Lokakuun liike koostaa median perhepoliittista uutisvirtaa tutkivan kansalaisjournalismin mahdollisuuksia hyödyntäen, tehtävänään toimia vallan vahtikoirana. Samalla Lokakuun liike vastustaa lumeobjektiivisuutta, alentuvansävyistä ja elitististä journalismia, jossa yksilön kokemukset eivät ole uskottavia ilman yksilön kokemuksista tietämättömän viranomaisen paremmintietävää kommenttia. (Lähde.)
Edellä mainitun seurauksena Lokakuun liikkeen sloganiksi vakiintui:
"Emme voi kommentoida yksittäistapauksia, toistellaan mediassa – Mutta me voimme, vastaavat Lokakuun liikkeen blogistit.”
Määritelmä
Määritelmällisesti nettisivusto www.lokakuunliike.com ei ole verkkojulkaisu vaan verkkoviestin, viestintuoja, jolla ei ole keskusjohtoa eikä päätoimittajaa.
Lokakuun liike on tutkivaa journalismia, se on myös rakenteellista sosiaalityötä, ulkoistettua valtakunnansovittelua, kansansivistystyötä ja viranomaistarkastustoimintaa tukevaa kolmannen sektorin työtä.
Toimintaperiaate
Lokakuun liike on avoin kaikille ihmisille, jotka palavat halusta osallistua kansalaisjournalismin tekoon. Kaikki työ tehdään kansalaistalkoilla.
Toimitus tarkastaa tekstit ennen julkaisua, esimerkiksi LL-Uutiset ja "Perheeni tarinat", joiden lopussa ei erikseen mainita tekijän/tekijöiden nimiä. Anonyymius on käytössä siksi, että osa kirjoittajista ei asemansa ja/tai painostuksen takia voi paljastaa henkilöllisyyttään ja esiintyä omilla nimillään.
Toimituksen vahvuus
Ydinporukaksi on vuoden aikana vakiintunut keskisuuren toimituksen verran väkeä: noin 30 aktiivista toimijaa. Sen lisäksi Lokakuun liikkeessä on kymmeniä ihmisiä, jotka kirjoittavat tai osallistuvat tutkimustyöhön satunnaisesti.
Sisällöntuotanto
Vuoden aikana Lokakuun liikkeen sivuilla on julkaistu 367 artikkelia: 100 uutista, 31 Perheeni tarinaa, 185 blogitekstiä, 40 kevennysjuttua, 6 sävellystä (linkit alla) ja 5 dokumenttia.
Lisäksi Lokakuun liikkeen sivuilta löytyvät infosivut sekä asiakaskyselyt ja oikeusturvakyselyt. Lukijan saatavilla on erilaisia ilmoituspohjia: Tee ilmoitus viranomaisesta ja Ammattilainen – ilmoita laiton käytäntö.
Asiakkaille on laadittu oppaita, kuten ”Pieni opas eri tilanteisiin lastensuojelun kanssa”. Ohjeet lastensuojeluasiakkaalle on julkaistu suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Lisäksi eri artikkeleita on käännetty viroksi ja ruotsiksi. Lastensuojeluaiheinen infosivu on englanninkielinen.
Lokakuun liike on julkaissut juttusarjoja mm. lastensuojelubisneksestä, edunvalvonnasta, sijaishuollossa tapahtuvasta kaltoin kohtelusta sekä sijaisnuorten olosuhteista.
Vuoden aikana on syntynyt huomattava määrä taiteellista materiaalia: parodiavideoita, äänikirjoja, karaokehittejä, biisejä (kts. linkit alla) ja jOulukalenterin. Humoristinen aineisto on erotettu toimituksellisesta aineistosta omaksi osiokseen Lokatomia-sivulle.
Vuonna 2014 valmistui talkootyönä kaksi puolituntista dokumenttielokuvaa: Perhe K:n tarina ja Kadonneet lapset sekä uutiskooste SSRI – Hiljaisen sivuoireet.
Kaikki julkaisut sisältävät runsaasti linkkejä lähdeaineistoon.
Oikaisuvaatimuksia ei ole tullut.
