Lastensuojelulaki: ”Ennen 43 §:n 1–3 momentissa tarkoitettuja päätöksiä lapsen huostaanotosta ja sijaishuollosta sekä 47 §:n 1 momentissa tarkoitettua päätöstä huostassapidon lopettamisesta…
Lapsen vanhemmalle, huoltajalle ja henkilölle, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi on tai on välittömästi ennen asian valmistelua ollut, on varattava tilaisuus tulla kuulluksi 1 momentissa mainituissa asioissa siten kuin hallintolain 34 §:n 1 momentissa säädetään.”
Hallintolaki: ”Kuulemisesta ilmoittaminen
Asianosaiselle on ilmoitettava kuulemisen tarkoitus ja selityksen antamiselle varattu määräaika. Kuulemista koskevassa pyynnössä on tarvittaessa yksilöitävä, mistä seikoista selitystä pyydetään. Asianosaiselle on toimitettava kuulemisen kohteena olevat asiakirjat alkuperäisinä tai jäljennöksinä taikka varattava muutoin tilaisuus tutustua niihin.”
AVI:n hylättyä äidin valituksen laittomuuksista Jylyn asioissa Tuula Lahti ja Raina Blomqvist selvästikin päättelivät, että lastensuojelulaista tai mistään muustakaan laista ei tarvitse enää välittää.
Johanna vaati ennen kuulemista saada lastensuojelun huostaanottoa varten pyytämät lausunnot joihin hänellä oli oikeus tutustua ennen kuulemista ja jätti siitä kirjallisen pyynnön Akselin lastensuojeluun. Kuulemistilaisuudessa Tuula Lahti kertoi lähettäneensä ne kirjattuna kirjeenä. (Kuulemistilaisuuden jälkeen olikin saapumisilmoitus kotona postilaatikossa, siinä Postin leima 15.10. - eikä kirjeessä ollut yhtään ainutta lausuntoa.)
Kuulemisessa Tuula Lahti ja Raina Blomqvist totesivat, että Johanna saa hyväksyä tai vastustaa huostaanottoa. Jos hän vastustaa, lastensuojelun paperit menevät hallinto-oikeuteen, asioita ei enää tutkita, mutta Johanna voi ottaa kuulemistilaisuudessa kantaa asiapapereihin ja ilmaista mielipiteensä kirjoittamalla sen kuulemiskertomukseen. Sijaisperhe on haussa ja kun se löytyy, lastensuojelun paperit lähetetään hallinto-oikeuteen. Aikaa piti olla riittävästi, mutta lopuksi kuitenkin sosiaalityöntekijöille tuli kiire muualle ja he kehottivat Johanna toimittamaan loput kannanottonsa suoraan hallinto-oikeuteen.
Mynämäen sosiaaliasiamiehen edustaja oli Johannan kutsumana paikalla, mutta hän ei mitenkään puuttunut eikä todennut mitään siihen, että Johannaa olisi pitänyt kuulla ENNEN lastensuojelun huostaanottopäätöstä.
Koska päivähoidon johtaja on tukenut Jylyä ja Johannaa tilanteessa, Johanna onnistui hankkimaan päivähoidon lausunnot jotka oli pyydetty HUOSTAANOTON TUEKSI ja hankkimaan niihin tarvittavia lisälausuntoja.
Tyksin ”murskalausunnon” Johanna oli myös saanut hankituksi kaksi päivää aikaisemmin valtavalla painostuksella, jonka Tyksin sairaanhoitaja esitti lapsen tutkimuksen häiritsemisenä ja äidin psykoottisuutena. Tyksin lausuntoa ei suostuttu lastenpsykiatrian ylilääkäri Pirkko Koivun lupauksista huolimatta korjaamaan, kellään ei kuulemma ollut semmoiseen aikaa, eikä myöskään ollut mahdollisuutta antaa lapsen potilaspapereita ennen kuulemista, että Johanna olisi voinut niitä kopioida kuulemiseen osoittaakseen virheitä lastensuojelun huostaanottopapereissa.
Kuulemisessa tuli lastensuojelun papereista esille väitteitä/asiakirjoja, joita ei aikaisemmin asiakaspapereissa ole ollut eikä eivätkä Lahti/Blomqvist ole aikaisemmin ottaneet puheeksi.
Muut Jyly v. Akseli jutut
☞ Jyly v. Akseli: Kadonneen oikeusturvan metsästys
☞ Jyly v. Akseli: ”Asiakassuunnitelma” Akselin lastensuojelussa
☞ Perhe paossa lastensuojelumielivaltaa- julkisuus kostettiin heti
☞ Lapsi voi päätyä sijoitukseen vahingossa
Muita uusia Lokakuun liikkeen julkaisuja
☞ Viranomainen ja demokratia
☞ Huolella Huostaan
☞ Eristettynä "perhekotiin" - asukaskokemus II
☞ Eristettynä "perhekotiin"
☞ Lastensuojelun arviointivimma- salaseulontoja puutteellisilla menetelmillä
☞ Kiintymyssuhteen kiemuroita
☞ Varhaiskasvatuksen laatu hallituksen uudistuksen jälkeen