"Kansalaisista on tullut tarkkailukarjaa, jota ohjataan etäsähköpiiskalla", toteaa Jussi Juhani Kuosmanen.
"Uusi tiedustelulaki oikeuttaa käytännössä kenet tahansa poliisilaitoksella tai tullissa pyörivän nilkin tarkistamaan sähköpostini ja kuuntelemaan puhelintani. Vaikka silkasta uteliaisuudesta. Esittää vain muka tutkivansa jotakin ja se riittää. Hyytävää.
Mutta vieläkin karmeampi kyttäyslaki on tulossa, eikä sen vuoksi kukaan ole menossa lakkoon. Hallituksen esitys uuden rahanpesudirektiivin toimeenpanosta on uskomaton. Siinä suomalaisia koskeva tirkistelylainsäädäntö ollaan viemässä paljon pitemmälle kuin EU-direktiivi edellyttäisi.
Kela, poliisi, verottaja, konkurssiasiamies, tulli, rahanpesua valvova viranomainen ja ulosottomies pääsevät katsomaan rikoksesta epäillyn - tai muuten vain viranomaisia kiinnostavan tyypin - tilitiedot ja –tapahtumat suoraan nappia painamalla.
Saatte uskoa, että kuhina käy, kun virkeiden valvojatoveriemme näppäimistöt alkavat rapista, jotta naapurin poikamies-Paavosta saadaan viimeinkin selvyys: Mitä syö, mitä juo, ostaako kondomeja vai veteleekö paljaalla…
Tilitapahtumat nimittäin ovat aika intiimijuttu. Sieltä näkee periaatteessa ihmisen koko elämän. Onko rasvamaksatyyppiä, syökö lihaa vai ituja, matkustaako, käykö peräti ravintoissa, laittaako rahaa äpärälapselleen, ostiko uudet renkaat vai luisteleeko sakkopinnoilla.
Jos mahdollista, niin tilitietoja vieläkin intiimimpiä ovat terveystiedot. Että onko pukamia, endometrioosia, erektiohäiriöitä ja viiraako päästä. Näitä tietoja voi periaatteessa katsella jo nyt melkein kuka tahansa utelias. Omakanta on sen tietokannan nimi, jolla uteliaat hoitsut ja sairaalan siivoojat viihdyttänevät jo itseänsä.
Poliisit ovat sivumennen sanoen menetelleet aina niin. Siis viihdyttäneet itseänsä tutkimalla löytyykö naapurien ja tuttujen menneisyydestä merkintöjä poliisin omista tietokannoista. Mistäkö tiedän? Yksi hyvä ystäväni, joka teki pitkän uran poliisina, kertoi. Todisti väitteensä luettelemalla muutaman putkareissuni. Tiesi niistä, vaikka viimeisestä oli silloin kulunut aikaa jo kolmisenkymmentä vuotta.
Vaikka te, rakkaat nassut, luotattekin viranomaisiin, niin minä en. En epäile, vaan TIEDÄN, että noita kaikkia edellä mainittuja viranomaisurkintajärjestelmiä tullaan käyttämään väärin niin paljon että palvelimet vinkuvat. Sellainen on ihminen.
Miten ihmeessä ihmismieli pystyttiin manipuloimaan sellaiseksi, että se hyväksyy kaiken tuon? Että yksilö vapaaehtoisesti luovuttaa tunteettomalle koneistolle mielekkään ihmiselämän tärkeimmät peruspilarit: yksilöllisyytensä, vapautensa ja intimiteettisuojansa?
Ja vieläpä niin, ettei kukaan saa mitään todellista tilalle. Turvallisuus? Älkää naurattako. Se on pelkureita varten eikä pelkuri elä. Ainoastaan pelko elää hänessä ja se on eri asia".
Miksi tiedustelulla ei pystytä estämään kaikkia terrori-iskuja?
Nopeasti radikalisoituneet henkilöt ovat hyvin harvoin turvallisuusviranomaisten tiedossa niissäkään EU-maissa, joissa on voimassa massavalvonnan ja yksilöidyn henkilövalvonnan mahdollistavia lakeja, Anna Saraste toteaa. Miksi niin moni tekijä luikahtaa tiedustelun seulan läpi?