Kävijämäärä
Lukijakunta oli aluksi muutaman sadan päiväkävijän luokkaa. Onnistuneen nollabudjettimarkkinoinnin seurauksena jutut alkoivat levitä laajemmalle. Parhaimpina kuukausina (huhti-, touko-, loka- ja joulukuu 2014) lukijoita oli yli 100 000 / kk.
Suosituimmat julkaisut (LL-Uutiset& Perheeni tarina) olivat:
1) Tampereen Takahuhdin koulu hyväksyy koulukiusaamisen
2) Tampereen malli: Ketipinoria nuorille kuin nallekarkkeja – Tipotien nuorisopsykiatrisella asiantuntijuus tipotiessään? sekä Ketipinorin vaaroista vaietaan Suomessa
3) Lastensuojelu kaappasi vauvan - syynä äidin sairauskohtaus
4) Sosiaalitoimi hyväksyy lapseen kohdistuvan väkivallan Joensuussa
5) Kristan tarina IV: Tyhjän päällä lastenkodissa
6) Suuri lastensuojeluhinnasto: Yö lastenkodissa yhtä kallis kuin loistohotellissa - katso hurjat hinnat!
7) Oulun huostakohu: Henriikka,15, hakenut kirkosta turvapaikkaa
8) HYÖKKÄYS NURMIJÄRVELLÄ
9) Lastensuojelu "suojeli" perheen evakkoon Kankaanpäässä
10) Kauhutarina tosielämästä: Vantaalaisvauva sijoitettiin kiireellisesti poliisien ja sosiaalityöntekijöiden voimin
Huhtikuussa julkaistulla Takahuhti-uutisella (1) oli 123 000 lukukertaa kahdessa vuorokaudessa. Facebook-jakoja oli 15 000. Joulun alla julkaistut lastensuojeluartikkelit Espoosta (3) ja Joensuusta (4) keräsivät viikossa 127 000 sivunäyttöä, Facebook-jakoja oli yhteensä 13 500. Artikkelit oli tehty tiimityönä, moniin asiakirjalähteisiin ja haastatteluihin perustuen.
Blogeista suosituimmat olivat sosiaalityöntekijä-sijaisäiti Raili Miettisen kirjoitus Avohuollon tukitoimet tuottavat huostaanottoja sekä esikoiskirjailija Elena Maria Uusitalon artikkelit Kauhujen laakso, Kuusi vuotta helvetissä ja Sossun kootut kommentit. Suosituimpien kärjessä oli myös emeritusprofessori JP Roosin blogi Oulun lastensuojelu kiinnostunut vain omasta arvovallastaan, sekä sosiaalialalta pian pakenevan Myyrän kirjoitus Yksi syrjäytetty nuori tuottaa syrjäyttäjilleen miljoonan.
Suosittuja blogeja olivat lisäksi Avoin kirje -blogin Avoin kirje Antti Kaikkoselle ja Satu Taiveaholle, varatuomari Leeni Ikosen kirjoitukset Mitäpä, jos sisäministerimme sijoitettaisiin kiireellisesti salaiseen paikkaan? ja Kuka laatisi tunnekylmän lastensuojelijan tunnistamisohjeet? ja kirjailija-toimittaja Maria Syvälän teksti RÄYH! Työntäkää se vuorovaikuttamispakko sanonko minne!
Näkyvyys
Lokakuun liike on ollut esillä monessa eri mediassa mm. Aamulehdessä, Ilta-Sanomissa, Pohjolan Sanomissa, Lapin Kansassa, Oulu-lehdessä, Yle-Uutisissa, MTV3:ssa, virolaisessa Naistekas-julkaisussa ja lopulta myös Helsingin Sanomissa.
Palvelut
Lokakuun liike on sisällöntuotannon lisäksi panostanut rakenteelliseen sosiaalityöhön. Esimerkkinä omista innovaatioistamme on kodinturvaRINKI, jossa kansalaiset auttavat hädänalaisia lapsia ja perheitä.
