otettu huostaan psykiatrisin perustein, ei saakaan psykiatrista hoitoa. Voi käydä niin, että laitoksen hoitajana oleva sosionomi tai lähihoitajaopiskelija toimivat hänen ”terapeutteinaan”.
Lapsiin kohdistetaan sijaishuollossa pakkoa, eristämistä ja epäasiallisia kasvatuskeinoja, simputusta, jotka aikaansaavat uhmaa, vihaa ja epäluottamusta viranomaisia kohtaan. Lapset sairastuvat, kun heidät erotetaan vanhemmistaan ja läheisistään. Kun lapsi ahdistuu koti-ikävässään, hänen sanotaan oireilevan ja hänelle syötetään psyykenlääkkeitä. Kelan tutkimusten mukaan vain murto-osa nuorista selviää lastensuojelun toimista. Tutkimuksen mukaan teini-iässä sijoitetuista pojista 80 % oli vielä 23-24 -vuotiaina ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta.
Lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle aikaansaa suuren riskin syrjäytymiselle. Tästä huolimatta maassamme on päädytty sijoittamaan noin 17 000 lasta kodin ulkopuolelle. Sijoitustoimintaan liittyy erityinen piirre; kunnat ovat valmiit maksamaan huomattavia summia (jopa yli 20 000 euroa kuukaudessa) siitä, että lapsi syrjäytetään. Valtio suostuu jopa maksamaan valtionosuuksina tukea kunnille tästä toiminnasta.
Lastensuojelun toimintatapoihin kuuluu edelleen lapsen vieroittaminen vanhemmistaan ja suvustaan, vaikka laki velvoittaa tukemaan lapsen ja hänen läheistensä yhteydenpitoa. Mistä johtuu, että lastensuojelulakiin kirjattu perheen jälleenyhdistämisen velvoite ei toteudu, vaan lastensuojelun työntekijät pitävät väkisin lapsia huostaanotettuina lapsen täysi-ikäisyyteen saakka? Syrjäyttämisen lopullinen niitti tapahtuu, kun 18 -vuotias huostaanotettu lähtee maailmalle ja läheisin ihminen löytyy kunnan sosiaalitoimistosta".
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-katkaisee-niin-sijoitettujen-kuin-vanhempien-koulutuspolut-osa-2
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/takaa-lapsille-koulutus-lopeta-sijaishuollon-rahoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakkuus-estaa-avun-saamisen
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/yksi-syrjaytetty-nuori-tuottaa-syrjayttajilleen-miljoonan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suuri-lastensuojeluhinnasto-yo-lastenkodissa-yhta-kallis-kuin-loistohotellissa-katso-hurjat-hinnat
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sijaishuollon-sadistinen-kiristys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pysyvan-huostaanoton-sijaan-kotiutus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-5-miten-tunnistaa-fabrikointi
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/miten-sosiaalinen-ongelma-periytetaan-osa-1
http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/sinivalkoinen-painajainen-huostanuorta-riisutettiin-alasti-mink-jlkeen-suomalainen-auttamisjrjestelm-on-tehnyt-kaikkensa-syrjyttkseen-nuoren-aikuisen
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-arviointi-on-oikeusturvariski
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-perhepalvelut-selkokielella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kaytannot-perustuvat-vaaralle-tiedolle-kiintymyssuhteista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kaltoinkohtelu-sijaishuollossa-jatkuu-kuntien-jarjestojen-ja-rayn-tuella
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/il-selvitys-perhekodista-useita-ilmoituksia-viranomaisille-nuoria-sijoitettu-kosteisiin-kellaritiloihin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hupipornoa-mehilaisen-lastensuojelulaitoksessa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastenkodin-johtaja-sdpn-poliitikko-ari-marjeta-syytteessa-lapsen-hyvaksikaytosta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorisokoti-puro-torkean-hyvaksikayton-lisaksi-viikottaisia-uhkauksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/pariskunta-kaytti-sijoitettua-seksilelunaan-noin-puolella-laitosnuorista-seksuaalisen-vakivallan-kokemuksia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/kolme-eri-miesta-hyvaksikaytti-lastenkotilasta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelu-milapro-lapsibisnesryppaan-asiakashankkijana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nevalanmaen-perhekodit-oy-avin-valvontaan
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-kehittamisen-ihanteet-ja-todellisuus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-vuotta-lapset-kotiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tue-lapsia-ja-perheita-ala-lapsibisnesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-ei-puutu-lapsen-kaltoinkohteluun-sijaishuollossa-mita-tehda
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-etu-ei-toteudu-lastensuojelussa-eika-hallinto-oikeuksissa
http://www.lokakuunliike.com/leeni-ikosen-blogi/hallinto-oikeudet-lastensuojelun-sokea-piste
☞ Lapsemme laitoksissa osa 1 - Miten päädytään laitokseen?
☞ Lapsemme laitoksissa Osa 2 - Mitä laitoksissamme tapahtuu