Sarasten mukaan ensimmäinen syy on massavalvonnan tehottomuus. "Vaikka tiedustelupalvelulla on teknisesti mahdollisuudet kerätä ja seuloa suuri osa verkkoliikenteestä, yhdelläkään tiedustelupalvelulla ei ole riittävästi henkilökuntaa käymään kaikkia tietoja läpi. Viestinnän määrä on valtava. Esimerkiksi Ranskassa marraskuussa 2015 tehdyn tuhoisan terrori-iskun ajoituksesta keskusteltiin aivan tavallisilla tekstiviesteillä, jotka hukkuivat massoittain kerätyn tiedon joukkoon.
Toiseksi, massavalvonnan hakukriteerit toimivat hyvin rajallisesti, kun iskuja suunnittelevien järjestäytyneiden organisaatioiden viestintä on koodattu arkipäiväiseltä kuulostavalla sanastolla. Yhteydenpito myös tapahtuu usein kokonaan valvottavan tietoverkon ja -palveluiden ulkopuolella, vaikkapa salatun viestinnän mahdollistavissa palveluissa tai niin sanotussa pimeässä verkossa, eli siinä internetin osassa, joka ei ole julkinen.
Massiivisesta tiedustelusta huolimatta Ranskassa on tehty pienempiä terrori-iskuja, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet, että laajat tiedusteluoikeudet ovat rajoittaneet ranskalaisten perus- ja ihmisoikeuksia".
Kansainväliset tuomioistuimet kuten EIT ovat katsoneet päätöksissään, että massavalvonta loukkaa ihmisoikeuksia.
Monet tiedustelulakiehdotukseen jätetyistä lausunnoista ovat peräänkuuluttaneet, että perustuslaki ei saisi sallia massavalvontaa.
– Ehdotamme, että mikäli perustuslakia muutetaan tiedustelumenetelmien sallimiseksi, samalla perustuslakiin pitäisi tehdä lisäys, jossa yksiselitteisesti kielletään massavalvonta. Tämä ohjaisi tuomioistuimia niiden tulkitessa lakia, ja olisi vähemmän huolta siitä, että laintulkinnat ennen pitkää lavenevat, Effin Arto Apajalahti sanoo.
Effi on jättänyt lausunnon lakimuutokseen, jossa se vaati “valtio- ja yhteiskuntajärjestystä uhkaavien toimintojen” tarkkaa määrittelyä, jotta tuomioistuimille jäisi vähemmän harkintavaltaa.
Käytännössä valvonnasta iso osa jäisi tiedusteluvaltuutetun harteille. Kuten Tuomas Metsärannan vuonna 2015 Turun yliopistossa hyväksytystä väitöskirjasta käy ilmi, tuomioistuimet eivät vaadi tarkkoja perusteluja salaiselle tiedonhankinnalle eikä poliisin hakemuksia juuri koskaan kyseenalaisteta, Saraste huomauttaa.
Valvontayhteiskunta etenee verukkeilla
Rahanpesun ja terrorismin estämisen verukkeella lisätään siis kansalaisten valvontaa ja kavennetaan yksityisyyttä.
"Valtiovarainministeriöstä kerrottiin HS:lle, että jatkossa Kela hakisi tilitiedot automaattisesti aina kun niitä tarvitaan, eikä hakijoiden tarvitsisi enää toimittaa itse tiliotteita. Uuden lain perusteluissa todetaan, että oikeus tilitietojen tarkistamiseen tulisi jo hakemuksen käsittelyvaiheessa hakemuksen perusteella.”
Niko Kaistakorven mukaan muutoksia käytännön toimintaan saattaisi tulla melkoisesti mikäli aina katsellaan asiakkaan tilitiedot jo sillä perusteella, että on hakenut tukea.
Millainen vaikutus voi sitten olla tiliotteen näkemisellä automaattisesti. Siitähän voi saada nykyään paljonkin tietoa esim kaikesta henkilön kuluttamistavoista - käteistä harvoin enää käytetään.