Kehitteillä on vapaaehtoinen kansalaistukiverkosto ja kansalaistukipalvelu, josta ahdingossa olevat perheet saisivat vertaistukea, tukihenkilöpalveluita, tilanteensa taustoittamista kunnalliselle lastensuojelusektorille ja puhelinkonsultaatiota tilanteissa, joissa yhteistyö viranomaisten kanssa on juuri alkanut tai sittemmin muuttunut vaikeaksi/mahdottomaksi.
Lokakuun liikkeen kautta voi tilata erilaisia tuotteita, ulkoistettua valtakunnansovittelua virkamiesten ja kansalaisten välisissä ristiriitatilanteissa, sekä kuntakohtaisesti räätälöityjä "Tykätty, toimiva lastensuojelu" -koulutus- ja konsultaatiopalveluja.
Hankkeet
Lokakuun liike on ollut mukana järjestämässä neljää eri "Suurta Lastensuojeluiltaa" Tampereen illan jälkeen Ouluun, Turkuun, Jyväskylään ja Poriin. Turun ja Porin iltojen päävastuu oli Pelastakaa Perheet ry:llä, Jyväskylän ilta taas oli Lapset ja vanhemmat ry:n ja Lastensuojelun uhrit vastuulla.
Keväällä 2014 Lokakuun liike osallistui kahteen mielenilmaukseen Eduskunnan portailla: Vierannuttamisen kansainvälisenä päivänä ja Lastensuojelu kuntoon -mielenilmaisussa.
Lokakuussa julkaistiin lastensuojeluun pikaista korjausliikettä vaatinut Lokakuun Manifesti (October Manifesto).
Yhteistyökumppanit
Vuoden aikana Lokakuun liike on verkostoitunut monin tavoin. Kannattajoukkoihin on ilmoittautunut yhä enemmän sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstöä sekä sijaisnuoria tai sijoitustaustaisia aikuisia. Lokakuun liike onkin nostanut vuoden aikana esiin kymmenien sijoitettujen nuorten elämäntarinat.
Lokakuun liike on vuoden mittaan uutisoinut mm. Suomen evankelisluterilaisen kirkon turvapaikka-asioita. Liikkeen aktiivijäsenet ovat esiintyneet monissa lastensuojelualan tapahtumissa, tilaisuuksissa ja koulutuksissa vieden kentälle viestiä Lokakuun liikkeen kannattajilta. Liikkeen kannattajat ovat lisäksi vierailleet kutsuttuina eduskunnassa ja tavanneet eri puolueiden poliitikkoja lastensuojeluasian merkeissä.
Lokakuun liikkeellä on kansalaisvoimin toimivia yhteistyötahoja mm. Saksassa, Ruotsissa, Virossa ja Australiassa. Yhteistyökumppaneiden lista on luettavissa täällä. Tammikuun alussa 2015 edustajamme tapasi Helsingissä Marokon toisen ulkoministerin ja vei hänelle tietoa Suomen lastensuojelusta.
Liike on kommunikoinut esimerkiksi avoimen kirjeen kautta mm. monien lastensuojelujärjestöjen, valvontaviranomaisten ja EU:n kidutuksen vastaisen komitean (CPT) kanssa.
☞ Lokakuun Manifesti
☞ October Manifesto
☞ Lokakuun manifesti korjaa lasten oikeuksia
☞ 10 muutosehdotusta: Kohti parempaa perheidensuojelua
☞ Lokakuun liike selvittää lastensuojelun nykytilaa
☞ October Movement
☞ Open letter to Committee for the Prevention of Torture (CPT)
☞ Lokakuun liikkeen RINKI valvoo
☞ Ikonen: Kansanvalistusta lastensuojelun asiakkaalle
☞ K сведению клиентов службы защиты прав ребенка
☞ An advisory for child welfare clients
☞ Bergström: Pieni opas eri tilanteisiin lastensuojelun kanssa
☞ Opas lastensuojelun asiakkuuteen joutuvalle
Lokakuun liikkeen kyselyt ja ilmoituspohjat:
☞ Lastensuojelun asiakaskysely
☞ Oikeusturvakysely
☞ Tee ilmoitus viranomaisesta
☞ Ammattilainen - ilmoita laiton käytäntö