http://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/-lastensuojelu-suojeli-perheen-evakkoon-kankaanpaassa
Lastensuojelulaitos lupasi äidille tapaamisen maanantaiksi mutta sosiaalityöntekijät peruivat tapaamisen ja siirsivät lapsen toiseen paikkaan. Äidille ei kerrottu lapsen olinpaikkaa. Äiti ei saa pitää edes puhelimitse yhteyttä lapseensa, joka on ollut äidin mukaan koko elämänsä aikana vain kaksi päivää erossa äidistään.
Vaikka lastensuojelulaki edellyttää lapsen ja tämän läheisten yhteydenpidon edistämistä ja tukemista, lastensuojelu on päättänyt rajoittaa lapsen yhteydenpitoa äidin lisäksi myös lapsen sisaruksiin. Rajoittamispäätöksen perusteluna mainitaan lapsen asettuminen sijaishuoltoon. Perustelu on lainvastainen.
Apulaisoikeusasiamies on todennut, "ettei lastensuojelulaki tunne sellaista siirtymä- tai rauhoittumisaikaa, jolloin lapsen tapaamisia tai muuta yhteydenpitoa olisi mahdollista vähentää tai tapaamisissa voitaisiin pitää taukoa sillä perusteella, että lapsen vakiintuminen säännönmukaisesti edellyttäisi sitä. Lapsen yhteydenpitoa koskevilla ratkaisuilla tulee aina olla lain mukaiset perusteet, joiden taustalla on lapsen yksilölliset olosuhteet ja lapsen etu. Ainoastaan nämä perusteet voivat oikeuttaa tapaamisten vähentämisen myös sijoituksen alussa". Apulaisoikeusasiamies kiinnitti sosiaalitoimen huomiota asiaan (2833/3/13*).
Lokakuun liike on tutkinut kaikki tapaukseen liittyvät dokumentit eikä havainnut lastensuojelulain mukaista perustetta huostaanotolle. Tapauksesta kirjoitettiin poikkeuksellisesti nimillä äidin pyynnöstä.
Äiti yritti valittaa tapaukseen liittyvistä oikeusturvarikkomuksista mm. lastensuojelulain vastaisesta asiakassuunnitelmasta, viranomaislähtöisistä pakkotoimista, virheellisistä asiakaskirjauksista ja fabrikoiduista lastensuojeludokumenteista mm. Akselin hallintoneuvostoon ja AVI:iin, jotka eivät puuttuneet asiaan.
Äidillä on todisteinaan äänitallenteet, joita voi verrata tehtyihin kirjauksiin.
Tahallista huolimattomuutta mielivallan varmistamiseksi
Huostaanotettua lasta koskevaan asiakassuunnitelmaan kirjataan sijaishuollon tarkoitus ja tavoitteet,erityisen tuen ja avun järjestäminen lapselle ja hänen huoltajilleen. Lisäksi suunnitelmaan kirjataan miten toteutetaan lapsen yhteydenpito ja yhteistoiminta vanhempien ja muiden läheisten kanssa ja miten otetaan lapsen edun mukaisesti huomioon tavoite perheen jälleenyhdistämisestä ( LsL30).
Myös huostaanotetun lapsen vanhemmille on laadittava vanhemmuuden tukemiseksi erillinen asiakassuunnitelma, johon kirjataan vanhempien tuen ja avun tarve.
Lastensuojelun ammattilaiset kiinnittivät jo vuosia sitten huomiota siihen, että lakia ei noudateta.
- Suunnitelma jää käytännöllisesti katsoen aina tekemättä.
Kun suunnitelmaa ei ole, huostaanoton purkamiselle ei ole edellytyksiä, sanoo PeLa:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.
Pääsihteeri ei kerro, että asianmukainen suunnitelma saatetaan jättää tekemättä juuri sen takia jotta huostaanoton purkamiselle ei olisi edellytyksiä.
Myös LSKL:n tutkimuksessa paljastui, että lastensuojelulain mukaisia asiakassuunnitelmia huostaan otetun lapsen vanhemmille jätetään tekemättä eikä lain edellyttämä perheiden jälleenyhdistäminen näy suunnitelmien tavoitteissa riittävällä tavalla.
Kyselyn perusteella myös yhteydenpidon rajoittaminen lasten ja heidän biologisten perheidensä välillä on sijaishuollossa yleistä, mikä kuvastaa sitä, että lakisääteisen perheiden jälleenyhdistämisen eteen ei työskennellä tarpeeksi aktiivisesti.
Valtaosa kyselyyn vastanneista vanhemmista kertoi, että heille ei ole tarjottu minkäänlaista tukea tai he olivat joutuneet sitä etsimään aktiivisesti itse. Kotiin palaamista estivät vanhempien mukaan myös viranomaismielivalta, työntekijöiden negatiivinen asenne ja suuri vaihtuvuus sekä biologisten vanhempien vanhemmuuden mitätöinti.
Lakiin perustuva oikeus yhteydenpitoon
Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen ja lapsen sijaishuoltopaikan on tuettava ja edistettävä lapsen ja hänen vanhempiensa sekä lapsen ja muiden hänelle läheisten henkilöiden yhteydenpitoa. Lapsen sijaishuolto on järjestettävä niin, että sijaishuoltopaikan etäisyys ei ole este yhteydenpidolle lapselle läheisiin henkilöihin.
Lastensuojelulaki 54 § 2 mom (Finlex)
Sijaishuollossa olevalla lapsella on oikeus tavata vanhempiaan, sisaruksiaan ja muita hänelle läheisiä henkilöitä vastaanottamalla vieraita tai vierailemalla sijaishuoltopaikan ulkopuolella sekä pitää heihin muuten yhteyttä käyttämällä puhelinta tai lähettämällä ja vastaanottamalla kirjeitä tai niihin rinnastettavia muita luottamuksellisia viestejä taikka muita lähetyksiä.