Tuleeko pärstäkertoimen kupeeseen myös rahankäyttökerroin? Kaistakorpi kysyy.
Yksityishenkilöiden valvonta yrityksiä ja säätiöitä kovempaa?
Kaistakorpi kysyy aiheellisesti pitäisikö myös yritystuen saaminen tarkoittaa firman tilien avaamista viranomaiselle?
Pitäisikö säätiön yleishyödyllisen aseman myötä saatu verovapaus tarkoittaa samaa?
Miten esimerkiksi säätiöitä kuten Nuorisosäätiö valvotaan?
Kaistakorpi kirjoitti asiasta taannoin otsikolla Talousrikollisuuden valvonta Suomessa surkeaa.
MOT-ohjelman (15.4.2013) mukaan yli 2600 säätiön asioita valvoi Patentti- ja Rekisterihallituksessa kaksi virkamiestä. Pelkästään 50 suurimman säätiön yhteenlaskettu varallisuus on 15,7 miljardia, joten pikkusummista ei puhuta. Seurannan järkyttävän surkeasta tasosta Timo Sillgrenin Pro gradu -työ vuodelta 2013 kertoo seuraavaa:
"Tilintarkastuskertomuksesta tarkastetaan säätiö- ja tilintarkastuslakien mukaiset lausumat sekä se, että tilintarkastajien määrä ja laatu ovat oikeita. Puutteita havaittaessa säätiölle lähetetään korjauskehotus. PRH ei kuitenkaan ole valvonut vuosiselvitysten varsinaista sisältöä, eikä tilinpäätöksiä tai toimintakertomuksia ole luettu tai käyty muuten järjestelmällisesti lävitse. Viranomainen ei siis ole valvonut sitä, täyttävätkö vuosiselvitykset myös sisällöllisesti säätiölain vaatimukset."
Miltä vaikuttaa peilattuna yksityishenkilöiden valvontaan? Miksi näin? Kaistakorpi kysyy.
Viranomaisen väärinkäytöksiä ei ole saktioitu
Tietosuojavaltuutetun mukaan eduskunnassa käsiteltävänä olevassa kansallisessa tietosuojalaissa viranomaiset on jätetty hallinnollisen sanktioiden ulkopuolelle kokonaan.
"Se tarkoittaisi sitä, että viranomaisen kurkkiessa tietoja, organisaatio ei vastaisi asiasta ja sanktiosta, vaan ongelmia koituisi vain yksittäisille työntekijöille", Aarnio sanoo.
"Kysymykseen siitä, millaiset sanktiot viranomaisille koituisi, jos se väärinkäyttäisi oikeuksiaan ja katselisi tietoja luvattomasti, VM:n Armi Taipale ei vastannut."
Jälleen kerran ollaan tekemässä lakia, jossa ei olla selkeästi sanktioitu väärinkäytöksiä. Tietosuojavaltuutettu on myös vaatinut riskianalyysin tekemistä järjestelmästä, mutta sitä ei olla tehty".
Keinoja vastustaa kyttäyskulttuuria:
- Älä käytä lainkaan sosiaalitoimen, perheneuvolan tai kunnallisen psykiatrian palveluja äläkä mitään palvelua mistä jää viranomaismerkintöjä. Jos sinulla on jokin ongelma, turvaudu yksityislääkäriin ( esim. edullisiin virolaisiin lääkäreihin), ystäviin, kirkon tai avustusorganisaatioiden anonyymiin hyväntekeväisyyteen ja vertaistukeen.
- Kiellä viranomaisia luovuttamasta tietojasi eteenpäin.
- Älä tue rahallisesti kyttäyskulttuuria tai urkintaa edistäviä ja sananvapautta ja yksityisyydensuojaa kahlitsemaan pyrkiviä organisaatioita ja toimijoita.
- Vastusta yksityisyydensuojaa murtavia tiedonhallintauudistuksia, poliitikkojen ja virkamiesten yrityksiä kansalaisten tarkkailemiseksi ja virkamiesten tiedonsaantioikeuksien laajentamista.