Lastensuojelulaki 54 § 1 mom (Finlex)
Perustuslain 10 § turvaa jokaiselle oikeuden luottamukselliseen viestintään ilman, että ulkopuoliset saavat oikeudettomasti tiedon hänen lähettämiensä tai hänelle osoitettujen viestien sisällöstä. Tämä tarkoittaa, että kirjeitä ja muita suljettuja viestejä ei saa avata, eikä hävittää, eikä puheluja saa kuunnella eikä nauhoittaa.
Perustuslain 10 § (Finlex)
Edellytykset yhteydenpidon rajoittamiselle
Huostaanotetun lapsen asiakassuunnitelmaan on kirjattava, miten toteutetaan lapsen yhteydenpito ja yhteistoiminta lapsen vanhempien ja muiden hänelle läheisten henkilöiden kanssa (lastensuojelulaki 30 §).
Asiakassuunnitelma
Lastensuojelulaki 30 § (Finlex)
Jos yhteydenpidon määrästä tai sen toteuttamistavasta syntyy pienintäkään erimielisyyttä asianomaisten kesken, on tehtävä päätös yhteydenpidon rajoittamisesta.
Lastensuojelulaki 63 § (Finlex)
Yhteydenpitoa voidaan kuitenkin rajoittaa päätöksellä vain, jos
-yhteydenpito vaarantaa lapsen sijaishuollon tarkoituksen toteuttamisen ja rajoittaminen on lapsen hoidon ja kasvatuksen kannalta välttämätöntä tai
-yhteydenpidosta on vaaraa lapsen hengelle terveydelle, kehitykselle tai turvallisuudelle tai
-rajoittaminen on välttämätöntä vanhempien tai perheen muiden lasten, perhekodin tai laitoksen muiden lasten tai henkilöstön turvallisuuden vuoksi tai
-12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa yhteydenpitoa; sama koskee myös 12 vuotta nuorempaa lasta, jos hän on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.
Yhteydenpitoa saa rajoittaa vain siinä määrin kuin se on laissa säädetyn tarkoituksen toteuttamiseksi välttämätöntä. Päätös yhteydenpidon rajoittamisesta on tehtävä yksilöllisen harkinnan perusteella kullekin lapselle erikseen. Lapsen lakiin perustuvaa oikeutta yhteydenpitoon ei voida rajoittaa kollektiivisilla säännöillä.
Jos lain mukaiset edellytykset täyttyvät, lapselta voidaan yhteydenpidon rajoittamispäätöksen nojalla ottaa pois esimerkiksi kännykkä tai rajoittaa sen käyttöä. Se, että lapselta otettaisiin matkapuhelin kokonaan pois, vaatii yksittäistä lasta koskevia erityisiä perusteluja.
Yhteydenpidon rajoittamista koskeva päätös
Yhteydenpidon rajoittamisesta on tehtävä kirjallinen päätös, jonka tulee olla määräaikainen. Päätöksessä on mainittava rajoituksen syy, henkilöt, joihin rajoitus kohdistuu, millaista yhteydenpitoa rajoitus koskee ja missä laajuudessa rajoitus toteutetaan sekä mihin asti päätös on voimassa.Yhteydenpidon rajoitus on poistettava heti, kun se ei enää ole tarpeellinen.
Rajoitustoimenpiteet pähkinänkuoressa
Muutoksenhaku
Yhteydenpidon rajoittamisesta saa hakea valittamalla muutosta hallinto-oikeudelta. Muutosta saa hakea 12 vuotta täyttänyt lapsi sekä lapsen vanhempi ja huoltaja sekä muu henkilö, jonka yhteydenpitoa on rajoitettu.
Lastensuojelulaki 89 § - 92 § (Finlex)
Eduskunnan apulaisoikeusmies antoi ratkaisussaan (AOA 12.7.2013, 4511/4/11) huomautuksen kaupungin sosiaalityön vastuulliselle johdolle. AOA:n mukaan se, että tapaamisia ei usean kuukauden aikana ole eikä edes suunnitella vanhemman kanssa, on lähtökohtaisesti vastoin lastensuojelulain 54 § 2 mom edellytystä tukea ja edistää lapsen ja vanhemman välistä yhteydenpitoa. Jos yhteydenpito olisi ollut lapsen edun vastaista, olisi tullut tehdä muutoksenhakukelpoinen päätös yhteydenpidon rajoittamisesta.
Lastensuojelulaki 63 § (Finlex)
Lastensuojelulaki 54 § 2 mom (Finlex)
AOA 12.7.2013, 4511/4/11 (Eduskunnan oikeusasiamies)
https://www.thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/sijaishuolto/rajoitustoimenpiteet-sijaishuollossa/yhteydenpidon-rajoittaminen
Lue myös:
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lapsi-voi-paatya-sijoitukseen-vahingossa
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/perhe-paossa-lastensuojelumielivaltaa-julkisuus-kostettiin-heti
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-tukitoimia-jylylle
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-kiireellinen-sijoitus-23102015
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-kadonneen-oikeusturvan-metsastys
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-kun-ei-ole-mitaan-rajaa-lastensuojelu-teki-huostaanottopaatoksen-aitia-kuulematta
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/jyly-v-akseli-lastensuojelun-lausuntopeli
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-asiakirjat-osa-1-fabrikoitu-lastensuojeluilmoitus
http://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-tyomenetelmat-2-laiton-sijoitus-huostaanotto
http://www.lokakuunliike.com/henri-auteron-blogi/lastensuojelun-autoritaarisyys