- Lue itsestäsi tehdyt viranomaismerkinnät ja korjaa niistä räikeät virheet, joita on tavallisesti runsaasti.
- Tarkista viranomaisten lokitiedot.
- Aseta markkinointikielto.
- Harjoita viranomais/ viranomaisrikollisuuden valvontaa ja raportoi havaitsemistasi epäkohdista.
- Kerro lapsillesi historiallisin esimerkein mihin kyttäyskultuuri on johtanut.
- Käytä käteistä rahaa, jottei kaikkea varallisuutta ja taloudellista valtaa kahlita yksityisiin pankkeihin ja käteisen käyttöä yritetä lopettaa kokonaan.
- Luovu kauppaketjujen kanta-asiakaskorteista, joilla kerätään tietoja ihmisten kulutustottumuksista.
- Käytä avoimia proxy-palvelimia, joiden kautta voi vierailla anonyymisti sivustoilla ja torjua sivustojen ylläpitäjien tietojen kalastelua.
- Tue vaihtoehtomedioita, jotka uskaltavat uutisoida siitä, mistä valtamedia vaikenee ja seuraa blogeja, joissa kerrotaan kansalaisiin kohdistuvan valvonnan eettisistä ongelmista ja käytännön seurauksista.
-Tue perusoikeusjärjestöjä esim. NKMR:ää ja Electronic Frontier Finland EFFI ry:tä.
Lue myös:
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tarkista-omat-asiakirjasi
https://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/varhainen-huoli-ja-puuttuminen-mielen-sairautta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/terveystietosi-ovat-pian-myytavana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/banaali-paha-piiloutuu-byrokratiaan
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-algoritmi-arvioi-pian-vanhemmuutesi
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/ala-anna-viranomaisten-kirjoittaa-historiaa-mieleisekseen
http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/ruoka-avun-tarve-ei-oikeuta-rekisterointiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalihuollon-tiedonhallinta-uudistus-rapauttaa-asiakkaiden-oikeusturvaa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsensa-psyykelaakityksesta-kieltaytyvaa-rangaistaan-lastensuojeluilmoituksella
http://www.lokakuunliike.com/myyraumln-blogi/heiliolainen-lastensuojelunakemys-lastensuojelukriisin-ja-oikeusturvaongelmien-aiheuttajana
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/suomi-100-ohjelman-kaikille-evaat-elamaan-hankkeessa-mitataan-vanhempien-kaltoinkohtelupotentiaali
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsen-paras-yhdessa-enemman-huostaanottoja
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/omat-vanhemmat-eivat-saa-terveystietoja-lapsesta
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tutkimustiedon-keruuta-vai-asiakassegmentointia-yritysten-tarpeisiin
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/tajua-mut-huoliliputuksen-huolestuttavia-tuloksia
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-moniammatillinen-yhteistyo-havittaa-niin-vuorovaikutuksen-kuin-vastuun
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-iii-vanhemmuudenarviointi-kasvavana-bisneksena
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/talous-ii-lastensuojelujarjestot-bisneksen-syrjassa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/valmistautukaa-pakkoadoptioihin-koyhat-aidit
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/hiljainen-tieto-ei-kuulu-sosiaalityohon
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-sosiaalityontekijat-valtasivat-tyovoimatoimistotkin
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/urkinta-lisaantyy-lastensuojelussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/professori-varoittaa-potilastietojen-arkisto-kannan-riskeista
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelija-urkki-130-perheen-tiedot-oulussa
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lokakuun-liikkeen-uhkakuvat-toteutuivat-sote-pisteytyksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/espoossa-tekoaly-on-lastensuojelun-bisnesalyn-palveluksessa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/leipa-syottina-tuleville-lypsylehmille-mista-ruoka-avun-uudistuksessa-on-kyse
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/asiakirjojen-panttaamisesta-ja-vaarentamisesta-on-tullut-viranomaisten-rutiinia
https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/nuorten-luottamus-lastensuojeluun-vaatii-byrokraattien-maaran-rajaamista